Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πάνω από 1.000 Ξανθιώτες στην ουρά για να εξεταστούν για δίπλωμα

Πάνω από 1.000 Ξανθιώτες στην ουρά για να εξεταστούν για δίπλωμα

0
exetaseis-odigisi

Νέα αποχή από τις 4/2/2019 έως 8/2/2019 κήρυξε η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας

 

Δεν έχουν γίνει εξετάσεις από τον Οκτώβριο – Δημιουργείται κοινωνικό πρόβλημα –

Τι ζητά η Ομοσπονδία των Υπαλλήλων από τον υπουργό Μεταφορών

 

Συνεχίζεται η διελκυστίνδα μεταξύ υπουργείου Μεταφορών και Ομοσπονδίας Συλλόγων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας, με αφορμή το νέο νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο και αφορά τον νέο τρόπο εξέτασης υποψήφιων για διπλώματα οδήγησης ή ανανέωσης αυτών. Σε αδιέξοδο έχει οδηγήσει η συνεχόμενη κόντρα αφού οι εξεταστές των Περιφερικών Διευθύνσεων απέχουν από τα καθήκοντά τους από τον Οκτώβριο του 2018. Θύματα πάνω από 70.000 πολίτες στην Ελλάδα που περιμένουν υπομονετικά πότε θα εξομαλυνθεί η κατάσταση για να εξεταστούν για δίπλωμα οδήγησης.

Νέα αποχή από την 4/2/2019 έως 8/2/2019 κήρυξε η Ομοσπονδία –Πάνω 1.000 υποψήφιοι οδηγοί στην ουρά στην Ξάνθη

Νέα αποχή προκήρυξε την Παρασκευή με επιστολή της στις Διευθύνσεις Μεταφορών των περιφερειακών Ενοτήτων η Ομοσπονδία. Έτσι θα παραμείνουν για άλλη μια εβδομάδα στην ουρά πάνω από 1.000 υποψήφιοι οδηγοί στην Ξάνθη που έχουν ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες εκμάθησης οδήγησης και περιμένουν πότε θα εξεταστούν. Η αποχή αυτή έχει και μια άλλη διάσταση καθώς δημιουργεί ένα κοινωνικό πρόβλημα ιδιαίτερα στους πολίτες που περιμένουν να πάρουν διπλώματα επαγγελματικά για να τα χρησιμοποιήσουν για την εξεύρεση εργασίας.

Τι ζητά η Ομοσπονδία των Υπαλλήλων από τον υπουργό μεταφορών

Η Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε. αντιδρά μ΄αυτό τον τρόπο στο νομοσχέδιο στο οποίο όπως υποστηρίζει:  «ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσε μετά από μήνες ένα νομοσχέδιο, στο οποίο δεν έχει λάβει υπόψη του καμιά θέση, καμιά πρότασή μας, εκτός από ζητήματα, που σχετίζονται με την απαίτησή μας για διαφάνεια. Το μόνο, που «λύνει» προσωρινά είναι η πληρωμή των οφειλόμενων δεδουλευμένων ποσών της αποζημίωσης των συναδέλφων, την οποία στη συνέχεια καταργεί, παρά το γεγονός ότι οι εξετάσεις οδήγησης αποτελούν «ειδικό» έργο που δεν αποτελεί αρμοδιότητα ενταγμένη στα καθήκοντα δουλειάς των υπαλλήλων, στις θέσεις στις οποίες έχουν τοποθετηθεί. Ο υπουργός συνεχίζει «να μην ανοίγει τα χαρτιά του» συνολικά, αφού παραπέμπει σοβαρά ζητήματα σε αρκετές υπουργικές αποφάσεις. Σκόπιμα δηλ. κόβει «κομματάκια» με μεταβατικές διατάξεις το καθεστώς των εξετάσεων. Παράλληλα εντάσσει το έργο των εξετάσεων των υποψηφίων οδηγών «εντός του ωραρίου» της λειτουργίας των υπηρεσιών, παρά την τεράστια υποστελέχωση που υπάρχει στις Δ/νσεις Μεταφορών & Επικοινωνιών όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, που καθιστά αδύνατη την ένταξη του έργου των εξετάσεων υποψηφίων οδηγών εντός του ωραρίου εργασίας των δημοσίων υπηρεσιών.

Αφήνει άθικτο το ζήτημα των πρακτικών εξετάσεων των 74δων, οι οποίοι υποχρεούνται για να ανανεώσουν την άδεια οδήγησής τους να πληρώσουν και να περάσουν και από πρακτική εξέταση οδήγησης, με οποιοδήποτε όχημα χωρίς την παρουσία εκπαιδευτή, χωρίς να προβλέπεται πως θα αποτρέπεται κάποιο ατύχημα και ποιες οι ενδεχόμενες ποινικές – αστικές ευθύνες του εξεταστή στην περίπτωση μη αποτροπής του.

Τα αιτήματα για τα οποία διεκδικούμε άμεση επίλυση έχουν ως εξής:

  1. Νομοθετική ρύθμιση της συνέχισης εκτός ωραρίου του έργου των εξετάσεων οδήγησης και της χορήγησης της σχετικής αποζημίωσης.
  2. Επαναφορά της χορήγησης της αποζημίωσης στους συναδέλφους που εκτελούν το λεγόμενο βοηθητικό έργο των εξετάσεων.

3. Απόσυρση της απόφασης για την ανανέωση της άδειας οδήγησης των οδηγών με πρακτικές εξετάσεις, μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των εβδομήντα τεσσάρων (74) ετών και νομοθέτηση δωρεάν ιατρικών εξετάσεων από τα δημόσια Νοσοκομεία, για όλους τους υποψήφιους οδηγούς (παλιούς και νέους)».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νέο ωράριο στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία από το σχολικό έτος 2024/25

Αναλυτικά η υπουργική απόφαση Αλλάζει το ωράριο στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία από το νέο έ…