Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

0

Συγχαρητήρια προκαταβολικά
Μόνον όσοι έχουν ζήσει οι ίδιοι το κυνήγι του σταυρού, μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει εκλογές και σταυρός προτίμησης. Το ίδιο και δυσκολότερο είναι να συζητήσεις, πείσεις και να συμφωνήσεις για υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους για τον συνδυασμό σου. Έξω από το χορό, εμείς οι υπόλοιποι παρατηρητές, σχολιάζουμε, κάνουμε κριτική, εκφράζουμε την άποψή μας ενίοτε και αυθαίρετη και εκ του ασφαλούς λέμε το κοντό και το μακρύ μας. Το να μπεις σ’ αυτή τη δημοκρατική διαδικασία δεν είναι καθόλου εύκολο. Χρειάζεται κότσια, διάθεση και επιθυμία προσφοράς που λίγοι τα διαθέτουν. Γι’αυτό, ας είμαστε προσγειωμένοι στις κριτικές μας για τους συμπολίτες μας που θα θέσουν τον εαυτό τους στο δικαίωμα της δικής μας επιλογής.
Προσωπικά, προκαταβολικά τους συγχαίρω όλους!
Γ.Δ.


Άλλο το ένα, άλλο το άλλο
Εκλογές με τον σταυρό στο χέρι και μάλιστα σηκωμένο ψηλά, ως γνωστόν δεν γίνονται πουθενά. Ούτε στην Ιερά Σύνοδο, ούτε στο Βατικανό. Όποιος νομίζει ή θεωρεί ότι θα το καταφέρει αυτό, όντως αξίζει ειδικής μνείας και επιβράβευσης.Η εκλογική διαδικασία, από τη φύση της , δημιουργεί εντάσεις, περιλαμβάνει μέσα της την φιλοδοξία για την επιτυχία. Ανθρώπινο και φυσιολογικό. Γι’αυτό και στην διεκδίκηση του σταυρού επιτρέπονται κάποιες υπερβολές. Εξάλλου κανείς υποψήφιος δεν έπαθε τίποτε υποσχόμενος, ούτε κάποια παράταξη τιμωρήθηκε γιατί δεν τήρησε τις γραπτές ή προφορικές δεσμεύσεις της.
Βέβαια, υπάρχουν και όρια στη «μάχη» του σταυρού κι αυτό ας μην το ξεχνούν οι εμπλεκόμενοι. Διότι άλλο πράγμα οι υπερβολές κι άλλο ο εκμαυλισμός και εξαγορά συνειδήσεων.
Γ.Δ.


Τετραπλές κάλπες; Τραγέλαφος!
Αλήθεια, φαντάζεστε τι έχει να γίνει εάν πραγματοποιηθούν τετραπλές εκλογές το Μάιο; Πραγματικός  χαμός! Λοιπόν, πάρτε ανάσα και πάμε. Κατ’ αρχάς οι δημοτικές εκλογές στις 19 Μαΐου με δεύτερη Κυριακή στις 26, ημέρα των Ευρωεκλογών. Στις ίδιες ημερομηνίες τώρα θα γίνουν και οι εκλογές για τις Περιφέρειες. Δηλαδή, μέχρι στιγμής τρεις κάλπες. Εάν δε έχουμε και βουλευτικές, τότε οι κάλπες θα γίνουν τέσσερις και ως εκ τούτου ο θεός βοηθός και υπομονή μέχρι το πρωί. Διότι οι Εφορευτικές Επιτροπές για να βγάλουν αυτά τα αποτελέσματα θα δουλεύουν μέχρι και τη Δευτέρα κι αν!
Τραγέλαφος, αγωνία για το ποιος βγαίνει και ποιος όχι, πολλά, πάρα πολλά ψηφοδέλτια θα βρεθούν σε λάθος κάλπες και πάει λέγοντας. Μια κατάσταση τραγική, έντασης, αμφιβολιών.
Γι’αυτό δεν πρέπει να γίνουν τετραπλές εκλογές, διότι στο τέλος θα έχουμε και αμφισβητήσεις των αποτελεσμάτων.
Γ.Δ.


Καλό το κλίμα
Μέχρι στιγμής το προεκλογικό κλίμα στην περιοχή μας είναι καλό. Ήσυχο, ήρεμο, πολιτισμένο. Κάποιες υπερβολές ως προς το «κλείσιμο» κάποιων υποψηφίων, δεν διαταράσσουν τα πράγματα. Ελπίζουμε αυτό το επιθυμητό σκηνικό να συνεχιστεί μέχρι τέλους. Βέβαια άλλο πράγμα οι ευχές κι άλλο η πραγματικότητα. Έτσι, κανείς δεν αποκλείει πιθανές εντάσεις ή κάποιες φραστικές υπερβολές. Το διακύβευμα είναι σοβαρό, αυτό το γνωρίζουν όλοι οι «παίκτες» γι’αυτό η νίκη αποτελεί σταθερή επιδίωξη.
Γ.Δ.


Στο σκαμνί ο Καμμένος
Είμαι περίεργος να δω πώς θα αντιδράσει ο Πάνος Καμμένος στις μηνύσεις του Νίκου Κοτζιά. Πρώην υπουργός Εξωτερικών ο δεύτερος, πρώην υπουργός Άμυνας ο πρώτος. Θέλω να δω εάν θα συνεχίσει η βουλή να καλύπτει τον Καμμένο όπως έκανε κατ’ επανάληψη κατά το παρελθόν σε μηνύσεις και αγωγές ιδιωτών. Τότε που η πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ)  ψήφιζαν να μην αρθεί η ασυλία του και να μην δικαστεί. Αυτά τότε. Σήμερα τα πράγματα άλλαξαν, ο Καμμένος δεν έχει πλέον ούτε πέντε βουλευτές, δεν έχει κόμμα στη βουλή, δεν εκπροσωπεί παρά τον εαυτό του όπως οι απλοί βουλευτές.
Μάλλον ήρθε η ώρα της δικής του πλέον στιγμής, για να νιώσει το άγχος και την αγωνία του εδωλίου σαν κατηγορούμενος και κυρίως να έχει την ευθύνη ν’ αποδείξει την αλήθεια όσων είπε εις βάρος του Κοτζιά. Θα έχει ενδιαφέρον το δικαστήριο αυτό, μακάρι να μπορούσε να το παρακολουθήσει κανείς.
Γ.Δ.


Κάμερες και διαδίκτυο
Θυμάμαι τη μεγάλη αντίδραση στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης από το ΚΚΕ, τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλους «προοδευτικούς», που εναντιώνονταν να μπουν κάμερες στο χώρο του Λιμνίου. Τελικά η δημοτική πλειοψηφία υποχώρησε και κάμερες δεν μπήκαν. Αιτιολογικό βέβαια την ιδιωτικότητα, η κατάργηση των προσωπικών δεδομένων και άλλες σαχλές δικαιολογίες.
Δεν θα πω τι ακολούθησε και πόσες ζημιές έγιναν και γίνονται στο Λιμνίο κι αλλού. Θα σταθώ όμως στο σήμερα, όπου μόνοι οι δημότες, όχι μόνον της Ξάνθης, έχουν αυτοβούλως καταργήσει την ιδιωτικότητά τους όταν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, φωτογραφίζουν τους εαυτούς τους τι κάνουν κάθε ώρα και στιγμή. «Τώρα τρώω, τώρα κάνω αυτό, τώρα κάνω το άλλο».
Όλο αυτό δημιουργεί φόβο, δηλαδή το να δίνεις εσύ ο ίδιος πρόσβαση σε τρίτους για πάντα, για την ίδια τη ζωή σου. Άρα, η κάμερα για την προστασία του χώρου είναι το κακό ή αυτή η παράλογη έκθεση του εαυτού; Γνωρίζω την απάντηση αλλά αυτό που φυσιολογικά θα έπρεπε να προκαλεί φόβο, συνεχίζει να λειτουργεί στα χέρια μικρών και μεγάλων ασύστολα και ανεύθυνα.
Γ.Δ.


Εμβολιασμοί
Η συζήτηση στη γνωστή παρέα για τους εμβολιασμούς λόγω γρίπης αλλά και γενικά ως μέσον πρόληψης σε μικρούς (κυρίως) και μεγάλους. Η πλειοψηφία της παρέας ήταν υπέρ του εμβολιασμού. Ένας μόνον είχε αντίθετη άποψη. Η άποψη όμως που εξέφρασε άλλο μέλος ήταν ριζοσπαστική. Είπε: Ο σωστός παιδίατρος, όταν μπαίνει η τύπισσα με το νεογνό στο ιατρείο και λέει «να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν θα κάνουμε κανένα εμβόλιο» απαντά: «να ξεκαθαρίσουμε ότι μπήκατε σε λάθος ιατρείο»…
-Είναι τόσο απλό και συμφώνησαν όλοι.
Γ.Δ.


Μεταγραφές και Μετακινήσεις
Ήταν επόμενο να έχουμε μετακινήσεις από τον έναν συνδυασμό στον άλλον και στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Εξάλλου πρώτοι διδάξαντες οι «πατέρες του Έθνους», οι βουλευτές μας. Οι οποίοι υλοποιούν μεταγραφές όχι μόνο σε όμοια ή περίπου όμοια κόμματα, αλλά διαμετρικά αντίθετα ιδεολογικά. Και βέβαια προσπαθούν να δικαιολογήσουν οι άνθρωποι τα αδικαιολόγητα, αγνοώντας οι ερίφηδες ότι ο κόσμος όλος γελάει μαζί τους, αγανακτεί και τους σιχτιρίζει στο τέλος.
Μπροστά στις μετακινήσεις βουλευτών αυτές απλών υποψηφίων δημοτικών συνδυασμών, ούτε καν υπολογίζονται. Απλά πταισματάκια, που λέει και ο λαός. Βέβαια, προβληματίζουν κάποιες μετακινήσεις την ώρα που γίνονται και για το λόγο που γίνονται, ενώ δύσκολα αποκλείεται και συναλλαγή.
Οι ασχολούμενοι με τις εκλογές γνωρίζουν πως όλοι θέλουν να πάρουν από το γεμάτο καλάθι, αντί να ψάχνουν δεξιά-αριστερά.
Γ.Δ.


Βουλή όπως γήπεδο…
Αυτή η Βουλή επιβεβαιώνει κάθε μέρα δυστυχώς την ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής ζωής στη σημερινή Ελλάδα.  Και δεν αναφέρομαι μόνο στον επιπέδου ποδοσφαιρικής κερκίδας κοινοβουλευτικό διάλογο. Εκεί όπου άλλοι είναι… στα τέσσερα, ή κάποιοι άλλοι… δίνουν πόνο. Στους αντιπάλους εννοείται… οέο! Και τσιρίδες και φωνές και σεξιστικά σχόλια και χειρονομίες, απ’ όλα έχει η εξέδρα – συγγνώμη, το κοινοβούλιο.  Η ποδοσφαιροποίηση αγγίζει όλα τα επίπεδα. Οι ομάδες -τα κόμματα- κάνουν πλέον μετεγγραφές, ενώ έχουμε περάσει και σε άλλο επίπεδο, καθώς έχουμε πλέον και τους δανεικούς βουλευτές. Με το καθεστώς της συνιδιοκτησίας… Με… οψιόν αγοράς για τη νέα σεζόν, στα ψηφοδέλτια δηλαδή για την επόμενη Βουλή. Τώρα το ποιες μετεγγραφές αναδεικνύονται “χρυσές” και ποιες “παλτά” σηκώνει πολλή συζήτηση. Μήπως έτσι δεν συμβαίνει και στη μπάλα;
Μόνο που όσα συμβαίνουν στα γήπεδα μάς διασκεδάζουν, μας χαροποιούν, μας θυμώνουν ή μας τρελαίνουν, ανάλογα με την περίπτωση, αλλά σε γενικές γραμμές απλά μας εκτονώνουν, ενώ δυστυχώς τα όσα συμβαίνουν στη Βουλή έχουν άμεση επίπτωση στις ζωές μας. Και δυστυχώς το ποδόσφαιρο, παρά το γεγονός ότι έχει και τη σκοτεινή του πλευρά, είναι μάλλον πιο καθαρό και έντιμο.  Τουλάχιστον εκεί δεν ψηφίζουν οι οπαδοί ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα!  Στο χέρι μας είναι, ωστόσο, να διαμορφώσουμε ένα νέο τοπίο. Γιατί εκείνους που είναι στην εξουσία και εκείνους που είναι στη Βουλή, οι πολίτες τούς επιλέγουν. Ας επιβεβαιώσει κάποτε την… ιδιότητά του ο… σοφός λαός.
Δ.Π.


Η Σταυρούπολη και τα χωριά της στο έλεος της αδιαφορίας του δήμου Ξάνθης
Και μπορεί οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων της Σταυρούπολης που μιλούν στο ρεπορτάζ του σημερινού φύλου του «Ε» να έχουν και αντιπολιτευτικά κίνητρα αυτό όμως δεν αποδυναμώνει την ουσία των καταγγελιών τους. Είναι πασιφανές ότι τα χωριά της Σταυρούπολης βουλιάζουν μέσα στο τέλμα της αδιαφορίας, της ερήμωσης, της εγκατάλειψης από τη δημοτική αρχή. Μια περιοχή που θα έπρεπε να γίνουν έργα, να την προσέξουν σαν κόρη οφθαλμού, δεν έκαναν τίποτε. Και δεν το λέμε εμείς αλλά οι κάτοικοι,  αυτοί που ζουν και περιμένουν 5 χρόνια για να φτιάξουν οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου ένα τσιμενταύλακα ομβρίων ή την γέφυρα στον Δαφνώνα που έπεσαν τα τοιχία για να μην γίνουν ατυχήματα. Να φτιάξει μια παιδική χαρά στα Κομνηνά που έχει 25 μικρά παιδιά σε σύνολο 200 κατοίκων και δεν έχουν μια κούνια να παίξουν!
Αλλά …Κυριακή κοντή γιορτή που λέει ο λαός!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…