Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Στον αέρα η λειτουργία του ΣΔΑΝ Ξάνθης

Στον αέρα η λειτουργία του ΣΔΑΝ Ξάνθης

0
sdanx

Δεν μετατράπηκε σε ΦΟΣΔΑ Π.Ε. Ξάνθης – Η ΔΙΑΑΜΑΘ μπλόκαρε την μετατροπή του μη παρέχοντας Σύμφωνη γνώμη

 

 

Διεκδικεί το χώρο του ΧΥΤΑ Ξάνθης –  Επιζητείται πολιτική λύση για τον ΣΔΑΝ – Καμιά εξέλιξη από την συνάντηση με Φάμελο

 

 

Στον «αέρα» βρίσκεται ο ΣΔΑΝ Ξάνθης αφού έχασε την προθεσμία της 19ης Ιανουαρίου 2019 για να μετατραπεί σε ΦΟΣΔΑ Π.Ε. Ξάνθης, όπως ορίζει ο νόμος του Κλεισθένη (4555/2018)  και να συνεχίσει την λειτουργία του. Παρότι το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης είπε ομόφωνα ΝΑΙ στη συνεδρίαση της 14 Νοεμβρίου 2018 όπως και τα άλλα δημοτικά συμβούλια των δήμων Αβδήρων – Τοπείρου – Μύκης,  επικυρώνοντας την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου. Όμως αυτές οι αποφάσεις δεν είναι αρκετές αφού χρειάζεται και η Σύμφωνη γνώμη της ΔΙΑΑΜΑΘ που δεν δόθηκε αφού η διοίκησή της επιθυμεί να μείνει ο μοναδικός ΦΟΣΔΑ στην περιφέρεια παρότι ο νόμος επιτρέπει έως και τρεις ΦΟΣΔΑ ανά περιφέρεια!

Καμιά εξέλιξη από την συνάντηση με Φάμελο

Έτσι προς στιγμήν η λειτουργία τους ΣΔΑΝ και του ΧΥΤΑ Ξάνθης βρίσκονται σε μια έωλη κατάσταση γεγονός που απασχολεί εκτός από τους δήμους και τους 55 εργαζόμενους του ΣΔΑΝ που κινδυνεύουν να χάσουν την δουλειά τους. Όπως αναφέρει ο Διευθυντής του ΣΔΑΝ Ξάνθης κ. Αειβαλιώτης το θέμα βρίσκεται πλέον στα χέρια των πολιτικών και αναμένεται πολιτική λύση. Να θυμίσουμε ότι στην κατεύθυνση αυτή έχει γίνει συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Φάμελο και των βουλευτών Ξάνθης στην οποία δόθηκε υπόσχεση ότι θα εξεταστεί από κοινού με τον υπουργό Εσωτερικών το θέμα του ΣΔΑΝ Ξάνθης ώστε να βρεθεί μια λύση ωστόσο κάποια εξέλιξη δεν υπάρχει προς στιγμή.

Η ΔΙΑΑΜΑΘ μπλόκαρε την μετατροπή του μη παρέχοντας Σύμφωνη γνώμη – Διεκδικεί το χώρο του ΧΥΤΑ Ξάνθης

Σ’ ότι αφορά την ΔΙΑΑΜΑΘ είναι γνωστό ότι με τον ΣΔΑΝ Ξάνθης έχει μια συγκρουσιακή σχέση, ιδιαιτέρως από τότε που κόβει …τσεκ και ουκ ολίγα ευρώ, για τους δήμους της Ξάνθης χωρίς να προσφέρει υπηρεσίες αποκομιδής απορριμμάτων όπως στους υπόλοιπους δήμους της Περιφέρειας, καθόσον στην Ξάνθη εδώ και μια 20ετία υπάρχει ο ΣΔΑΝ και ο ΧΥΤΑ. Αυτός ήταν ο λόγος που είχε παραιτηθεί από το διοικητικό της συμβούλιο ο μοναδικός εκπρόσωπος της Ξάνθης ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης καταθέτοντας την διαμαρτυρία για το τέλος των 25 ευρώ που επέβαλλε στους δήμους Να σημειώσουμε ότι η μόνη υπηρεσία που προσφέρει η ΔΙΑΑΜΑΘ στην Ξάνθη αφορά στην ανακύκλωση. Γίνεται κατανοητό λοιπόν γιατί δεν έδωσε την Σύμφωνη γνώμη για να μετατραπεί ο ΣΔΑΝ σε ΦΟΣΔΑ. Γιατί θέλει να παραμείνει ο μοναδικός Φορέας Διαχείρισης και να αναλάβει την διαχείριση του ΧΥΤΑ Ξάνθης και γι’ αυτό διεκδικεί και τον χώρο. Στην προσπάθειά της αυτή έχει σύμμαχο τη σημερινή διοίκηση της περιφέρειας η οποία όπως μας έχει αναφέρει ο κ. Αειβαλιώτης αρνείται να εντάξει την πρόταση του ΣΔΑΝ Ξάνθης για χρηματοδότηση του έργου της επέκτασης του ΧΥΤΑ Ξάνθης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα» η κινητροδότηση των ιατρών στο Γ.Ν.Ξ.

Καμία αποτελεσματική πρωτοβουλία δεν έχει υιοθετηθεί – Το «βλέπει εκ νέου» η νέα δημ…