Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου

Πρόσωπα & Γεγονότα Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου

0

Επαγγελματική αποκατάσταση
Αυξάνεται κάθε χρόνο ο αριθμός των σπουδαστών που επιλέγουν το Εμπορικό Ναυτικό και φοιτούν στις αντίστοιχες Σχολές της χώρας. Η οικονομική κρίση αλλά και η έλλειψη στελεχών στην Εμπορική Ναυτιλία, εξασφαλίζουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση με αξιοζήλευτη οικονομική απολαβή. Κατά το παρελθόν τα περισσότερα πληρώματα αποτελούνταν από Έλληνες. Σήμερα αυτό έχει αλλάξει, ενώ διατηρούνται οι Έλληνες ως πλοίαρχοι και αξιωματούχοι όπως μηχανικοί, ασυρματιστές και άλλες θέσεις με ιδιαίτερα ικανοποιητικές αμοιβές. Γυρίζει λοιπόν ο  Έλληνας στη θάλασσα πιο εύκολα διότι έχει μέσα του τη ναυτοσύνη.
Γ.Δ.


Αναβολή Εκδήλωσης
Αναβλήθηκε για τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου το μουσικοποιητικό δρώμενο που παρουσιάζουν ο Κώστα Ταβουλτσίδης και ο Βαγγέλης Κοντόπουλος με τον τίτλο «Μικρά Διονύσια». Η εκδήλωση θα παρουσιαστεί στο βιβλιοπωλείο ΔΥΟ στην οδό Βενιζέλου στις 7 μμ.
Τα Μικρά Διονύσια περιέχουν ποιήματα από το σύνολο της 24χρονης ποιητικής παρουσίας του Κώστα Ταβουλτσίδη και ψηφιακό δίσκο όπου ο ποιητής απαγγέλλει και τραγουδάει ποιήματά του και ο Βαγγέλης Κοντόπουλος συνοδεύει στο κοντραμπάσο. Τον δίσκο συμπληρώνουν 3 μελοποιημένα τραγούδια από τον Γιάννη Ζουγανέλη, τον Μπάμπη Κούκο και τον Άγγελο Μουρβάτη.
Γ.Δ.


Για τον κατώτερο μισθό
Πάρε χαρτί και μολύβι και γράφε τα νούμερα, μου είπε ο πρωινός φίλος που όλα τα βλέπει, όλα τα παρατηρεί και σημειώνει. Και έγραψα και ιδού το κείμενο: «650 ευρώ ο κατώτατος. Με το αφορολόγητο στις 5.682-6.591 περίπου, ο αμειβόμενος θα πληρώνει φόρο ένα μηνιάτικο, οπότε το 50άρικο πάει ξανά στο κράτος. Κι ας μη μιλήσουμε και για κάτι τεκμήρια διαβίωσης. Όλα αυτά καταργήθηκαν;»
-Τι ν’απαντήσω; Δίκιο έχει.
Γ.Δ.


Έκπληξη
Η έκπληξη ήρθε από κει που δεν την περιμέναμε. Την Ρουμανία, όπου οι γιατροί δημοσίου δήλωσαν ενάντιοι στα… φακελάκια. Μάλιστα δήλωσαν «οι μισθοί μας έχουν αυξηθεί, δεν χρειάζεται να μας δωροδοκείτε!». Το μήνυμα αυτό είναι σε αφίσες που κυριαρχούν τόσο στα Νοσοκομεία όσο κι εκτός.
Βέβαια η διαφθορά στο σύστημα Υγειονομικής Περίθαλψης είναι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα εδώ και δεκαετίες με τη δωροδοκία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία να είναι – σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν φθάσει στις αρμόδιες αρχές- το μεγαλύτερο  «αγκάθι»  που πλήττει τον τομέα της Υγείας.
-Σας θυμίζει κάτι όλη αυτή η ιστορία;
Γ.Δ.


Ασκήμια
Το φαινόμενο στην πόλη μας αλλά και σε πολλές άλλες, είναι παλιό και δυστυχώς επαναλαμβανόμενο. Το δυστύχημα είναι ότι μέχρι στιγμής τίποτε δεν δείχνει ότι υπάρχει πρόθεση να θεραπευθεί. Για όσους δεν το κατάλαβαν, για τα παρκαρισμένα Ι.Χ., μοτό και μικρά φορτηγά επί των πεζοδρομίων της πόλης ο λόγος. Για μια ασκήμια και μια απαράδεκτη εικόνα που δεν τιμάει πρωτίστως τους Ξανθιώτες και δευτερευόντως τους εντεταλμένους να εφαρμόζουν το νόμο.
Ελλείψει δημοτικής αστυνομίας το φαινόμενο έχει γίνει καθεστώς σε σημείο που αρκετά πεζοδρόμια έχουν χάσει προ πολλού το ρόλο και την αποστολή τους. Και να πει κανείς ότι δεν υπάρχουν πάρκινγκ στο κέντρο. Οι «έξυπνοι» όμως δεν λείπουν από αυτή την πόλη και την κάνουν αβίωτη με τη συμπεριφορά τους.
Γ.Δ.


Aξιολόγηση
Στη ζωή μας ο καθένας, στις περισσότερες εκφάνσεις της, λειτουργεί κάνοντας αξιολογήσεις και επιλογές. Από τα πλέον απλά και πρωτόγονα έως τα πλέον σύνθετα. Ο νοήμων άνθρωπος σε κάθε βήμα του επιλέγει και έτσι πορεύεται. Αυτήν την επιλογή έκαναν εσχάτως και από το ΣΥΡΙΖΑ και πλέον υπουργοί, βουλευτές και στελέχη της κυβέρνησης πήραν την απόφαση να προβληθούν και προβάλλουν το έργο της κυβέρνησης από τα Μέσα Ενημέρωσης εκείνα που αφενός έχουν μεγάλη κυκλοφορία (εφημερίδες) και υψηλή ακροαματικότητα (τηλεόραση).
Γι’αυτό θα είδατε συνεντεύξεις στις Εφημερίδες ΒΗΜΑ, Καθημερινή, ΝΕΑ, Πρώτο Θέμα. Έκαναν τις επιλογές τους Δρίτσας, Κοτζιάς, Σκουρλέτης και άλλοι. Προτίμησαν αφού αξιολόγησαν τα Μέσα Ενημέρωσης κι εκεί πήγαν για να προβάλλουν το έργο τους ή να δώσουν συνεντεύξεις ακόμη και να αρθρογραφήσουν.
-Έκαναν αξιολόγηση δηλαδή.
Γ.Δ.


Πεπτωκότες άγγελοι
Η σκληρή λεκτική κόντρα μεταξύ του πρώην υπουργού Άμυνας Π. Καμμένου και του πρώην υπουργού Εξωτερικών και «αρχιτέκτονα» της Συμφωνίας των Πρεσπών κ. Κοτζιά θα συνεχιστεί. Πρόσφατα ο Π. Καμμένος δήλωσε στον ΑΝΤ1 τα εξής βαρυσήμαντα: «Δεν ξέρω εάν πήρε λεφτά ο Κοτζιάς, αλλά παρέδωσε τις βίζες του υπουργείου Εξωτερικών σε εταιρεία που καταλήγει σε off shore του Σόρος» για να συμπληρώσει πως «όλη η ιστορία των Σκοπίων είναι μια μπίζνα».
Ερώτημα: Γιατί αυτά δεν τα έλεγε όταν επρόκειτο να υπογραφεί η Συμφωνία; Ιδού η μεγάλη απορία μας.
-Πεπτωκότες άγγελοι και οι δύο…
Γ.Δ.


Καμμένου καημένα παιδιά…
Από το βήμα της Βουλής έχουμε ακούσει πολλά αλλά κι ετούτο! Ο Καμμένος να εγκαλεί τον Πρωθυπουργό με το μπεγλέρι, για τη διάλυση της κοινοβουλευτικής του ομάδας: «Καλά εγώ, τα παιδιά τι σας έφταιξαν; Η Εύα, η Ελένη, ο Ανδρέας, ο Γιώργος, ο Βασίλης, ο Αντώνης…», αριθμώντας το στρατό των 40-50 τακτοποιημένων που αίφνης προέκυψαν ατακτοποίητοι. Ο ένας σκεφτόταν τα «δικά του» παιδιά και κλαψούριζε για την τύχη τους, σε ποιόν; Στον άλλον με το μπεγλέρι, που ήταν γαλήνιος, γιατί τα δικά του παιδιά ήταν μια χαρά τακτοποιημένα.
Μέτρα πατριώτη, τι έχουμε ζήσει στα 8-9 τελευταία χρόνια! Απολύσεις. Ανεργία στα ύψη! Επιχειρήσεις, μαγαζιά έκλεισαν, γέμισαν οι βιτρίνες «Ενοικιάζεται». Άλλαξαν οι τιμές ακινήτων και ενοικίων. Τα πρώην στελέχη άλλαξαν πόστα και ζωή. Από διευθυντής μάρκετινγκ, στην καλύτερη, βάρδια ταξί. Έλιωσε κάθε σύμβαση εργασίας. Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι έγιναν ένα με το ταμείο του αφεντικού, εργάζονται πλάτη με πλάτη. 400.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι μετανάστευσαν για εργασία. Κι ενώ έχει συνουσιαστεί το σύμπαν μας όλο για οκτώ χρόνια ο Πάνος Καμένος (που την έβγαλε με ελικόπτερο τη διαδρομή)… κλαίει για τα δικά του παιδιά. «Τα παιδιά» της πολιτικής σκηνής, τα παιδιά των κομματικών σωλήνων!  Οι μετακλητοί, μόνο αυτοί τους νοιάζουν….
Ρ.Β.


Αναβλήθηκε η δίκη των 7 της ΕΠΖ
Αναβλήθηκε η δίκη των 7 μελών της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του 2014 (μεταξύ των οποίων και του δήμαρχου Ξάνθης που ήταν τότε πρόεδρος τη Επιτροπής) μετά από αίτημα για κώλυμα που υπέβαλε ο δικηγόρος του δήμου Θωμάς Ξανθόπουλος. Ορίστηκε νέα δικάσιμος στις 21 Μαΐου. Στις 19 Φεβρουαρίου ωστόσο είναι η δίκη του κ. Αχμέτ Καρά στο Εφετείο για το ίδιο αδίκημα δηλαδή παράβαση καθήκοντος. Ο κ. Καρά λόγο του επαγγέλματός του (δικηγόρος) δικάζεται στο Εφετείο και όχι στο Πλημμελειοδικείο. Υπενθυμίζουμε ότι τα μέλη της ΕΠΖ ελέγχονται για παράβαση καθήκοντος με αυτεπάγγελτη παρέμβαση του εισαγγελέα επειδή πήραν ομόφωνη απόφαση να μην κλείσει καφέ – μπαρ της «παραλίας» για παράβαση ωραρίου μουσικής.
Μ.Ξ.


Το ζήτημα με το πρόγραμμα Φραγκουδάκη
Ένα αλαλούμ επικρατεί στη διδακτική ύλη του ελληνόγλωσσου προγράμματος στα μειονοτικά. Σύμφωνα με πληροφορίες μας άλλοι δάσκαλοι διδάσκουν από τα βιβλία του δημόσιου σχολείου άλλοι από το πρόγραμμα Φραγκουδάκη. Συμβαίνει δε το εξής περίεργο.  Ο ίδιος δάσκαλος στο ίδιο σχολείο σε ένα τμήμα να διδάσκει ύλη από το πρόγραμμα και σε άλλο τμήμα της ίδιας τάξη από τα βιβλία του δημόσιου σχολείου. Όλα αυτά  συμβαίνουν γιατί ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τι μέλλει γενέσθαι με το ζήτημα αυτό που προκάλεσε αντιδράσεις και καταλήψεις στα σχολεία στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Η επιτροπή που ορίστηκε έχει ολοκληρώσει τον κύκλο των συζητήσεων με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς ωστόσο δεν έχει καταθέσει το πόρισμα στον υπουργό Παιδείας ώστε να ληφθεί κάποια απόφαση και ως εκ τούτου στην φάση αυτή επαφίεται στους δασκάλους να διδάσκουν απ’ όπου κρίνουν κατά το δοκούν.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …