Διάλογο με τους Πολίτες για το μέλλον της ΚΑΠ της ΕΕ μετά το 2020 διοργάνωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης με το ΔΠΘ και το ΓΕΩΤΕΕ Θράκης
Καλεσμένος ο Διευθυντής στο Τμήμα Γεωργίας της Ε.Ε. Τάσος Χανιώτης – Μειωμένα κατά 5% τα κονδύλια της νέας ΚΑΠ
Η Ε.Ε. δίνει κατευθύνσεις για αρδευτικά έργα αν είναι φιλοπεριβαλλοντικά
Την ευκαιρία για άμεση και εξειδικευμένη ενημέρωση για την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) που σχεδιάζεται και θα εφαρμοστεί μετά το 2020 για όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να συζητήσουν για το μέλλον της γεωργίας γενικότερα είχαν οι αγρότες του νομού μας και όχι μόνο. Αυτή δόθηκε μέσα από την ημερίδα με θέμα: «Το μέλλον της ΚΣΑΠ της Ε.Ε. μετά το 2020» που συνδιοργάνωσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Ξάνθης και Κεντρική Μακεδονίας, το ΔΠΘ και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Παράρτημα Θράκης στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης 21 Μαρτίου στο «Ελισσώ» με καλεσμένο τον κ. Τάσο Χανιώτη, Διευθυντής Δ/νσης Στρατηγικής Απλούστευσης και Ανάλυσης Πολιτικής της Διεύθυνσης Γεωργίας της Ε.Ε., ένα στέλεχος στα κέντρα λήψης αποφάσεων και σχεδιασμού της ΚΑΠ.
Την ημερίδα παρακολούθησαν πολλοί κυρίως νέοι αγρότες του νομού μας καθώς επίσης και φοιτητές και καθηγητές των Τμημάτων Δασολογίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του ΔΠΘ που εδρεύουν στην Ορεστιάδα. Να σημειώσουμε ότι στην ημερίδα απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό η Καθηγήτρια του ΔΠΘ κα Μιχαλοπούλου ο πρόεδρος του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χατζησαββίδης, η πρόεδρος του τμήματος Δασοπονίας κα Ραδόγλου, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης κ. Παπαδάκης.
Διάλογος το μέλλον της ΚΑΠ μετά το 2020
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Ξάνθης κ. Δημήτρης Μπαρδακίδης: «Είναι σημαντικό να ενημερωθούν οι αγρότες και οι πολίτες γενικότερα για το τι σχεδιάζεται στην Ε.Ε. στο κομμάτι των αγροτικών επιδοτήσεων καθώς και για τις κατευθύνσεις που δίνει η Ε.Ε. στα κράτη μέλη να εφαρμόσουν τη δική τους πολιτική. Εμείς θα ενημερωθούμε για το ευρωπαϊκό σκέλος και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο η κάθε χώρα θα προτείνει τις δικές της λεπτομέρειες όσον αφορά τις καλλιέργειες».
Κεντρικός ομιλητής ο κ. Χανιώτης ο οποίος ξεκίνησε την τοποθέτησή του κάνοντας μια γενική εκτίμηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική γεωργία στο πλαίσιο της νέας μεταρρύθμισης της ΚΑΠ καθώς και ποιες είναι οι σχεδιαζόμενες πολιτικές και που δίνουν έμφαση. Έκανε επίσης αναφορές για το πώς όλα αυτά επηρεάζουν την ελληνική γεωργία
Ποιες οι κατευθύνσεις της νέας ΚΑΠ
Στο καίριο ερώτημα που αφορά τις επιδοτήσεις και αν θα συνεχίσουν να δίνονται και μετά το 2020 ο κ. Χανιώτης τόνισε: «Επιδοτήσεις πάντα υπάρχουν και μάλιστα ένα σημαντικός προϋπολογισμός. Το θέμα δεν είναι αυτό. Νομίζω ότι μια από τις αδυναμίες της συζήτησης στην Ελλάδα είναι ότι το βάρος δίνεται στο πόσο και όχι στο πως και στο γιατί.
Αυτό που θέλει να κάνει η Ε.Ε. είναι να περάσει σε μια άλλη φάση όπου ν’ αντιμετωπίζουμε αυτό που υπάρχει μια ένταση και ένα δίλημμα το αν θα δώσει κανείς βάρος στην οικονομική αποτελεσματικότητα ή στην περιβαλλοντική αποτελεσματικότητα. Μέχρι τώρα θεωρούσαμε ότι το ένα είναι κόντρα στο άλλο . Με τις νέες τεχνικές και τις νέες εξελίξεις της επιστήμης μπορεί να τα κάνει και τα δύο και πολύ καλύτερα από πριν».
Μειωμένα κατά 5% τα κονδύλια της νέας ΚΑΠ
Να σημειώσουμε ωστόσο πως σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η Ελλάδα από την ΚΑΠ παίρνει απευθείας 2,5 δις ευρώ καθαρά το οποίο αφορά τον αγροτικό κλάδο που είναι μόλις το 3% της ελληνικής οικονομίας και κατά μέσο όρο περισσότερο από 57% που παίρνει για τους άλλους κλάδους! Στην νέα ΚΑΠ τα κονδύλια θα είναι κατά 5% μειωμένα όπως και στις άλλες χώρες στην Ε.Ε.
Οι προτεραιότητες και οι 9 στόχοι της νέας ΚΑΠ
Σ’ ότι αφορά τις προτεραιότητες και τους στόχους που θέτει η νέα ΚΑΠ είναι: 1)Εξασφάλιση δίκαιου εισοδήματος 2) αύξηση της ανταγωνιστικότητας 3) εξισορρόπηση της ισχύος στην αλυσίδα τροφίμων 4) δράση κατά της κλιματικής αλλαγής, 5)φροντίδα για τον περιβάλλον 6)διατήρηση των τοπίων και της βιοποικιλότητας 7)στήριξη την ανανέωσης των γενεών στους αγρότες 8)δυναμικές αγροτικές περιοχές και 9) προστασία της υγείας και της ποιότητας των τροφίμων: «Για να γίνουν όμως αυτά χρειάζεται να υπάρχει ένα σύστημα πολιτικής παροχής συμβουλών που να εξηγεί στους αγρότες τι ακριβώς θα πρέπει να κάνουν, χρειάζεται παροχή νέας γνώσης στην οποία η Ελλάδα διόλου δεν υστερεί. Είναι μάλιστα η χώρα μας ανάμεσα στις 10 χώρες στην απορρόφηση κονδυλίων στην έρευνα. Χρειάζεται καινοτομία και εδώ υπάρχουν ενθαρρυντικά δείγματα στην ελληνική γεωργία καθώς και ένας μηχανισμός στον οποίο οι αγρότες θα μπορούν να απευθυνθούν όταν θέλουν να ενημερωθούν για το πώς θα κάνουν αυτά που τους προτείνονται. Σ’ αυτό έχει μείνει πίσω η κατάσταση στην Ελλάδα και σ’ άλλες χώρες και εδώ πρέπει να δοθεί σημαντικό βάρος όπως και στο να αρχίσουμε να μετράμε τα αποτελέσματα της πολιτικής. Μια από τις καινοτομίες της πρώτης επιτροπής είναι ότι το βάρος που δίνεται στους ελέγχους είναι μικρότερο από πριν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνονται έλεγχοι αλλά θα αρχίσουν να μετράνε τα αποτελέσματα των παραγωγών», σημείωσε ο κ. Χανιώτης.
Περισσότερη φροντίδα για το περιβάλλον
Αναφορικά με την περιβαλλοντική διάσταση της νέας ΚΑΠ ο κ. Χανιώτης υπογράμμισε πως: «Η ΚΑΠ έχει κάνει στροφή σε περιβαλλοντικά θέματα εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια αλλά τώρα γίνεται ακόμη πιο «πράσινη». Αν ρίξει κάποιος μια ματιά στις εξελίξεις θα δει πως ενώ έχουν γίνει σημαντικές πρόοδοι τα τελευταία χρόνια στην βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων έχουμε φτάσει τα τελευταία 5 χρόνια σ’ ένα σημείο που χρειαζόμαστε κάτι καινούργιο για να πάμε μπροστά. Μοιάζουν τα πράγματα σαν να έχουν κολλήσει. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε με την νέα πρόταση . Να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στο περιβάλλον και μεγαλύτερη ευελιξία στα κράτη – μέλη αλλά με την επίτευξη κοινών στόχων».
