Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Αυτή την Κυριακή η παιδική καρναβαλική παρέλαση

Αυτή την Κυριακή η παιδική καρναβαλική παρέλαση

0

Όλες οι εκδηλώσεις των ΘΛΕ για το σαββατοκύριακο

Με την παιδική καρναβαλική παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή το πρωί μπαίνουμε δυναμικά στην εβδομάδα του Καρναβαλιού που κορυφώνεται με τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της επόμενης Κυριακής.

Το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο πλαίσιο των ΘΛΕ ακολουθεί παρακάτω.

Σάββατο 2 Μαρτίου

Χορευτικά λαογραφικών συλλόγων

Πλατεία Δημοκρατίας/11:30.

Ο χορός, η μουσική και οι παραδόσεις κάθε λαού αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής του κληρονομιάς. Οι λαογραφικοί σύλλογοι της πόλης, ως συνεχιστές της παράδοσης, παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με πλούσιες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Συμμετέχουν οι σύλλογοι: Ευμοίρου Ξάνθης, Χαλκειού Χίου , Κρητικής Αδελφότητας Ξάνθης, Σαρακατσάνων Ξάνθης «Ο Λεπενιώτης».

Συναυλία Τόνι Σφήνος

Πλατεία Δημοκρατίας/19:00

Φέτος τις απόκριες ο Τοnis Sfinos επισκέπτεται την Ξάνθη και μας μεταφέρει στην εποχή που το μήκος της φούστας ανεβαίνει, ο ερωτισμός είναι διάχυτος, τα flapper girls ζουν έντονα και προκλητικά ενώ κατακλύζουν τα γκανγκστερικά στέκια της δεκαετίας του ’20.

Σε ένα αποκριάτικο σόου που μας θυμίζει κάτι από «Chicago», «Cotton Club» και «Moulin Rouge» με disco πινελιές και απεριόριστο χορό και κέφι, ο ιντερνάσιοναλ playboy επισκέπτεται μια απαγορευμένη δεκαετία του μεσοπολέμου και μιας παράνομης πτυχής της Νέας Υόρκης. Ανάμεσα όμως, σε Long Island Iced Tea και της ιταλικής μαφίας, ο Τόνις θα βρει πάλι το πιο ακατάλληλο κορίτσι.

Μπορεί ο Σφήνος στο νέο του show “TONI GUN” να βγάλει τον Don Corleone από μέσα του ή θα μείνει για πάντα το παιδί των λουλουδιών που έχουμε γνωρίσει.

Χορωδιακή βραδιά αφιερωμένη στο Μάνο Χατζιδάκι

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης /19:00

-Πολυφωνική Χορωδία Θεσσαλονίκης: Η Πολυφωνική Χορωδία Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2012 με σκοπό τη σύσφιξη καλών σχέσεων και δεσμών μεταξύ ανθρώπων και φορέων αλλά και την προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Στο διάστημα από της ιδρύσεως της μέχρι σήμερα ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα με συμμετοχή σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και χορωδιακά φεστιβάλ όπως Καρπενησίου, Πατρών, Αλεξανδρούπολης, στο Διεθνές Χορωδιακό φεστιβάλ Λ.Π. ΟΤΕ Θεσσαλονίκης, Μεγάρων, Gabrovo Βουλγαρίας, Καρδίτσας, Λευκωσίας – Λεμεσού Κύπρου κα.

-Μικτή Χορωδία Πύργου: Η τετράφωνη Μικτή Χορωδία Πύργου ιδρύθηκε το 2000 ως Δημοτική, αλλά το 2003 μετατράπηκε σε σωματείο αυτοδιοικούμενο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με εθελοντή καλλιτεχνικό Διευθυντή και μαέστρο, τον μουσικό Θοδωρή Παναγόπουλο και την Τζένη Λάγιου στο πιάνο. Από τότε μέχρι σήμερα με συνέπεια και επιμονή έχει φτάσει σε αρκετά υψηλό επίπεδο και κατέχει ένα ευρύ ρεπερτόριο, που περιλαμβάνει τους κλασσικούς μας Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκο, Λοΐζο, Ανδριόπουλο, Κουγιουμτζή, Μαυρουδή, πολλούς νεότερους, αλλά και τους ρεμπέτες μας. Έχει πολλές εμφανίσεις σε φεστιβάλ σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Συμμετείχε στην τελετή έναρξης και λήξης των Παρολυμπιακών Αγώνων, το Σεπτέμβριο του 2004 στην Αθήνα. Το 2013 συμμετείχε στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Γιάννης Τζουανόπουλος στο Ηρώδειο για τους «Έλληνες του κόσμου». Επισκέφτηκε την πόλη Boulogne sur Mer στη Γαλλία ως προσκεκλημένη της χορωδίας “Chante joie” σε ανταπόδοση της φιλοξενίας της Γαλλικής Χορωδίας στον Πύργο. Έχει διοργανώσει 10 χορωδιακές Συναντήσεις στον Πύργο και από το 2016 πραγματοποιεί στην Ολυμπία το Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών Αρχαίας Ολυμπίας.

-Μικτή Χορωδία Συλλόγου Σιδηροκάστρου Σερρών

-Μικτή Χορωδία Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης: Η μικτή χορωδία του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης ιδρύθηκε το 1962. Από το 1983 αποτελεί τμήμα του Δημοτικού Ωδείου της Στέγης Γραμμάτων και Καλών Τεχνών του Δήμου Ξάνθης. Από το 1992 μαέστρος είναι ο Θεόδωρος Μανώλης. Η χορωδία έχει πραγματοποιήσει πάνω από τριάκοσες εμφανίσεις στην Ξάνθη, σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει δώσει παραστάσεις σε Κύπρο, Ιταλία, Ελβετία, Ρουμανία, Τουρκία και Γερμανία. Τη χορωδία συνόδευσαν κατά καιρούς διάφορες ορχήστρες ανάλογα με τις ανάγκες του προγράμματός της, όπως η μπάντα του 4ου Σώματος Στρατού. Διευθύνει ο Θεόδωρος Μανώλης.

Μουσικοχορευτική παράσταση «1919-2019 Ξάνθη ελεύθερη»

Αμφιθέατρο Δ.Π.Θ. «Καραθεοδωρή», Κιμμέρια Ξάνθης/20:00

Το χορευτικό εργαστήρι της ΦΕΞ παρουσιάζει την μεγάλη του μουσικοχορευτική παράσταση που είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια της ελεύθερης πόλης μας, μέσα από ιστορικά γεγονότα, χορούς, τραγούδια και δρώμενα.

Συμμετέχει η θεατρική ομάδα της ΦΕΞ, το χορευτικό συγκρότημα από το Χαλκειός της Χίου και στη μουσική κάλυψη της παράστασης είναι το μουσικό συγκρότημα «Μπάντα Τέτοια».

Οργάνωση: ΦΕΞ / Χορευτικό εργαστήρι ΦΕΞ

Αποκριάτικες περιπέτειες, μπαλνταφάν με το παιδικό μουσικό θέατρο της ΦΕΞ

Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ/17:00

Θεατρική μουσική παράσταση «Αποκριάτικες περιπέτειες» του Παιδικού Μουσικού Θεάτρου. Σκηνοθεσία Βάνια Φίτσεβα. Γενική είσοδος 3€, με χυμό και καφέ, οικονομική ενίσχυση του Μουσείου. Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Κρατήσεις στο τηλ 2541025421.

 

Κυριακή 3 Μαρτίου

Παιδική καρναβαλική παρέλαση

Πλατεία Δημοκρατίας/Ώρα 12:00

Έχει καθιερωθεί πλέον τα τελευταία χρόνια ως το μεγαλύτερο παιδικό αποκριάτικο ξεφάντωμα. Το πιο ξέφρενο χρωματιστό ποτάμι για μαθητές όλων των τάξεων. Νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου, όλων. Αποτελεί την κορυφαία στιγμή όχι μόνο της Αποκριάς, αλλά και όλης της χρονιάς για παιδιά και γονείς. Καθ’ όλη  τη διάρκεια της εκδήλωσης, μουσική στη διαπασών θα δίνει το ρυθμό από τον dj Morrello και οι γλυκύτατοι μικροί καρναβαλιστές θα έχουν τα πιο λαμπερά χαμόγελα. Η γιορτή συνεχίζεται μπροστά στην κεντρική σκηνή, ενώ κορυφαία στιγμή είναι η συναυλία που ακολουθεί αμέσως μετά. Η Ένωση Συλλόγων και Κηδεμόνων μαθητών Δήμου Ξάνθης και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων δίνει το ραντεβού της αφετηρίας στη διασταύρωση 28ης Οκτωβρίου και Καβάλας καταλήγοντας στην κεντρική πλατεία.

Σε περίπτωση κακοκαιρίας η μεγάλη παιδική καρναβαλική παρέλαση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019 και ώρα 15:30.

Συναυλία Μύρωνας Στρατής Ελισάβετ Σπανού

Κεντρική πλατεία/13:00

Με το μοναδικό του στυλ, πιο ώριμος και ανανεωμένος μουσικά, έρχεται με ένα δυνατό πρόγραμμα για να ξεσηκώσει τον κόσμο μέχρι τελικής πτώσης. Θα μοιραστεί με το κοινό αγαπημένα τραγούδια δικά του, αλλά και αναπάντεχες διασκευές που θα απογειώσουν το κέφι με το εκρηκτικό τους live performance. Νεανικός αέρας και ξεσηκωτικά vibes δημιουργούν το απόλυτο party time του φετινού Ξανθιώτικου καρναβαλιού.

Μουσικοχορευτική παράσταση «Μάνα με τους εννιά σου γιούς και με την μια σου κόρη…»

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης /19:30

Το τραγούδι «Του Νεκρού Αδελφού» είναι μια παραλογή που ξεπήδησε από την συλλογική συνείδηση του λαού μας, παραλλάχθηκε σε διάφορες μορφές και υιοθετήθηκε από πολλούς λαούς. Κεντρικά του θέματα είναι ο θεσμός της οικογένειας, ο θεσμός του γάμου, η μοίρα, ο ξενιτεμός, η δύναμη της κατάρας, ο θάνατος και τα γυρίσματα της τύχη. Η παράσταση επιχειρεί να προσεγγίσει τμήματα της παραλογής μέσα από το τρίπτυχο: λόγος – μουσική – χορός. Γι αυτόν τον σκοπό συστρατεύονται αφηγητές, μουσικοί και τραγουδιστές, χορευτές όλων των ηλικιών και πολλοί άλλοι συντελεστές με πολύ μεράκι αλλά κυρίως με σεβασμό στην άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά .

Ιδέα – κείμενα: Ιωάννα Βασιλειάδου.

Χοροδιδάσκαλοι: Γιώργος Καραγεωργίου, Ιωάννα Βασιλειάδου.

Μουσικοί: «Εμπειροτέχνες».

Οργάνωση: Χορευτικός Όμιλος Ξάνθης.

Γλυκές Αποκριάτικες περιπέτειες

Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ/17:00

Το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης σε συνεργασία με το ζαχαροπλαστείο «Το Κάτι Άλλο» προσκαλεί τους μικρούς του φίλους σε μια εορταστική διαδραστική εκδήλωση, εν όψει των καρναβαλιών στην πόλη μας. Καλούμε τους μικρούς καρναβαλιστές να γνωρίσουν τον κόσμο της σοκολάτας και να δημιουργήσουν οι ίδιοι δικές τους γεύσεις.

Γενική είσοδος 3,00€ µε χυμό και καφέ. Τα έσοδα προορίζονται για την οικονομική ενίσχυση του Μουσείου. Περιορισμένος αριθμός θέσεων, κρατήσεις στο τηλ 2541025421.

Οργάνωση: ΦΕΞ – Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – Ζαχαροπλαστείο «Το Κάτι Άλλο»

Παρουσίαση δίσκου του Βασίλη Φλώρου «ργος ψυχς φορεμάτων»

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης/20:00

Οργάνωση: ΦΕΞ / Αγάντα μουσικές παραγωγές.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα Μωρά στη Φωτιά επιστρέφουν στις 20 Απριλίου στην Ξάνθη

Μαζί τους οι «Λάχνισμα» από την Ξάνθη Ο Στέλιος Σαλβαδόρ και τα Μωρά στη Φωτιά, επιστρέφου…