Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

0

 Στα Χανιά η καταστροφή
Μετρά πληγές, πολλές και σοβαρές πλέον ο Νομός Χανίων από τη διπλή κακοκαιρία των τελευταίων ημερών. Μια κακοκαιρία πρωτοφανής κι αυτό διότι έπεσε τόσο νερό στο νομό που ποτέ δεν έχει ξαναπέσει. Όταν μάλιστα αυτό συνέβη σε δύο συνεχόμενες φορές με μικρό ενδιάμεσο χρόνο. Έτσι, πριν «κλείσουν» οι πρώτες πληγές, ήρθε το δεύτερο κύμα και τα σάρωσε όλα. Δεν έμεινε όρθια γέφυρα για γέφυρα, δρόμοι «εξαφανίστηκαν» χωράφια, υποδομές. Μια τρομερή και φοβερή καταστροφή που απευχόμαστε να μην γνωρίσουμε ποτέ.
Γ.Δ.


«Φταίει μόνο η βροχή;»
Όμως υπάρχουν ερωτηματικά και τα θέτει πολύ σωστά η εφημερίδα Χανιώτικα Νέα.
«Φταίει μόνο η βροχή; Έβρεξε πολύ ναι, έφτασε σε κάποιες περιοχές και τα 300 χιλιοστά αλλά να λέμε και αλήθειες. Πόσα από τα ρέματα που δεν μπόρεσαν να κρατήσουν το νερό ήταν μπαζωμένα;» ήταν το ερώτημα του περιφερειάρχη κ. Στ. Αρναουτάκη στη σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των τοπικών φορέων. Μάλιστα έγινε αναφορά και σε σχετικό δημοσίευμα των Χ.Ν. πριν από ένα χρόνο στο οποίο εμφανίζονταν τα «εξαφανισμένα» ρέματα στις βόρειες ακτές των Χανίων, ενώ τονίσθηκε πως ειδικά σε ό,τι αφορά τον Κερίτη πολλά σημεία του έχουν μπαζωθεί προκειμένου να επεκταθούν οικόπεδα και καλλιεργήσιμες εκτάσεις!  Έχουν μεγάλη ευθύνη οι πολίτες- και δεν είναι λίγοι αυτοί- που προχώρησαν στις αυθαιρεσίες αλλά ευθύνη έχουν και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες που δεν έλεγξαν τις πράξεις τους και τους επέτρεψαν να βάλουν εμπόδια στη ροή του ποταμού»
Γ.ΚΩΝ.


«Ιρλανδικές διαβάσεις»
Προσοχή, είναι επικίνδυνες κατά και μετά μιας δυνατής βροχής. Οι προειδοποιήσεις είναι γνωστές αλλά λίγοι τις λαμβάνουν υπ’ όψιν όταν διέρχονται από «Ιρλανδική διάβαση».
Ο όρος « ιρλανδική διάβαση»  έχει καθιερωθεί διεθνώς για να περιγράψει τις διαβάσεις που έχουν γίνει κυρίως με τσιμέντο ώστε να διευκολύνουν την κίνηση οχημάτων από ποτάμια και χειμάρρους που δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλα, δεν έχουν πολύ νερό και το κόστος της κατασκευής γέφυρας θεωρείται ασύμφορο. Τέτοιες διαβάσεις έχουμε κι εμείς στο νομό μας. Το θέμα δεν είναι αυτή καθ’ εαυτή η διάβαση, αλλά η απερισκεψία κάποιων οδηγών που ενώ βλέπουν να υπάρχει νερό αρκετό, θέλουν να περάσουν.  Κι εκεί συμβαίνει το μοιραίο. Παρασύρονται και πνίγονται. Καθαρά λόγοι απρονοησίας για να μην πούμε κάτι άλλο…
Γ.Δ.


Αυξάνονται οι άνεργοι
Ο ΟΑΕΔ καταγράφει 1.116.816 ανέργους τον Δεκέμβριο του 2018, αφού πλέον το καλοκαιρινό σύστημα απασχόλησης έκλεισε. Έτσι έχουμε φτάσει αισίως στον υψηλότερο αριθμό ανέργων σ’ όλη την περίοδο της κρίσης. Ο πρωτοφανής αυτός αριθμός ανέργων όμως θα πρέπει να συμπεριλάβει και τις 400.000 νέους που έχουν φύγει εκτός Ελλάδος για να βρουν δουλειά.
Δηλαδή, εάν οι νέοι αυτοί παρέμεναν εδώ ψάχνοντας για κάποια δουλειά, το σύνολο των ανέργων θα έφτανε το 1,5 εκ. ψυχές. Νούμερο φοβερά υψηλό όπως και να το δει κανείς, όταν σε μια χώρα δεν γίνονται επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα κι όταν αυτές που θέλουν να γίνουν συναντούν εμπόδια κάθε μορφής.
Γ.Δ.


Λίγα λόγια περί πολιτικής
«Η πολιτική κερδίζει και οι θέσεις των πολιτικών πείθουν περισσότερο, όταν ασκείται χωρίς φανατισμούς και φωνασκίες». Μπορεί κάποιος λογικός άνθρωπος ν’ αμφισβητήσει τα παραπάνω; Προφανώς όχι. Διότι είτε το θέλει κάποιος είτε όχι οι φωνές και οι φανατίλες δεν βοηθούν στη συζήτηση και κυρίως δεν βοηθούν να
λυθούν τα προβλήματα. Άρα, γιατί τότε υπάρχουν και ο φανατισμός και οι φωνές;
Η απάντηση κρύβεται στην αδυναμία για ύπαρξη επιχειρημάτων από την πλευρά αυτού που φωνασκεί. Και καλύπτει την αδυναμία αυτή φωνάζοντας, υβρίζοντας, προσβάλλοντας τον απέναντι ακριβώς γιατί δεν μπορεί, δεν είναι σε θέση να επιχειρηματολογήσει.
Άρα, όντως η ομαλή πολιτική πορεία μιας κοινωνίας προς τα μπρος είναι αποτέλεσμα με αναφορά θέσεων με λογική και επιχειρήματα. Τότε κερδίζει η πολιτική και η κοινωνία.
Γ.Δ.


Απαιτείται προσοχή
Για αλλού ξεκινούν κάποια πράγματα κι αλλού καταλήγουν. Κυρίως στη γειτονιά μας θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Κι αυτό, διότι «Βαλκανική Άνοιξη»  ξεκίνησαν Αλβανία και Σερβία (!) κάτι ανάλογο με την «Αραβική Άνοιξη»  που ήθελε να «μεταρρυθμίσει»  ολοκληρωτικά καθεστώτα σε Δημοκρατίες που οργάνωσε η πολιτισμένη Δύση με την Αμερική μπροστάρη…
Τελικά αντί Δημοκρατίας έφεραν τη δημιουργία του ISIS και το προσφυγικό ζήτημα. Σας θυμίζω Συρία, Λιβύη, Αίγυπτο (που γλύτωσε στο τσακ), Ιράκ, που όλες καταστράφηκαν και οι λαοί τους σκόρπισαν δεξιά-αριστερά.
Προσοχή λοιπόν, μεγάλη προσοχή, γιατί είναι και στη γειτονιά μας το νέο πείραμα…
Γ.Δ.


Υπέρ των μπαταχτσήδων
Η είδηση αναφέρει:  «Για μια σπουδαία απόφαση του Ειρηνοδικείου Ιεράπετρας κάνει λόγο η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, ανακοινώνοντας πως έγινε ολική διαγραφή οφειλών δανειολήπτριας, συνολικού ύψους 845.000 ευρώ».
Δηλαδή η δανειολήπτρια δανείστηκε από δύο τράπεζες πέντε δάνεια ως ιδιώτης αλλά και ως εγγυήτρια σε δάνεια Ο.Ε. χρωστώντας συνολικά 845 χιλιάδες ευρώ!
Δηλαδή το δικαστήριο αποφάσισε την ολική διαγραφή του χρέους και παρέδωσε την οφειλέτρια καθαρή και ωραία, να συνεχίσει την ίδια ιστορία να δανείζεται!
Σίγουρα δημιουργούνται ερωτηματικά για την απόφαση για τα ξένα χρήματα των Τραπεζών που πολύ εύκολα κάποιοι δικαστές τα χαρίζουν ελαφρά τη συνειδήσει.
Όμως, ερώτημα υπάρχει για τα δάνεια που πήρε η κυρία δανειολήπτρια. Αυτά τα δάνεια τι έγιναν; Φαγώθηκαν;  Και πού; Αυτό δεν έπρεπε να εξεταστεί;  850.000 ευρώ είναι αυτά, δεν είναι μαρουλόφυλλα. Εντάξει, σεβασμός στις δικαστικές αποφάσεις, όμως ρώτησαν οι δικαστές να μάθουν πως νοιώθουν όσοι πληρώνουν τα χρέη τους; Αλλά τι ζητάμε τώρα…
Γ.Δ.


Μπερδεμένα πράγματα
Μερικές φορές είναι ν’ απορεί κανείς πώς μπορεί να συμβαίνουν ορισμένα πράγματα και μοιραία να του μπαίνουν σκέψεις σ’ ότι αφορά τη σκοπιμότητα που εξυπηρετούν.
Και εξηγούμε για να μην παρεξηγηθούμε.  Τι σκοπιμότητα εξυπηρετεί, ο δήμος Ξάνθης να κάνει προσφυγή το ΣτΕ για αναστολή της απόφασης του ΥΠΟΙΚ που έχει ήδη ανασταλεί;
Και γιατί το προτείνει η νομική υπηρεσία του δήμου επικαλούμενη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης που όμως δεν αναφέρεται στα πρακτικά ότι έχει ληφθεί τέτοια απόφαση;
Μ.Ξ.


Υποψήφιος με τον Μέτιο ο Δημήτρης Γαλανόπουλος
Για την περιφέρεια βάζει πλώρη ο Δημήτρης Γαλανόπουλος. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες θα είναι υποψήφιος με τον συνδυασμό του Χρήστου Μέτιου και θα είναι από τα πρώτα ονόματα που θα ανακοινώσει ο κ. Μέτιος όταν το αποφασίσει. Όπως φαίνεται δεν τον …χωρά ο δήμος Αβδήρων καθώς μαζεύτηκαν πολλοί από τον χώρο του και ο ίδιος ίσως να επιθυμούσε να είναι επικεφαλής και όχι απλός δημοτικός σύμβουλος.
Μ.Ξ.


Εν αναμονή εξηγήσεων
Ως την επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου θα περιμένει απάντηση η ερώτηση του Μιχάλη Αμοιρίδη προς τον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Κώστα Αντωνιάδη, σχετικά με τη μη συμμετοχή της Περιφέρειας στην Διεθνή έκθεση θαλάσσιου τουρισμού BOΟΤ, η οποία διοργανώθηκε στο Ντίσελντορφ στις 19-27 Ιανουαρίου 2019.
Ο κ. Αμοιρίδης ρωτά γιατί, ενώ η συμμετοχή στην έκθεση συμπεριλαμβανόταν στο ετήσιο πρόγραμμα τουριστικής προβολής για το 2019, το οποίο ψηφίστηκε από το περιφερειακό συμβούλιο το Νοέμβριο του 2018, δεν πραγματοποιήθηκε τελικά, ενώ αναρωτιέται αν η ματαίωση σχετίζεται με τη συμμετοχή την ίδια περίοδο του αντιπεριφερειάρχη σε αποστολή της Δημωφέλειας Καβάλας σε έκθεση στη Νέα Υόρκη.
Και ως εκ τούτου εύλογα προκύπτει τα ερώτημα ποια ήταν τα επιπλέον οφέλη από την τελευταία διοργάνωση που οδήγησαν σε τροποποίηση στο πρόγραμμα τουριστικής προβολής της ΠΑΜΘ.
Θα μάθουμε στην επόμενη συνεδρίαση αφού ο κ. Αντωνιάδης απουσίαζε από τη χθεσινή ενημερώνοντας σχετικά το προεδρείο του συμβουλίου.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …