Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Με ήλιο, έθιμα και σαρακοστιανά γιορτάστηκε η Κ. Δευτέρα

Με ήλιο, έθιμα και σαρακοστιανά γιορτάστηκε η Κ. Δευτέρα

0

Βγήκε βόλτα η καμήλα στη Σταυρούπολη και μαζί της οι …υποψήφιοι

Μουτζουροδευτέρα με μπόλικη πολιτική αλλά και τηλεοπτική σάτιρα στον Πολύσιτο.

 

 Αβδηρίτικη φασολάδα και παραδοσιακό γλέντι– Κάποιοι όμως πέταξαν αετό!

 

Με πλήθος εκδηλώσεων γιορτάστηκε και φέτος στο νομό μας η Καθαρά Δευτέρα. Τα σκήπτρα όπως πάντα κρατά το έθιμο της Καμήλας στην Σταυρούπολη και η Μουτζουροδευτέρα στον Πολύσιτο. Επίσης αναβίωσε το έθιμο του Ανάποδου Γάμου στην Μάνδρα και το έθιμο του Μπέη στο Μυρωδάτο. Στα Άβδηρα παρασκευάστηκε και φέτος η φημισμένη φασολάδα ενώ  σαρακοστιανό τραπέζι και παραδοσιακό γλέντι  στήθηκε και στον δήμο Τοπείρου. Ο καλός καιρός βοήθησε την εξόρμηση των Ξανθιωτών που άλλοι πήραν τα βουνά και άλλοι την θάλασσα ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που επιδόθηκαν στο πέταγμα του χαρταετού στο αεροδρόμιο του Ζυγού αλλά και στις παραλίες καθώς οι καιρικές συνθήκες και  το ελαφρύ αεράκι που φυσούσε  ήταν το πλέον κατάλληλο για το πέταγμα του χαρταετού.

Βγήκε βόλτα η καμήλα στη Σταυρούπολη και μαζί της οι …υποψήφιοι

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε και φέτος την αναβίωση του εθίμου της Σταυρούπολης. Ένα έθιμο που κατάγεται από τη Μ. Ασία και είναι ίσως το πιο παλαιό της περιοχής μας. Φέτος την καμήλα που έκανε βόλτα στον κεντρικό δρόμο τη Σταυρούπολης …. συνόδευαν αρκετοί  υποψήφιοι δήμαρχοι για το Δήμο Ξάνθης. Έτσι εθεάθη ο Σάββας Μελισσόπουλος καθώς και ο Γιώργος Χατζηθεοδώρου αλλά και ο δήμαρχος Ξάνθης.

Μουτζουροδευτέρα με μπόλικη πολιτική αλλά και τηλεοπτική σάτιρα στον Πολύσιτο

Κοσμοσυρροή και στον Πολύσιτο όπου εδώ και 56 χρόνια αναβιώνει  το έθιμο των Μουτζούρηδων. Ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και συνδέεται με την γονιμότητα και την διονυσιακή λατρεία. Φέτος η διονυσιακή σάτιρα είχε πολιτικές αναφορές αλλά και τηλεοπτικές. Τα άρματα είχαν θέματα εμπνευσμένα από ριάλιτι όπως το: Next top model, Power of Love, και το «Ταίρι Ξέρει» με τον Τόνυ Σφήνο. Επίσης και ο υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης είχε την τιμητική του και άκουσε την …μαντινάδα του.

Παρών ήταν και ο Βασιλιάς του καρναβαλιού τη Ξάνθης που συνεχάρη τους διοργανωτές για την προσπάθεια τους ενώ περιελάμβανε κι ένα χορευτικό σώου από χορεύτρια Οριεντάλ. Παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοτικός υπάλληλος των Αβδήρων Μιχάλης Χατζηεφραιμίδης. Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με τις γυναίκες του συλλόγου να προσφέρουν εκτός από τα παραδοσιακά εδέσματα και λουκουμάδες! Τα δρώμενα παρακολούθησαν ο δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης, ο υποψήφιος Βασίλης Τσολακίδης, ο Μιχάλης Αμοιρίδης.

Αβδηρίτικη φασολάδα και παραδοσιακό γλέντι

Μεγάλη ετοιμασία είχε και ο Σύλλογος Γυναικών στα Άβδηρα. Από βραδύς «επιστρατεύτηκαν» όπως κάθε χρόνο οι «μαστόροι» της φημισμένης Αβδηρίτικης φασολάδας και την είχαν έτοιμη και χυλωμένη πρωί – πρωί. Μαζί με άλλα σαρακοστιανά μοιράστηκε στον κόσμο που τη γεύτηκε.

 

Γέμισε η πλατεία από παρέες που απόλαυσαν τον καλό καιρό, το κρασί και το τσίπουρο, τους σαρακοστιανούς μεζέδες και χόρεψε παραδοσιακούς χορούς.

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ψηφιδωτά λάμποντα!

«…είχε στα μάτια ψηφιδωτό τον καημό της Ρωμιοσύνης, εκείνου του πέλαγου τον καημό σαν ήβρε…