Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις «Φουλ» αποκριάτικο σαββατοκύριακο

«Φουλ» αποκριάτικο σαββατοκύριακο

0

Το πρόγραμμα των ΘΛΕ για την κορύφωση του ξανθιώτικου καρναβαλιού

Με τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση την Κυριακή στις 13.00 και το κάψιμο του Τζάρου στη γέφυρα του Κόσυνθου στις 19.00 ολοκληρώνεται το ξανθιώτικο καρναβάλι 2019.

Για ξανθιώτες και επισκέπτες ξεκινά το πρωί του Σαββάτου ένα «φουλ» αποκριάτικο σαββατοκύριακο, με χορό, μουσική και ξεφάντωμα.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΘΛΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Σάββατο 9 Μαρτίου

Συναυλία Αμαριλλύς

Πλατεία Δημοκρατίας/13:00

Η Αμαρυλλίς βρίσκεται στην καλύτερη και την πιο δημιουργική στιγμή της καριέρας της. Μετά από ένα καλοκαίρι γεμάτο μουσική και sold out εμφανίσεις, επιστρέφει πιο ανανεωμένη και «έτοιμη» από ποτέ.

Βραδινή καρναβαλική παρέλαση

28ης Οκτωβρίου έως κεντρική πλατεία/19:30

Ένα εντυπωσιακό πανόραμα χρωμάτων, φαντασίας, έμπνευσης, δημιουργίας και συμμετοχής που μεταμορφώνει την πόλη δίνοντας ατμόσφαιρα γενικευμένης γιορτής, παρουσιάζουν τα αποκριάτικα πληρώματα που θα πάρουν μέρος στην μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της Κυριακής. Ξεκινώντας από την διασταύρωση 28ης Οκτωβρίου και Καβάλας, θα παρελάσουν χορεύοντας σε ξέφρενους καρναβαλικούς ρυθμούς. Η παρέλαση θα καταλήξει στην πλατεία Δημοκρατίας όπου το γλέντι θα συνεχιστεί μ’ ένα ξέφρενο πάρτι. Μουσική επένδυση από τους dj’s Joe Vida και VitaPi.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα βραβευτεί ο σύλλογος «Θάμυρις» για την καλύτερη παράσταση και η «Θρακική Θεατρική Σκηνή» για την καλύτερη στολή στη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών – Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2018.

Εργαστήρι ζωγραφικής και κατασκευής μάσκας ΙΙΙ

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης/10:00

Το εργαστήριο ζωγραφικής της ΦΕΞ καλεί τους μικρούς του φίλους να κατασκευάσουν και να ζωγραφίσουν τις μάσκες που θα φορέσουν στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής. Υπεύθυνη: Μαρκέτα Σπανού. Πληροφορίες στο τηλ 2541025421. Είσοδος μόνο με προσκλήσεις.

Carnival Latin Party

Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ/22:00

Το εργαστήρι latin της Φ.Ε.Ξ, διοργανώνει το Carnival Latin Party με πολύ κέφι και χορό και παρουσιάσεις από το σύνολο των μαθητών του. Στο εργαστήριο διδάσκονται οι χοροί Salsa Cubana, Rueda de Casino, Bachata, Merengue, Rumba Cubana, Reggaeton, Kizomba, Paso Doble, Samba, Cha-cha. Σας περιμένουμε… στο πάρτυ μας…

Οργάνωση ΦΕΞ / Εργαστήρι Latin Salsa της ΦΕΞ

Color Milonga – TangoAires

Καπναποθήκη ΦΕΞ, Πλάτωνος 27/22:30

Η ομάδα TangoAires της ΦΕΞ, διοργανώνει ‘Color Milonga’ με «tango show». Φορέστε τις μάσκες σας και ελάτε να χορέψουμε σε ρυθμούς Tango, του πιο ερωτικού χορού! Η ομάδα TangoAires της ΦΕΞ οργανώνει μαθήματα εκμάθησης Αργεντίνικου Tango για αρχάριους και προχωρημένους, χορούς – milonga – ποιητικές βραδιές και άλλες δράσεις φέροντας τους ενδιαφερόμενους κοντά στην αργεντίνικη κουλτούρα.

Οργάνωση ΦΕΞ / Εργαστήρι TangoAires της ΦΕΞ

 

Κυριακή 10 Μαρτίου

Μεγάλη καρναβαλική παρέλαση (13:00)

Ο βασιλιάς καρνάβαλος ξυπνά από την λήθη των έντεκα μηνών και εισέρχεται πανηγυρικά με την συνοδεία του στην πόλη που γεννήθηκε. Αν και ήδη πενήντα τεσσάρων ετών, μπορεί να ακολουθήσει τους νέους και στο πνεύμα του φετινού θέματος να δηλώνει ερωτευμένος περισσότερο από ποτέ. Πλαισιωμένος από άρματα και χιλιάδες καρναβαλιστές απλωμένους σε έναν πολύχρωμο καμβά, ένα ποτάμι χαράς και κεφιού ξεχύνεται μπροστά στα μάτια των πολυάριθμων επισκεπτών. Βρισκόμαστε στην κορύφωση των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, στη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση. Τη μουσική επιλέγουν οι Δημήτρης Σταυρίδης και Φώτης Ίλτσος.

Σε μια πόλη που έχει τον δικό της τρόπο να διασκεδάζει, να φιλοξενεί, να μαγεύει, να ξεχωρίζει για το πλούσιο πολιτιστικό της παρελθόν. Μια πόλη τόσο πολύχρωμη όσο και οι καρναβαλιστές της.

Η παρέλαση καταλήγει στο μεγάλο πάρκο του γηπέδου Α.Ο. Ξάνθης όπου συνεχίζεται το πάρτι των συλλόγων σε μουσική επένδυση από τον Τόρη Παπαδήμα.

Την καρναβαλική παρέλαση για τη δημόσια τηλεόραση θα παρουσιάσει ο Δημήτρης Ουγγαρέζος.

Γέφυρα ποταμού Κόσυνθου (19:00)

Το κλείσιμο των εορταστικών εκδηλώσεων σηματοδοτεί το έθιμο «το κάψιμο του Τζάρου» στον ποταμό Κόσυνθο. Ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα που σηματοδοτεί το τέλος του καρναβαλιού. Πλήθος κόσμου, ντόπιοι και επισκέπτες, παρακολουθούν τη λήξη των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών κάτω από τη λάμψη ενός εντυπωσιακού σόου με πυροτεχνήματα.

Ο «Τζάρος» ή η «Τζάρους» κατά τους κατοίκους της Ανατολικής Θράκης, ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν στο κέντρο αλάνας, πλατείας ή σε υψώματα, για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους. Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου συνοικισμού, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου της Ξάνθης.

ΣΕΙΡΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΗΣ

  1. Βίστωνες
  2. Βάτραχοι
  3. Συλλ. Ιάσμου
  4. Η Γέφυρα
  5. Κρήτες φοιτητές
  6. Απαράδεκτοι
  7. Τrel@cademy.kom
  8. Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού
  9. Ξενιτεμένοι
  10.   Θρακική Θεατρική Σκηνή
  11. Οι Απίθανοι
  12. ΠΑΣ Αντίκας
  13. Οδρύσσες
  14. Σπάρτακοι ‘82
  15. Κάβειροι
  16. Εργαζομένων Πλαστικών Θράκης
  17. Κύπριοι φοιτητές
  18. Εργαζομένων ΣΕΚΕ
  19. Άτλας
  20. KAVALATINO
  21. Κατασκηνωτές
  22. Θάμυρις
  23. Θρακιώτες Χρυσούπολης
  24. Νεολαί®α
  25. Άνοιξη
  26. Οι Φίλοι
  27. Δαφνιωτών «Η Δήμητρα»
  28. Ατίθασοι
  29. Αμφιτρύονες
  30. Διόνυσος
  31. Γενισέα
  32. Παράδοση
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Από ‘δώ ως το φεγγάρι»: Ένα εργαστήριο για παιδιά από το Residui Teatro της Ισπανίας

Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 και ώρες 11:00-13:30  στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ Η Φιλοπρόο…