Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

0

Μια καλή παρέα
Μεγάλη Σαββατιάτικη παρέα σε καφέ της κεντρικής πλατείας. Από τους παλιούς και νέους αυτοδιοικητικούς είδαμε τον Γιώργο Τσιτιρίδη, τον Μπηρόλ του Σελέρου και παλιούς δημοτικούς συμβούλους, ενώ προστίθεντο και άλλοι στην παρέα. Το  κλίμα ήταν καλό διότι δεν έλειψαν τα πειράγματα και τα γέλια. Όλοι ήταν μια καλή παρέα όπως πρέπει να είναι πάντα.
Γ.Δ.


Δύο εκλογές στις 26 Μαΐου
Δύο εκλογές έχουν κλείσει και η απόφαση είναι δεδομένη και το έχει δηλώσει και το υπουργείο Εσωτερικών. Μάλιστα έχει οριστεί και η ημερομηνία. Έτσι, στις 26 Μαΐου ημέρα Κυριακή, θα πάμε στα εκλογικά μας τμήματα και θα ψηφίσουμε για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αυτό πάει τελείωσε, δεν αλλάζει με τίποτε. Την ίδια ημέρα όμως, πάλι στις 26 Μαΐου θα ξαναμπούμε στο παραβάν δύο φορές. Μια για να ψηφίσουμε για τις Περιφερειακές εκλογές και την δεύτερη για τις δημοτικές. Επειδή όμως δύσκολα θα συγκεντρώσουν 50% οι υποψήφιοι, θα ξαναπάμε τη δεύτερη Κυριακή για τις Αυτοδιοικητικές. Όχι για τις Ευρωεκλογές που αυτές τελειώνουν σε μια Κυριακή, δεύτερη δεν υπάρχει. Ευτυχώς θα’ ναι Άνοιξη και ο καιρός θα είναι σύμμαχος στην εκλογική διαδικασία.
Γ.Δ.


«Έφυγε»  ο Στάθης Μιχαηλίδης
Αιφνιδιαστικά έφυγε από τη ζωή ο Στάθης Μιχαηλίδης, πρώην προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δ΄Σώματος Στρατού και σύζυγος της πολιτευτού της Ν.Δ Γεωργίας Ανδρέου. Ο θάνατος, σύμφωνα με πληροφορίες, προήλθε από καρδιακό επεισόδιο.
Η κηδεία του Στάθη Μιχαηλίδη έγινε την Κυριακή το πρωί στον Ιερό Ναό Κυρίκου και Ιουλίτης των Νεκροταφείων Ξάνθης.
Η εφημερίδα απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του απελθόντος.


Θα μας λείψει η ματιά του Γιάννη Μπεχράκη
Παγκόσμια συγκίνηση έχει προκαλέσει ο χαμός του πολυβραβευμένου και εξαιρετικά ταλαντούχου φωτοειδησεογράφου του πρακτορείου ειδήσεων Reuters Γιάννη Μπεχράκη στα 58 του χρόνια. Με τον φακό του έχει καταγράψει τις πιο σημαντικές στιγμές της εποχής μας. Οι φωτογραφίες του για το μεταναστευτικό μια πραγματική «γροθιά» στο στομάχι! Είναι αυτές που του χάρισαν και το βραβείο Πούλιτζερ το 2016. Κάλυψε συνταρακτικά γεγονότα σε όλο τον κόσμο, από τις συρράξεις στο Αφγανιστάν, στην Αφρική, στην Τσετσενία, ως τον τεράστιο και εξαιρετικά καταστροφικό σεισμό στο Κασμίρ ή την εξέγερση στην Αίγυπτο το 2011.
Θα μας λείψει η ευαίσθητη ματιά του στα γεγονότα!
Μ.Ξ.


Πρεμιέρα με κόσμο και ενθουσιασμό για τον Χατζηθεοδώρου και τους «Πολίτες για την Ξάνθη»
Επιτυχημένη από κάθε άποψη ήταν η εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος και των υποψηφίων του συνδυασμού «Πολίτες για την Ξάνθη» υπό την νέα ηγεσία του Γιώργου Χατζηθεοδώρου. Πολύς κόσμος , πολύς ενθουσιασμός, πολλά στελέχη μεταξύ αυτών και ο υφυπουργός Στάθης Γιαννακίδης. Αλλά και το πρόγραμμα επεξεργασμένο και δομημένο. Αν μη τι άλλο αυτό που φάνηκε είναι ότι  έπιασαν τόπο όλες οι επαφές του κ., Χατζηθεοδώρου το προηγούμενου διάστημα. Έχει αποκτήσει σαφή εικόνα και βαθιά επίγνωση των προβλημάτων της πόλης και του δήμου γενικότερα. Και το ψηφοδέλτιο έχει μια αντιπροσωπευτικότητα της τοπικής κοινωνίας αν και αυτό που παρατηρούμε είναι ότι αναλογικά υπερισχύουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Αλλά αυτό συμβαίνει σ’ όλα τα ψηφοδέλτια. Προφανώς και οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν χρόνο και ίσως και περισσότερο χρήμα για να ασχοληθούν με τα κοινά κάτι που δεν συμβαίνει με τους ιδιωτικούς ούτε τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Μ.Ξ.


Αγαπημένοι μεν, διαφορετικοί δε
Οι Κύπριοι είναι όντως αγαπημένοι μας αδελφοί, αλλά πολύ διαφορετικοί από μας. Ξεχωρίζουν σε αρκετά και βασικά γι’ αυτό προκόβουν και πλουτίζουν. Οι Κύπριοι λοιπόν έχουν κι αυτοί τις εσωτερικές τους διαφορές, όμως σε σοβαρά θέματα, διδάχτηκαν ότι απαιτείται συναίνεση. Όπως το έκαναν με επιτυχία στο θέμα του Μνημονίου τους. Σκέφτηκαν ώριμα, ψύχραιμα, ενωτικά και συμφεροντολογικά για το μέλλον και την προστασία του λαού. Τα’ βαλαν κάτω και συμφώνησαν τα κόμματα, μηδέ του ΑΚΕΛ εξαιρουμένου, και αποδέχτηκαν ΟΛΟΙ την απόφαση να δουλέψουν, να σφίξουν το ζωνάρι και σύντομα να βγουν από την Ευρωπαϊκή επιτήρηση. Και το κατάφεραν χωρίς να ματώσουν όπως εμείς, χωρίς να ταλαιπωρούνται χρόνια δέκα όπως εμείς. Διαφέρουν, το είπαμε.
Στη δε περίπτωση με τους υδρογονάνθρακες, μας έβαλαν τα γυαλιά. Μια  μικρή χώρα, με κατοχικό στρατό στο έδαφός της, με σοβαρό πρόβλημα κατοχής εδαφών, κατάφερε έξυπνα, μεθοδικά, να ολοκληρώσει μια σοβαρή ενέργεια που θα της αποφέρει ιδιαίτερα μεγάλα οικονομικά οφέλη τα προσεχή χρόνια.
Το είπαμε, διαφέρουμε. Είμαστε πίσω και δεύτεροι. Ας το παραδεχτούμε κι ας φροντίσουμε ν’ αλλάξουμε.
Γ.Δ.


Κοίτασμα-χρυσάφι για την Κύπρο!
Χαράς ευαγγέλια για τους αδελφούς μας στην Κύπρο από την ανακάλυψη του τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου από την ExxonMobil. Τα αποτελέσματα των ερευνών που ανακοινώθηκαν επίσημα είναι πολύ εντυπωσιακά και τα πανηγύρια είναι δικαιολογημένα για τους Κύπριους που κατάφεραν κάτι που εμείς ακόμη ονειρευόμαστε. Έχουν καταφέρει να βάλουν τη χώρα δυναμικά στον ενεργειακό χάρτη, έχουν εξασφαλίσει για 100 (!) χρόνια ενεργειακή επάρκεια και τεράστια στρατηγικά και οικονομικά οφέλη. Κι όλα αυτά παρά τις απειλές και τον ασφυκτικό κλοιό που επιχείρησε να επιβάλει ο Ερντογάν.
Βέβαια αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας συνεπούς και αδιάλειπτης πολιτικής από την εποχή του αρχιτέκτονα της ευρωπαϊκής ένταξης της Κύπρου, αείμνηστου Γιάννου Κρανιδιώτη, την οποία συνέχισαν όλες οι επόμενες κυβερνήσεις, απ’ όλες τις παρατάξεις που ανέλαβαν στη συνέχεια τη διακυβέρνηση. Χτίζοντας με μεθοδικότητα και ρεαλισμό στρατηγικές σχέσεις με Ρωσία, Ισραήλ και ΗΠΑ, δεν έμειναν κολλημένοι σε ιδεοληψίες και αυταπάτες, περνώντας γρήγορα το σκόπελο του μνημονίου με σύμπνοια όλων των πολιτικών δυνάμεων.
Και φτάσαμε στο σήμερα που έχοντας εξασφαλίσει την προστασία όλων των μεγάλων δυνάμεων, απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας, μπορούν όχι μόνο να αξιοποιήσουν το φυσικό τους πλούτο αλλά και να στοχεύσουν τώρα σε μια πιο ευνοϊκή για το ελληνοκυπριακό στοιχείο λύση του Κυπριακού. Ευημερία, ομόνοια και πρόοδος για τους Κυπρίους, παρακμή, διχασμός και φτώχεια για τους Ελλαδίτες που δεν μαθαίνουν ποτέ, ούτε από τα λάθη τους ούτε από τα παραδείγματα δίπλα τους…
Μ.Κ.


