Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μπαζώνουν το ανάχωμα στον Νέστο

Μπαζώνουν το ανάχωμα στον Νέστο

0

Έσπασε την Τετάρτη στην περιοχή της Ηλιόπετρας – Έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Προστασίας

 

Πλημμύρισε η παραλίμνια περιοχή στην Βιστονίδα – Κάτοικοι Κεσσάνης ζητούν να ανοίξει ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός τους φραγμούς για να πέσει η στάθμη. Αντιδρούν οι ψαράδες γιατί θα χάσουν γόνο

 

 

Συναγερμός σήμανε την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου στην Πολιτική Προστασία της Π. Ε. Ξάνθης όταν η παρατεταμένη βροχή ανέβασε τη στάθμη στο Νέστο και στην Βιστονίδα με αποτέλεσμα να «σπάσει» το ανάχωμα στο Νέστο απέναντι από την Ηλιόπετρα του δήμου Τοπείρου αλλά και να πλημμυρίσουν οι παραλίμνιες περιοχές στην Νέα Κεσσάνη και στο Σέλινο.

Έσπασε το ανάχωμα του Νέστου απέναντι στην Ηλιόπετρα

Πρόκειται για το «αδύνατο» σημείο στην περιοχή που βρίσκεται απέναντι από τον οικισμό της Ηλιόπετρας και της Κρεμαστής. Μάλιστα κοντά βρίσκεται και η κτηνοτροφική μονάδα του Παπαδόπουλου. Είναι ένα σημείο που πλημυρίζει κάθε φορά που ανεβαίνει η στάθμη του Νέστου δημιουργώντας προβλήματα στους κατοίκους των εν λόγω οικισμών αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Πήραν απόφαση για να μπαζωθεί άμεσα

Κατά τη σύσκεψη έγινε δεκτή η πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κώστα Ζαγναφέρη να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες μπαζώματος στο ανάχωμα και ήδη εκτελούνται εργασίες ενώ έχουν εγκριθεί οι πιστώσεις που απαιτούνται. Να σημειώσουμε ωστόσο ότι δεν κινδύνεψαν τα χωριά, ενώ από την πρώτη στιγμή επισκέφτηκε την περιοχή ο αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Νίκος Ευφραιμίδης.

Πλημμύρισε η παραλίμνια περιοχή – Κάτοικοι Κεσσάνης εναντίον ψαράδων της Βιστονίδας

Στη σύσκεψη που συμμετείχαν όλοι οι φορείς και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας ο δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης ενημέρωσε πως υπάρχει υπερχείλιση στην Βιστονίδα εξαιτίας των βροχοπτώσεων και των υλικών που έχουν μεταφερθεί στην λίμνη από τους χειμάρρους και πως έχουν πλημμυρίσει οι αγροτικές εκτάσεις στην παραλίμνια περιοχή γύρω από την Ν. Κεσσάνη και το Σέλινο. Μετέφερε δε το αίτημα των κατοίκων προς τον Αλιευτικό Συνεταιρισμό να ανοίξουν τις θυρίδες ώστε να πέσει η στάθμη.

Αντιδρούν οι ψαράδες γιατί θα χάσουν γόνο

Την αντίθεσή τους στην πρόταση – αίτημα των κατοίκων της Κεσσάνης εξέφρασε ο πρόεδρος του Αλιευτικού συνεταιρισμού Βιστονίδας Γιώργος Γκίλης επισημαίνοντας πως ήδη το νερό περνάει πάνω από τους φραγμούς και η πίεση έχει σπάσει πολλούς με αποτέλεσμα να απελευθερώνεται νερό: «Το φαινόμενο βρίσκεται σε ύφεση . Δεν μπορούμε όμως ν’ ανοίξουμε όλους τους υδατοφραγμούς γιατί θα χάσουμε γόνο. Ήδη χάσαμε χέλια δεν μπορούμε να διακινδυνεύουμε την παραγωγή μας. Εξάλλου το νερό περνάει πάνω από τους φραγμούς και έχει σπάσει μερικούς. Η λίμνη από 65.000 στρέμματα είχε απομείνει 45.000 στρέμματα από τις φερτές ύλες. Δεν φταίμε εμείς που πλημμυρίζουν οι παραλίμνιες εκτάσεις. Το νερό θυμάται τον δρόμο του. Είναι όπως όταν μπαζώνουν τα ρέματα και μετά πλημμυρίζουν…», τονίζει με νόημα ο κ. Γκίλης, θίγοντας ένα ζήτημα που παλαιότερα είχε απασχολήσει την Νομαρχία Ξάνθης και τον τότε νομάρχη τον αείμνηστο Γιώργο Παυλίδη. Μάλιστα είχε εκπονηθεί και κάποια μελέτη για την Βιστονίδα και για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να μην μπαζωθεί η λίμνη αλλά οι επίγονοί του δεν φρόντισαν να το προχωρήσουν.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καμπάνια με θέμα τη βιωσιμότητα από την ομάδα «Daedalus Wings» του 2ου ΓΕΛ Ξάνθης

Με αρωγό τον Δήμο Ξάνθης απομάκρυναν τα σκουπίδια από την περιοχή του παρατηρητηρίου Σαμακ…