Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

0

Κέντρο Τουριστικής Προβολής
Κέντρο Τουριστικής Προβολής στο ισόγειο του ιδιόκτητου κτηρίου όπου στεγάζεται και σήμερα βρίσκεται ο Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης, σχεδιάζει να εγκαταστήσει το Επιμελητήριο Ξάνθης. Η μορφή που θέλει να δώσει είναι η συγκέντρωση και πώληση τοπικών προϊόντων ντόπιων παραγωγών, ώστε μέσω του περιπτέρου αυτού, ο επισκέπτης να ενημερώνεται για τα καλά που έχει ο τόπος.
Φιλόδοξο το σχέδιο και σύμφωνα με όσα η ιστορία έχει δείξει, πρέπει να υπάρξει καλή προετοιμασία και σχεδιασμός ώστε το εγχείρημα να έχει διάρκεια.
Ε.Δ.


Αντιδράσεις για μεθοδεύσεις και αδιαφάνεια
Σφοδρές αντιδράσεις από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ δέχεται η κυβέρνηση, εξαιτίας της διαδικασίας επιλογής των περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης, που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Αξιωματική αντιπολίτευση και Κίνημα Αλλαγής χρεώνουν μεθοδεύσεις και αδιαφανή διαδικασία στο υπουργείο Παιδείας, λόγω της άρνησης του Προέδρου του Κεντρικού Συμβουλίου Επιλογής να γνωστοποιήσει στα μέλη τη βαθμολογία κάθε μέλους ανά υποψήφιο που προκύπτει κατά το στάδιο της συνέντευξης, σε αντίθεση με το πνεύμα του νόμου που η ίδια η Κυβέρνηση ψήφισε, όπως τονίζουν.
Εμείς το μόνο που έχουμε να πούμε και αφορά όλες τις κυβερνήσεις πρώην, νυν και μέλλουσες είναι ότι όσο η εκπαίδευση εξαρτάται από την πολιτική και τις κομματικές σκοπιμότητες, είναι καταδικασμένη.
Ε.Δ.


Δικαστικοί αντιπρόσωποι δημόσιοι υπάλληλοι;
Συζητούνται δύο πράγματα από την κυβέρνηση: Το ένα είναι γνωστό, έχει δηλωθεί. Δηλαδή, να διπλασιαστούν τα εκλογικά κέντρα (τμήματα)  για να διευκολυνθεί η εκλογική διαδικασία τόσο των Δημοτικών – Περιφερειακών εκλογών όσο και των Ευρωεκλογών. Το δεύτερο όμως που σκέφτεται η κυβέρνηση είναι να οριστούν δημόσιοι υπάλληλοι στα τμήματα αυτά αντί των δικαστικών αντιπροσώπων.
Είναι ένας κίνδυνος. Είναι μια λύση μη λύσης διότι υπονομεύει ακαριαία το αδιάβλητο των εκλογών. Ήδη βέβαια άρχισαν οι αντιδράσεις με την τροπολογία που ετοιμάζεται και δυστυχώς η χώρα διολισθαίνει σε βαλκανική μπανανία.
Γ.Δ.


Παρκαρίσματα στη γραμμή των τυφλών
Είναι γεγονός ότι λείπει από την πόλη μας, από εμάς των κατοίκων εννοούμε, η κυκλοφοριακή αγωγή. Γενικώς βέβαια δεν διαθέτουμε τον ανάλογο σεβασμό στους χώρους που είναι προορισμένοι για τους πεζούς κάθε κατηγορίας. Παράδειγμα του παραπάνω, τα παρκαρισμένα Ι.Χ. και δίκυκλα στις γραμμές που είναι αποκλειστικά για τους τυφλούς συμπολίτες μας. Επικρατεί απόλυτη αυθαιρεσία, γαϊδουριά, χοντροπετσιά. Πλήρης η αδιαφορία, ενδεικτικό μιας νοοτροπίας απολίτιστων ανθρώπων.
-Διαφωνεί κανείς;
Γ.Δ.


Οι αλήθειες να λέγονται
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης κατέθεσε η ευρωβουλευτής της «Ελιάς» Εύα Καϊλή με την οποία ρωτά εάν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το πακέτο Γιούνκερ το αρδευτικό της Ξάνθης ή από τα 72εκ. ευρώ που επέστρεψε η Ευρώπη στη χώρα μας.
Η ερώτηση κατατέθηκε στην Επιτροπή Γεωργίας της Ε.Ε. και σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΕΜΠΡΟΣ ο συνεργάτης της Άλκης Κίσσας, οι πιθανότητες έγκρισης είναι πάρα πολλές διότι το έργο είναι πρωτίστως περιβαλλοντικό και ακολούθως αρδευτικό.
Από την πλευρά μας σημειώνουμε το γεγονός χαρακτηρίζοντας ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη την ερώτηση που υποβλήθηκε από την Εύα Καϊλή, πιστεύοντας ότι οι αρμόδιοι, τοπικά και κεντρικά να εκμεταλλευτούν και αξιοποιήσουν την πρωτοβουλία της Ευρωβουλευτού.
Είναι μια μοναδική ευκαιρία, το έργο που είναι ζωής ή θανάτου για την περιοχή μας (κυρίως για τους αγρότες της Δυτικής και Νότιας περιοχής του νομού) να αγκαλιαστεί απ’ όλους και να γίνει κυρίαρχος στόχος.
Γ.Δ.


Υποψήφιοι σε προεκλογικούς ρυθμούς
Σε προεκλογικούς ρυθμούς βρίσκονται υποψήφιοι για δήμους και Περιφέρεια στην Ξάνθη, συνεχίζοντας τη στελέχωση των ψηφοδελτίων τους αλλά και τις περιοδείες, επαφές και συναντήσεις κάθε μορφής. Όλα θεμιτά, απαραίτητα και μέσα στο πνεύμα και τις απαιτήσεις του προεκλογικού αγώνα. Μάλιστα προχθές είδαμε τον Σάββα Μελισσόπουλο στην Γεωργίου Σταύρου να συζητά με τους ανθρώπους του για λειτουργία εκεί εκλογικού του κέντρου. Κεντρικά απόκεντρο όπως λέει ο λαός.
Γ.Δ.


Καλό το κλίμα, αλλά…
Ώριμες οι προεκλογικές συνθήκες στην Ξάνθη. Σε μητροπολιτικό δήμο και περιφερειακούς. Τουλάχιστον μέχρι στιγμής όλα πάνε καλά από την πλευρά των υποψηφίων που διατηρούν χαμηλούς τόνους. Υπάρχει όμως κάποιος που επενδύει σε μια ρητορική του παρελθόντος, σε ακραίες εκφράσεις που δείχνουν ασυνάρτητες και που εν τέλει απωθούν και δεν αποδίδουν το παραμικρό εις βάρος αυτού που έχει στοχοποιηθεί εδώ και αρκετό καιρό, μονομερώς και αδιαλείπτως. Φαινόμενα παρακμής αλλά και ανησυχίας για την πορεία όταν ο προεκλογικός αγώνας θα μπει σε άλλα, πιο ζόρικα μονοπάτια, όταν η διεκδίκηση του σταυρού θα είναι το ζητούμενο. Τέλος πάντων, το κλίμα μονίμως εδώ και δεκαετίες ένας το χαλά με τις υπερβολές, τα ψεύδη, τη συκοφάντηση και τη μείωση της προσωπικότητας όσων δεν επιθυμούν να έχουν σχέση μαζί του και όσοι δεν υποκύπτουν στον εκβιασμό του. Γνωστά πράγματα στην Ξάνθη, επαναλαμβανόμενα και πλέον φθαρμένα.
Γ.Δ.


Δειλία και έλλειψη αρχών
Αλήθεια πώς μπορεί να χαρακτηριστεί η ενέργεια των νεαρών που επιτέθηκαν εις βάρος ηλικιωμένου άνδρα 90 χρόνων, τον χτύπησαν και τον λήστεψαν; Κατ’αρχάς θα την λέγαμε πράξη δειλών. Διότι μόνον δειλοί άνθρωποι επιτίθενται σε 90χρονους, τους χτυπούν, τους βασανίζουν για να τους ληστέψουν.
Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη. Ότι οι άνθρωποι αυτοί στερούνται ηθικών αρχών και είναι αδίστακτοι. Δεν τολμούν να τα βάλουν με άτομα νεώτερα, αλλά με γέροντες ανίσχυρους και αδύναμους. Σημείο των καιρών κι αυτό που κατά το παρελθόν όταν στην κοινωνία ο σεβασμός προς τους γέροντες ήταν μια αυτονόητη ηθική επιταγή, μια πράξη που έβγαινε από τις διδαχές του σπιτιού, που ο παππούς, ο κάθε παππούς απολάμβανε τη φροντίδα, την αγάπη και το σεβασμό όχι μόνον των οικείων αλλά όλης της κοινωνίας.
Γ.Δ.


Το τελευταίο τανγκό
Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε ρήξη με τους Θεσμούς για την προστασία της πρώτης κατοικίας, να θυσιάσει περί το 1 δισ. ευρώ που μας χρωστούν οι ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων και να πάει, τάχα, με το κεφάλι ψηλά στις εκλογές. Το σκηνικό που στήνεται τις τελευταίες ημέρες δικαιολογεί κάθε υποψία για τους σχεδιασμούς του Πρωθυπουργού.
Το πεδίο διαμορφώνεται ως εξής: είτε ο Τσίπρας θα κάνει άλλη μία κωλοτούμπα και έπειτα από καθυστερήσεις και παρατάσεις θα πράξει ό,τι του πουν οι Βρυξέλλες, είτε οι Θεσμοί θα υποχωρήσουν και θα διακινδυνεύσουν να κατηγορηθούν για συμπαιγνία με την ελληνική κυβέρνηση (μάλλον δύσκολο) και η τρίτη και μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να διατηρηθεί για ένα χρονικό διάστημα σκηνικό έντασης, με το οποίο στο Μέγαρο Μαξίμου θα βολευτούν για να οδηγηθούν σε εκλογές ηρωικά και με τον αέρα του μάγκα και καραμπουζουκλή.
Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται οριστικά σε αποδρομή και αναζητεί απεγνωσμένα αφορμές προκειμένου να στήσει μία στοιχειώδη προεκλογική παράσταση. Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να εμφανιστεί ως Ρομπέν των Δασών για όποιον είναι ακόμη διατεθειμένος να πιστέψει παραμύθια, να κατηγορήσει την αντιπολίτευση ότι είναι σκληρή, απάνθρωπη, νεοφιλελεύθερη και ακροδεξιά και… ό,τι βρέξει ας κατεβάσει στις κάλπες.
Απομένει να το δούμε τις αμέσως επόμενες ημέρες και εβδομάδες και εφόσον πράγματι υπάρξει η μονομερής κίνηση…
A.Κ.


Επτά οι συνδυασμοί στο δήμο Ξάνθης
Κι αν στο δήμο Τοπείρου τα πράγματα με τους υποψήφιους δημάρχους έχουν ξεκαθαρίσει, σε δύο δήμους, Αβδήρων και Μύκης το τοπίο είναι ακόμη θολό και…απρόβλεπτο.  Έτσι, με βεβαιότητα δεν μπορεί να υποστηριχτεί τίποτε και το πόσες θα είναι οι υποψηφιότητες είναι δύσκολο να εκτιμηθεί. Βέβαια όλα θα πρέπει σιγά-σιγά να κλείνουν ως εκκρεμότητες διότι ο χρόνος περνάει. Εκεί βέβαια που το τοπίο έχει ξεκαθαρίσει είναι στο δήμο Ξάνθης. Δημαρχόπουλος, Τσέπελης, Μελισσόπουλος, Παπαχρόνης, Χατζηθεοδώρου, Λύρατζης και Βογιατζής έχουν δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιοι δήμαρχοι. Σύνολο επτά που θα εκτεθούν στην κρίση των συμπολιτών-συνδημοτών. Ο αριθμός είναι ιδιαίτερα μεγάλος, θα υπάρξει πολυδιάσπαση και το αποτέλεσμα θα κριθεί τη δεύτερη Κυριακή.
Η κάθοδος των Τσέπελη, Λύρατζη και Παπαχρόνη έχει σίγουρα αλλάξει τα μέχρι τώρα γνωστά δεδομένα των δημοτικών εκλογών και το όλο εγχείρημα για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση εμφανίζεται και ως εκ τούτου δύσκολα μπορούν να εκτιμηθούν τα παλιά στοιχεία.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…