Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 21 Φεβρουάριου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 21 Φεβρουάριου 2019

0

Πώς θα πορευτεί ο δήμος μέχρι τις εκλογές;
Με την ενέργειά του αυτή ο δήμαρχος Ξάνθης δεν θέτει μόνο σε κίνδυνο τη διοργάνωση του κορυφαίου θεσμού της πόλης αλλά και την ίδια την λειτουργία του δήμου. Μέχρι τώρα οι ενώ λόγω δημοτικοί σύμβουλοι τις περισσότερες φορές κρατούσαν τα προσχήματα και ψήφιζαν τα θέματα που εισηγούνταν. Τώρα πλέον που …εκδιώχθηκαν από τον «Δήμο Πρότυπο»  δεν έχουν καμιά δέσμευση. Αυτό όμως δημιουργεί πρόβλημα στον δήμαρχο και στην διοίκηση του δήμου αφού χάνει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο και δεν θα μπορεί να περνάει θέματα και να παίρνει τις αποφάσεις που θέλει.
Μ.Ξ.


Ένταξη στο ΕΣΠΑ
Στις  20 Φεβρουαρίου θα ανοίξει η προκήρυξη των δράσεων του ΕΣΠΑ: «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας για Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις» και «Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας: Εμπόριο – Εστίαση – Εκπαίδευση», όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Οι προσκλήσεις θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού και το αργότερο μέχρι τη συμπλήρωση 18 μηνών από την αρχική δημοσίευσή της. Η Δράση στοχεύει στην ενίσχυση υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, προκειμένου να αναβαθμίσουν και να βελτιώσουν την ανταγωνιστική τους θέση στην εσωτερική και εξωτερική αγορά. Περιοχή εφαρμογής είναι όλη η Ελλάδα, ενώ όσον αφορά όρους και τις προϋποθέσεις, τα επενδυτικά σχέδια πρέπει να είναι ύψους από 20.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ, προκειμένου να λάβουν επιδότηση 50% έως 65%. Το ύψος της επιδότησης καθορίζεται με βάση τις εξαγωγικές επιδόσεις των επιχειρήσεων και ο χρόνος υλοποίησής τους είναι μέχρι 24 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης.
Γ.Δ.


Αλκυονίδες μέρες
«Και στης ζωής τους άγριους χειμώνες… Αλκυονίδες μέρες καρτερώ…» μας λέει ο ποιητής Γ. Δροσίνης. Και το λέει τόσο όμορφα και αισιόδοξα. Τις Αλκυονίδες ημέρες ζούμε εδώ και λίγο καιρό, σαν ένα διάλειμμα στη Χειμωνιάτικη μονοτονία. Γι’αυτό και είναι καλοδεχούμενες και ευπρόσδεκτες απ’ όλους, κυρίως για μας εδώ στην βόρεια Ελλάδα που την περίοδο του Χειμώνα την βιώνουμε με μεγαλύτερη ένταση αλλά και περισσότερα έξοδα για θέρμανση.
Όπως και να’ναι, οι Αλκυονίδες μέρες είναι προάγγελος της Άνοιξης. Εξάλλου αρχή της άνοιξης είναι ο Μάρτιος. Αισιοδοξία λοιπόν, θα περάσει κι αυτός ο χειμώνας.
Γ.Δ.


Οι πρώτοι είκοσι του Τσέπελη
Γράφαμε χθες στο σχόλιο της στήλης με τον τίτλο «Σιωπή ασυρμάτου» ως προς τα ονόματα των υποψηφίων συμβούλων που δεν ανακοίνωσαν Δημαρχόπουλος, Μελισσόπουλος, Τσέπελης και Χατζηθεοδώρου.
Μας πρόλαβε ο Τσέπελης και την ίδια ημέρα έδωσε στη δημοσιότητα τα πρώτα είκοσι ονόματα του συνδυασμού του «Δύναμη για το Αύριο». Με μια πρώτη ανάγνωση διαπιστώνουμε ότι περιλαμβάνονται γνωστά ονόματα που ήδη βρίσκονται στο δημοτικό συμβούλιο, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, άλλοι νεώτεροι σε ηλικία αλλά και άλλοι που για πρώτη φορά θα διεκδικήσουν την εκλογή τους, ενώ συμμετέχουν σ’ αυτόν συμπολίτες μας με ποικιλία επαγγελματικών ασχολιών.
Είναι προφανές ότι η κοινωνία θα κληθεί τον Μάιο να κρίνει και ν’ αποφασίσει.
Γ.Δ.


Ξαναπληρώστε παρακαλώ!
Κομφούζιο επικρατεί με τους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν πληρωθεί στα ΕΛΤΑ σύμφωνα με καταγγελία του προέδρου του Ινστιτούτου Καταναλωτών κ.Λεχουρίτη, καθώς η ΔΕΗ καλεί τους καταναλωτές να πληρώσουν ξανά τους λογαριασμούς που έχουν ήδη πληρώσει στα ΕΛΤΑ. Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, καταγγέλλει ότι από το καλοκαίρι του 2018 ταλαιπωρούνται οι καταναλωτές που πηγαίνουν στη ΔΕΗ με τα παραστατικά που αποδεικνύουν ότι έχουν πληρώσει στα ΕΛΤΑ τους λογαριασμούς τους, και εκεί εισπράττουν την απάντηση  πως «δεν μας ενδιαφέρει τι κάνουν τα ΕΛΤΑ, εμάς μας χρωστάτε χρήματα και πρέπει να μας τα καταβάλετε»! Έχουν φτάσει τα ΕΛΤΑ να χρωστούν 21 εκ. στη ΔΕΗ, τα οποία έχουν εισπράξει από καταναλωτές και τα χρησιμοποιούν για τις μισθοδοτικές τους ανάγκες.
Αδιανόητη αυθαιρεσία στη λειτουργία δύο κρατικών φορέων που προσπαθούν να φορτώσουν τις δικές τους δυσλειτουργίες στους καταναλωτές. Ο υπουργός μεταφορών και υποδομών ο κ. Σπίρτζης, γιατί άραγε δεν αποδίδει ευθύνες στις διοικήσεις τους και αφήνει να εξελίσσεται αυτό το μπάχαλο σε βάρος των καταναλωτών; 


Λόγια αλήθειας
Ο γνωστός πρωινός φίλος και συμπολίτης μόλις που σήκωσα του τηλέφωνο, μου άρχισε στα γρήγορα: «Αν οι κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας έδειχναν το μισό ενδιαφέρον για την στήριξη του αγροτικού και βιομηχανικού τομέα απ’ όση δείχνουν για την κερδοφορία των τραπεζών που έχουν και μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την οικονομική κρίση,  η χώρα θα ήταν οικονομικά παράδεισος».
Τούτα τα λίγα μου είπε με μια ανάσα κι έκλεισε. Και σκεφτόμουν ότι για άλλη μια φορά είχε δίκιο ο πατριώτης μας.
Γ.Δ.


Συγκρίσεις
Φίλος που πρόσφατα βρέθηκε στα Τρίκαλα, γύρισε με θετικές εντυπώσεις για όσα είδε εκεί και όσα δεν βλέπει χρόνια τώρα στην Ξάνθη. Λοιπόν, πέρα από τους ποδηλατόδρομους που φτιάχτηκαν πριν αρκετά χρόνια και αυξάνονται χρόνο το χρόνο, τα φαρδιά πεζοδρόμια χωρίς παρκαρισμένα Ι.Χ. επάνω και μοτό, είδε τις «έξυπνες» στάσεις για τα αστικά λεωφορεία, είδε την άριστη αξιοποίηση του ποταμού που περνά από την πόλη, είδε τα ηλεκτρονικά σημεία για ενημέρωση των επισκεπτών και τι δεν είδε ο άνθρωπος.
Διαπίστωσε όμως και κάτι άλλο. Σε κανένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες)  ΔΕΝ επιτρέπεται το κάπνισμα. Όχι μόνον τσιγάρων, αλλά και ηλεκτρονικών συσκευών. Μάλιστα η πόλη των Τρικάλων έχει αυτοανακηρυχθεί με πρωτοβουλία του δήμου, «πόλη χωρίς κάπνισμα».
Το πλέον απίθανο; Την απαγόρευση του καπνίσματος εφαρμόζουν ΟΛΟΙ.
Γ.Δ.


Οι Ανεξάρτητοι
Ένα πολυπληθές κόμμα θα μπορούσαν να εκπροσωπούν στη βουλή οι Ανεξάρτητοι βουλευτές. Αισίως έχουν φθάσει τους είκοσι δύο! Προέρχονται όπως είναι γνωστό από διάφορα κόμματα που για διάφορους λόγους ανεξαρτητοποιήθηκαν και διατηρούν τη δική τους πλέον μοναχική διαδρομή. Προφανώς κάποιοι από αυτούς θα μετακινηθούν προς άλλα κόμματα για να «στεγαστούν»  κι άλλοι μάλλον, οι ελάχιστοι, θα πάνε σπίτια τους.
Βέβαια εύκολα δεν αποχωρίζεται κανείς τα προνόμια του βουλευτή, αυτό είναι γνωστό.
Γ.Δ.


Πιο κάτω από τον πάτο, υπάρχει ο Πολάκης
Κάθε φορά νομίζεις ότι αυτός είναι ο πάτος. Αλλά όχι. Υπάρχει και συνέχεια. Υπάρχει και πιο πάτος από τον πάτο. Υπάρχει και το σημείο υπό το μηδέν. Υπάρχει ο Πολάκης. Ο δήμαρχος που κρατούσε διπλά βιβλία. Το πολιτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που δήλωσε ότι θα κερδίσουν τις εκλογές, μόνο αν βάλουν κάποιον φυλακή. Ο υπουργός Υγείας που δίνει συνέντευξη Τύπου καπνίζοντας. Ο υπουργός που καθημερινά εκτοξεύει τις πιο χυδαίες ύβρεις και απειλές, εναντίον δημοσιογράφων και πολιτικών. Αλλά το ότι θα φθάναμε στο σημείο, υπουργός να μαγνητοφωνεί τον κεντρικό τραπεζίτη και μετά να βγάζει την ηχογραφημενη συνομιλία τους -με τις απειλές του- στα συριζαϊκά μέσα, αυτό φαντάζομαι δεν περνούσε από το μυαλό κανενός. Και να παραμένει υπουργός.
Το χειρότερο σενάριο είναι όλα αυτά σε μια επόμενη φάση, να μας φαίνονται οικεία και “νορμάλ”. Κομμάτι της πολιτικής μας κουλτούρας. Ένας υπουργός που μαγνητοφωνεί παρανόμως και απειλεί  τον κεντρικό Τραπεζίτη, ένας υπουργός που στέλνει απειλητικά μηνύματα στον συνάδελφό του, μια γραμματέας που διορίζεται υπουργός, ένας μπάρμαν που διορίζεται πρωθυπουργικός σύμβουλος, βουλευτές που αλλάζουν άποψη εν μια νυκτί, για χάρη της υπουργικής καρέκλας. Υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο. Να μην μας εντυπωσιάζει πλέον τίποτα. Να έχουμε υποστεί μιθριδατισμό. Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος. Όσο ο Πολάκης παραμένει υπουργός. Γιατί τον στηρίζει φυσικά το Μαξίμου.
Κ.Ψ.


Κινήσεις εν θερμώ…
Μάλλον εν θερμώ λειτούργησε ο δήμαρχος Ξάνθης με την απόφασή του να διαγράψει από την παράταξή του τον Πασχάλη Λύρατζη επιζητώντας την παραίτησή του μια μέρα πριν ξεκινήσει το Καρναβάλι. Μια κίνηση που δείχνει μάλλον πανικό γιατί όλοι αυτοί που διαγράφηκαν ουσιαστικά δεν ανήκαν στην παράταξή του από καιρό και ούτε είχαν σκοπό να παραμείνουν αφού οι  Καρά Οσμάν, Χασάν Λεβέντ, Μούρκας Χρήστος και Μπογιάρ
Αχμέτ Σελαϊντήν θα είναι υποψήφιοι με τον συνδυασμό του Τσέπελη ενώ ο Πασχάλης Λύρατζης θα είναι επικεφαλής συνδυασμού. Τι και ποιους εξυπηρετεί λοιπόν να αφήνεις ακέφαλο το Κέντρο Πολιτισμού εάν παραιτηθεί φυσικά ο Πασχάλης Λύρατζης μεσούσης της περιόδου του Καρναβαλιού θέτοντας σε κίνδυνο την διοργάνωση; Να σημειώσουμε ότι ο Πασχάλης Λύρατζης εκλέχθηκε από το δημοτικό συμβούλιο για πρόεδρος του Κέντρου και δεν ορίστηκε από τον δήμαρχο. Όπως φαίνεται ο δήμαρχος κ. Δημαρχόπουλος ενστερνίζεται και ακολουθεί τις τακτικές του κ. Μέτιου ο οποίος πρόσφατα απάλλαξε των καθηκόντων του τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρο Μαρκόπουλο επειδή ανακοινώθηκε ως υποψήφιος του Τοψίδη.  Οι ίδιες τακτικές όμως μοιραία οδηγούν στα ίδια αποτελέσματα και αυτό το βλέπουμε να συμβαίνει και τις δύο περιπτώσεις αφού και οι δύο έχασαν σχεδόν όλη τους την παράταξη.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…