Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

0

Παρουσιάζει 45 σήμερα ο Μελισσόπουλος
Στα τοπικά ΜΜΕ επέλεξε να παρουσιάσει πρώτα τους πρώτους 45 υποψήφιους του συνδυασμού του ο Σάββας Μελισσόπουλος σε συνάντηση που καλεί σήμερα το βράδυ στα «Φαναράκια» (8 μμ).
Εκεί, ο επικεφαλής και τα στελέχη του συνδυασμού «Ξάνθη για Όλους» με την παρουσίαση των πρώτων ονομάτων θέλουν να δώσουν το στίγμα της ανανέωσης και της εκ βάθρων μεταρρύθμισης που επιθυμούν και σχεδιάζουν για το δήμο της Ξάνθης.
Ομολογουμένως, η επιλογή της παρουσίασης μέσω των τοπικών Μέσων είναι μία κίνηση που τιμά τους εκπροσώπους της ενημέρωσης και δίνει μία ευκαιρία για πολιτική συζήτηση. Και το θέμα Φανουράκη βέβαια δε θα λείπει από το τραπέζι της συζήτησης.
Ε.Δ.


Όλη η πόλη με Μουσική
Η αυλαία των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών, έπεσε. Και με επιτυχία ως προς την προσέλευση κόσμου. Κυρίως νέων βέβαια, που αποτελούν και τη διαφορά μας από όλα τα υπόλοιπα δρώμενα πανελληνίως. Μαζί τους επισκέπτες και φέτος από Βουλγαρία και Τουρκία. Βέβαια θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο καιρός στάθηκε ιδιαίτερα φιλικός στις γιορτές μας κυρίως δε προς το τέλος.
Εκείνο που θα πρέπει επίσης να τονισθεί και εξαρθεί είναι το γεγονός ότι η πόλη έζησε το διήμερο κυρίως μέσω μιας μουσικής πανδαισίας. Το κέντρο της πόλης και τα γύρω στενά, από το πρωί μέχρι το βράδυ ζούσε τη γιορτή με μουσική, τραγούδια, φωνές, κίνηση, ζωή.
Γ.Δ.


Δίκη μετά τις εκλογές
Στις 5 Νοεμβρίου θα εκδικαστεί τελικά η υπόθεση της διαρροής της είδησης της παύσης του Δημήτρη Μπένη, αφού το δικαστήριο ζήτησε στη χθεσινή δικάσιμο να προσκομιστεί και σχετική ραδιοφωνική εκπομπή, που έκρινε ότι θα συνδράμει στην υπόθεση.
Επομένως, μπορούν να ησυχάσουν οι υποψήφιοι Γιάννης Δρεμσίζης και Γιώργος Χατζηθεοδώρου που είναι ανάμεσα στους κατηγορούμενους για το αδίκημα της ανακοίνωσης και μετάδοσης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, αφού η δίκη θα γίνει μετά τις εκλογές.
Ε.Δ.


Νέες αθωώσεις για τα τραπεζοκαθίσματα
Για μια ακόμη φορά έκατσαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου οι πρώην αντιδήμαρχοι για τα τραπεζοκαθίσματα Αλέκος Κυριακίδης και Απόστολος Αγκόρτσας. Το χθεσινό ακροατήριο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ξάνθης απασχόλησε υπόθεση παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση δια παραλείψεως, με αφορμή δημοσιεύματα που αφορούσαν συγκεκριμένα καταστήματα της Παλιάς Πόλης και του κέντρου που αποτέλεσαν αντικείμενο δικαστικής διερεύνησης ως προς τη στάση της αντιδημαρχίας και στο παρελθόν. Τελικά, με μαρτυρίες από την πλευρά της αρμόδιας Υπηρεσίας για σχετικά πρόστιμα και απομακρύνσεις τραπεζοκαθισμάτων που διενεργήθηκαν και με συνήγορο το δικηγόρο του δήμου Θωμά Ξανθόπουλο, το δικαστήριο απάλλαξε τους κατηγορουμένους.
Ε.Δ.