Συμπλήρωση και διόρθωση
Η αναδρομή στο παρελθόν δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το ψάξιμο δε για στοιχεία πολλών χρόνων πίσω, ακόμη πιο δύσκολο. Έτσι, συμπληρώνουμε και διορθώνουμε το σχόλιο της Παρασκευής με τίτλο «Αυτοδιοικητική σέντρα». Λοιπόν ο Μπάμπης Χατζημεστής είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Δημ. Μπένη, ο Στέλιος Χατζηευφραιμίδης είχε εκλεγεί με τον συνδυασμό του Φίλιππου Αμοιρίδη ενώ ο Τάσος Θεοδωρίδης όντως είχε εκλεγεί με τους Αμοιρίδη, Στυλιανίδη και Δημαρχόπουλο. Από τη λίστα όμως απουσίαζε  ο Μανώλης Φανουράκης ο οποίος είχε εκλεγεί με τον Μ.Στυλιανίδη. Και μια ιδιαιτερότητα. Από τους τέσσερις δημοτικούς συμβούλους-ποδοσφαιριστές, οι τρεις ήταν τερματοφύλακες. Ο Χατζημεστής, ο Χατζηευφραιμίδης και ο Φανουράκης.
Γ.Δ.


Αφού δεν έρχονται οι Αμερικανοί επενδυτές, μήπως να έρθουν οι Ρώσοι;
Ανέκδοτο έχει γίνει το «Αμερικανοί επενδυτές στην Ελλάδα». Χρόνια τώρα μόνο λόγια ακούμε για δήθεν ενδιαφέρον, συναντήσεις οργανώνονται σε πόλεις των ΗΠΑ, συζητήσεις γίνονται αλλά επένδυση τελικά καμία. Οι Αμερικανοί μέχρι στιγμής μας δουλεύουν ψιλό γαζί. Χρόνια τώρα. Έτσι, αφού δεν έρχονται οι αμερικανοί επενδυτές μεταξύ αυτών και ομογενείς, η στροφή μας προς Ρωσία ήταν απαραίτητη. Και από τον Τσίπρα αλλά και τον Μητσοτάκη. Μάλιστα οι Ρώσοι κάποιες επενδύσεις έχουν κάνει ενώ οι Αμερικανοί τίποτε. Τα αμερικανάκια θεωρούν εμάς αμερικανάκια και μας γαζώνουν κι εμείς τα χάφτουμε.
Λοιπόν όχι. Πρώτα το συμφέρον της χώρας μας. Και πάμε μ’ αυτόν που θα έχει το ίδιο με μας για να βγούμε κερδισμένοι.
Γ.Δ.


Στήριξη Εθνικής σε νέους επιχειρηματίες
Στο πλαίσιο του προγράμματος εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Απασχόληση και την Κοινωνική Καινοτομία EaS78I προέκυψε το χρηματοδοτικό προϊόν ως αποτέλεσμα συμφωνίας που συνήψε η Εθνική Τράπεζα με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για διάθεση κεφαλαίων συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ, με σκοπό τη στήριξη αποκλειστικά πολύ μικρών και νεοφυών επιχειρήσεων, αλλά και επαγγελματιών/αυτοαπασχολουμένων.
Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, οι νέοι επιχειρηματίες  αποκτούν πρόσβαση σε μικροπιστώσεις που φτάνουν έως 25.000 ευρώ για την κάλυψη αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης ή αγορά πάγιων στοιχείων, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσει και σε συνδυασμό με περίοδο χάριτος, χαμηλή δόση και διάρκεια αποπληρωμής έως 6 έτη ανάλογα με τη μορφή χρηματοδότησης που θα επιλέξουν.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …