Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Στοχεύει σε ‘ανθρώπινο πρόσωπο’ και η νέα ηγεσία του Δ’ ΣΣ

Στοχεύει σε ‘ανθρώπινο πρόσωπο’ και η νέα ηγεσία του Δ’ ΣΣ

0

Αλλαγή σκυτάλης με όλες τις τιμές στο μεγαλύτερο σχηματισμό του στρατού Ξηράς. Ο νέος αρχηγός ΓΕΣ Γ. Καμπάς παρέδωσε τη διοίκηση στον Αντιστράτηγο Χ. Λαλούση

Τίμησε την τελετή ο ΑΝΥΕΘΑ, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πλήθος θρησκευτικών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών. Σε κλίμα ευθυμίας και συγκίνησης η παράδοση-παραλαβή

Με όλες τις προβλεπόμενες τιμές, αλλά και σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής της Διοίκησης του Δ’ Σώματος Στρατού.

Εύθυμος και χαμογελαστός ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού και τέως Διοικητής του Δ’ ΣΣ Αντιστράτηγος Γιώργος Καμπάς παρέδωσε τη διοίκηση στον Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, παρουσία του ΑΝΥΕΘΑ Πάνου Ρήγα, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ πτέραρχου Χρήστου Χριστοδούλου, του Αρχηγού της Α’ Στρατιάς,  και πλήθους τοπικών θρησκευτικών, πολιτικών, στρατιωτικών αρχών, αλλά και στελεχών του Σώματος.

Μετά την τέλεση της δοξολογίας από τον Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα, ο Γιώργος Καμπάς στην ημερήσια διαταγή του δήλωσε υπερηφάνεια που υπηρέτησε ως διοικητής στο μεγαλύτερο σχηματισμό του Στρατού Ξηράς, ενώ διευκρίνισε ότι δεν κρίνει σκόπιμο να προβεί σε απολογισμό, διευκρινίζοντας «να το κάνετε εσείς αυτό ως άριστοι και, πιστεύω, αντικειμενικοί κριτές». Ο ίδιος πάντως, τόνισε την ικανοποίησή του για την αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας και την ενίσχυση στην ετοιμότητα και άμεση αντίδραση επί διοικήσεώς του, υπογραμμίζοντας ότι αυτό επετεύχθη χάρη στο πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό του Δ’ ΣΣ, αφού, όπως είπε «ως βάση το πολυτιμότερο εργαλείο είναι ο άνθρωπος». Ο κ. Καμπάς επεσήμανε ακόμη, «επιτύχαμε να αγκαλιάσουμε ανεξαρτήτως όλους τους θρακιώτες συμπολίτες μας και είμαι υπερήφανος για το έργο του Δ’ ΣΣ σε ορεινά και απομακρυσμένα χωριά», στάση που άλλωστε, χαρακτήρισε «αντάξια της κουλτούρας μας ως Έλληνες. Στο διάδοχό του ευχήθηκε παραγωγικό και δημιουργικό έργο, καλώντας τον να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο και ενθουσιασμό, αναφέροντας καταληκτικά ότι ο ίδιος, ως αρχηγός ΓΕΣ πλέον, δε θα ξεχάσει τη Θράκη.

Παραλαμβάνοντας τα νέα του καθήκοντα ο Χαράλαμπος Λαλούσης μετέφερε τα συναισθήματά του για τιμή και υπερηφάνεια που εισπράττει μέσω της ανάληψης των νέων του καθηκόντων, τονίζοντας ότι σέβεται και θα συνεχίσει «το εξαιρετικό έργο», όπως είπε, του προκατόχου του, καθώς αφιερώθηκε νυχθημερόν και αγόγγυστα στην αποστολή του». Μάλιστα, ο ίδιος επεσήμανε ότι θα ασκήσει τη διοίκηση με «φάρο και οδηγό» τη στοχοθεσία που έθεσε ο κ. Καμπάς, δεσμευόμενος παράλληλα ότι για ό,τι ζητήσει θα το εφαρμόσει πρώτος ο ίδιος στο έπακρο. Ο νέος διοικητής περιέγραψε επιγραμματικά τη φιλοσοφία της διοίκησής του με βλέμμα ανοιχτό προς την προσήλωση στους στόχους, την αισιοδοξία και την καινοτόμο σκέψη, και καταληκτικά τόνισε ότι: «πρώτιστο μέλημά μας είναι να αισθάνονται ασφάλεια οι πολίτες της Θράκης, την οποία εγγυόμαστε».

Η τελετή ολοκληρώθηκε με παράδοση ενθυμίων στον κ. Καμπά από διοικητές σχηματισμών και πολιτικές αρχές, ενώ ο τέως διοικητής έλαβε και πλήθος προσωπικών ευχών για τα νέα καθήκοντα που προσφάτως ανέλαβε.

Π. Ρήγας: «Μήνυμα τήρησης των Διεθνών Συμβάσεων και επιδίωξης της ειρηνικής συνύπαρξης από την παρουσία του πρωθυπουργού στην Τουρκία»

Παρουσία του ΑΝΥΕΘΑ και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ η αλλαγή της σκυτάλης στο Δ’ ΣΣ

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Ρήγας αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη τιμή που νιώθει για την τελετή, λόγω και της ανάληψης των νέων καθηκόντων Αρχηγού ΓΕΣ από τον Γ. Καμπά, αλλά και τον Χ. Λαλούση, του οποίου το έργο χαρακτήρισε εξαιρετικό στη διοίκηση της Σχολής Ευελπίδων. Με αφορμή την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, ο κ. Ρήγας δήλωσε: «η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε αυτό που η αξιωματική αντιπολίτευση αδυνατεί εδώ και καιρό να αποδεχθεί, το γεγονός δηλαδή ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας και οι συναντήσεις με τη γείτονα χώρα αποτελούν την ενδεδειγμένη οδό, ακόμη περισσότερο όταν υπάρχουν εντάσεις, είτε σε επίπεδο ρητορείας είτε σε επίπεδο πράξεων». Ακόμη, ο ίδιος σημείωσε: «ταυτόχρονα, η παρουσία του Πρωθυπουργού στη Χάλκη συνιστά μια ιστορική στιγμή για τη χώρα μας, την Εκκλησία και το Πατριαρχείο, καθώς αποτελεί την πρώτη αντίστοιχη επίσκεψη από την εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου», ενώ τόνισε ότι το σημαντικότερο μήνυμα που δόθηκε από την πλευρά της Ελλάδας είναι αυτό της «τήρησης των Διεθνών Συμβάσεων και επιδίωξης της ειρηνικής συνύπαρξης».

Γ. Καμπάς: «Κάναμε κάποιους ανθρώπους που μας φοβόταν, να ξαναγυρίσουν και να εμπιστευτούν το στρατό»

Υποσχέθηκε ότι δε θα ξεχάσει τη Θράκη ο νέος Αρχηγός ΓΕΣ Γ. Καμπάς

Στις δηλώσεις του λίγο μετά το πέρας της τελετής ο κ. Καμπάς ανέδειξε ως πρωταρχικής σημασίας την ενασχόληση με αίσθημα αυταπάρνησης σε μια ευαίσθητη, όπως είπε, περιοχή, αναφερόμενος στην περιοχή ευθύνης του Δ’ ΣΣ. Συμπλήρωσε ακόμη, ότι η ετοιμότητα επιτυγχάνεται μέσω της ενότητας, ενώ παραδέχθηκε ότι «ομολογουμένως ήταν δύσκολο το έργο της διατήρησης της σταθερότητας στην περιοχή αυτή τη διετία».

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την επικαιρότητα λόγω της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα, ο νέος Αρχηγός ΓΕΣ υπογράμμισε ότι «Σαν ένοπλες δυνάμεις συντασσόμαστε με την  πολιτική της κυβέρνησης, που είναι να ανοίξει διαύλους για να ομαλοποιήσει την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή».

Ερωτώμενος για το στοιχείο εκείνο που χάραξε την εμπειρία του στη διοίκηση του Δ’ ΣΣ, ο κ. Καμπάς σημείωσε: «το ότι μετά από καιρό καταφέραμε κάποιους φοβισμένους ανθρώπους, που τους είχαμε φοβίσει εμείς οι ίδιοι, να τους ανοίξουμε και να ξαναγυρίσουν να μας κοιτάνε και να βλέπουν το στρατό ότι δεν είναι μπαμπούλες, αλλά άνθρωποι σαν και αυτούς. Αυτό χάραξε την καριέρα μου εδώ πάνω».

Ως προς τα νέα του καθήκοντα στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, επεσήμανε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι να ενισχύσει την επιχειρησιακή ετοιμότητα, κατά το δυνατόν, με βάση και τις δυσκολίες που υπάρχουν, αλλά για μια ακόμη φορά δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι, παράλληλα πρώτιστο μέλη είναι και το «να κάνω τα στελέχη μας να ζήσουνε πιο ανθρώπινα».

Χ. Λαλούσης: «Θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί το κοινωνικό έργο του Δ’ ΣΣ»

«Φάρο και οδηγό» για τη δική του διοίκηση χαρακτήρισε τη στοχοθεσία του προκατόχου του ο Χ. Λαλούσης

Από την πλευρά του ο νέος διοικητής μιλώντας στα ΜΜΕ, ανέφερε τη μεγάλη τιμή και υπερηφάνεια που νιώθει για την ανάληψη των καθηκόντων της Διοίκησης στο Δ’ ΣΣ, υποσχόμενος ότι θα επιτελέσει στο ακέραιο το καθήκον του και επισημαίνοντας ότι ο ίδιος με μακρά θητεία στην περιοχή της Θράκης από διάφορες θέσεις, γνωρίζει την περιοχή, γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες και «με τη βοήθεια όλων θα φέρω εις πέρας τη δύσκολη αποστολή». Πρόσθεσε ότι σκοπεύει να βαδίσει στα βήματα του προκατόχου του, ενώ προς το κοινωνικό πρόσωπο και τις δράσεις του στρατού, σημείωσε: «Ως στρατός θα στηρίξουμε την κοινωνία. Το 2019 είναι έτος κοινωνικής προσφοράς και σε αυτό το πνεύμα θα ενισχύσουμε την παρουσία μας, ώστε κάθε πολίτης της Θράκης να νιώθει ασφάλεια».

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εξαφανίστηκε 34χρονος στην Καβάλα

Καβάλα: Άφησε τα δίδυμα κοριτσάκια του στο σχολείο και έφυγε- Κτηνοτρόφος είπε ότι είδε το…