Η Ε.Ε. δίνει κατευθύνσεις για αρδευτικά έργα αν είναι φιλοπεριβαλλοντικά
Το «Ε» ρώτησε τον κ. Χανιώτη αν η νέα ΚΑΠ δίνει κατευθύνσεις για χρηματοδότηση αρδευτικών έργων, ενημερώνοντάς τον για το αρδευτικό της Ξάνθης, την οικονομική του αλλά και την φιλοπεριβαλλοντική του διάσταση για την κοινωνία της Ξάνθης. Η απάντησή του ήταν η εξής: «Οι πόροι που δίνονται στην Ελλάδα από την ΚΑΠ είναι ξεκάθαροι, συγκεκριμένοι και σημαντικοί. Ο τρόπος με τον οποίο θα διατεθούν δεν αφορά την Ευρωπαϊκή επιτροπή αλλά την Ελλάδα . Αυτό που ελέγχει η Επιτροπή είναι αν η διάθεση αυτών των πόρων είναι σύννομη ή όχι. Η Ε.Ε. δίνει κατευθύνσεις για αρδευτικά έργα με την προϋπόθεση πάντα ότι υπάρχει μια ανάλυση που αποδεικνύει ότι οι επιπτώσεις αυτών των έργων είναι θετικές και όχι αρνητικές για το περιβάλλον.
Σύντομη αναδρομή στην Κοινή Αγροτική Πολιτική
1957
Με τη Συνθήκη της ρώμης ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (πρόδρομος της σημερινής ΕΕ) μεταξύ των 6 χωρών της Δυτικής Ευρώπης
1962
«Γεννιέται» η Κοινή γεωργική πολιτική. ΚΓΠ λαμβάνει τη μορφή κοινής πολιτικής, στοχεύοντας στην παροχή οικονομικών τροφίμων για τους πολίτες της ΕΕ και σ’ ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τους γεωργούς.
1984
Η ΚΓΠ πέφτει θύμα της επιτυχίας της. Οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις καθίστανται τόσο παραγωγικές, που παράγουν περισσότερα τρόφιμα από όσα είναι απαραίτητα. Τα πλεονάσματα αποθηκεύονται και εξελίσσονται σε «βουνά από τρόφιμα». Λαμβάνονται διάφορα μέτρα ώστε τα επίπεδα παραγωγής να προσεγγίσουν τις ανάγκες της αγοράς.
1992
Η ΚΓΠ μετατοπίζει το κέντρο βάρους από την στήριξη της αγοράς στην στήριξη των παραγωγών. Η στήριξη των τιμών περιορίζεται και αντικαθίσταται από τις πληρωμές άμεσων ενισχύσεων στους γεωργούς οι οίοι παροτρύνονται να χρησιμοποιούν πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον. Η μεταρρύθμιση συμπίπτει με τη Διάσκεψη Κορυφής για το Περιβάλλον του Ρίο το 1992, η οποία εισάγει την αρχή της αειφόρου ανάπτυξης.
2003
Η ΚΓΠ χορηγεί εισοδηματική ενίσχυση. Μια νέα μεταρρύθμιση της ΚΓΠΟ αποσυνδέει τις επιδοτήσεις και την παραγωγή. Οι γεωργοί πλέον λαμβάνουν εισοδηματική ενίσχυση, εφόσον φροντίζουν την εκμετάλλευση και πληρούν τα πρότυπα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, την καλή μεταχείριση των ζώων και την ασφάλεια των τροφίμων.
2013
Η μεταρρύθμιση της ΚΓΠ αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα στην προώθηση της βιώσιμης γεωργία και την ς καινοτομίας , και στην στήριξη της απασχόλησης και της ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
Πολλοί νέοι αγρότες παρακολουθήσαν την ημερίδα