Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Χρυσαετός με δορυφορικό πομπό νέο θύμα δηλητηρίασης στον Έβρο

Χρυσαετός με δορυφορικό πομπό νέο θύμα δηλητηρίασης στον Έβρο

0

Δηλητηριάστηκε με φόλα δύο μέρες αφότου είχε δακτυλιωθεί- Κρούσμα δηλητηριάσης μαυρόγυπα μία εβδομάδα πριν στο Εθνικό Πάρκο Πάρκου δάσους Δαδιάς -Λευκίμης -Σουφλίου

 Απαιτούνται πρόσθετα μέτρα προστασίας καθώς δεν εκλείπουν τα περιστατικά- να καταδικάσει η κοινωνία αυτές τις ενέργειες

Μια μόλις εβδομάδα μετά τον εντοπισμό του νεκρού Μαυρόγυπα  στην περιοχή της Λύρας – Φυλακτού στον Έβρο, άλλο ένα σπάνιο αρπακτικό πουλί εντοπίστηκε νεκρό στην περιοχή του χωριού Σιδηρώ. Και τα δυο περιστατικά εντοπίστηκαν σε πολύ κοντινή απόσταση από την προστατευόμενη περιοχή τους Εθνικού Πάρκου δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου (400 μέτρα και 4 χιλιόμετρα αντίστοιχα). Ο Μαυρόγυπας εντοπίστηκε σε αγροτική περιοχή, ενώ ο Χρυσαετός σε δασική.

Δεν πρόλαβε να δώσει πληροφορίες για τις μετακινήσεις του ο Χρυσαετός…

Ο Χρυσαετός εντοπίστηκε χάρη στον δορυφορικό πομπό που έφερε στην πλάτη του, ο οποίος είχε τοποθετηθεί μόλις δυο μέρες πριν, από υποψήφιο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο πλαίσιο επιστημονικής μελέτης για τις μετακινήσεις του είδους στην περιοχή. Πριν προλάβει όμως ο άτυχος Χρυσαετός να δώσει τις πρώτες πληροφορίες για τις μετακινήσεις του στην ευρύτερη περιοχή της φωλιάς του, βρήκε τραγικό θάνατο δίπλα σε νεκρά κτηνοτροφικά ζώα που είχαν δεθεί με σχοινί σε δέντρα, στο ένα από τα οποία εντοπίστηκε υπόλειμμα από σκασμένη κάψουλα κυανίου (δηλητηριασμένο δόλωμα). Η υποψία δηλητηρίασης του Χρυσαετού είναι εξαιρετικά υψηλή, αναμένονται ωστόσο τα αποτελέσματα νεκροψίας και τοξικολογικής ανάλυσης για να διαπιστωθεί η δηλητηρίαση και να ταυτοποιηθεί η δηλητηριώδης ουσία. Στην περιοχή του περιστατικού μετέβησαν μέλη της ερευνητικής ομάδας για τον Χρυσαετό, καθώς και εκπρόσωποι του Δασαρχείου Διδυμοτείχου, του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου και  η Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων του WWF Ελλάς.

Δηλητηριάστηκε και Μαυρόγυπας στην προστατευόμενη περιοχή τους Εθνικού Πάρκου δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου

Η υποψία δηλητηρίασης ισχύει και για τον Μαυρόγυπα, σύμφωνα με νεκροψία που διεξήχθη από εξειδικευμένη Κτηνίατρο του Εθνικού Κέντρου Κτηνιατρικής Τοξικολογίας της Γαλλίας, που είχε προσκληθεί ως ομιλήτρια στο πλαίσιο συνάντησης εργασίας με θέμα την επίπτωση των κτηνιατρικών φαρμάκων στους γύπες, που έλαβε χώρα στο Κέντρο Ενημέρωσης Δαδιάς στις 19-20 Φεβρουαρίου 2019 . Σημειώνεται ότι και γι’ αυτό το πουλί αναμένονται τα αποτελέσματα της τοξικολογικής ανάλυσης.

