Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2019

0

Αποχώρησε από την κούρσα
Με το κεφάλι ψηλά έφυγε ο Νίκος Κιατύπης από τις δημοτικές εκλογές. Δήλωσε ότι σταματάει και δεν θα είναι υποψήφιος για το αξίωμα του δημάρχου. Ως αιτία δε ανέφερε ότι οδηγήθηκε στην απόφασή του αυτή διότι δεν κατάφερε να πείσει να στρατευθούν μαζί του τους ανθρώπους που θεωρούσε κατάλληλους ως συνεργάτες.
Και μπροστά στο γεγονός της συγκρότησης ενός ψηφοδελτίου χαμηλής απόδοσης και προσδοκίας, προτίμησε να τερματίσει την προσπάθειά του αυτή. Μια προσπάθεια δύσκολη όντως που από την αρχή δεν βρήκε την ανταπόκριση που ανέμενε καθώς και την ανάλογη στήριξη.
Γ.Δ.


Έλληνες μόνον δύο
Φίλαθλος της ποδοσφαιρικής ομάδας της Ξάνθης επικοινώνησε να πει τον πόνο του για τις ισοπαλίες, την ήττα και την μη επίτευξη γκολ από την αγαπημένη του ομάδα. Είπε πολλά, για την στασιμότητα της ομάδας, τον κίνδυνο που έρχεται και γενικά έδειχνε απογοητευμένος. Μάλιστα κάποια στιγμή μου είπε ότι την Κυριακή με τον Πανιώνιο αγωνίστηκαν δύο μόνον Έλληνες ποδοσφαιριστές, ο Λισγάρας και ο Μπαξεβανίδης! Αυτό δε το θεώρησε ιδιαίτερα αρνητικό για την ομάδα και την ψυχολογία της.
Γ.Δ.


Άρχισαν τα όργανα
Άρχισαν να εμφανίζονται, δυστυχώς, τα πρώτα προβλήματα με τις ελληνικές επιχειρήσεις σε σχέση με τη χρήση εμπορικών επωνυμιών, σημάτων και ονομασιών προϊόντων από τον τόπο προέλευσης λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Έτσι, απορρίφθηκε το αίτημα ελληνικής εταιρείας για τη χρήση του όρου «μακεδονικός» για τα προϊόντα της με το αιτιολογικό ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς την άδεια της γειτονικής χώρας. Πρόκειται για το πρώτο μπλόκο σε ελληνική επιχείρηση και οι φόβοι που είχαν τότε εκφραστεί πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών άρχισαν να εμφανίζονται και μάλιστα στον Οικονομικό τομέα.
Γ.Δ.


Ο ίδιος πάντα Καμμένος
Εκεί λοιπόν που νομίζαμε ότι είχαμε χάσει από την πολιτική σκηνή τον Π. Καμμένο και ότι δεν θα τον βλέπαμε με στολές παραλλαγής, σε πτήσεις, παρελάσεις και άλλα απίθανα, νάτος, ξαναχτυπά. Και χτύπησε για άλλη μια φορά τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Τον οποίο χαρακτηρίζει ως πολιτικό προδότη, ως άνθρωπο με μειωμένη εθνική συνείδηση.
Πάντα ίδιος ο Καμμένος. Με τις λεκτικές του υπερβολές, με τις χοντράδες του, τις μηνύσεις και αγωγές. Τώρα πλέον είναι κάτω από το άλογο της εξουσίας, μην το ξεχνάει αυτό…
Γ.Δ.


Μάχη για δύο;
Μάλλον η εκλογική αναμέτρηση για την Περιφέρειά μας θα είναι «μάχη» για δύο. Αυτό λέγεται, αυτό ακούγεται στις συζητήσεις ως εκτιμήσεις και δεν αποκλείεται να γίνει κι έτσι. Μάλιστα προσδιορίζεται κιόλας ότι οι δύο ανθυποψήφιοι θα είναι ο νυν Περιφερειάρχης και έτερος ο Χρ. Τοψίδης. Παιγνίδι για δύο λοιπόν;
Το πιθανότερο σενάριο που θα τους οδηγήσει στη δεύτερη επίσης Κυριακή για την τελική μάχη της απόκτησης των ποσοστών των υπολοίπων υποψήφιων συνδυασμών.
Κι αυτό διότι με τόσους υποψήφιους συνδυασμούς αυτοδυναμία από την πρώτη Κυριακή είναι απίθανο να συγκεντρώσει κάποιος συνδυασμός. Για να συμβεί αυτό οι υπόλοιποι συνδυασμοί θα πρέπει να «πατώσουν» κυριολεκτικά. Κι αυτό σίγουρα δεν θα συμβεί. Διότι τόσο η Ν.Δ. όσο ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ, οι ΑΝΕΛ και πιθανόν η Χρυσή Αυγή θα αγωνιστούν να εκπροσωπηθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπως και ο ανεξάρτητος Τοψίδης που ήδη κινείται δραστήρια.
Γ.Δ.


