Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Πυρ ομαδόν» κατά Μέτιου για τις εξαγγελίες έργων με κρατικά λεφτά

«Πυρ ομαδόν» κατά Μέτιου για τις εξαγγελίες έργων με κρατικά λεφτά

0

«Καρφί» από Στάθη Γιαννακίδη- «Επίπεδο» στον προεκλογικό αγώνα ζητά ο Κ. Κατσιμίγας στηλιτεύοντας ότι αποτελεί τακτική του Χ. Μέτιου να ανακοινώνει έργα με εθνική χρηματοδότηση

 Ενοχλημένος ο Θ. Μαρκόπουλος, κάνει λόγο για προεκλογικά παιχνίδια- Αιχμηρό σχόλιο για… μαυρογυαλούρους από τον Μ. Αμοιρίδη-Κ. Σιμιτζής: «Ενόψει εκλογών προτιμούν τις εύκολες εξαγγελίες»

Ομαδικά πυρά δέχεται ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος που στο πλαίσιο συνάντησής του με τη δήμαρχο Καβάλας, επέλεξε στις εξαγγελίες του να εντάξει και έργα που θα χρηματοδοτηθούν από εθνικούς πόρους, ενώ ο ίδιος δεν παρέλειψε να αφήσει και δηκτικά σχόλια για όσους του ασκούν κριτική. Την κριτική συγκεντρώνουν η περιμετρική της Καβάλας, αλλά και η γέφυρα στην οδό Ερυθρού Σταυρού που υποχώρησε και η οποία πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Κ. Κατσιμίγας: Με έγκριση Γιαννακίδη θα έρθει η έγκριση για τη χρηματοδότηση από το ΠΔΕ

Πρώτος αντέδρασε ο υποψήφιος περιφερειάρχης ΑΜΘ Κώστας Κατσιμίγας, ο οποίος εξανέστη στη δήλωση του περιφερειάρχη ότι «η Περιφέρεια αναλαμβάνει να εξασφαλίσει επιπλέον 5 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεών της, προκειμένου η Εγνατία Οδός ΑΕ να πραγματοποιήσει όλες τις μελέτες για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας και την κατασκευή νέου έργου (σ.σ. αποκατάστασης της γέφυρας της οδού Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού, μπροστά από το παλιό Νοσοκομείο της Καβάλας».

Με δηλώσεις του στη ΔΕΛΤΑ τηλεόραση, ο κ. Κατσιμίγας διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για πόρους της Περιφέρειας, αλλά του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων και άρα αφορά σε εθνικούς πόρους, η διάθεση των οποίων εξαρτάται από υποβολή σχετικού αιτήματος στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, που θα εγκριθεί από τον υφυπουργό Στάθη Γιαννακίδη. Μάλιστα, ο ίδιος εξέφρασε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο περιφερειάρχης υιοθετεί αυτή την πρακτική, αναφέροντας ως παραδείγματα τις εντάξεις τουριστικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα του Υπουργείου Οικονομίας, την προμήθεια μηχανημάτων σε Νοσοκομεία, τη χρηματοδότηση των ΤΟΜΥ (παρότι η ΝΔ τις απορρίπτει, χαρακτηρίζοντάς τες “σοβιετικού τύπου” υποδομές. Ο κ. Κατσιμίγας, τόνισε επίσης: “ας κρατήσουμε ένα επίπεδο στον προεκλογικό αγώνα και ας πει ο καθένας τι έκανε και τι σκοπεύει να κάνει και να μην καρπούται έργα άλλων φορέων όπως έργα της κεντρικής κυβέρνησης ή δήμων”.

Σ. Γιαννακίδης: Θα υπογράψουμε την ένταξη των έργων, μόλις παραλάβουμε το σχετικό αίτημα της Περιφέρειας

Εξ αφορμής αυτής της τοποθέτησης, σε καταφανώς ειρωνική ανάρτηση στο facebook ο υφυπουργός Στάθης Γιαννακίδης κάλεσε τον Χρήστο Μέτιο να υποβάλει το αίτημα, επιβεβαιώνοντας ότι έχουν δεσμευτεί οι απαιτούμενοι πόροι για τη μελέτη από το ΠΔΕ. Ο κ. Γιαννακίδης συγκεκριμένα σε ανακοίνωση που συνόδευσε από φωτογραφία με την αυτοψία του ίδιου στο σημείο της υποχώρησης της γέφυρας, ανέφερε: «Διαπιστώνω ότι στην περιοχή της Αν. Μακεδονίας και Θράκης έχει ανοίξει η συζήτηση για την αποκατάσταση της γέφυρας στο παλιό Νοσοκομείο της Καβάλας που έχει καταρρεύσει. Όπως είναι γνωστό στις 10/11/18, λίγες ώρες μετά το συμβάν, μαζί με τη συνάδελφο Υφυπουργό Εσωτερικών Κατερίνα Νοτοπούλου και τον Πρόεδρο της Εγνατίας Οδού Α.Ε. Απόστολο Αντωνούδη, είχαμε βρεθεί στο σημείο και είχαμε κάνει γνωστό στους τοπικούς φορείς ότι η κυβέρνηση διαθέτει τους απαιτούμενους πόρους και μέσα για την άμεση αποκατάσταση. Έτσι με ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε ότι η περιφερειακή αρχή προτίθεται να ενεργοποιήσει πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που έχουμε δεσμεύσει για την ΑΜΘ για την εκπόνηση της μελέτης από την Εγνατία Οδό. Από την πλευρά μας με μεγάλη χαρά θα υπογράψουμε την ένταξη των έργων, μόλις παραλάβουμε το σχετικό αίτημα της Περιφέρειας».

Με αυτή τη φωτογραφία από την αυτοψία στη γέφυρα συνόδευσε την ανάρτησή του ο Σ. Γιαννακίδης

Ο Χ. Μέτιος δεν παίρνει «στα σοβαρά» τα αιτήματα Μαρκόπουλου

Εν τω μεταξύ τα έργα της Καβάλας πυροδότησαν και κόντρα «επί προσωπικού» ανάμεσα στον περιφερειάρχη και τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρο Μαρκόπουλο, με αφορμή επιστολή που απέστειλε ο τελευταίος στις αρχές του έτους και αφορούσε, μεταξύ άλλων, στον δρόμο προς το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος», στον ημικόμβο της Τούζλας και στην Περιμετρική της Καβάλας. Σε συνέντευξη Τύπου με τη Δήμητρα Τσανάκα την Τρίτη και σε σχετική ερώτηση ο κ. Μέτιος σημείωσε: «μας λέει ο κ. Μαρκόπουλος για μια μελέτη που εξασφαλίσαμε 800.000 ευρώ, ότι θα μπορούσε να επικαιροποιηθεί με 30.000 ευρώ. Γιατί δεν το έκανε; Δεν είχε τους πόρους αυτούς; Ξέρετε πόσα χρήματα διαχειρίζεται ο κ. Μαρκόπουλος όλα αυτά τα χρόνια; Είναι Αντιπεριφερειάρχης στον 5ο χρόνο. Τι περίμενε για ένα τόσο σημαντικό έργο και δεν το έκανε; Όσον αφορά τον ημικόμβο της Τούζλας, ο κ. Μαρκόπουλος μάς λέει ότι η μελέτη είναι έτοιμη από το 2014, όπως τον έχει ενημερώσει η Εγνατία οδός. Ο κ. Μαρκόπουλος εδώ έχει μπερδευτεί. Η μελέτη που είναι έτοιμη από την ΕΓΝΑΤΙΑ είναι αυτή για όσους θέλουν να μετακινηθούν προς Θεσσαλονίκη κι αυτό το έργο θα το κάνουμε. Όσον αφορά την Περιμετρική, μου στέλνει την επιστολή στις 3 Ιανουαρίου 2019, όταν η έγκριση ήρθε στις 28 Δεκεμβρίου 2018 μετά από αίτημα που έκανε εγγράφως και η κ. Τσανάκα. Αναρωτιέμαι τι ήθελε με αυτό να δείξει ο κ. Μαρκόπουλος; Ήθελε να με προλάβει επειδή ανακίνησα το θέμα; Ήθελε να καρπωθεί την πατρότητα της ιδέας και να μου υποδείξει εγγράφως ότι οι άλλες μελέτες δεν είναι απαραίτητες, αλλά αυτή είναι η πιο σημαντική; « και επιτιθέμενος στον αντιπεριφερειάρχη σχολίασε, «εγώ δεν μπορώ να πάρω στα σοβαρά τέτοιους ανθρώπους που έχουν τέτοια στάση σε θέματα τόσο κρίσιμα για την Καβάλα, ούτε μπορώ να συνεργαστώ με τέτοιου είδους συμπεριφορές».

Θ. Μαρκόπουλος: Η κοινωνία γνωρίζει, έχει κρίση και θα αποδώσει στον καθένα από εμάς αυτό που του αξίζει

Ο κ. Μαρκόπουλος δεν άφησε τη δήλωση να περάσει και αντεπιτέθηκε, εκφράζοντας ξεκάθαρα την ενόχλησή του για τις αιχμές περί «σοβαρότητας» που έκανε ο περιφερειάρχης. Ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας έκανε λόγο για «προεκλογικά τερτίπια», και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, «όσο και να μην θέλει να ακούσει τον Καβαλιώτη Αντιπεριφερειάρχη για τα ζητήματα της Καβάλας, ένα θα πρέπει να καταλάβει: η κοινωνία της Καβάλας γνωρίζει «ποιος είναι ο Θόδωρος Μαρκόπουλος», την οικογενειακή του κατάσταση, την κοινωνική του πορεία, την επιστημονική και επαγγελματική του διαδρομή, την πολιτική του ταυτότητα και πορεία του εδώ και δεκαετίες. Όταν λοιπόν με χαρακτηρίζει ως «μη σοβαρό που δεν αξίζει να ασχολείται μαζί μου», αυτονόητα την ίδια στιγμή στο μυαλό όλων έρχεται η σύγκριση. Ποιος είναι αυτός που λέει αυτά τα πράγματα και για ποιόν; Ποια η διαδρομή του καθενός και τελικά ποιος χρειάζεται «συνηγόρους» για να σταθεί; Η κοινωνία γνωρίζει, έχει κρίση και θα αποδώσει στον καθένα από εμάς αυτό που του αξίζει».

Μ. Αμοιρίδης: Δεν είναι για γέλια, είναι για κλάματα…

Σε σχόλιο για τη στάση του Χρήστου Μέτιου σε σκληρό τόνο και με σαφείς αιχμές προχώρησε και ο Μιχάλης Αμοιρίδης, που σημείωσε: «Μαυρογυαλούρος – εμβληματική μορφή στην ιστορία της Ελληνικής κωμωδίας – ξαναζωντανεύει από την Κομοτηνή. Κοντά μας σε νέες περιπέτειες!!!… Χθες (σ.σ. προχθές) στην Καβάλα εξέθεσε μία περιφερειακή παράταξη και ένα κόμμα. Δεν είναι για γέλια, είναι για κλάματα γιατί αφορά τον τόπο μας και το κόμμα μου».

Κ. Σιμιτσής: Η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας δε θα έπρεπε να καμαρώνει για τα έργα που εξήγγειλε

Οι εξαγγελίες Μέτιου ενόχλησαν ιδιαιτέρως και τον υποψήφιο περιφερειάρχη με το ΚΙΝΑΛ Κώστή Σιμιτσή, ο οποίος αναφέρθηκε σε έργα που ανακοινώνονται ως νίκες ενώ προηγουμένως είχαν απενταχθεί, καθώς και για καθυστερήσεις στην αξιοποίηση κονδυλίων που προσφέρονται από εθνικούς πόρους. Αναλυτικά, σε σχετική ανακοίνωση ο κ. Σιμιτζής, σημειώνει: «η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας καμαρώνει για τα έργα που εξήγγειλε από το Δημαρχείο Καβάλας. Δεν θα έπρεπε όμως.

ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΗ: Αμέσως μόλις ανέλαβε τη Διοίκηση μετά τις εκλογές του 2014 απένταξε το έργο της Περιμετρικής και μετέφερε τα χρήματα σε άλλους κωδικούς. Τέσσερα χρόνια μετά ο κ. Μέτιος προσφέρει χρήματα για την αποπεράτωση της … μελέτης. Τέσσερα χρόνια χαμένα.

ΓΕΦΥΡΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ: Εδώ ο χαμένος χρόνος είναι λιγότερος ευτυχώς. Δείχνει όμως τις παλινωδίες και τις αδυναμίες της σημερινής διοίκησης της Περιφέρειας. Τα χρήματα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων προσφέρθηκαν από την πρώτη στιγμή από την κυβέρνηση. Δεν τα ήθελαν όμως! Ήταν προτιμότερο να κάνουν αντιπολίτευση. Όμως ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης δεν είναι να κάνει μικροκομματικές κόντρες με την εκάστοτε κυβέρνηση. Αντίθετα, πρέπει να παράγει έργο σε συνεργασία με όλες τις Αρχές του τόπου.

ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΓΕΦΥΡΑΣ: Ο Περιφερειάρχης και η Δήμαρχος Καβάλας φρόντισαν να μας καθησυχάσουν: «Μη βιάζεστε! Η μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης θα χρειαστεί δυο χρόνια περίπου. Το έργο άλλα τόσα!». Αποδεικνύεται πως λειτουργούν μόνο στα εύκολα –κι αυτό όχι πάντα με επιτυχία. Εάν η μελέτη ανατεθεί με προγραμματική σύμβαση στην «Εγνατία Οδό ΑΕ», δεν δικαιολογείται καμιά αργοπορία. Εάν προτιμήσουν τις αργόσυρτες διαδικασίες του Ν. 4412/2016, υπάρχει τρόπος να αποφύγουν τα προβλήματα του ανοιχτού διαγωνισμού. Απαιτείται όμως καθαρό μυαλό και αποφασιστικότητα. Φαίνεται ότι ενόψει εκλογών προτιμούν τις εύκολες εξαγγελίες και όχι τις δύσκολες αποφάσεις».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…