Χρυσαετός: ένα εμβληματικό αρπακτικό της χώρας μας, σπάνιο προστατευόμενο είδος

«Ο χρυσαετός αποτελεί ιδιαίτερο και πολύτιμο στοιχείο της πλούσιας βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου και των γειτονικών περιοχών του δικτύου Natura 2000. Ορισμένοι από τους κατοίκους που ασχολούνται με δραστηριότητες υπαίθρου (κτηνοτροφία, κυνήγι) στην προσπάθεια τους να προστατεύσουν τα ζώα τους από τα μεγάλα σαρκοφάγα θηλαστικά κάνουν χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων. Αυτή η πρακτική έχει ως αποτέλεσμα να προκαλούνται συχνά θανατώσεις, τόσο των ίδιων των θηλαστικών, όσο και σπάνιων και προστατευόμενων ειδών όπως γύπες και αρπακτικά», τόνισε σε δηλώσεις του ο Δρ. Σταύρος Τσιαντικούδης, Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου.

Ανάγκη για πρόσθετα μέτρα προστασίας από τις δηλητηριάσεις

«Το τελευταίο περιστατικό με την εύρεση του νεκρού χρυσαετού, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα ευρήματα,  καταδεικνύει την ανάγκη πρόσθετων μέτρων προστασίας αλλά και την εφαρμογή κατάλληλων κινήτρων προς συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμών για την αποτροπή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον», επισήμανε.

Οι κάψουλες κυανίου είναι εξαιρετικά τοξικά δηλητηριασμένα δολώματα (φόλες) που παρασκευάζονται και διακινούνται παράνομα με υψηλό κίνδυνο για όσους έρθουν σε επαφή μαζί τους, καθώς προκαλούν αναπνευστική ανακοπή και αιφνίδιο θάνατο. «Δυστυχώς, η χρήση τους δεν έχει εκλείψει, καθώς τα κυάνια ενοχοποιούνται για το εκτεταμένο περιστατικό θανάτωσης αλεπούδων, σκύλων φύλαξης κοπαδιών και κυνηγετικών σκύλων το 2015 στην περιοχή του Σιδηρώ και αντίστοιχα αλεπούδων και σκύλων στην περιοχή της Νυμφαίας  και Μαρώνειας του νομού Ροδόπης. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή του Σιδηρώ, καθώς είναι η δεύτερη φορά που εντοπίζεται χρήση κυανίων. Η ίδια η τοπική κοινωνία πρέπει να καταδικάσει αυτές τις εγκληματικές ενέργειες επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή», δήλωσε η κα Έλα Κρετ, χειρίστρια του εκπαιδευμένου σκύλου για εύρεση δηλητηριασμένων δολωμάτων του WWF Ελλάς.

Κρούσμα δηλητηρίασης Μαυρόγυπα και στην αν. Μάνη

«Στα δύο αυτά πρόσφατα θύματα, πρέπει να προσθέσουμε και άλλον έναν νεκρό Μαυρόγυπα , πιθανά δηλητηριασμένο βάσει των πρώτων ενδείξεων, που εντοπίστηκε στην Ανατ. Μάνη Πελοποννήσου την ίδια περίοδο. Και τα τρία σπάνια αρπακτικά πουλιά εντοπίστηκαν χάρη στον δορυφορικό πομπό που έφεραν. Άραγε, πόσα άλλα αρπακτικά πουλιά έχουν πέσει θύματα δηλητηρίασης χωρίς να το γνωρίζουμε; Η κατάσταση με την παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Ελλάδα είναι ανεξέλεγκτη. Αυτός είναι και ο λόγος που η χώρα μας είναι ένα βήμα πριν το Ευρωδικαστήριο. Δεν υπάρχουν περιθώρια αδράνειας και ολιγωρίας. Αναγνωρίζουμε ότι έχουν γίνει κάποια βήματα από την Πολιτεία για την αντιμετώπιση του φαινομένου, με πιο πρόσφατο την Υπουργική Απόφαση για τα Τοπικά Σχέδια Δράσης για την αντιμετώπιση των δηλητηριασμένων δολωμάτων. Ωστόσο, αυτές οι σημαντικές ενέργειες δεν πρέπει να μένουν μόνο στα χαρτιά αλλά να γίνουν πράξη ανά την ελληνική επικράτεια, με την ενεργή συμμετοχή και εμπλοκή όλων των υπεύθυνων υπηρεσιών και φορέων», αναφέρει η κα Κωνσταντίνα Ντεμίρη, Συντονίστρια της Ομάδας Εργασίας Ενάντια στα Δηλητήρια   από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ακριβότερα κατά 33% τα διόδια στην Εγνατία

Περίπου 5 ευρώ επιπλέον η διαδρομή Ξάνθη -Θεσσαλονίκη με επιστροφή – Στο τέλος της ε…