Τρεις υποψήφιοι
Μετά την αποχώρηση Κιατίπη λοιπόν από την κούρσα για το δήμο Τοπείρου, αλλάζουν διαφοροποιούμενα τα πράγματα ως προς την εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου. Στον εκλογικό  στίβο θα βρεθούν ο νυν δήμαρχος Θωμάς Μίχογλου, ο Κώστας Δαλάτσης που ήδη ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του και ο Άγγελος Κηλικιώτης που ακόμη δεν έχει κάνει καμία δήλωση και αναμένεται. Έτσι, στο δήμο Τοπείρου θα έχουμε τρεις υποψηφιότητες και το παιγνίδι «ανοίγει» με απρόβλεπτες πιθανότητες εκλογής. Θα γίνει πραγματικό ντέρμπι.
Γ.Δ.


Ο Σημίτης γκρεμίζει τις «γέφυρες»
Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο Κώστας Σημίτης σε ομιλία του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποίησε το «Δίκτυο Σύγχρονων Δημοκρατών».
Ο πρώην πρωθυπουργός παρουσίασε σειρά προτάσεων για τις μεταρρυθμίσεις που θα χρειαστεί η Ελλάδα. «Σήμερα, η αντικειμενική πραγματικότητα αποδίδει μια αρνητική εικόνα της χώρας μας και μια συστηματική καθοδική πορεία. Έχουμε το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος, χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης, υψηλότατη ανεργία, χαμηλές επιδόσεις στην ανταγωνιστικότητα, στα θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, απονομής της δικαιοσύνης, διαφθοράς» τόνισε αρχικά ο πρώην πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως «η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης εστιάζεται στις παροχές και τα επιδόματα, που με τη σειρά τους ευνοούν τη μαύρη εργασία και τη φοροαποφυγή. Πρόκειται για μια κυβέρνηση που έχει ως κύριο στόχο την εξουσία, που δημαγωγεί και αλλάζει την επιχειρηματολογία της ανάλογα με την περίσταση, που καταφεύγει σε μεγαλοστομίες και στη συγκάλυψη της πραγματικότητας, την οποία μαθαίνουμε τελικά από τις Βρυξέλλες» πρόσθεσε.
Για τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει συσπείρωση των δυνάμεων της προοδευτικής αριστεράς στο πλαίσιο του ΚΙΝΑΛ, ώστε να συνεχιστεί ο δημιουργικός διάλογος για τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.


Τους πήρε ο… πόνος για τα τοπικά ΜΜΕ!
Θεμιτή η κριτική του Περιφερειακού Συντονιστικού του ΣΥΡΙΖΑ στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τις εξαγγελίες του από τη Θράκη. Ειδικά, στα θέματα της μειονότητας το κόμμα που πάλεψε για την αναγνώριση της δίγλωσσης εκπαίδευσης και στα νηπιαγωγεία αντιμετωπίζοντας σφοδρή κριτική από μεγάλο τμήμα της εκπαιδευτικής κοινότητας, ανάμεσά τους και ιδίως συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, έχει λόγο να εκτιμά ότι οι, ομολογουμένως, προοδευτικές θέσεις που εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μπορεί να είναι απλά ευχολόγια.
Ωστόσο, επειδή οι τοπικοί εκπρόσωποι του κυβερνητικού κόμματος επέλεξαν να θέσουν και το θέμα της συμπεριφοράς του κόμματος στα τοπικά ΜΜΕ, τους καλούμε να δείξουν στοιχειώδη ευθιξία όταν μιλούν για αποκλεισμούς τοπικών Μέσων Ενημέρωσης, γιατί εδώ είμαστε τα τελευταία 3,5 χρόνια και ξέρουμε. Την πρωτοφανή απαξίωση που έχει επιδείξει η κυβέρνηση απέναντι στον περιφερειακό Τύπο, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ την υιοθέτησε από την ημέρα Νο1 της ανάληψης διακυβέρνησης, και καλύτερα να μην πούμε περισσότερα, μιας και η πρόθεση της γράφουσας είναι το σχόλιο να μη συνδεθεί με την προεκλογική περίοδο.
Για τη συνέντευξη Τύπου του κ. Μητσοτάκη πάντως, να διευκρινίσουμε ότι από κανέναν δεν αποκλείστηκε η είσοδος στην αίθουσα, απλά τηρήθηκαν στοιχειωδώς όρια, λόγω της συμμετοχής Μέσων από όλη την ΑΜΘ και της απευθείας μετάδοσης από τη δημόσια τηλεόραση, ενώ στη συνέχεια ο πρόεδρος του κόμματος, παρέμεινε για να απαντήσει και προσωπικά σε ερωτήσεις.
Καλό θα ήταν λοιπόν, το συντονιστικό του ΣΥΡΙΖΑ να ελέγχει καλύτερα τις πληροφορίες που λαμβάνει για να μη βγάλουμε συμπεράσματα από πού επιλέγει να ενημερώνεται..
Ε.Δ.


Στροφή 180 μοιρών ….
Μεγάλη ανατροπή στην μειονοτική πολιτική της ΝΔ εγκαινίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του σε Ροδόπη – Ξάνθη. Υποσχέθηκε δίγλωσση εκπαίδευση με ελληνικά  – τουρκικά από νηπιαγωγείο μέχρι λύκειο! Να θυμίσουμε ότι μόλις πριν λίγο καιρό αξιωματούχοι της ΝΔ. αλλά και στελέχη της σε συνδικαλιστικά όργανα ξεσήκωναν θύελλα αντιδράσεων όταν το ΙΕΠ του υπουργείου Παιδείας προσπάθησε να εφαρμόσει πιλοτικό πρόγραμμα σε 6 σχολεία της Ξάνθης και 11 της Ροδόπης με παρουσία συνεργάτη διευκολυντή παράλληλα με τον ή την νηπιαγωγό που θα μιλά στην μητρική γλώσσα των παιδιών και σ’ αυτήν περιλαμβάνεται η πομακική , η ρομά και η τουρκική! Την ίδια στιγμή που η ΝΔ δεν δέχεται το «Βόρεια Μακεδονία» για τα Σκόπια αναγνωρίζει ως μητρική την τουρκική στην μειονότητα της Θράκης! Κι αυτό βέβαια όλοι ξέρουμε γιατί γίνεται!
Αναρωτιέμαι τι θα λέει ο κ. Σαμαράς, ο κ. Γεωργιάδης, ο κ. Βορίδης , ο κ. Σταμάτης και άλλοι της λαϊκής δεξιάς πτέρυγας.
Μ.Ξ.


Κάμερες ασφαλείας…
Πολλή κουβέντα έγινε στο παρελθόν σχετικά με το πόσο χρήσιμη θα ήταν η εγκατάσταση και λειτουργία καμερών ασφαλείας σε δημόσιο χώρο σε αντιδιαστολή με την παραβίαση (;) της ιδιωτικότητας μας. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, το όλο θέμα έχει να κάνει με την έλλειψη εμπιστοσύνης που έχουμε ως κοινωνία στην ορθή λειτουργία θεσμών και κρατικών υπηρεσιών.
Διότι, κατά τα άλλα, με μια καθημερινή βόλτα στην πόλη, διαπιστώνουμε εύκολα πόσο ανώριμα χρησιμοποιούμε την “ελευθερία” που μας παρέχει η απουσία ελέγχου: από τα περιττώματα που αφήνουν πίσω τους τα κατοικίδια μας σε πάρκα (όσα έμειναν στην Ξάνθη!) και πεζοδρόμια, στην πόλη, από την χωρίς ενδοιασμό κυκλοφορία δικύκλων και αυτοκινήτων σε πεζοδρόμια και πλατείες, από την αφελή παραβίαση κόκκινου και μονόδρομου, από την κατάληψη με κάθε τρόπο πεζοδρομίων και ραμπών ΑΜΕΑ, από την απόρριψη κάθε είδους σκουπιδιών οπουδήποτε, από την καταστροφή δημόσιας/ κοινόχρηστης περιουσίας σαν να ήταν ιδιωτική. (Ας μην αναφέρω ενέργειες που προβλέπονται αμιγώς στον ποινικό μας κώδικα).
Αν υπήρχε έστω και μικρή πιθανότητα κάποιος να τιμωρηθεί, δεν θα ήταν περιορισμένα αυτά και άλλα παρόμοια φαινόμενα; Βέβαια, θεωρούμε τους πολίτες των χωρών που έχουν εγκατεστημένες κάμερες, “πρόβατα” και “κοιμισμένους”! Εμείς νιώθουμε ελεύθεροι κι ας πληρώνουμε τα σπασμένα κι ας ψάχνουμε στα τυφλά βιαστές και ληστές.
Μας έχουν δώσει πλήρη ελευθερία και μεις την καταντήσαμε ασυδοσία.
Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας, μέχρι να κερδίσουμε αξιοπρεπώς την δυνατότητα ώστε να μην έχουμε χρείαν τις κάμερες του “Μεγάλου Αδελφού”!
(Η φωτογραφία είναι από το “μονοπάτι της ζωής”, 16 Μαρτίου).
Θ.Γ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …