Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ξανθιώτης μαθητής απέσπασε βραβείο σε διαγωνισμό για τον Ελευθέριο Βενιζέλο

Ξανθιώτης μαθητής απέσπασε βραβείο σε διαγωνισμό για τον Ελευθέριο Βενιζέλο

0

Ο Σταμάτης Θεοφιλόπουλος, μαθητής του Ιδιωτικού Γυμνασίου ‘Άξιον’ διακρίθηκε για το δοκίμιό του στη θεματική “Ο πολιτισμός του μικρασιατικού ελληνισμού”

 Μαζί με τη μητέρα και τη γιαγιά του επισκέφθηκαν τα Χανιά για να παραβρεθούν στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”- Εντυπωσιασμένοι από το Μουσείο Τυπογραφίας που επισκέφθηκαν

Το Γ’ βραβείο στο ΙΖ’ Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Δοκιμίου με θέμα “Ο πολιτισμός του μικρασιατικού ελληνισμού”, που διοργάνωσε το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, κέρδισε ο μαθητής του Ιδιωτικού Γυμνασίου  “Άξιον” Ξάνθης, Σταμάτης Θεοφιλόπουλος.

Οι απονομές έγιναν το απόγευμα του Σαββάτου, στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” στην περιοχή της Χαλέπας στα Χανιά της Κρήτης, παρουσία του γ.γ. Ψηφιακής Πολιτικής Γ. Φλωρεντή.

Η βρετανίδα πρέσβης Κέιτ Σμιθ που βρέθηκε στα Χανιά με αφορμή της επετειακές εκδηλώσεις για τον Ελευθέριο και τον Σοφοκλή Βενιζέλο, απένειμε το Γ΄ βραβείο στον Σταμάτη Θεοφιλόπουλο.

Μετά την απονομή, ο Ξανθιώτης μαθητής μίλησε στην κατάμεστη αίθουσα του ιδρύματος, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως ο διαγωνισμός του έδωσε τη δυνατότητα να μελετήσει τον πολιτισμό του ελληνισμού της Μικράς Ασίας και πως αυτός ο πολιτισμός συνέβαλε στη διαμόρφωση της εθνικής του συνείδησης. Παράλληλα χαρακτήρισε τον Βενιζέλο χαρισματικό ηγέτη, ρήτορα, ικανότατο διπλωμάτη και πολιτικό αλλά πάνω από όλα ρεαλιστή.

Το Α’ βραβείο κέρδισε ο μαθητής του 2ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας Πέτρος Τόκας και το Β’ βραβείο ο μαθητής του Ιδιωτικού Γυμνασίου της Λεοντείου Σχολής της Νέας Σμύρνης Βασίλης Σταθόπουλος. Έπαινος απονεμήθηκε στον μαθητή από την Αρχαία Ολυμπία Κωνσταντίνο Τσιρώνη.

Το χρηματικό έπαθλο για το Α’ βραβείο χορήγησε η οικογένεια Καλογερή, στη μνήμη του καπετάν Γιάννη Καλογερή.  Χορηγός του Β’ βραβείου ήταν η εφημερίδα “Χανιώτικα νέα” και του Γ΄ βραβείου η Φαλή Βογιατζάκη, στη μνήμη του πατέρα της Γεωργίου Βογιατζάκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός δοκιμίου για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που διοργανώνει το Ίδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, πραγματοποιήθηκε για 17η συνεχή χρονιά και όπως επεσήμανε ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Νίκος Παπαδάκης πρόκειται για έναν θεσμό που έχει αγκαλιαστεί από όλα τα σχολεία της Ελλάδας. “Αυτή η παρουσία τη νέας γενιάς αποτελεί για εμάς την πεμπτουσία των στόχων του Ιδρύματος. Γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να μεταδοθούν το μήνυμα και οι παρακαταθήκες του Ελευθερίου Βενιζέλου στους νέους ανθρώπους”, ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Νίκος Παπαδάκης.

Επίσκεψη στο Μουσείο Τυπογραφίας

Ο Σταμάτης Θεοφιλόπουλος από την Ξάνθη, μαζί με τη μητέρα και τη γιαγιά του επισκέφτηκαν στα Χανιά το Μουσείο Τυπογραφίας

Ο Ξανθιώτης νικητής  του τρίτου βραβείου, με αφορμή την παρουσία του στα Χανιά επισκέφτηκε το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη, το μοναδικό του είδους του σε όλη την Ελλάδα.

Ο Σταμάτης Θεοφιλόπουλος από την Ξάνθη, μαζί με τη μητέρα και τη γιαγιά του, επέλεξαν να αφιερώσουν το τελευταίο πρωινό τους στα Χανιά στο Μουσείο Τυπογραφίας, όπου είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν βιωματικά την ιστορία της Τυπογραφίας, να τυπώσουν σε αυθεντικά πιεστήρια του 19ου και 20ου αιώνα, να δουν σε λειτουργία το σύγχρονο τυπογραφείο των “Χανιώτικων νέων” και να περιηγηθούν στη μόνιμη έκθεση του ΜΤ για την Ιστορία της Γραφής και την πορεία των Γραφικών Τεχνών, μία δημιουργία του Αντώνη Παπαντωνόπουλου.

Εντυπωσιασμένοι έμειναν και από τη συλλογή σπάνιων εκδόσεων του μουσείου, που παρουσιάζεται στην “Αίθουσα Κ. Τζωρτζάκη”, αλλά και από όλη την προσπάθεια του κ. Γιάννη Γαρεδάκη να δημιουργήσει χωρίς καμία βοήθεια ένα τόσο άρτια οργανωμένο και πλούσιο σε εκθέματα μουσείο.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πιθανή διακοπή νερού αύριο σε περιοχές της πόλης

Στο πλαίσιο προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης από το Παρά…