Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

0

Αισιοδοξούμε Πολιτιστικά
Ας αφήσουμε τις υποψηφιότητες, τους υποψήφιους, τα ονόματα και τις μετακινήσεις από τον ένα συνδυασμό στον άλλον. Κι ας μιλήσουμε για ένα εξαιρετικό φαινόμενο στο επίπεδο του Πολιτισμού. Κι αυτό δεν είναι άλλο από της προσκλήσεις  που έχει δεχτεί ο συμπολίτης μας Κώστας Γ. Ταβουλτσίδης να παρουσιάσει την ποιητική του δουλειά «Μικρά Διονύσια» σε χωριά του νομού με πρωτοβουλία των Πολιτιστικών Συλλόγων. Είναι ένα θετικό μήνυμα, είναι μια υπόθεση που μας αισιοδοξεί πως κάτι μπορεί ν’ αλλάξει σιγά-σιγά. Και είναι μάλιστα το μήνυμα παρήγορο όταν η δουλειά του Κ.Ταβουλτσίδη παρουσιάστηκε δύο φορές σε διαφορετικά σημεία μέσα στην πόλη. Και τις δύο φορές με επιτυχία.  Μαζί με τον Ταβουλτσίδη, τον συνοδεύει στο κοντραμπάσο ο Βαγγέλης Κοντόπουλος.
-Αισιοδοξούμε Πολιτιστικά σε μικρές δόσεις βέβαια.
Γ.Δ.


«Τα στερνά τιμούν τα πρώτα»
Η θυμοσοφία του λαού μας είναι ανεξάντλητη και ουσιώδης στις περισσότερες περιπτώσεις. Η έκφραση «τα στερνά τιμούν τα πρώτα» είναι προφανές ότι έχει εφαρμογή σε πολλές εκφάνσεις της ζωής. Κυρίως όμως ακούγεται για τους δημόσιους άνδρες, για όσους κατέχουν αξιώματα και εν γένει έχουν θέσεις εξουσίας διαχρονικά και μέσα στη διαδρομή του χρόνου, κυρίως προς το τέλος, δεν ευτελίζουν και ευτελίζονται μέσω αποφάσεών τους ή ενεργειών. Ακούστηκε η έκφραση αυτή και πάλι πρόσφατα  με αφορμή κάποιες πολιτικές μετακινήσεις και μεταγραφές από το ένα κόμμα στο άλλο.
Γ.Δ.


Μπαίνει στο εκλογικό στίβο ο Μανώλης Τσέπελης
«Δύναμη για το Αύριο», λέγεται ο συνδυασμός του Μανώλη Τσέπελη που μπαίνει πια και επίσημα στον κατάλογο των υποψηφίων συνδυασμών που θα διεκδικήσουν τον δήμο Ξάνθης. Ανακοινώθηκαν ήδη οι 20 πρώτοι υποψήφιοι μεταξύ των οποίων οι δημοτικοί σύμβουλοι που ήταν γνωστοί ως ομάδα του Τσέπελη. Μαζί του η παράταξη του Ιπποκράτη Καμαρίδη με τον ίδιο και την Χρυσούλα Δημούδη αλλά και ο Χρήστος Μούρκας.
Φαίνεται ότι ξεκινάει δυνατά ο Μανώλης Τσέπελης αλλά έχει ακόμη πολύ δρόμο.
Ωστόσο να πούμε ότι διαθέτει την εμπειρία και ξέρει από εκλογές!
Μ.Ξ.


Κόκκινη κάρτα Μέτιου σε Μαρκόπουλο
Την ίδια στιγμή που στην Ξάνθη επικρατεί μια σχετική νηνεμία που διαταράσσεται από το κυνήγι των υποψηφίων για να καταρτίσουν συνδυασμούς στην περιφέρεια γίνονται …διαγραφές. Ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος απάλλαξε τον αντιπεριφειάρχη Καβάλας Θόδωρο Μαρκόπουλο από τα καθήκοντα του γιατί προτίμησε να είναι υποψήφιος με τον Χριστόδουλο Τοψίδη. Η αλήθεια είναι πως ο Τοψίδης του πήρε την μισή «Περιφερειακή Αναγέννηση». Απ’ την άλλη αυτό δίνει στον Χρήστο Μέτιο την δυνατότητα να  κάνει έναν πλήρως ανανεωμένο συνδυασμό και έχοντας και τις πλάτες της ΝΔ κάτι μπορεί να καταφέρει. Ωστόσο είναι πολύ νωρίς ακόμη για προβλέψεις ή εκτιμήσεις.
Μ.Ξ.


«Ό,τι δεν κινείται δεν υπάρχει»
Η ρήση του Λάιμπνιτς είναι απόλυτα ορθή διότι αναφέρεται στην κίνηση, δηλαδή τη Ζωή. Κι αυτό διότι ζωή υπάρχει παντού στην φύση, στα ζώα και τα φυτά μόνον όταν κινούνται. Το ίδιο ισχύει μεταφορικά και με τους ανθρώπους αλλά και με τα διάφορα κόμματα. Κόμματα υπάρχουν, όσα βρίσκονται εν δράσει, άρα εν ζωή. Κόμματα, σχηματισμοί στα λόγια, τις συζητήσεις, στις επιθυμίες κάποιων ευφάνταστων ουσιαστικά δεν υπάρχουν. Κι αυτό διότι δεν κινούνται. Δεν δρουν, δεν παράγουν ιδέες, προτάσεις, έργο. Οι άνθρωποι ακούν όσους μιλούν, τους αντικρίζουν, κάνουν διάλογο, συμμετέχουν, διαφωνούν μαζί τους ίσως, συγκρούονται ιδεολογικά, υπάρχουν! Η φύση στην προκειμένη περίπτωση μίλησε αμείλικτα. Η μη κίνηση, σημαίνει θάνατος. Ως εκ τούτου παύει και να υπάρχει. Σκληρό; Ίσως. Πραγματικό όμως.
Γ.Δ.


Γυρίσματα ταινιών
Είναι γεγονός πως στην περιοχή μας έχουν γυριστεί τμήματα ελληνικών ταινιών για τον κινηματογράφο αλλά και για την τηλεόραση. Μάλιστα οι συντελεστές όλοι είχαν μείνει απόλυτα ικανοποιημένοι από τους ανθρώπους αλλά και το φυσικό περιβάλλον και κυρίως την ομορφιά και γραφικότητα της μοναδικής Παλιάς Πόλης. Η πρότασή μας λοιπόν, τώρα προεκλογικά, σ’αυτό ακριβώς το θέμα εστιάζεται: Να υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια η Ξάνθη και η Θράκη γενικότερα, να γίνει χώρος για τα γυρίσματα ελληνικών και ξένων ταινιών. Στηρίζουμε την πρόταση αιτιολογώντας ότι προσφέρουμε την Π. Πόλη, τις Λίμνες, τους ποταμούς, τον ορεινό μας όγκο, την παρουσία της μειονότητας, τους ευγενικούς και φιλόξενους κατοίκους.
Τα δεδομένα τα έχουμε. Χρειάζεται να προβληθεί η περιοχή στο σύνολό της, να γίνει γνωστή για όσα προσφέρει. Θέλει δηλαδή «τρέξιμο» η υπόθεση.
Γ.Δ.


Ξανθιώτικο καρναβάλι
Σήμερα Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου στις 18.00, στην Κεντρική Πλατεία της πόλης μας, θα γίνει η επίσημη έναρξη των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών. Οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 11 Μαρτίου. Αξίζει να σημειώσουμε ότι την κήρυξη της έναρξης θα κάνει ο δήμαρχος Χαρ. Δημαρχόπουλος, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως φέτος οι Γιορτές του Καρναβαλιού συμπληρώνουν 54 χρόνια χαράς, κεφιού και διασκέδασης, χωρίς να αγνοούνται και μια σειρά πολιτιστικά δρώμενα. Φέτος το θέμα στο Ξανθιώτικο καρναβάλι είναι ο έρωτας. Το κατά τους αρχαίους προγόνους μας «Έρως ανίκατε μάχαν».
Γ.Δ.


Μια όμορφη αφίσα
Και μια και βρισκόμαστε στο κλίμα του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού γενικά, να πούμε δυο λόγια για την αφίσα η οποία όντως είναι εξαιρετική τόσο από απόψεως σύλληψης του θέματος, όσο και ως προς την απεικόνιση. Εμφανίζει μια μεγάλη καρδιά (στοιχείο του έρωτα, της αγάπης) στην οποία μέσα συνυπάρχουν τα πρόσωπα ενός άνδρα και μιας γυναίκας, ενώ από κάτω ημικυκλικά σε μικρότερο αλλά εμφανές μέγεθος υπάρχουν σπίτια, σκηνή τσίρκου, ρόδα, ποδήλατα, καρδούλες, μάσκα κι ένα τρενάκι. Όλα αυτά «δεμένα» όμορφα, αρμονικά και από κάτω το μήνυμα «Έρως Ανίκατε Μάχαν». Την αφίσα όπως πληροφορηθήκαμε επιμελήθηκε ο συμπολίτης μας γραφίστας Γιώργος Κράλης.
Γ.Δ.


Ένα Μουσείο που ξεχάστηκε
Ο εμπνευστής του δεν ζει, δυστυχώς, και για την Ξάνθη ήταν μια σημαντική απώλεια. Ο λόγος για τον αείμνηστο Γιώργο Παυλίδη. Ο οποίος, νομάρχης ακόμη, είχε εμπνευστεί τη δημιουργία ενός Μουσείου Καπνού στην Ξάνθη, στην πατρίδα του φημισμένου καπνού Μπασμά, με τις δεκάδες επιχειρήσεις καπνού, με καπνοβιομηχανίες, με επεξεργασία, με καλλιέργεια. Βρήκε το κτίριο, αφού έψαξε αρκετά, ξεκίνησε την προσπάθειά του αλλά δεν πρόλαβε την υλοποίηση του Μουσείου. Και όπως όλα δείχνουν, μάλλον το Μουσείο Καπνού θα μείνει μια ιδέα και μια ανάμνηση, δυστυχώς. Με τον θάνατο του Παυλίδη η ιδέα ξεχάστηκε και κανείς μέχρι τώρα δεν έδειξε το παραμικρό ενδιαφέρον να πάρει το νήμα από κει που το άφησε ο Παυλίδης.
-Τι κρίμα αλήθεια…
Γ.Δ.


Πάλι θα τον καλύψουν;
Νέα μήνυση κατέθεσε χθες ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Κοτζιάς, εναντίον του επίσης πρώην υπουργού Καμμένου των ΑΝΕΛ. Τον μήνυσε για συκοφαντίες διάφορες που έχει πει εις βάρος του. Το ζητούμενο όμως δεν είναι αυτό. Αλλού βρίσκεται η ουσία της υπόθεσης κι αυτή δεν είναι άλλη από την στάση που θα κρατήσει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση στη βουλή για την άρση της ασυλίας Καμμένου.
Τι άραγε θα πράξουν οι βουλευτές; Τι θα ψηφίσουν; Υπέρ ή κατά της άρσης της ασυλίας; Διότι μέχρι προχθές, αυτοί οι ίδιοι ψήφιζαν πάντα κατά της άρσης της ασυλίας Καμμένου. Θα συνεχίσουν να τον καλύπτουν και να μην πηγαίνει στα δικαστήρια όταν τον είχαν μηνύσει διάφοροι πολίτες; Θα τον καλύψουν ή θα τον στείλουν ν’ αποδείξει με στοιχεία όλα όσα δεξιά-αριστερά εκτόξευε σίγουρος ότι δεν θα δικαστεί;
Σύντομα θα κριθούν εκ νέου. Για να δούμε τι θα πράξουν…
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …