Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Πηγή έμπνευσης στο σήμερα η ηρωική γενιά του ‘21

Πηγή έμπνευσης στο σήμερα η ηρωική γενιά του ‘21

0

Με λαμπρότητα, πολύ κόσμο και χωρίς επεισόδια ο εορτασμός της εθνικής επετείου στην Ξάνθη

Υφ. Οικονομίας Σ. Γιαννακίδης : «Να αγωνιστούμε από κοινού προκειμένου να καταστήσουμε τη χώρα εκεί που τις αξίζει εκεί που της αναλογεί»

 

 

Στρατηγός Διοικητής Δ’ Σ.Σ., Χ. Λαλούσης Το Δ’ ΣΣ είναι εδώ, έτοιμο να προασπίσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την αξιοπρέπεια του  Θρακιώτικου λαού»

 

Τιμή και Δόξα στους Ήρωες του 1821, που με τους αγώνες τους για Ελευθερία συνέβαλλαν καθοριστικά στην εθνική παλιγγενεσία και την σύσταση του ελληνικού κράτους 400 – 500 χρόνια μετά την υποδούλωσή του στους Οθωμανούς, απέδωσαν και φέτος θρησκευτικοί, πολιτικοί εκπρόσωποι και φορείς , μαθητιώσα νεολαία και Στρατός όπως επιτάσσει το πρωτόκολλο του εορτασμού της εθνικής επετείου.

Με λαμπρότητα, πολύ κόσμο και χωρίς επεισόδια ο εορτασμός της εθνικής επετείου στην Ξάνθη

Με σύμμαχο τον ανοιξιάτικο καιρό οι Ξανθιώτες παρατάχθηκαν κατά μήκος της 28ης Οκτωβρίου, χειροκροτώντας θερμά τα παιδιά τους από τα δημοτικά σχολεία, τα γυμνάσια και λύκεια που παρέλασαν, καθώς επίσης και τους πολιτιστικούς συλλόγους, τον Ερυθρό Σταυρό, τους προσκόπους  και τον σύλλογο Αιμοδοτών. Στο εθνικό παλμό με λεβεντιά και άψογο συγχρονισμό και βηματισμό τα τμήματα του Στρατού σκόρπισαν συγκίνηση και εθνική υπερηφάνεια για τους φρουρούς των συνόρων.

Της παρέλασης,  προηγήθηκε η επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο της πόλης μας,  χοροστατούντος του μητροπολίτη Παντελεήμονος και η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης, ο οποίος πλαισιωμένος από τον στρατηγό Διοικητής του Δ’ Σ.Σ. Χαράλαμπο Λαλούση, το σεβασμιώτατο κ. Παντελεήμονα, τον αντιπεριφειάρχη Ξάνθης Κώστα Ζαγναφέρη, τον δήμαρχο Ξάνθης κ. Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο,  καθώς και εκπροσώπους φορέων παρακολούθησαν την παρέλαση από την εξέδρα των επισήμων.

Όλα κύλησαν ομαλά χωρίς επεισόδια αν εξαιρέσει κανείς ένα πανό που αναρτήθηκε από δυο – τρία άτομα απέναντι από την εξέδρα και απεικόνιζε την Αγιά καθώς και  ένα επιφώνημα αποδοκιμασίας που ακούστηκε όταν ανακοινώθηκε το όνομα του εκπροσώπου της κυβέρνησης. Στα μηνύματα της εθνικής γιορτής αναφέρθηκαν οι αρχές του τόπου.

Παντελεήμων: «Χρέος μας όχι προς τους δανειστές μας αυτό είναι το λιγότερο, χρέος είναι να κρατήσουμε και να διαφυλάξουμε ότι οι προγονοί μας μας παρέδωσαν το χρωστούμε σε εκείνους και στις νέες γενιές στα παιδιά μας τα οποία καμαρώσαμε σήμερα… Είναι ενθαρρυντικό ότι αυτό ο τόπος απ΄ όλες τις δυσκολίες θα ζήσει και θα πάει μπροστά…»

Γιαννακίδης: Η σημερινή σπουδαία μέρα είναι για να μας θυμίζει τους αγώνες του ελληνικού λαού, αγώνες που γίνανε σε δύσκολες συνθήκες χωρίς να υπάρχουν οι προοπτικές για μια θετική έκβαση και κέρδισαν αυτές τις προοπτικές οι έλληνες αγωνιστές. Η σημερινή μέρα μας υπενθυμίζει το χρέος και το καθήκον που έχουμε απέναντι στην ελληνική κοινωνία να υπερβούμε από κοινού τις όποιες αδυναμίες και προκλήσεις υπάρχουν στις μέρες μας, να αγωνιστούμε από κοινού προκειμένου να καταστήσουμε τη χώρα εκεί που τις αξίζει εκεί που της αναλογεί. Ιδιαίτερα τον ελληνικό λαό ο οποίος έχει περάσει τα τελευταία χρόνια πάρα πολλά υπάρχουν πλέον οι συνθήκες να νιώσει πιο αισιόδοξος, πιο χαρούμενος πιο αποφασισμένος για το μέλλον αυτής της χώρας. Η Θράκη , η πολυπολιτισμική Θράκη είναι αναγκαίο να κατανοήσουμε ότι όλοι οι πολίτες μαζί ανεξαρτήτως καταγωγής και θρησκείας, αντιμετωπίσαμε κοινά ζητήματα τα προηγούμενα χρόνια κοινές προκλήσεις, και από κοινού θα πορευτούμε στην επόμενη μέρα».

Λαλούσης: «Είναι μια μέρα τιμής, μια μέρα μνήμης. Γιορτάζουμε σήμερα την εθνική μας επέτειο, τιμούμε όλους αυτούς τους ανθρώπους της γενιάς του ‘21 που χωρίς μέσα, χωρίς εξοπλισμό έδωσαν τον νυν υπέρ πάντων αγώνα έχοντας ένα σύνθημα ελευθερία ή θάνατος. Είχαν όμως ψυχή αυτοί οι άνθρωποι και αποτελούν και σήμερα παράδειγμα. Σήμερα παρακολουθήσαμε μια εξαιρετική παρέλαση.  Η λεβεντιά, ο συντονισμός έδωσαν πολλά μηνύματα,  μηνύματα αποτροπής, αξιοπιστίας.  Το Δ ΣΣ είναι εδώ έτοιμο να προασπίσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την αξιοπρέπεια του  Θρακιώτικου λαού».

Ζαγναφέρης: «Συγχαρητήρια σ’ όλους παρέλασαν ιδιαίτερα δε για τα τμήματα των ενόπλων δυνάμεων που για μια ακόμη φορά απέδειξαν γιατί ο ελληνικός λαός τους έχει αμέριστη εμπιστοσύνη. Σε  δυο χρόνια θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια της επανάστασης. Τελευταία υπάρχουν κάποιοι αναθεωρητές της ιστορίας οι οποίοι τα προβλήματα τους και τις φαντασιώσεις τους προσπαθούν να τις μεταλαμπαδεύσουν,  να αλλάξουν το ρουν της ιστορίας κι αυτά που ξέρουμε. Όντως πρέπει να γίνει αναθεώρηση της ιστορίας αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση ώστε να εμπεδώσουμε όλοι το αληθές ως εθνικό όπως έλεγε ο ποιητής. Διότι οι καιροί είναι δύσκολοι εθνικά και δεν είναι σχήμα λόγου και γι αυτό πρέπει να μας βρούνε όλους ενωμένους  και την κάθε πρόκληση να την αντιμετωπίσουμε μειονότητα και θάρρος».

Δήμαρχος: «Συγχαρητήρια στους μαθητές που παρέλασαν για την 25 η Μαρτίου 2019 500 χρόνια υποδουλωμένη Ελλάδα, 20 γενιές ελλήνων αγωνίστηκαν για να ζούμε σήμερα ελεύθεροι, 100 χρόνια ελεύθερη ελληνική Ήπειρος, ελεύθερη ελληνική Μακεδονία, ελεύθερη ελληνική Θράκη. Να’ στε  σίγουροι ότι μπορεί σήμερα να είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε με δανειακά αλλά  πάνω απ’ όλα έχουμε ιδανικά

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Από μικρός στις παρελάσεις….

Περνάει ο Στρατός του Δ’ Σώματος της Θράκης φρουρός
Κι ο τετράποδος φίλος μας τίμησε την ενική επέτειο
Κι ένας …τσολιάς έτοιμος για μάχη!

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Από ‘δώ ως το φεγγάρι»: Ένα εργαστήριο για παιδιά από το Residui Teatro της Ισπανίας

Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 και ώρες 11:00-13:30  στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ Η Φιλοπρόο…