Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΦΚΑ: Προθεσμία τριών μηνών για την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών του 2019

ΕΦΚΑ: Προθεσμία τριών μηνών για την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών του 2019

0

Για όσους επιθυμούν να μπουν στη ρύθμιση των 120 δόσεων για παλαιότερες οφειλές

Η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου του 2019 στον ΕΦΚΑ θα αποτελέσει μία από τις βασικές προϋποθέσεις για να ενταχθεί ένας οφειλέτης στη ρύθμιση των 120 δόσεων, η οποία αναμένεται να θεσμοθετηθεί εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Μαρτίου. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα που στέλνει προς τους οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών ο αρμόδιος υφυπουργός Αναστάσιος Πετρόπουλος, ο οποίος τονίζει χαρακτηριστικά: «Η ρύθμιση για τις 120 δόσεις θα προχωρήσει και θα έχει οφέλη για όλους όσοι είναι συνεπείς στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών του 2019. Να πληρώνουν ανελλιπώς κάθε μήνα την εισφορά που καταγράφεται στο σχετικό ειδοποιητήριο από τον μήνα Ιανουάριο και μετά».

Το δεύτερο στοιχείο που αναδεικνύει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι ότι η νέα ρύθμιση θα έχει πολύ συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια για να ενταχθεί σε αυτήν ένας οφειλέτης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το χρονικό περιθώριο θα είναι οι τρεις μήνες από την ημέρα δημοσίευσης της ρύθμισης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Έτσι, εάν η ρύθμιση ψηφιστεί μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, αυτοί που χρωστούν και θέλουν να ενταχθούν στις νέες διατάξεις των 120 δόσεων θα έχουν ένα τρίμηνο χρονικό περιθώριο μέχρι και το τέλος Ιουνίου για να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες ένταξης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η νέα ρύθμιση θα προβλέπει διπλό «κούρεμα» του συνολικού χρέους. Δηλαδή, θα προβλέπει «κούρεμα» και της αρχικής οφειλής, αλλά και των προσαυξήσεων που έχουν προστεθεί στην αρχική οφειλή, με αποτέλεσμα η συνολική μείωση, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Εργασίας, να φθάσει ακόμη και στο 70%.

Συγκεκριμένα, η μείωση της αρχικής οφειλής με τη νέα ρύθμιση υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο θα είναι της τάξης του 50% με 55%, ενώ η διαγραφή των προσαυξήσεων επί της αρχικής οφειλής θα αγγίζει έως και το 85%.

Όπως ανέφερε ο κ. Πετρόπουλος, αυτό το διάστημα του Μαρτίου «ολοκληρώνουμε τις τεχνικές λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο θα εξυγιάνει το χαρτοφυλάκιο του ΕΦΚΑ, καθώς επιτυγχάνει την αξιοποίηση ανείσπρακτων επί πολλά έτη απαιτήσεών του και παράλληλα θα δώσει μεγάλη ανάσα στην αγορά».

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Οφειλών (ΚΕΑΟ) για το γ’ τρίμηνο του 2018, τα συνολικά χρέη από απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές ιδιωτών και επιχειρήσεων ανήλθαν στο ιλιγγιώδες ποσό των 34.353.907.087 ευρώ. Από αυτό το ποσό των 34,3 δισ. ευρώ, τα νέα χρέη που δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά μέσα στο 2018 είναι μόλις τα 74,214 εκατ. ευρώ και αφορούν 15.816 οφειλέτες.

Από το σύνολο των οφειλών των 34,3 δισ. ευρώ που έχουν μεταφερθεί και συσσωρευτεί στο ΚΕΑΟ, το 28,8%, ήτοι 9,896 δισ. ευρώ, είναι οι προσαυξήσεις που επέφεραν τα πρόσθετα τέλη κατά τη διάρκεια των πολλών προηγουμένων ετών και τα 24,457 δισ. ευρώ είναι το καθαρό κεφάλαιο των απλήρωτων ασφαλιστικών εισφορών.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

JTI: Προάγοντας την ισότητα και καταρρίπτοντας νέα στερεότυπα στον εργασιακό χώρο

Η Γεωργία Καρούντζου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων & Επικοινωνίας JTI στο «The Upfr…