Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις Λαογραφίας και Πολιτισμού στις ΘΛΕ

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις Λαογραφίας και Πολιτισμού στις ΘΛΕ

0

Όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για σήμερα και αύριο

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου

Βραδιά λαογραφίας, παιδικά χορευτικά

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης/19:00

Οι μικροί χορευτές των Λαογραφικών συλλόγων της πόλης, οι συνεχιστές της παράδοσής μας, παρουσιάζουν με χάρη, λεβεντιά και μεράκι χορούς απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Συμμετέχουν οι σύλλογοι: Διομήδειας, Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης (παιδικό τμήμα), «Θάμυρις», Κρητική Αδελφότητα Ξάνθης, Αβάτου Ξάνθης, Κοινωνικό Κέντρο «Σταύρος Χαλιορής», Λεύκης «Πρωτοπόροι», «Τραντέλλενες».

Από την σκιά στο φως…

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης/10:00

Η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ παρουσιάζει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταινία είναι μια αλήθεια που επαναλαμβάνεται 24 φορές το δευτερόλεπτο». Μέσα από τις θεματικές ενότητες έχουμε μια προσέγγιση στην ιστορία της τέχνης του κινηματογράφου.  Σμιλεύοντας το χρόνο. Η κινηματογραφική μηχανή και οι βασικές λειτουργίες της. Η γραμματική της κινηματογραφικής τέχνης Ι. Οι ταινίες και οι κινηματογραφιστές. Φιλμ – digital –  Λησμονημένες μορφές δημιουργίας – σύγχρονες παραγωγές.  Άλλο κοιτάζω κι άλλο βλέπω …

Πληροφορίες συμμετοχές στο τηλ. 2541025421.

«Ο μύθος του Ορφέα στην μεγάλη οθόνη»

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης/ 19:00

Η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ έχει δημιουργήσει ένα αρχείο από ταινίες που οι δημιουργοί τους εμπνευστήκαν από το μύθο του Ορφέα. Από τα Παρισινά καφέ του Jean Cocteau στον Αμερικάνικο νότο του Tennessee Williams και από την σκληρή Ελλάδα του Νίκου Νικολαϊδη στη Βραζιλία με τους ξέφρενους ρυθμούς του Marcel Camus.

Οργάνωση: Κινηματογραφική Λέσχη ΦΕΞ.

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου

Συναυλία Μπάμπης Κούκος και «Φα Δίεση»

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης /20:00

Οι Φα Δίεση είναι ένα ανοιχτό μουσικό σχήμα που έρχεται από το 1991, γνωστό για την τακτική και ανιδιοτελή συμμετοχή του στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας, αλλά και για την ευαισθησία που επιλέγει και παρουσιάζει το πρόγραμμα του.

Μπάμπης Κούκος, τραγούδι.

Ανδρέας Κοντογεώργης, πλήκτρα, τραγούδι.

Έλσα Καριώτη, τραγούδι.

Άκης Καρακασίδης, μπάσο.

Τριαντάφυλλος Μπαμπατζής, κρουστά, τραγούδι.

Τάσος Καουσλίδης, κιθάρα, τραγούδι.

Στέλιος Αχταρίδης, μπουζούκι.

Γρηγορία Παπαγεωργίου, βιολί, τραγούδι.

Γιώργος Γωνιάδης, κλαρίνο, σαξόφωνο.

Έκτακτη συμμετοχή η Μικτή Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Ξάνθης με διευθυντή τον Φώτη Κοντό.

Επιμέλεια, προγραμματισμός και συντονισμός: Μπάμπης Κούκος.

Γραμματόσημο «Η Ιστορία σ’ ένα μικρό, παραλληλόγραμμο κομμάτι χαρτιού»

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης/10:00

Στο πλαίσιο του εορτασμού «Ξάνθη ελεύθερη – 100 χρόνια» το μουσείο οργανώνει το πρόγραμμα για όλες τις τάξεις του δημοτικού και Γυμνασίου. Οι στόχοι του νέου αυτού  προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές τη σημασία μιας συλλογής. Να ανακαλύψουν την τοπική μας ιστορία μέσα από το γραμματόσημο. Να μάθουν να γράφουν ένα γράμμα με μελάνι και με γραφομηχανή. Κόστος προγράμματος: 2 ευρώ ανά μαθητή

Οργάνωση: ΦΕΞ / Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.

Μουσικές Απο-Δράσεις: Αποκριάτικη συναυλία

Πολιτιστικός Πολυχώρος Ι.Θ.Τ.Π. Αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού», καπναποθήκη «Π», Καπνεργατών 9/19:00

Στην συναυλία θα ακουστούν τα μουσικά σύνολα ροκ και ποπ μουσικής του Μουσικού Σχολείου Νομού Ξάνθης. Τα σύνολα συστάθηκαν με σκοπό να μυηθούν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου στην κλασσική και μοντέρνα ροκ μουσική αλλά και να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον αυτοσχεδιασμό και την μουσική συνεργασία. Το ρεπερτόριο τους περιλαμβάνει κομμάτια της ροκ σκηνής του 70΄, 80΄ και 90΄. Την ίδια μέρα θα ανοίξουν την συναυλία ως εναρκτήρια δράση το «ανώνυμο» έντεχνο ακουστικό σχήμα που συστάθηκε με πρωτοβουλία μαθητών του Λυκείου με ελληνικό ρεπερτόριο του έντεχνου χώρου.

Υπεύθυνος: Γιάννης Γούτμαν, καθηγητής μουσικής. Είσοδος ελεύθερη.

«Οι ηπειρώτες στην Ξάνθη, μια ανθρωπολογική ανάγνωση»

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης/20:00

Με τον Βασίλη Δαλκαβούκη, αναπληρωτή καθηγητή εθνογραφίας του ελλαδικού χώρου. Ο Βασίλης Κ. Δαλκαβούκης γεννήθηκε στα Γιάννενα. Σπούδασε Ιστορία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή στον Tομέα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας και Λαογραφίας με πεδίο έρευνας το Ζαγόρι (2001). Έχει δημοσιεύσει το βιβλίο «Μετοικεσίες Ζαγορίσιων (1750-1922). Προσεγγίσεις στις διαδικασίες προσαρμογής μιας τοπικής κοινωνίας στην ιστορική συγκυρία» (Εκδόσεις Ριζαρείου Σχολής, 1999) και από τον Δεκέμβριο του 2004 έχει εκλεγεί λέκτορας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Οργάνωση: ΦΕΞ / Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα Μωρά στη Φωτιά επιστρέφουν στις 20 Απριλίου στην Ξάνθη

Μαζί τους οι «Λάχνισμα» από την Ξάνθη Ο Στέλιος Σαλβαδόρ και τα Μωρά στη Φωτιά, επιστρέφου…