Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

0

Καλό νέο
Να κι ένα θετικό νέο από μια Ξανθιώτικη εταιρεία, τη γνωστή Sunlight του ομίλου Γερμανού. Η εν λόγω εταιρεία λοιπόν, συγχρονίζοντας τον βηματισμό της με την ζήτηση της αγοράς, είναι έτοιμη να παραγάγει την πρώτη μπαταρία λιθίου για ηλεκτρικά οχήματα βιομηχανικής χρήσης από το εργοστάσιο στο Όλβιο.
Καλό το νέο λοιπόν και μακάρι να έχουμε το ίδιο καλά νέα και από τις άλλες επιχειρήσεις.
Γ.Δ.


Μεγάλη κομπίνα με τον ΦΠΑ
Ο κλέψας του κλέψαντος στο ελληνικό δημόσιο και τα εκατομμύρια ευρώ κυκλοφορούν στις τσέπες των επιτηδείων. Διαβάστε και φρίξτε: Στον απολογισμό της ΑΑΔΕ για το 2018 αναφέρει, εκτός από τους εννέα εφοριακούς που δεν δικαιολόγησαν πώς απέκτησαν 4,5 εκατομμύρια ευρώ στο «πόθεν έσχες» (δηλαδή 500.000 ευρώ ο καθένας μέσα σ’ έναν χρόνο), ότι καταλόγισε σε βάρος αγνώστου αριθμού υπαλλήλων πρόστιμα 26,18 εκ. ευρώ για παράνομες επιστροφές ΦΠΑ!
Όλες οι υποθέσεις εστάλησαν στον εισαγγελέα, αλλά τα ονόματα των παραβατών δεν ανακοινώθηκαν. Φανταστείτε τι γίνεται…
Τ.Β.


Στάση εργασίας
Σε στάση εργασίας προχώρησαν χθες Τετάρτη από το πρωί μέχρι της 11 οι δάσκαλοι του δημοτικού Σχολείου Δροσερού. Αιτία της αποχής από τα μαθήματα, ο ξυλοδαρμός δασκάλου του σχολείου από κάτοικο του Οικισμού πρόσφατα, γεγονός που έχει επαναληφθεί και κατά το παρελθόν χωρίς να έχει υπάρξει ανταπόκριση εκ μέρους της Πολιτείας και πλέον οι δάσκαλοι ζουν υπό το καθεστώς φόβου.
Γ.Δ.


Προειδοποίηση
Έχουν κάποιοι καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει με τα Τοπικά Συμβούλια των Δημοτικών εκλογών; Έχουν πληροφορηθεί ποιος ή ποιοι κινούν τα νήματα κυρίως στην ορεινή περιοχή της μειονότητας; Αν το γνωρίζουν, έχουν κάνει τίποτε ή συνεχίζουν να ζουν μακαρίως στην απομόνωσή τους αγνοώντας τον υπαρκτό κίνδυνο. Πριν λοιπόν ξαφνιαστούν και πριν το κακό τους βρει και μας βρει κυρίως εμάς, ας δουν τι μπορούν να κάνουν πριν είναι αργά. Εμείς εγκαίρως τους ενημερώσαμε. Κι αυτούς και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.
Γ.Δ.


Απόδειξη Ξανθιωτών
Πρέπει να το επισημάνουμε και να το εγγράψουμε στα θετικά των Ξανθιωτών. Οι οποίοι απέδειξαν για μια φορά ακόμη με τη στάση τους ότι διαθέτουν μια διαφορετική αντίληψη ως προς το επίπεδο και τη μορφή των αντιδράσεών τους. Έτσι, προχθές στην παρέλαση για την 25η Μαρτίου, όλα ξεκίνησαν και έληξαν ειρηνικά και χωρίς διαμαρτυρίες, φωνές και προπηλακισμούς όπως σε άλλες πόλεις. Αυτή η συμπεριφορά της ευγένειας και ανοχής χαρακτηρίζει τους Ξανθιώτες και εν γένει τους Θρακιώτες.
Οι Ξανθιώτες είναι δημοκρατικοί στις πεποιθήσεις τους και αποφεύγουν τις βίαιες αντιδράσεις και τους προπηλακισμούς στην κοινωνική τους συμπεριφορά. Πολλώ μάλλον να αντιδρούν έτσι σε εθνική γιορτή, μια γιορτή ενότητας κι όχι διχασμού. Οφείλει όμως και η εξουσία να μην προκαλεί και να σέβεται τις διαφορετικές απόψεις χωρίς ακραίους χαρακτηρισμούς.
Γ.Δ.


Συλλάβετε τα… τερλίκια
Θόρυβος μέγας, αγανάκτηση και απορία για την απαράδεκτη ενέργεια αστυνομικών οργάνων της Θεσσαλονίκης να συλλάβουν γερόντισσα 90 χρόνων γιατί πουλούσε τερλίκια που είχε πλέξει αυτή. Η γυναίκα, η οποία δεν μιλά καλά τα ελληνικά, καθώς μέχρι το 2005 ζούσε στη Γεωργία, αδυνατούσε να καταλάβει τι κακό είχε κάνει. «Εγώ δεν τα κλέβω», έλεγε, «είναι δικά μου, κατέβηκα εδώ στη λαϊκή για ένα κομμάτι ψωμί…».
Πέρα όμως από τη σύλληψη στην 90χρονη γυναίκα, εκείνο που ήταν το χειρότερο ήταν ο εξευτελισμός που υπέστη και το σκαιό τρόπο με τον οποίο της συμπεριφέρθηκαν οι αστυνομικοί οι οποίοι την κράτησαν στο αστυνομικό τμήμα επί 12 ώρες! Κράτησαν την εγκληματία, της πήραν και δακτυλικά αποτυπώματα, μήπως στο μέλλον τους χρειαστούν!…
Ντροπή και αηδία μαζί για τέτοιους αστυνομικούς. Που άλλα σοβαρά μπροστά στα μάτια τους κάνουν πως δεν τα βλέπουν και γνωρίζουμε γιατί, και δείχνουν την αυστηρότητά τους σε μια γυναίκα από τον Πόντο ηλικίας 90 χρόνων που θέλει να πουλήσει κάποια τερλίκια για να επιβιώσει, να βγάλει 5-10 ευρώ (εάν βγάλει) για να συντηρηθεί αυτή και ο άρρωστος σύζυγός της. Παραλογισμός, απάνθρωπη λειτουργία, αυθαιρεσία και νοσηρή νοοτροπία της πάταξης της «παρανομίας». Της γιαγιάς όμως, όχι των Εξαρχείων…
Γ.Δ.


Στο «Αυγό»
Ορειβατικός προορισμός με σχετική δυσκολία ήταν ανέκαθεν η γνωστή κορυφή «Αυγό» η οποία φέρει το επίσημο όνομα του γνωστού Ξανθιώτη ορειβάτη Σταύρου Τσακίρη, ο οποίος έχασε τη ζωή του στις Άνδεις πριν χρόνια. Σ’αυτήν λοιπόν την κορυφή που έχει σχήμα αυγού, τη Δευτέρα, ανέβηκαν αρκετοί Ξανθιώτες. Πήγαν για να δουν από κει ψηλά όλο τον κάμπο κάτω, την Ξάνθη και φυσικά πιο πέρα, τη θάλασσα, τη Θάσο και άλλα σημεία που είναι ορατά όταν βεβαίως η ατμόσφαιρα είναι καθαρή.
Η ορειβασία προς την κορυφή γίνεται από δύο-τρία σημεία, με πλέον βατά από δίπλα το ένα και πίσω το άλλο από την Εκκλησιαστική Σχολή. Ανάλογα με τη φυσική κατάσταση του καθενός και την ηλικία βέβαια, η διαδρομή είναι μεν ανηφορικά αλλά βατή. Η θέα από εκεί και προς τον βορρά, αποζημιώνει τον ορειβάτη. Κι επειδή ο καιρός ήταν καλός, πολλοί προτίμησαν να κάνουν τη διαδρομή αυτή.
Γ.Δ.


Χρηματιστηριακό
Καλά τα νέα από το Χρηματιστήριο Αξιών της Αθήνας. Έτσι, είχαμε μία από τις καλύτερες αποδόσεις εφέτος στον κόσμο, με κέρδη 17% (30% οι τράπεζες). Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, ο εκλογικός κύκλος που θα κλείσει, οι προσπάθειες περιορισμού των «κόκκινων δανείων» των τραπεζών και η πτώση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, ενίσχυσαν το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα.
Και μια και αναφερόμαστε στο Χρηματιστήριο, ευκαιρία να πούμε κάποια ιστορικά στοιχεία. Έτσι, αξίζει να πούμε ότι η πρώτη στον κόσμο Ανώνυμη Εταιρεία ιδρύθηκε στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας το 1602 και ήταν αυτή των Δυτικών Ινδιών, ενώ το πρώτο Χρηματιστήριο – Ανταλλακτήριο στη γη ιδρύθηκε το 1611 στο Άμστερνταμ επίσης.
Με τις δύο αυτές δράσεις της η Ολλανδία έγινε τότε παγκόσμια υπερδύναμη.
Γ.Δ.


Aνελέητες προτεραιότητες…
Kι όμως ήδη έχουμε πέσει στην παγίδα να κρίνουμε ανερμήνευτες συμπεριφορές. Βέβαια το έργο το χουμε ξαναδεί έστω και πριν 37 χρόνια. Να ευχηθούμε, να μην το ξαναδούμε.
Στάθηκε τότε, είδε, λυπήθηκε δήθεν και προσπέρασε βιαστικά και καταχθόνια δύο συνανθρώπους που ψυχορραγούσαν στην άκρη του δρόμου, εγκαταλείποντάς τους στη λίμνη αίματος και στο επερχόμενο τέλος. “προείχαν οι ταπετσαρίες στ’ αυτοκίνητό του” είχε παραδεχτεί τότε. Σήμερα η παραδοχή μιας στιγμιαίας σύγχυσης κι ύστερα   παρήγορα η μεταμέλεια-ευτυχώς.
H κοινωνία ξεσηκώθηκε.
Ίσως δεν είναι στιγμές για κριτική μα το ίδιο αναπάντητο ερώτημα αιωρείται και μετά από 37 χρόνια.
Ποιός και πού να διδάξει την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων; Να ναι θέμα διδαχής, θέμα παιδείας, θέμα νοημοσύνης, θέμα δίκης(θείας ή ανθρώπινης)και τιμωρίας ή θέμα…ψυχής!
Χρύσα Μπαΐρα


Επισκέψεις Τοψίδη στην Ξάνθη

Αεικίνητος ο Χριστόδουλος Τοψίδης. Χθες ήταν στην Ξάνθη και είχε συνάντηση σχεδόν με όλους τους θεσμικούς. Συγκεκριμένα επισκέφτηκε στο γραφείο του τον  αντιπεριφερειάρχη Κώστα Ζανγαφερη, τον δήμαρχο αλλά και τον Μητροπολίτη. Επίσης επισκέφτηκε το Γηροκομείο Ξάνθης και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο και υποψήφιο δήμαρχο Γιάννη Παπαχρόνη. Συνοδευόταν από τον  υποψήφιό του από την Ξάνθη Οδυσσέα Βουρβουκέλη.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…