Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

0

Επανέρχεται δριμύτερος ο Διόνυσος
Μετά από σύντομη παραμονή στα μετ’ όπισθεν ο πολιτιστικός σύλλογος ΔΙΟΝΥΣΟΣ, με την προεδρεία πλέον του Θανάση Ξυνίδη, επανέρχεται στα πολιτιστικά δρώμενα της Ξάνθης ορεξάτος, ανανεωμένος και με διάφορες προτάσεις για τους ξανθιώτες το επόμενο διάστημα.
Ήδη εμπλουτίζονται τα φημισμένα μπαλέτα του συλλόγου την παραμονή της παρέλασης με τον Δημήτρη Σταρόβα και έπονται και άλλα πολλά που θα τα μάθουμε… στην ώρα τους!
Ε.Δ.


Να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του καρναβαλιού!
Λίγο… «σήμερα κληρώνει» έμοιαζε η εκδήλωση για την ανάδειξη της βασίλισσας του ξανθιώτικου καρναβαλιού, που επελέγη με ψηφοφορία φέτος για δεύτερη χρονιά. Αρχικά οι πριγκίπισσες έγιναν τρεις λόγω ισοψηφίας στην τρίτη θέση και μετά αυξήθηκαν σε τέσσερις, λόγω… λάθους στην εκφώνηση!
Όπερ και σημαίνει ότι αντί για δύο φορέματα το Κέντρο Πολιτισμού πρέπει τώρα να πάρει τέσσερα…
Μπορούμε βέβαια, να το δούμε και με χιούμορ αφού το ζητούμενο είναι οι κοπέλες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετέχουν, να διαφημίσουν το θεσμό και να διασκεδάσουν τους καρναβαλιστές με τρόπο αυθόρμητο, παίρνοντας και οι ίδιες μία αξέχαστη εμπειρία.
Ε.Δ.


Μια συμφωνία
Στις 30 Ιανουαρίου το 1923, στη Λωζάνη, υπογράφεται η συμφωνία ανταλλαγής πληθυσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Από την εφαρμογή της Συμφωνίας εξαιρέθηκαν οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης και των δύο νησιών Ίμβρου και Τενέδου και οι μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης. Μια συμφωνία διάρκειας 96 χρόνων που  μας ενδιαφέρει και που θυμηθήκαμε με καθυστέρηση.
Γ.Δ.


Εγκρίθηκε με οριακή πλειοψηφία η θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους.
Μια ανατροπή έγινε χθες στη Βουλή κατά την συνταγματική αναθεώρηση καθώς τελικά πέρασε η κυβερνητική πρόταση για την αναθεώρηση της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του Συντάγματος, με οριακή πλειοψηφία 151 ψήφων. Έτσι, θα τεθεί προς ψήφιση και στη δεύτερη ψηφοφορία της παρούσας Βουλής που ακολουθεί στην Ολομέλεια στις 13 Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 3 αφορά στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει να αλλάξει με το «ουδετερόθρησκο», με την κατοχύρωση δηλαδή, της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό και δημιουργεί νέα δεδομένα στις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους.
Μ.Ξ.


Χάλια δρόμου
Δεν περιγράφονται τα χάλια του τμήματος του δρόμου από το ξενοδοχείο Νατάσσα μέχρι το ξενοδοχείο Νέστος. Μια μικρή μεν απόσταση αλλά μεγάλη άσχημη έως απαράδεκτη εικόνα του καταστρώματος του δρόμου. Το θέμα έχει θιγεί και πριν λίγες ημέρες αλλά καμία προσπάθεια να λυθεί δεν είδαμε από το δήμο.
Μάλιστα, έχουμε μια απορία για την εικόνα που θ’ αντικρύσουν οι χιλιάδες επισκέπτες μας τώρα με τις Γιορτές. Αυτή η άσχημη εντύπωση που θα σχηματίσουν δεν ενδιαφέρει κανέναν στο δήμο; Έχουν χρόνο ακόμη να διορθώσουν την απαράδεκτη κατάσταση του τμήματος του δρόμου.
Γ.Δ.


Πτώσεις
Πρόσφατα σε δύο γειτονιές της Αθήνας δύο παλιά κτίρια κατέρρευσαν. Ευτυχώς χωρίς θύματα μεν αλλά με υλικές ζημιές. Το φαινόμενο των παλιών εγκαταλελειμμένων κτιρίων από τους ιδιοκτήτες τους, το συναντάμε και στην πόλη μας. Οι αιτίες της εγκατάλειψης των σπιτιών αυτών είναι διάφορες με σημαντικότερη των διαφορών των κληρονόμων. Έτσι, μέχρι να υπάρξει απόφαση για το τι θα γίνει με την κάθε περίπτωση, τα σπίτια ρημάζουν και συν τον χρόνο καθίστανται επικίνδυνα αλλά και εστίες μόλυνσης. Στο φαινόμενο αυτό όμως υπεισέρχεται και η ευθύνη της υπηρεσίας του δήμου και για τα νεοκλασικά, της Υπηρεσίας Νεώτερων Μνημείων.
Ας φροντίσουν λοιπόν από κοινού να προλάβουν το κακό που πιθανόν να συμμβεί στην πόλη αλλά και στην περιφέρεια του νομού.
Γ.Δ.


Πάλι τα μπάζα
Μπάζα και σκουπίδια πεταμένα δίπλα στο δρόμο, συναντήσαμε προχθές σε περιοχή καμπίσιου δήμου. Δεν έχει πλέον σημασία πού βρίσκονται τα μπάζα. Διότι, δυστυχώς, βρίσκονται σε πολλά σημεία της ενδοχώρας του νομού Ξάνθης.
Το θέμα μας έχει απασχολήσει και παλαιότερα. Συμπέρασμα από την εμπειρία μας είναι ότι είναι αδύνατον να καταπολεμηθεί και σταματήσει το φαινόμενο αυτό. Κι ούτε είναι δυνατόν να ελεγχθούν και εντοπιστούν οι δράστες της απόθεσης των μπάζων. Εδώ, πλέον, με το χέρι στην καρδιά, απαιτείται κάτι άλλο. Κι αυτό το «άλλο» δεν είναι παρά η αλλαγή νοοτροπίας και λειτουργίας από μας  τους ίδιους τους πολίτες. Και εδώ, οφείλουμε να το παραδεχτούμε, έχουμε μείνει πολύ πίσω. Δυστυχώς…
Γ.Δ.


Λόγια εκ πείρας
«Για να είναι βιώσιμη η αύξηση του κατώτατου μισθού, να μη χαθούν θέσεις απασχόλησης, να μην αυξηθεί η αδήλωτη εργασία, η εκ περιτροπής και μερική απασχόληση, πρέπει να δούμε και πως θα είναι βιώσιμες και οι επιχειρήσεις».
-Ποιος τα λέει αυτά; Ο Κωνσταντίνος Κόλλιας, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Γ.Δ.


Ο σημερινός Έλληνας
Ζει σε διαμέρισμα, έχει εισόδημα 14,4 χιλιάδες ευρώ το χρόνο, είναι δυσαρεστημένος με τη ζωή του και είναι έντονο το ενδιαφέρον του για τα κοινά. Με αυτά τα χαρακτηριστικά σκιαγραφεί το προφίλ του μέσου Έλληνα, έκθεση του ΟΟΣΑ για τις συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα, στην οποία επικεντρώνεται το νέο οικονομικό δελτίο του ΣΕΒ.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο μέσος Έλληνας βαθμολογεί τη ζωή του με 6,2 (άριστα το 10), μια από τις χαμηλότερες βαθμολογίες στις χώρες του ΟΟΣΑ, ωστόσο, η Ελλάδα έχει το επίπεδο ποιότητας ζωής που διαθέτουν χώρες με υψηλότερες υλικές υποδομές, όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία, το Ισραήλ, η Κορέα, και, οριακά, ακόμη και οι ΗΠΑ.
Ο ΣΕΒ χαρακτηρίζει παγκόσμια αποκλειστικότητα τις επιδόσεις των Ελλήνων στον τομέα συμμετοχής στα κοινά καθώς το 70,9% (έναντι 32,8% στις χώρες του ΟΟΣΑ) του πληθυσμού 16 έως 65 ετών δηλώνει ότι έχει λόγο στις αποφάσεις που λαμβάνει η κυβέρνηση.
Α.Π.


Ο Πολάκης και ο χώρος καπνιζόντων
Μετά το …σοκ που έπαθε ο  Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Υγείας όταν είδε φωτογραφία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, να καπνίζει κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου έρχεται νέα εγκύκλιος για να συμπληρώνει τον αντικαπνιστικό νόμο. Σύμφωνα μ’ αυτήν καθορίζεται το ποσό των 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο του χώρου που λειτουργεί ως χώρος καπνιζόντων, θα πληρώνουν στο εξής ως τέλος οι επιχειρηματίες, τα καταστήματα των οποίων έχουν εμβαδόν από 300 τ.μ. και άνω και διαθέτουν χώρο για όσους θέλουν να καπνίσουν το τσιγάρο τους. Το τέλος αποδίδεται στην Εφορία με την υποβολή δήλωσης άπαξ ετησίως έως την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους, προκειμένου να λειτουργεί νόμιμα χώρος καπνιζόντων για το επόμενο έτος. Δηλαδή το μέτρο είναι εισπρακτικού χαρακτήρα. Σ’ ότι αφορά την αστυνόμευση απ’ ότι γνωρίζουμε έχουν ατονήσει οι έλεγχοι στα μαγαζιά.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…