Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Προ των ευθυνών της καλεί ο Β. Τσαουσίδης τη Σύγκλητο

Προ των ευθυνών της καλεί ο Β. Τσαουσίδης τη Σύγκλητο

0

Εν αναμονή της εκδίκασης της υπόθεσης δέκα μελών ΔΕΠ για τις αποφάσεις σε βάρος του, καλεί τα μέλη της Διοίκησης του ΔΠΘ να αποδεχθούν την αβάσιμη στοχοποίηση που υπέστη

«Ένα ίδρυμα δεν μπορεί να λέγεται ακαδημαϊκό, όσο διακεκριμένους καθηγητές και να έχει, εφόσον επιτρέπει τέτοιες μεθοδεύσεις, εφόσον ανέχεται την συκοφάντηση των μελών του»

Με αφορμή την επικείμενη έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας που αφορά την ποινική δίωξη δέκα μελών ΔΕΠ για παράβαση καθήκοντος, που αφορούσε τον ίδιο προσωπικά, ο καθηγητής των τμήματος ΗΜΜΥ  του ΔΠΘ Βασίλης Τσαουσίδης απέστειλε επιστολή προς τα μέλη της Συγκλήτου, καλώντας τα να διαχειριστούν με υπευθυνότητα και αντικειμενικότητα το ζήτημα, αποδεχόμενοι ότι η στοχοποίησή του από την πρώην Διοίκηση του Ιδρύματος (στην οποία συμμετείχαν και μέλη της σημερινής διοίκησης) ήταν κατασκευασμένη και βασίστηκε σε αναληθή στοιχεία. Ο κ. Τσαουσίδης είπε ότι μόνο έτσι θα μπορέσει να επανέλθει αποτελεσματικά η ομαλότητα στο ΔΠΘ.

Η επιστολή του Β. Τσαουσίδη

Αγαπητά μέλη της Συγκλήτου,

Όπως ίσως ήδη γνωρίζετε, πριν από δυόμιση χρόνια, η τότε Σύγκλητος του Πανεπιστημίου μας οδηγήθηκε σε μια οδυνηρή απόφαση – οδυνηρή τελικά για την ίδια και το Πανεπιστήμιό μας: να σταματήσει προβεβλημένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ερευνητικά έργα του ΔΠΘ των οποίων υπήρξα επιστημονικά υπεύθυνος. Στη συνέχεια, εξέδωσε ειδικό ψήφισμα σε βάρος μου – δια του εκπροσώπου της μάλιστα το διακίνησε στους συναδέλφους μου του ΔΠΘ, σε πλήθος μέσων ενημέρωσης (τηλεοράσεων, ραδιοφώνων και εφημερίδων), στη σύνοδο των Πρυτάνεων, και τουλάχιστον 25 ακόμη ελεγκτικούς και δικαστικούς φορείς στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Στην συνέχεια, προέκυψαν πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα σε εφημερίδες όπως η Εσπρέσσο, τα οποία τοιχοκολλήθηκαν στην Πολυτεχνική Σχολή και αλλού.

Σήμερα δέκα μέλη του Πανεπιστημίου διώκονται για παράβαση καθήκοντος και απιστία σε βαθμό κακουργήματος. Ο λόγος της δίωξης είναι η μεθόδευση των πορισμάτων και των αποφάσεων που οδήγησαν σε διακοπή των ερευνητικών μου έργων. Ο εισαγγελέας αναφέρεται σε “ψευδή και κατασκευασμένα στοιχεία στο πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και την απόφαση της επιτροπής ερευνών”  “με μόνο σκοπό να βλάψουν τον Καθηγητή Βασίλειο Τσαουσίδη”. Σύμφωνα με το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο των μελών του ΔΕΠ το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία της Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, ο τότε Πρύτανης στην πειθαρχική αγωγή σε βάρος μου, μου απέδωσε «παραπτώματα που δεν τελέστηκαν». Τέλος, σύμφωνα με το Ελεγκτικό συνέδριο, το οποίο εξέδωσε πόρισμα κατόπιν εντολής της Προέδρου του, όλα τα ευρωπαϊκά έργα του ΔΠΘ των οποίων ήμουν υπεύθυνος εκτελέστηκαν άρτια και προήγαγαν την φήμη του Πανεπιστημίου μας.

Ήρθε η ώρα η κατάσταση στο Πανεπιστήμιο μας να ομαλοποιηθεί πραγματικά και όχι δια της επιβεβλημένης παρασιώπησης ενός εγκλήματος. Ένα ίδρυμα δεν μπορεί να λέγεται ακαδημαϊκό, όσο διακεκριμένους καθηγητές και να έχει, εφόσον επιτρέπει τέτοιες μεθοδεύσεις, εφόσον ανέχεται την συκοφάντηση των μελών του.

Η σημερινή διοίκηση είναι αντιμέτωπη με μια αμείλικτη πραγματικότητα:

  1. Τα ψηφίσματα της Συγκλήτου τα οποία διακινήθηκαν στον τύπο και τις δικαστικές αρχές αλλά και τις αποφάσεις διακοπής των ερευνητικών έργων του ΔΠΘ τα συνυπέγραψαν ο σημερινός Πρύτανης κ. Α. Πολυχρονίδης ως μέλος τότε της Συγκλήτου και οι δύο Αντιπρυτάνεις κα Γαβριηλίδου και κα Μιχαλοπούλου ως μέλη τότε της Επιτροπής Ερευνών και της Συγκλήτου. Οι εκπρόσωποι του ΔΠΘ οφείλουν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων – να ενημερώσουν τα μέλη ΔΕΠ, τους αποδέκτες των ψηφισμάτων τους και τους 25 φορείς στους οποίους απευθύνθηκαν με 47 ανυπόστατες και συκοφαντικές επιστολές.
  2. Η διοίκηση θα πρέπει να αναλάβει θαρραλέα το κόστος των αποφάσεών της για το παρελθόν και να πάρει αποφάσεις για το μέλλον με κριτήριο αυτό που πάντα μια διοίκηση επικαλείται αλλά σπάνια το εννοεί: να προστατέψει το συμφέρον του Πανεπιστημίου μας. Σε αυτή την συγκυρία, η πειθαρχική διαδικασία, η αρχή της αμεροληψίας και η αντικειμενικότητα δεν επαφίενται στην διακριτική ευχέρεια ενός Πρύτανη αλλά επιβάλλονται από τον νόμο. Τα μηνύματα της δικαιοσύνης είναι σαφή: το κύρος του Ιδρύματος έχει τρωθεί και πρέπει να αποκατασταθεί χωρίς εκπτώσεις και χρονοτριβή.

Αγαπητοί συνάδελφοι της Συγκλήτου,

Η ειλικρίνεια και η εντιμότητα είναι απαραίτητες ακαδημαϊκές αρετές. Εφόσον δεν αποδείξει το Δημοκρίτειο ότι υπερασπίζεται αυτές τις αρετές με κάθε κόστος, δεν θα μπορεί αξιόπιστα να υπερασπιστεί ούτε το κύρος των δημοσιεύσεών του, των διατριβών του, των ακαδημαϊκών δασκάλων του και των φοιτητών του.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…