Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 26 Μαρτίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 26 Μαρτίου 2019

0

Βαρύτητα στις γειτονιές
Είναι νωρίς ακόμη για να έχουμε στα χέρια μας τα προγράμματα των διαφόρων δημοτικών παρατάξεων. Γι’αυτό εκτιμούμε πως έχουμε το δικαίωμα να προτείνουμε προς τους επικεφαλής μια σημαντική λεπτομέρεια. Δηλαδή, να μην ξεχάσουν τις γειτονιές. Καλό είναι το ενδιαφέρον για το κέντρο, που είναι η «εικόνα» για τους επισκέπτες, όμως, τονίζουμε, πως θα πρέπει να δώσουν βαρύτητα στις γειτονιές. Το γιατί, το καταλαβαίνουν νομίζουμε.
Γ.Δ.


Οι νέοι στις εκλογές
Από τις πρώτες αρχικές λίστες των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων που δίνονται στη δημοσιότητα, με ιδιαίτερη χαρά κάνουμε μια διαπίστωση. Ότι στα ονόματα που δημοσιεύονται, αρκετά αφορούν νέους συμπολίτες, αγόρια και κορίτσια. Μάλιστα, διαπιστώσαμε ότι τα περισσότερα νέα άτομα-υποψήφιοι, έχουν αξιόλογα προσόντα με ανώτερες σπουδές και εν γένει κατάρτιση. Ευχάριστο και αισιόδοξο παράλληλα.
Και βέβαια αναφερόμαστε στους υποψήφιους των δημαρχιακών και Περιφερειακών Εκλογών που ήδη είδαν το φως της δημοσιότητας.
Γ.Δ.


Σημείο μηδέν
Η βίαιη διακοπή του αγώνα Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού επιβεβαίωσε το σημείο μηδέν του ελληνικού ποδοσφαίρου. Απονομιμοποιημένο πλήρως, φυτοζωεί κι αυτό μαζί με τις άλλες παρακμιακές εκδηλώσεις της εγχώριας κοινωνίας. Είναι μια ακόμα ένδειξη του τεράστιου αγώνα που απαιτείται για την αναστροφή και την ανασυγκρότηση της ελληνικής κοινωνίας. Υπάρχει άραγε αυτή η διάθεση;
Γ.Δ.


Και πληρώνει και χάνει
Το τίτλος αναφέρεται στη μεσαία τάξη. Η οποία έχασε 2,4 δισ. ευρώ σε διάστημα τεσσάρων χρόνων. Οι αριθμοί έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που όλοι γνωρίζουμε. Τα τελευταία χρόνια τα νοικοκυριά έγιναν φτωχότερα, ενώ η μεσαία τάξη λύγισε από τα αλλεπάλληλα φορολογικά χτυπήματα. Έξι στα δέκα νοικοκυριά εμφανίζουν πλέον στην Εφορία εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ, ενώ για τέσσερα στα δέκα το ετήσιο εισόδημά τους βρίσκεται κάτω από τα 5.000 ευρώ.
Συμπέρασμα: Η μεσαία τάξη έχει μειωμένο εισόδημα και αυξημένες υποχρεώσεις. Έτσι, και πληρώνει και χάνει. Μέχρι πότε όμως θ’αντέξει;
Γ.Δ.


Μια θετική παράμετρος
Φίλος με τον οποίο συζήτησα το θέμα μου έλεγε για το φαινόμενο του ενδιαφέροντος των νέων ότι έχουμε μια επιστροφή στην πολιτική, στα κοινά. Έτσι, μετά από δέκα χρόνια απαξίωσης και απομάκρυνσης, έχουμε μια εμφανή επιστροφή που δημιουργεί αίσθημα αισιοδοξίας. Βέβαια ως προς τους αυτοδιοικητικούς βοηθάει και η απλή αναλογική με τη λογική ότι θα εκπροσωπηθούν αρκετοί από κάθε παράταξη, ενώ θα υπάρξουν και συμπράξεις.
Και κάτι ακόμη που αποτελεί συνηθισμένη πρακτική την προεκλογική περίοδο και αφορά τις επισκέψεις σε Συλλόγους, Φορείς, Σωματεία, Δημοτικές Επιχειρήσεις κλπ. Όλες γίνονται με άφθονα χαμόγελα, χειραψίες και κυρίως υποσχέσεις που θα υλοποιήσουν όταν εκλεγούν.
Η πραγματικότητα βέβαια αργότερα μετά την εκλογή τους είναι διαφορετική διότι έχουν ν’αντιμετωπίσουν μια σειρά από αγκυλώσεις και δυσκολίες διαφόρων μορφών.
Γι’ αυτό, ας είναι προσεκτικοί με τις δηλώσεις και υποσχέσεις τους.
Γ.Δ.


Παιγνίδια της ΔΕΗ
Σε αυξήσεις 6% στους λογαριασμούς ρεύματος οδηγεί η απόφαση της ΔΕΗ να ψαλιδίσει από την 1η Απριλίου την έκπτωση που χορηγεί στους συνεπείς πελάτες της. Αν ένα νοικοκυριό για αξία κατανάλωσης ρεύματος 100 ευρώ πλήρωνε με την έκπτωση συνέπειας (15%) 85 ευρώ, τώρα με 10% θα κληθεί να καταβάλει 90 ευρώ, ήτοι 6% ακριβότερα. Με τον τρόπο αυτόν, όπως και με τη μείωση της έκπτωσης προπληρωμής από 6% σε 4%, η δημόσια εταιρεία προσπαθεί να μαζέψει έσοδα ώστε να περιορίσει τις ζημιές και να διατηρήσει τη ρευστότητα για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Σύμφωνα με πηγές, θ’αντλήσει περί τα 70 εκ. ευρώ από τους συνεπείς πελάτες της, οι οποίοι ουσιαστικά κρατούν ζωντανή τη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας. Η εταιρεία όμως, έχει ξεκινήσει από τον περασμένο χρόνο τις απεγνωσμένες προσπάθειές της να γεμίσει τα ταμεία της.
Γ.Δ.


Κέντρο Τουριστικής Προβολής
Μάλλον θα πρέπει να προσγειωθεί στην πραγματικότητα και τον ρεαλισμό ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου και να μην αεροβατεί στους αιθέρες. Πριν ανακοινώσει πομπωδώς ότι θα δημιουργήσει Κέντρο Τουριστικής Προβολής στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία, «…για να φέρνει τους τουρίστες στο κέντρο! …» ας ρωτήσει τη φίλη του Εύα Τσακίρη που έκανε το ίδιο στ’ Άβδηρα με ιδιαίτερα μάλιστα… αποτυχία! Ας προσγειωθεί λοιπόν ο Μωραΐτης κι ας ρωτήσει να μάθει πως γίνονται οι δουλειές αυτές και πού γίνονται. Ωραία τα λόγια και οι μεγάλες ιδέες, όμως απαιτείται γνώση των πραγμάτων που επιθυμούμε ν’ ασχοληθούμε κι όχι ν’ αμολάμε ένα πυροτέχνημα για λόγους εντυπωσιασμού.
Γ.Δ.


Πρέσπες και με την Τουρκία;
Κι εκεί που ενθουσιαστήκαμε με την τριμερή συμφωνία Κύπρου, Ισραήλ, Ελλάδας (με αμερικανική ομπρέλα) για τον αγωγό East Med που αφήνει έξω την Τουρκία από το ενεργειακό παιχνίδι της Μεσογείου, ήρθε ο Κατρούγκαλος να μας προσγειώσει ανώμαλα. Έσπευσε την ίδια μέρα στην Τουρκία να διαβεβαιώσει τους Τούρκους ότι εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στη Μεσόγειο δεν μπορεί να γίνει χωρίς αυτούς!
Ο -όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω – Κατρούγκαλος συμπεριφέρθηκε σαν ιδιοκτήτης των κοιτασμάτων στο Αιγαίο αναγνωρίζοντας δικαιώματα στην Τουρκία, χωρίς να υπάρχει συναίνεση από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, όπως ο Κοτζιάς φέρθηκε σαν ιδιοκτήτης του «Μακεδονικού». Προκαλώντας πανηγυρισμούς στον τουρκικό Τύπο ότι τους αναγνωρίζουμε δικαιώματα συνεκμετάλλευσης και αποθρασύνοντας ακραίους κύκλους που βγάζουν χάρτες με την Κρήτη τουρκική ενώ ο υπουργός άμυνας της γείτονος κομπάζει ότι τους ανήκει ολόκληρη η Κύπρος  και το Αιγαίο!
Αλήθεια είναι ν’ απορεί κανείς τι νόημα είχε αυτή η επίσκεψη τη δεδομένη στιγμή; Υπάρχει κανένας κοινός τόπος συνεννόησης τη στιγμή που η -απομονωμένη διεθνώς- Τουρκία, κλιμακώνει καθημερινά τις απειλές της απέναντί μας και δεν αναγνωρίζει τα δικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο;


Αυτός είναι ο …λεκές!
Σόκαρε το πανελλήνιο η αντίδραση του ταξιτζή που είχε την …ατυχία να μπει στο ταξί του αιμόφυρτη γυναίκα και να τον ταράξει φωνάζοντας «με σκότωσε… με σκότωσε». Κι αυτός αντί να την μεταφέρει στο πλησιέστερο νοσοκομείο, να καλέσει βοήθεια, να συντρέξει  με κάποιο τρόπο την γυναίκα που ψυχορραγούσε, αυτός  τι έκανε; Σταμάτησε και την ζήτησε να κατέβει… Κι είχε το απύθμενο θράσος να δίνει συνέντευξη χαμογελαστός μάλιστα για το συμβάν γιατί  συν τοις άλλοις το… ατυχές αυτό περιστατικό του έδωσε την ευκαιρία να γίνει για κάποια λεπτά διάσημος, να αφηγείται το γεγονός ατάραχος αλλά να υπονοεί ότι της είπε να κατέβει γιατί του λέρωσε το ταξί με τα αίματα!  Οποία απανθρωπιά! Οποία ηθική κατάπτωση! Οποία αξιακή ευτέλεια! Είναι το πρόσωπο μιας κοινωνίας φιλοτομαρισμού, χωρίς κανένα αξιακό σύστημα που δυστυχώς είναι υπαρκτό και συνεχώς επεκτείνεται από την έλλειψη παιδείας. Είναι το πρόσωπο μιας κοινωνίας που αντιμετωπίζει το αίμα σαν …λεκέ ενώ είναι ο ίδιος λεκές για την κοινωνία!
Μ.Ξ. 


Σιγή ιχθύος
Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ξάνθη που αφορούν την μειονότητα και αναφέρομαι στο Μουσουλμανικό συμβούλιο και στα δίγλωσσα σχολεία με εκμάθηση της τουρκικής ως μητρική γλώσσας χωρίς καμιά άλλη διάκριση για τον εθνοτικό της προσδιορισμό της μειονότητας σε πομάκους και ρομά, έμειναν μόνο σε τοπικό επίπεδο και πραγματικά «θάφτηκαν» από τα αθηναϊκά ΜΜΕ. Αυτοί που άλλοτε ωρύονται και κάνουν την τρίχα τριχιά για θέματα της μειονότητας έθαψαν κυριολεκτικά τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη! Γιατί άραγε;  Για να μη διαταραχθούν οι σχέσεις του Μητσοτάκη, με τον Σαμαρά και τον Γεωργιάδη και να περάσουν έτσι στα ψιλά αλλά να έχουν μόνο τοπικό ενδιαφέρον ως «δώρα» για την μειονότητα για ψηφοθηρία.
Τι άλλο;
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…