Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Με μαθητές γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων ο Φορέας Διαχείρισης

Με μαθητές γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων ο Φορέας Διαχείρισης

0

Η φετινή επέτειος επικεντρώθηκε στην επίδραση της Κλιματικής Αλλαγής στους υγρότοπους

 Ενημέρωση και παρατήρηση πουλιών για μαθητές των σχολείων ΑΞΙΟΝ και 10ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας στα ΚΠΕ Λιμνών Βιστονίδας _Ισμαρίδας και Δέλτα Νέστου

Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστονίδας-Ισμαρίδας και Θάσου, στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, πραγματοποίησε και φέτος εκδηλώσεις στα δύο Κέντρα Πληροφόρησης που έχει στην αρμοδιότητα του.

Το θέμα της φετινής επετείου είναι «οι Υγρότοποι και η κλιματική αλλαγή». H προστασία των υγροτόπων και η διατήρησή τους σε καλή κατάσταση, πέραν της σημασίας που έχει για τη βιοποικιλότητα, συμβάλλει στον μετριασμό των καταστροφικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, στη σταθεροποίηση των ακτών που κινδυνεύουν από διάβρωση, στη βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού μέσω της συγκράτησης ιζημάτων και τοξικών ουσιών, στην ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, τουρισμός) και στη γενικότερη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων μέσω δράσεων αναψυχής και εκπαίδευσης.

Οι εκδηλώσεις που πραγματοποίησε ο Φορέας Διαχείρισης, εστίασαν στην ιδιαίτερη και τόσο σημαντική σχέση των υγροτόπων με την κλιματική αλλαγή. Στις εκδηλώσεις αυτές συμμετείχαν σχολικές μονάδες οι οποίες επισκέφτηκαν τα δύο Κέντρα Πληροφόρησης που έχει ο Φ.Δ. στην κατοχή του.

Συγκεκριμένα:

  • Την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019, στο Κ.Π. Λιμνών Βιστονίδας _Ισμαρίδας, με τη συμμετοχή 9 μαθητών από το Ιδιωτικό Δημοτικό σχολείο Άξιον.
  • Την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019, στο Κ.Π. Δέλτα Νέστου, με τη συμμετοχή 50 μαθητών από το 10ο Δημοτικό σχολείο Καβάλας.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με μια ενημερωτική παρουσίαση (power point) αναφορικά με τους υγροτόπους, τα οφέλη τους και το πώς επηρεάζουν την κλιματική αλλαγή και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον υγρότοπο για παρατήρηση πουλιών με τηλεσκόπια και μέτρηση pH του νερού της λιμνοθάλασσας του Πόρτο Λάγος.

Οι υγρότοποι της Ελλάδας

Ως υγρότοπος χαρακτηρίζεται ο τόπος όπου συγκεντρώνεται νερό στάσιμο ή τρεχούμενο, γλυκό, υφάλμυρο ή αλμυρό, μόνιμο ή πρόσκαιρο, όπως και κάθε περιοχή που καλύπτεται από θαλασσινό νερό με περιορισμένο βάθος (π.χ. τα τα δέλτα, τα έλη, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, οι πηγές, οι εκβολές, οι ποταμοί και οι τεχνητές λίμνες).

Η 2α Φεβρουαρίου ημέρα όπου υπογράφηκε στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν η ομόνυμη συνθήκη προστασίας των υγροτόπων έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων  Το επίσημο όνομα της Σύμβασης είναι «Σύμβαση για τους Υγροτόπους Διεθνούς Σημασίας ειδικά ως Ενδιαιτήματα Υδρόβιων Πτηνών» (Convention on Wetlands of International Importance especially as Waterfowl Habitat). Η συνθήκη Ραμσάρ αποσκοπεί στην προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων μέσω τοπικών και εθνικών δράσεων και διακρατικής συνεργασίας ως μια συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη.

Στη χώρα μας, στην παραπάνω συνθήκη περιλαμβάνονται 10 υγρότοποι: το Δέλτα Έβρου, οι λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, η Λίμνη Κερκίνη, το Δέλτα των ποταμών Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, ο Αμβρακικός Κόλπος, η Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, η Λιμνοθάλασσα Κοτύχι, η Λίμνη Μικρή Πρέσπα και φυσικά το Δέλτα Νέστου, οι λίμνες Βιστονίδα και Ισμαρίδα και το σύμπλεγμα των Θρακικών Λιμνοθαλασσών που συνθέτουν το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εξαφανίστηκε 34χρονος στην Καβάλα

Καβάλα: Άφησε τα δίδυμα κοριτσάκια του στο σχολείο και έφυγε- Κτηνοτρόφος είπε ότι είδε το…