Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά 72 εκ. ευρώ θα «τσεπώσουν» οι αγρότες με ευρωπαϊκή βούλα

72 εκ. ευρώ θα «τσεπώσουν» οι αγρότες με ευρωπαϊκή βούλα

0

Πρόκειται για χρήματα της ΚΑΠ 2000 – 2006 που παρακρατήθηκαν γιατί βρέθηκαν παρατυπίες όμως το ΥΠΑΑΤ το κυνήγησε δικαστικά το θέμα και τώρα δικαιώθηκε

 

Κ. Δαλάτσης: «Ας ελπίσουμε να δοθούν για τα Σχέδια Βελτίωσης των αγροτών»

 

 

Καλά τα νέα για τους αγρότες από την Ευρώπη καθώς με απόφαση του Ευρωδικαστηρίου τους έρχεται ένα ανέλπιστο δώρο ύψους 72 εκ. ευρώ. Πρόκειται για χρήματα της ΚΑΠ 2000 – 2006 που παρακρατήθηκαν γιατί βρέθηκαν παρατυπίες όμως το ΥΠΑΑΤ το κυνήγησε δικαστικά το θέμα και τώρα δικαιώθηκε.

Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση εκδόθηκε στις 27 Φεβρουαρίου από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χαρακτηρίζεται «σταθμός» υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας. Σύμφωνα μ’ αυτή θα επιστραφούν στην Ελλάδα 72.105.592,41 ευρώ, τα οποία είχαν δεσμευθεί ως δημοσιονομική διόρθωση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της Υπαίθρου της περιόδου 2000-2006. Μετά από αίτηση αναίρεσης της νομικής υπηρεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το Σεπτέμβριο του 2017, το Δικαστήριο ενέκρινε την ακύρωση της αρχικής απόφασης.

Το παραπάνω ποσό, θα μπορεί να διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Γεωργικού Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΕΓΤΠΕ) για τις ανάγκες των δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Κ. Δαλάτσης: «Ας ελπίσουμε να δοθούν για τα Σχέδια Βελτίωσης των αγροτών»

Την ικανοποίησή του εκφράζει ο πρόεδρος των Αγροτών Ξάνθης κ. Κώστας Δαλάτσης ωστόσο κρατά μικρό καλάθι για το αν τελικά αυτά τα χρήματα θα φτάσουν στους αγρότες: «Είναι χρήματα που παρακρατήθηκαν από τους ΚΑΠ 2000 – 2006 όταν βρέθηκαν παρατυπίες. Δεν θα δοθούν σαν επιδοτήσεις γιατί καλύφθηκαν αυτά. Ας ελπίσουμε όμως να δοθούν για τα Σχέδια Βελτίωσης ως αναπτυξιακά εργαλεία. Πριν 1,5 χρόνο ξεκίνησε η προκήρυξη για τα σχέδια βελτίωσης τον Σεπτέμβριο έκλεισε και ακόμη δεν έγινε η αξιολόγηση των προτάσεων και δεν έχουν δοθεί ακόμη χρηματοδοτήσεις ενώ κάποιοι αγόρασαν εξοπλισμό Επίσης αυτό το πρόγραμμα για τους νέους αγρότες που θα χρηματοδοτούσε με 17.000 – 20.000 ευρώ ακόμη δεν έχει ανοίξει. Ας ελπίσουμε τα χρήματα αυτά διατεθούν σ’ αυτά τα προγράμματα για να ωφεληθούν οι αγρότες».

 Ιστορικό της υπόθεσης

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤΤ το 2011, η Ελλάδα υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωση περατώσεως του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου για τα έτη 2000 έως 2006.

Το 2013, η Επιτροπή πρότεινε την εφαρμογή δημοσιονομικής διόρθωσης συνολικού ύψους 94.465.089,65 ευρώ, που αντιστοιχούσε στη διαφορά μεταξύ του ποσού των ενισχύσεων που καταβλήθηκαν στο πλαίσιο του ΕΓΤΠΕ και του ποσού της οφειλομένης συνεισφοράς όσον αφορά το επίμαχο επιχειρησιακό πρόγραμμα.

Οι ελληνικές αρχές υποστήριξαν ότι οι παρατυπίες που διαπιστώθηκαν είχαν ήδη αποτελέσει το αντικείμενο κατάλληλων διορθώσεων, οι οποίες εκμηδένισαν τον κίνδυνο ζημίας για το ΕΓΤΠΕ, οπότε για τις παρατυπίες αυτές δεν θα μπορούσε να επιβληθεί νέα διόρθωση από την Επιτροπή.

Το 2015, η Επιτροπή γνωστοποίησε στις ελληνικές αρχές την τελική θέση της, ήτοι τον αποκλεισμό από τη χρηματοδότηση της Ένωσης στο πλαίσιο του ΕΓΤΠΕ ποσού ύψους 72.105.592,41 ευρώ.

Με δικόγραφο που κατέθεσε στο Γενικό Δικαστήριο στις 2 Ιουνίου 2015, η Ελλάδα ζήτησε την ακύρωση της αποφάσεως της Επιτροπής, ωστόσο με την υπ’ αρ. EU:T:2017:631 απόφασή του στις 19/09/2017 επί της προσφυγής το Δικαστήριο διαπίστωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Επιτροπή εξέτασε δεόντως τις οικονομικές διορθώσεις που είχε εφαρμόσει η Ελλάδα και αποφάσισε να εφαρμόσει δημοσιονομικές διορθώσεις υψηλότερες του ποσού που είχε γίνει δεκτό από τις ελληνικές αρχές μόνον αφού τις θεώρησε πολύ χαμηλές σε σχέση με τις διαπιστωθείσες παρατυπίες.

Εν συνεχεία η Ελληνική Δημοκρατία άσκησε αναίρεση και στις 27/02/2019 δημοσιεύθηκε η υπ’ αρ. EU:C:2019:145 απόφαση του Δικαστηρίου, η οποία δικαιώνει την Ελλάδα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

94 τα νέα κρούσματα στην Ξάνθη!

46 θετικά προέκυψαν από τα 307 rapid test Μεγάλη αύξηση στα κρούσματα της ΑΜΘ. Έφτασαν τα …