Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Αφιέρωμα στον Στέφανο Ιωαννίδη

Αφιέρωμα στον Στέφανο Ιωαννίδη

0

Με τον Θ. Μουσόπουλο και με Ξανθιώτες που συγκινήθηκαν, που θυμήθηκαν, που άκουσαν αποσπάσματα του έργου του

Τη Δευτέρα 4 Μαρτίου, στον φιλόξενο χώρο του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης, παρουσιάστηκε το αφιέρωμα με τίτλο «Η Ξάνθη και ο Στέφανος Ιωαννίδης».

Μια πρωτοβουλία του Θανάση Μουσόπουλου, φιλόλογου συγγραφέα και πολύ στενού φίλου και συνεργάτη του Στ. Ιωαννίδη.

Ο Θ. Μουσόπουλος έκανε μια σύντομη αναφορά στο βιογραφικό του Στ. Ιωαννίδη, τονίζοντας ότι ο Στέφανος Ιωαννίδης γεννήθηκε το 1923 στην Ξάνθη, όπου και δραστηριοποιήθηκε πολιτιστικά και συγγραφικά. Η ζωή του στην πόλη κατά τα ταραγμένα χρόνια  του Μεσοπολέμου, της Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου άσκησε μεγάλη επίδραση στο συγγραφικό έργο του. Έγραψε και κυκλοφόρησε ποιητικές συλλογές, συλλογές διηγημάτων, τέσσερα μυθιστορήματα, ένα θεατρικό δράμα (ανέβηκε στη σκηνή από το Κ.Θ.Β.Ε.), ιστορικές μονογραφίες και λευκώματα για την Ξάνθη και βιβλία για τον πολιτισμό της. Από το 1960 ως το 1992 εξέδιδε και διεύθυνε τα “Θρακικά Χρονικά” (επιθεώρηση αρχαιολογίας, ιστορίας, λαογραφίας, πολιτιστικής έρευνας). Στις διακρίσεις που γνώρισε περιλαμβάνονται το Α΄ κρατικό βραβείο ανέκδοτης επαρχιακής πεζογραφίας, βραβείο Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών για συλλογή διηγημάτων του, έπαινος της Ακαδημίας Αθηνών για το πολιτιστικό και συγγραφικό του έργο, βραβεία από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, τον Δήμο Ξάνθης και διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους της Ξάνθης και της Θεσσαλονίκης. Τέλος, το έντονο ενδιαφέρον του για την πολιτιστική ανάπτυξη της Ξάνθης γίνεται φανερό μέσα από την πρωταγωνιστική παρέμβασή του στη δημιουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της πόλης, όπου και διετέλεσε διευθυντής, καθώς και από τη δράση του ως ιδρυτικό μέλος της Φ.Ε.Ξ.

Επαφή με το έργο του

Στη συνέχεια, με τη βοήθεια της φιλολόγου Δήμητρας Κατάκη, το κοινό ήρθε σε επαφή με το ποικίλο έργο του Ιωαννίδη. Η αισθαντική φωνή, η ευαισθησία και η άψογη ανάγνωση και το ανάλογο «χρώμα»  της Κατάκη, έδωσε την ευκαιρία για πιο άμεση προσέγγιση του πνευματικού έργου του σημαντικού Ξανθιώτη δημιουργού.

Στο τέλος της όμορφης εκδήλωσης έγινε σύντομη συζήτηση και αναφορά από τους παρισταμένους για τον Στ. Ιωαννίδη, ενώ ολοκληρώνοντας ο Θ. Μουσόπουλος ενημέρωσε ότι η ίδια αυτή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και στη Θεσσαλονίκη.

Γ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση της Παρασκευής: «Δύο κείμενα για την ιστορία της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης και τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού» του Perry Anderson

Πρόκειται για ένα σημαντικό τεκμήριο στον διάλογο για την ιστορία της ισραηλινό-παλαιστινι…