Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

0

Ξεφεύγει το πράγμα
Αγαπητοί αναγνώστες, θα έχετε προσέξει το μεγάλο αριθμό των επίδοξων υποψήφιων που στελεχώνουν τις παρατάξεις διεκδίκησης του δημαρχιακού θώκου στην αγαπημένη μας πόλη; Βέβαια δεν είναι κακό αυτό, αλλά βρε αδελφέ, έτσι που πάει το πράγμα, σε λίγο θα’χουμε περισσότερους υποψήφιους από τους ψηφοφόρους!…
Γελάτε με την υπερβολή, αλλά κάπου θα πρέπει να μειωθεί επιτέλους ο αριθμός των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων όσο και των Τοπικών Συμβούλων.
Γ.Δ.


Γκράφιτι
Άντε, να πούμε ότι δείχνουμε κατανόηση στα γκράφιτι στη νέα και άσχημη πόλη (κατά δήλωση του Μάνου Χατζιδάκι). Όμως οι «γκραφιτάδες» να μουτζουρώνουν αρχοντικά στην Παλιά Πόλη είναι άγνοια της ιστορίας της πόλης, της παλιάς και ιστορικής κατοικίας-κτίριο.
Από τη μια μεριά οι ιδιοκτήτες που προσπαθούν να διατηρήσουν και συντηρήσουν τα κτίρια τους και την ομορφιά τους και από την άλλη, η άγνοια, η απάθεια, η έλλειψη σεβασμού στο αρχιτεκτονικό έργο με την ιστορία, με το παρελθόν που κοσμεί και συμπληρώνει την ιστορία της πόλης. Η υπόθεση γίνεται πλέον σοβαρή και απαιτείται η λήψη μέτρων από το δήμο. Αυτή η ιστορία δεν πρέπει, είναι ντροπή να υπάρχει, κυρίως στην Παλιά Πόλη. Ευθύνη στο θέμα έχουν –κι ας μην το ξεχνούν- και οι γονείς που οφείλουν να συνετίσουν τα βλαστάρια τους και να τα μιλήσουν για την ιστορία της Παλιάς Πόλης.
Γ.Δ.


Από το Νοέμβριο του 2017…
Πιο αργοκίνητο καράβι από αυτό της Δικαιοσύνης στον τόπο μας δεν υπάρχει. Και ιδού το παράδειγμα για άλλη μια περίπτωση. Το αρμόδιο δικαστήριο λοιπόν αποφάσισε για τις πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής όπου βρήκαν το θάνατο 24 συμπολίτες το Νοέμβριο του 2017, να στείλει το σχετικό φάκελο με τις κατηγορίες εις βάρος των υπευθύνων, χθες, 20 Μαρτίου 2019!! Μετά δηλαδή από 16 μήνες…
Καταλαβαίνει κανείς, ότι το δικαστήριο αυτό θα ολοκληρωθεί τουλάχιστον μετά από 3-4 χρόνια, διότι θα υπάρξουν ως συνήθως αναβολές επί αναβολών.
Ε, λοιπόν, αυτή δεν είναι απονομή δικαιοσύνης….
Γ.Δ.


Ο Ογκουνσότο θα μας σώσει!
Το χιούμορ -και δη ο αυτοσαρκασμός – πολλές φορές είναι απελευθερωτικό και βοηθάει όταν βιώνει κανείς μια δύσκολη κατάσταση. Έτσι φαίνεται πως σκέφτηκε η διοίκηση της ΠΑΕ Ξάνθης και για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την μόνιμη πλέον αφλογιστία της ομάδας, εξέδωσε μία ανακοίνωση ότι θα κινηθεί για την απόκτηση του ποδοσφαιριστή Πάτρικ Ογκουνσότο που αγωνίζεται στο… Survivor στον Άγιο Δομίνικο.
H ανακοίνωση αναφέρει:  «Η Ξάνθη έχει πρόβλημα στο σκοράρισμα. Δεν σκοράρει ούτε σε (τέρμα) ράγκμπι. Με βάση αυτά τα οποία βλέπουμε στο Survivor, η Ξάνθη τις επόμενες μέρες θα κινηθεί για την απόκτηση του Πατρίκ Ογκουνσότο σαν ελεύθερο παίκτη».
Θα απογοητεύσουμε τη διοίκηση της ΠΑΕ, αλλά απ’ότι μαθαίνουμε, είναι απελπιστικά άστοχος και αργός ο Ογκουνσότο στο Survivor, ενώ στο μόνο που έχει διακριθεί είναι οι θερμοί εναγκαλισμοί με τους συμπαίκτες του! Οπότε, φρούδες οι ελπίδες…


Κάποιες αυτοδιοικητικές αλήθειες

Κι επειδή το πράγμα είναι σοβαρό, θα πρέπει να πούμε κάνα-δυο αλήθειες. Πρώτη αλήθεια, ότι υπάρχουν  δημοτικοί σύμβουλοι που είχαν να πατήσουν στη συνεδρίαση δύο και τρία χρόνια… Από την άλλη, έχουμε και τους τοπικούς συμβούλους. Εδώ είναι το δράμα. Απουσιάζουν κάποιοι και από θέματα που αφορούν συγκεκριμένα χωριά ή ενότητες χωριών κι αυτοί απουσιάζουν. Δημοτικές Ενότητες και Τοπικές Κοινότητες με τον ανάλογο αριθμό προέδρων και πολλαπλάσιο των μελών των συμβουλίων των δημοτικών ενοτήτων και τοπικών κοινοτήτων… και στο τέλος, αποτέλεσμα σχεδόν ανύπαρκτο. Και απ’ όλον αυτόν τον μεγάλο αριθμό, ελάχιστοι δίνουν το «παρών»  στις συνεδριάσεις των Συμβουλίων. Υπέρ πληθυσμός ανθρώπων που δεν χρειάζονται. Που η πράξη απέδειξε ότι είναι περιττοί.
Καποδίστριας, Καλλικράτης, Κλεισθένης αντί να ορίζουν πρακτικές λύσεις τα έκαναν χειρότερα, κυρίως στον αριθμό των ατόμων.
Πού να τα καταλάβουν όμως αυτά στο υπουργείο Εσωτερικών….
Γ.Δ.


Θράσους συνέχεια
Διαβάζοντας το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας για την κλοπή ψαριών από τον αλιευτικό Συνεταιρισμό στη Βιστονίδα και για το θράσος αυτών των ανθρώπων (που συνήθως ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες) οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν και δεν σέβονται ιδιοκτησίες και περιουσίες, αναγνώστης μας τηλεφώνησε για να μας αναφέρει πολλά τέτοια περιστατικά.
Αυτοί δεν περιορίζονται μόνο στα ψάρια ή στα παλιοσίδερα που αρπάζουν απ’ όπου βρουν, αλλά κάνουν το ίδιο και με τις καλλιέργειες. Μας ανέφερε λοιπόν ότι μπαίνουν στα χωράφια και τρυγούν τα δέντρα (καρυδιές, αμυγδαλιές, καστανιές), αρπάζουν τους καρπούς και εξαφανίζονται. Συγκεκριμένα μας είπε για έναν συγχωριανό του που τους συνέλαβε μέσα στο χωράφι του ξημερώματα αφού είχαν μαζέψει όλα τα καρύδια από τα δέντρα του να ετοιμάζονται να φύγουν με τη λεία τους. Κι όταν τους απείλησε ότι θα φωνάξει την αστυνομία αν δεν εξαφανιστούν, αυτοί απαίτησαν από τον ιδιοκτήτη να πάρουν μαζί τους φεύγοντας μερικά καφάσια καρύδια για τον κόπο που έκαναν να τα συλλέξουν!
Αυτό θα πει θράσος απύθμενο!


Στον «αέρα» η εισαγωγή στις σχολές Μουσικών Σπουδών
Ακόμη δεν έχει δοθεί λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει με το νέο σύστημα εισαγωγής σε κάποια Τμήματα Μουσικών Σπουδών (ΠΑΜΑΚ, Ιόνιο Πανεπιστήμιο κλπ), που ανακοινώθηκε πριν ένα μήνα, χωρίς να αναφέρεται συγκεκριμένη ύλη για τα νέα μαθήματα που θα διαγωνιστούν οι υποψήφιοι, ούτε περιλαμβάνεται εγχειρίδιο.
Οι γνωρίζοντες μουσικοί, αλλά και γονείς υποψήφιων μαθητών, που μας μετέφεραν τους προβληματισμούς τους, αναρωτιούνται: Γνωρίζει κανείς τον όγκο αυτών των βιβλίων που θα δώσουν οι μαθητές σε 3 μήνες; Για μια απλή ανάγνωσή τους, απαιτούνται κάποιες βδομάδες! Βάσει ποιας μελέτης έγιναν όλα αυτά; Προφανώς θα γνωρίζετε και το μαρτύριο των υποψηφίων της Γ΄ Λυκείου και των Πανελληνίων, που καθόλη τη διάρκεια της Γ΄ Λυκείου, αλλά και ειδικά τους μήνες πριν τις εξετάσεις δεν έχουν λεπτό στη διάθεσή τους, μιας και η κάλυψη της ύλης, οι επαναλήψεις και τα τεστ δεν τους αφήνουν σε ησυχία λεπτό. Πού θα βρουν, λοιπόν, τον χρόνο να διαβάσουν τρία εντελώς νέα αντικείμενα (Μορφολογία της Μουσικής, Ιστορία της Μουσικής και εξάσκηση στο μουσικό όργανο);
Ε.Δ.


Όμορφη πόλη…
Αν η ποιότητα ζωής κρίνεται από την καθαριότητα μιας πόλης, φοβάμαι ότι η συμπολίτισσα που μας έστειλε τη φωτογραφία που συνοδεύει το σχόλιο έχει δίκιο να εκφράζει λύπη και αγανάκτηση. Σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης, τον πεζόδρομο που οδηγεί στο ΙΚΑ και το Κέντρο Πολιτισμού, το καλάθι των απορριμμάτων έχει σκάσει από σκουπίδια.
Βέβαια, η μομφή δεν αφορά ασφαλώς μόνο την υπηρεσία καθαριότητας, αλλά και τους αναίσθητους συμπολίτες μας που επιμένουν να… ικανοποιούν την περιβαλλοντική τους συνείδηση ρίχνοντας τα σκουπίδια στον γεμάτο κάδο ή γύρω από αυτόν ή… παραπέρα…
Ε.Δ.


Ήρθε η Άνοιξη μαζί με την Υπερπανσέληνο!
Χθες 20 Μαρτίου ήταν η πρώτη μέρα της  Άνοιξης αφού το 2019 η Εαρινή Ισημερία λαμβάνει χώρα, στις 20 Μαρτίου και συμπίπτει με την τρίτη και τελευταία υπερπανσέληνο του χρόνου! Ειδικότερα, η Εαρινή Ισημερία συνέβη τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (στις 23:58 ώρα Ελλάδας), ενώ λίγο αργότερα, στις 03:43 ώρα Ελλάδας της Πέμπτης, θα λάβει χώρα μια νέα υπερπανσέληνος, ένα σπάνιο φαινόμενο.
Το 2019 υπάρχουν τρεις υπερπανσέληνοι, όλες στους πρώτους μήνες του έτους, και δεν θα υπάρξει άλλη έως το τέλος της χρονιάς (είχαν προηγηθεί άλλες δύο στις 21 Ιανουαρίου και 19 Φεβρουαρίου).
Όσον αφορά την Υπερ-Σελήνη ή υπερπανσέληνο, συμβαίνει όταν υπάρχει πανσέληνος και ταυτόχρονα η τροχιά του φεγγαριού το φέρνει πιο κοντά στη Γη (περίγειο), με αποτέλεσμα ο δορυφόρος του πλανήτη μας να φαίνεται μεγαλύτερος και πιο φωτεινός από ό,τι συνήθως.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…