Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Αλμυρό» το σαρακοστιανό τραπέζι

«Αλμυρό» το σαρακοστιανό τραπέζι

0

Τιμές δύο ταχυτήτων… στα ψαράδικα της Δημοτικής Αγοράς. Από 9,80 έως και 18 ευρώ το κιλό το χταπόδι – Στα 30 ευρώ οι φρέσκιες γαρίδες και 40 ευρώ οι καραβίδες λόγω υψηλού ΦΠΑ

 «Δεν φταίνε οι τιμές αλλά το πρόβλημα στο πάρκινγκ», υποστηρίζει ο ιχθυοπώλης Π. Παπαδόπουλος

Ξεκίνησε από χθες δειλά – δειλά η κίνηση στα ιχθυοπωλεία της Δημοτικής αγοράς για την προμήθεια των σαρακοστιανών. Την πρώτη θέση στην προτίμηση  έχουν τα χταπόδια, τα καλαμαράκια, οι σουπιές , τα μύδια αλλά και οι γαρίδες,  οι καραβίδες, τα κυδώνια, οι γυαλιστερές! Η κίνηση αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα αλλά και το πρωί της Κ. Δευτέρας που παραμένουν ανοιχτά τα ιχθυοπωλεία προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους.

Τιμές δύο ταχυτήτων… στα ψαράδικα της Δημοτικής Αγοράς

Όπως μας πληροφορεί ο ιχθυοπώλης της Δημοτικής Αγοράς  Παναγιώτης Παπαδόπουλος οι τιμές είναι ίδιες με πέρσι και έχουν διάφορες διακυμάνσεις ανάλογα με το είδος και τον …ΦΠΑ που έχει. Για παράδειγμα: Τα μικρά χταπόδια τα βρίσκουμε από  9,80 ευρώ το κιλό έως  18 ευρώ το κιλό τα μεγάλα. Οι γαρίδες ξεκινούν από 15 ευρώ, η γάμπαρη 5 ευρώ και οι σουπιές 10 ευρώ, τα κυδώνια και οι γυαλιστερές που θεωρούνται είδη πολυτελείας κι έχουν 24% ΦΠΑ πωλούνται πάνω από 17 ευρώ το κιλό. Αντίθετα η ιχθυοπώλης επίσης με κατάστημα στην Δημοτική Αγορά κα Κατερίνα μας αναφέρει ότι οι τιμές στα χταπόδια και τις γαρίδες και διευκρινίζει στα φρέσκα και όχι τα ξεπαγωμένα είναι «τσιμπημένες» από την αρχή της χρονιάς κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει έλλειψη: «Οι φρέσκιες γαρίδες και όχι οι κατεψυγμένες και ξεπαγωμένες κοστίζουν πάνω από 28 ευρώ Οι καραβίδες 40 ευρώ. Έχουν υψηλό ΦΠΑ για αυτό έχουν τόσο υψηλές τιμές. Προχθές αγόρασα καραβίδες 30- ευρώ το κιλό. Με 24% ΦΠΑ πόσο θα τις πουλήσω και ποιος θα τις πάρει.  Το φρέσκο χταπόδι 15,80 ευρώ. Γενικά ο κόσμος ψωνίζει όσο αντέχει η τσέπη του».

Δεν φταίνε οι τιμές αλλά το πρόβλημα στο πάρκινγκ

Ο κ. Παπαδόπουλος εντοπίζει το πρόβλημα όχι τόσο στην οικονομική δυνατότητα του καταναλωτή για να προμηθευτεί τα σαρακοστιανά του αλλά ειδικότερα για τους πελάτες της Δημοτικής αγοράς στο ότι δεν έχει πάρκινγκ: «Τα λέμε στον δήμο αλλά δεν μας ακούει κανείς. Το πρόβλημα της Δημοτική αγορά είναι ότι δεν  έχει πάρκιγκ. Γι αυτό κλείνουν τα καταστήματα το ένα πίσω από το άλλο. Έκλεισε το δημοτικό πάρκινγκ, έκλεισε στη Γκαίρυ, ο κόσμος που έρχεται να ψωνίσει ρισκάρει το πρόστιμο. Εγώ που έχω τα κατάστημά μου και παρκάρω το αυτοκίνητό μου παρότι έχω προειδοποίηση, έχω φάει 2.000 ευρώ σε πρόστιμα!».

Πιο ακριβό φέτος το τραπέζι της Σαρακοστής

Αυξημένες κατά 7,79% οι τιμές, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή. Αυτό πρόεκυψε από έρευνα που πραγματοποίησε η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, στο πλαίσιο έναρξης της περιόδου της Σαρακοστής, αναφορικά με τις τιμές των προϊόντων που λόγω των ημερών παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η προαναφερόμενη αύξηση οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών των οπωρολαχανικών (ενδεικτικά αναφέρεται ότι το ξερό κρεμμύδι παρουσιάζει αύξηση 98,25%, η πατάτα 48,61%, οι τομάτες 20,56 %, το λάχανο 50%). Οι κατεψυγμένες γαρίδες παρουσιάζουν επίσης μία αύξηση της τάξης του 17%. Στο είδος αυτό όμως, υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση των τιμών (μεγέθη, προέλευση κλπ) και οι καταναλωτές έχουν δυνατότητα φθηνότερης επιλογής. Στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται η τιμή του χαλβά.

Συνοπτικά το μέσο κόστος του καλαθιού υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 60,40 ευρώ, ενώ η αξία αυτή κυμαίνεται μεταξύ 31,49 ευρώ και 107,40 ευρώ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou
@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πιθανή διακοπή νερού αύριο σε περιοχές της πόλης

Στο πλαίσιο προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης από το Παρά…