Καλή Σαρακοστή!
Μασκαρευτήκαμε, είπαμε τα εξ αμάξης στους άρχοντες, χορέψαμε, διασκεδάσαμε, το ριξαμε έξω ενίοτε και με κάποιες υπερβολές. Όμως μέχρι εδώ. Η Καθαρή Δευτέρα μας οδήγησε με τα νηστίσιμά της στη Σαρακοστή. Την υποδεχτήκαμε σε διάφορα μέρη, γευτήκαμε τον χαλβά, τις ελιές, τη φασολάδα, τη λαγάνα, τον ταραμά και το τουρσί, χορέψαμε και πλέον τ’αφήνουμε όλα πίσω.
Μπήκαμε ήδη στη Σαρακοστή. Μια χρονική περίοδος εγκράτειας και νηστείας για να οδηγηθούμε σιγά-σιγά στη μεγάλη Γιορτή, εορτή των Εορτών για τους Ορθόδοξους, το Άγιο Πάσχα. Σωματική και πνευματική ετοιμότητα μέσω της νηστείας και βέβαια της ενάρετης ζωής στον ατομικό βαθμό του καθενός.
Με την ευκαιρία θα πρέπει να τονίσουμε πως η νηστεία στη διατροφή βοηθάει στην αποτοξίνωση του οργανισμού, δίνει την ευκαιρία της απόλαυσης μιας σειράς γεύσεων και εδεσμάτων που βοήθησαν διατροφικά γενεών Ελλήνων. Μέρες που είναι, ας τις ξαναβρούμε.
Γ.Δ.


Διόνυσος ο διαφορετικός
Καρναβαλικοί Σύλλογοι υπάρχουν πολλοί. Ανάμεσά τους κάποιοι ξεχωρίζουν. Ένας από αυτούς είναι και ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ. Ο οποίος από την αρχή των Γιορτών Παλιάς Πόλης και του καρναβαλιού δίνει το δικό του παρόν. Κυρίως δε στο Καρναβάλι μας με την εκδήλωση που διοργανώνει το τελευταίο Σάββατο των Γιορτών. Μια διαφορετική εκδήλωση, μια γιορτή που συμπλήρωσε ήδη είκοσι χρόνια και που πλέον έγινε θεσμός.
Τη βραδιά αυτή λοιπόν, σε κάποιο από τα κατάλληλα μεγάλα κέντρα, αναβιώνει η σάτιρα, το γλέντι, ο χορός, το τραγούδι, η φαντασία και ο σαρκασμός μέσω σκετς με πρωταγωνιστές άνδρες και γυναίκες του Συλλόγου. Πρόκειται για μια πρωτοφανή και μοναδική γιορτή, μια ελεύθερη έκφραση δρωμένων που σατιρίζουν την επικαιρότητα, που με ελευθεριάζον πνεύμα ακολουθούν τα διδάγματα του παππού Αριστοφάνη.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος όλο το μαγαζί ήταν γεμάτο και οι Ξανθιώτες αλλά και όσοι επισκέπτες διασκέδασαν και χόρεψαν με την ψυχή τους.
-Θυμηθείτε το για του χρόνου…
Γ.Δ.


Η επιτυχία ενός ρεπορτάζ
Δεν συνηθίζουμε να ευλογούμε τα γένια μας, όμως κάπου-κάπου θα πρέπει να λέμε δυο λόγια για κάποια θετική εξέλιξη που έχει ένα ρεπορτάζ της Εφημερίδας μας. Έτσι, την περασμένη Τετάρτη 6 Μαρτίου δημοσιεύσαμε την περίπτωση της τραγικής εξέλιξης της εβραϊκής κοινότητας της Ξάνθης κι ενός επιζώντος από το στρατόπεδο της Τρέμπλινκα της Πολωνίας.
Η επιτυχία λοιπόν έγκειται στο γεγονός ότι το δημοσίευμα αυτό, μεταφρασμένο στα Αγγλικά, έφθασε μέχρι την Αμερική στην Καλιφόρνια, όπου ζει ένα από τα παιδιά του μοναδικού διασωθέντος Τζων Μπράουνστοουν, η κόρη του Ντέμπορα Μπράουνστοουν Ρόθεμπεργκ 65 χρόνων σήμερα. Η κυρία Ρόθεμπεργκ ενημερώθηκε για το ρεπορτάζ της Εφημερίδας μας και απέστειλε mail στον Κώστα Μαυρομάτη ευχαριστώντας τον για το ρεπορτάζ του πατέρα της αλλά και την ενημέρωση για την τραγική τύχη των υπολοίπων Εβραίων της Ξάνθης, εκφράζοντας παράλληλα και τη συγκίνησή της για το περιεχόμενο του ρεπορτάζ που με αντικειμενικότητα παρουσίασε ένα γεγονός.
Αυτή λοιπόν η επιτυχία. Αυτή η χαρά και συγκίνηση, αυτή η τραγική αλήθεια.
Γ.Δ.


Η χυδαιότητα στα ύψη
Βρωμιά και δυσοσμία, έσχατη πτώση της δημοσιογραφίας το ρυπαρό δημοσίευμα εις βάρος γυναικών (πρωτίστως) και υπουργών δευτερευόντως. Σάλο δημιούργησε το εν λόγω σεξιστικό, χυδαίο και αηδιαστικό δημοσίευμα. Ένα πρωτοσέλιδο απόλυτης διαστροφής, χαφούζα βρωμιάς και κατάπτωσης της όποιας «σκουπιδοτρόφου δημοσιογραφίας» που πλέον δεν έχει όρια όπως αποδείχτηκε. Δηλώνουμε προβληματισμένοι με τη λειτουργία αυτή που υποσκάπτει τα θεμέλια της ελευθεροτυπίας και της έλλειψης σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και δη των γυναικών. Είναι προφανές ότι καταδικάζουμε παρόμοιου περιεχομένου δημοσιεύματα. Εξάλλου, ποτέ η εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» δεν θα μπορούσε να δεχτεί όλον αυτόν τον ξεπεσμό του έντυπου λόγου, ενώ παράλληλα εκφράζει την αλληλεγγύη στις γυναίκες-υπουργούς που διασύρθηκαν κατά τον πλέον χυδαίο και ανεπίτρεπτο τρόπο.
Γ.Δ.


Ο δρομέας
Η υπουργός του πολιτισμού και των Τεχνών κ.Ζορμπά ήθελε να στείλει τον Δρομέα της Πλατείας Ομονοίας στα Σκόπια και να τον ανταλλάξει με …  έναν Μέγα Αλέξανδρο. Έτσι! Σε μια εποχή που ο καθένας πετάει με αφόρητη ελαφρότητα και μία παρλαπίπα για να κάνει αισθητή την παρουσία του, είπε και η κυρία Ζορμπά, η παλιά γραμματέας του Σημίτη και νυν υπουργός του Αλέξη Τσίπρα, να μας πει ένα «είμαι κι εγώ εδώ». Ζήτησε, λοιπόν, ένα από αυτά τα εμβληματικά τα έργα που έχουν οι Σκοπιανοί στην πόλη τους. Και δεν ρώτησε γι αυτό τον Δήμο Αθηναίων, στον οποίο και ανήκει το έργο. Υπουργός έγινε η κυρία, μπορεί να νομίζει ότι ο κόσμος τελειώνει στα όρια του γραφείου της. Δεν σκέφτηκε, όμως, ότι θα έφερνε στην Αθήνα ένα άγαλμα του Μέγα Αλεξάνδρου που θα ανέφερε το όνομα του Έλληνα βασιλιά στα Σλαβομακεδονικά; Εκτός κι αν αυτό ήταν το ζητούμενο από την αρχή.
Κι ενώ η σκαπάνη των αρχαιολόγων αναζητά στην Μακεδονία επί δεκαετίες μία επιγραφή από τα χρόνια των Μακεδόνων σε μία άλλη γλώσσα πλην της ελληνικής, εμείς αποφασίσαμε να βάλουμε μία Σλάβικη επιγραφή στο κέντρο της Αθήνας!
Το διέψευσε στη συνέχεια αν και ο κ. Βαρώτσος, ο δημιουργός του δρομέα επιβεβαιώνει ότι έγινε αυτή η συζήτηση. Αυτό κι αν είναι ντροπή. Πάντως, μεταξύ της κυρίας Ζορμπά και του κυρίου Βαρώτσου, θα πιστέψουμε τον κ. Βαρώτσο. Επειδή είναι σοβαρός άνθρωπος…
Μ.Θ.


Διαζύγιο εν μέσω καρναβαλιού
Σε… ξέφρενους ρυθμούς κινήθηκε και η πολιτική επικαιρότητα τις ημέρες της Αποκριάς, ιδίως για το συνδυασμό «Ξάνθη για Όλους», όπου, αν δεν υπάρχουν εκπλήξεις θα είναι οριστικό το «διαζύγιο» Φανουράκη με το συνδυασμό Μελισσόπουλου. Η είδηση ήταν γνωστή από την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο η πληροφορία της απομάκρυνσης στελέχους του στενού πυρήνα ήθελε να «ζυμωθεί» πριν δει το φως της δημοσιότητας.
Από την πλευρά του συνδυασμού προβάλλεται η στάση ότι προέκυψαν θέματα που δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με άλλο τρόπο, ενώ από την πλευρά του ο ίδιος ο Μανώλης Φανουράκης φαίνεται ότι δε θα κρύψει την πικρία του. Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο επικεφαλής της «Κοινωνίας Δημοτών» δεν είναι διατεθειμένος να μείνει εκτός προσκηνίου στις επικείμενες δημοτικές εκλογές και επομένως αναμένεται σύντομα να δούμε τις επόμενες επιλογές του. Αυτό δείχνει και η ανάγνωση της ανάρτησης της Καθαράς Δευτέρας, όπου με αφορμή το πέταγμα του αετού γράφει: «Κοιτάμε ψηλά… Συνεχίζουμε με δύναμη… Τίποτα δεν είναι προδιαγεγραμμένο στην ζωή…. το μόνο προδιαγεγραμμένο είναι η απραξία!».
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…