Ουρές στο Κτηματολογικό Γραφείο Ξάνθης – «Τρέχουν» μηχανικοί – δικηγόροι.
Σε «πανικό» οι συμβολαιογράφοι και χωρίς οικονομικό όφελος…
«Φράκαραν» οι υπηρεσίες των ΔΟΥ και τα Πρωτοδικεία –Έως ένα μήνα αναμονή για πιστοποιητικό από τους δήμους
Ουρά με το νούμερο στο χέρι όπως στις τράπεζες και τα δικαιολογητικά …υπό μάλης περιμένουν καθημερνά πολίτες στους διαδρόμους του Κτηματολογικού Γραφείου, τέρμα 4ης Οκτωβρίου (παλιό νοσοκομείο) προκειμένου να εγγραφούν στο Κτηματολόγιο κατοχυρώνοντας έτσι την περιουσία τους. Πρόκειται γι τους δημότες όλων των δήμων πλην της Ξάνθης και των οικισμών Μαγγάνων και Ερασμίου του Δήμου Τοπείρου όπου η κτηματογράφηση έχει περατωθεί.
Ουρές στο Κτηματολογικό Γραφείο «Τρέχουν» μηχανικοί – δικηγόροι
Όπως έχει ανακοινωθεί η ημερομηνία εγγραφής στο Κτηματολόγιο άρχισε στις 14-1-2019 και λήγει στις 15-4-2019. Κοινό μυστικό όμως είναι ότι θα δοθεί παράταση καθώς υπάρχει τόση γραφειοκρατία για να συλλεχθούν τα πιστοποιητικά και να ξεκαθαριστούν οι ιδιοκτησίες μεταξύ των συν – κληρονόμων σε περιπτώσεις που δεν έχει γίνει αποδοχή κληρονομιάς καθώς εμπλέκονται πρωτοδικείο, Εφορεία, δήμοι ή γίνονται μεταβιβάσεις που οι 3 μήνες δεν είναι αρκετοί. Από τη διαδικασία κτηματογράφησης επωφελούνται πολλοί επαγγελματικοί κλάδοι όπως οι μηχανικοί που κάνουν τα τοπογραφικά, οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι που αναλαμβάνουν υποθέσεις κληρονομιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κλάδος των Μηχανικών της Ξάνθης έχει αυτό τον καιρό πολύ «τρέξιμο» αλλά και οικονομικές απολαβές καθώς έχουν αναλάβει ένα μέρος της διαδικασίας. Το ίδιο και ο κλάδος των δικηγόρων.
Σε «πανικό» οι συμβολαιογράφοι και χωρίς οικονομικό όφελος…
Αυτοί όμως που βρίσκονται σε πανικό και χωρίς οικονομικό αντικείμενο μάλιστα είναι οι συμβολαιογράφοι. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Συμβολαιογράφων Θράκης κ. Χρήστος Τερζίδης: «Έχουμε μια συνεχή ροή που δεν μας επιτρέπει να προχωρήσουμε τις δουλειές μας. Κι όλη αυτή η επιβάρυνση χωρίς οικονομικό αντικείμενο που έχουν οι άλλοι εμπλεκόμενοι κλάδοι».
Όπως εξηγεί στους συμβολαιογράφους απευθύνονται οι πολίτες για συναλλαγές επί των ακινήτων. Ειδικότερα είτε γιατί έχουν κληρονομιά αλλά δεν έχουν κάνει αποδοχή για διάφορους λόγους είτε γιατί θέλουν να μεταβιβάσουν ακίνητα για να τα δηλώσει ο νέος δικαιούχος γιατί έχουν χάσει τα συμβόλαιά τους. Κι αν αυτά είναι διαδικαστικά θέματα αυτό που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα είναι τι άλλο; Η γραφειοκρατία.
«Φράκαραν» οι υπηρεσίες των ΔΟΥ και τα Πρωτοδικεία –Έως ένα μήνα αναμονή για πιστοποιητικό από τους δήμους
«Αντιμετωπίζουμε μεγάλα προβλήματα από την γραφειοκρατία: «Έχουν φρακάρει οι υπηρεσίες των ΔΟΥ και κάνουν 1 μήνα και περισσότερο για να μας δώσουν πιστοποιητικά, έχουν φρακάρει τα πρωτοδικεία που πρέπει να γίνουν δημοσιεύσεις αποδοχής κληρονομιάς. Το ίδιο συμβαίνει και με τους δήμους. Για να μας δώσουν έχει πιστοποιητικό κάνουν 15 – 30 μέρες. Η πιο απλή εργασία απαιτεί τουλάχιστον 1,5 μήνα για να ολοκληρωθεί. Πως είναι δυνατόν να προλάβουν τις ημερομηνίες; Με την ελληνική πραγματικότητα είναι αστείο… Μπορεί βέβαια να λένε ότι μπορεί κάποιος να δηλώσει ένα ακίνητο και ας μην έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αλλά αυτό θα καταχωρηθεί με εκκρεμότητα . Σε κάθε περίπτωση είναι πολλά που πρέπει να γίνουν και δεν επαρκεί ο χρόνος που δόθηκε. Ελπίζουμε βεβαίως να δοθεί παράταση», καταλήγει ο κ. Τερζίδης.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr