Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κι εδώ υπάρχει …Έρωτας

Κι εδώ υπάρχει …Έρωτας

1

Θερμά …ερωτικό το κλίμα στην αγορά της Ξάνθης την Ημέρα των Ερωτευμένων!

Μια γλυκιά μέρα και για τους Ζαχαροπλάστες

 

Κίνηση στα ανθοπωλεία και στα καταστήματα εστίασης γιατί …ο έρωτας περνάει από το στομάχι

 

«Valentine day» η Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου, ημέρα Γιορτής των ερωτευμένων όπως έχει καθιερωθεί και στην χώρα μας τουλάχιστον τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια και σε κλίμα εορταστικό κινήθηκε η αγορά της Ξάνθης, αποδεικνύοντας ότι …ερωτευμένοι υπάρχουν!

Το ζητούμενο όμως είναι αν υπάρχουν λεφτά για να διαθέσουν και

Ο γλυκός τρόπος για να δείξεις την αγάπη σου… Μια γλυκιά μέρα για τους Ερωτευμένους και τους Ζαχαροπλάστες

Η ατάκα «Ζαχαροπλάστης είναι μπαμπάς σου» φαίνεται πως δεν βγήκε τυχαία. Γιατί όπως φαίνεται ο έρωτας θέλει το …γλυκό του! Έτσι την τιμητική τους έχουν αυτή την ημέρα τα ζαχαροπλαστεία της πόλης μας. Οι ετοιμασίες όπως μας λέει ο Ζαχαροπλάστης του Ζαχαροπλαστείου «Το Κάτι άλλο» ξεκινούν από μέρες πριν αφού δέχονται παραγγελίες από πελάτες τους για τούρτες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως με ονόματα ή ακόμη και φωτογραφίες τους που τα στέλνουν μέσω κινητού ή fc. Όπως αναφέρει ο κ. Αρσενίου τα τελευταία χρόνια που άρχισε να χρησιμοποιείται η ζαχαρόπαστα ως υλικό έχει γίνει πραγματική …επανάσταση στις τούρτες αφού μπορεί να δώσει σχήμα και να φτιάξεις τις πιο περίτεχνες και ευφάνταστες κατασκευές. Γι αυτό βλέπουμε τις βιτρίνες των Ζαχαροπλαστείων με τούρτες που μοιάζουν με γλυπτά: «Είναι ένα εύπλαστο υλικό και μπορείς να φτιάξεις ότι θέλεις και είναι πολύ νόστιμο. Έχει ανεβάσει την Ζαχαροπλαστική σε άλλο επίπεδο», αναφέρει ο κ. Αρσενίου συμπληρώνοντας ότι είναι μια καλή μέρα για τα Ζαχαροπλαστεία και μια …γλυκιά μέρα για τους ερωτευμένους. Όσο για τις τιμές: «Οι τούρτες είναι πιο φτηνές από την …μπουγάτσα. Κυμαίνεται στα 12 ευρώ το κιλό ενώ η μπουγάτσα έχει 16 ευρώ», μας λέει ο πρόεδρος του σωματείου Ζαχαροπλαστών κ. Μαλαγάρης. Σ’ ότι αφορά αν είναι …γλυκό το οικονομικό αποτύπωμα της ημέρα των ερωτευμένων στο κλάδο τους: «Κάθε χρόνο κάνουμε ιδιαίτερες ετοιμασίες γι αυτή την μέρα. Έχει κίνηση στα ζαχαροπλαστεία αν και η αγορά είναι σφιγμένη. Ο κόσμος αγοράζει αλλά μικρές τούρτες ή άλλα γλυκά. Δεν παύει όμως να είναι μια γλυκιά μέρα για τους Ζαχαροπλάστες».

Ο ρομαντικός τρόπος για να δείξεις την αγάπη σου…

Δεν είναι άλλος από τα …λουλούδια με τα κόκκινα τριαντάφυλλα να έχουν την τιμητική τους! Να σημειώσουμε άλλωστε ότι η ημέρα αυτή καθιερώθηκε και στη χώρα μας ως η ημέρα των ερωτευμένων στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 με πρωτοβουλία των ανθοπωλών: «Ο κόσμος είναι ερωτευμένος… αγαπάει και το εκφράζει αγοράζοντας λουλούδια. Από το πρωί σήμερα έχουμε πολύ κίνηση. Αγοράζουν κυρίως τριαντάφυλλα αλλά και συνθέσεις και μπουκέτα. Πιο πολλοί είναι νέοι αλλά έρχονται και ηλικιωμένοι γιατί ως γνωστόν ο έρωτας χρόνια δεν κοιτά», μας λέει ο πρόεδρος των ανθοπωλών Ξάνθης κ. Κυριάκος Τσέκης από το ανθοπωλείο «Οικάνθη».

Online αγορές για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν τον έρωτά τους με ένα δώρο ή δωράκι ανάλογα με το ποσό που διαθέτουν. Κοσμήματα ή μπιζού με καρδούλες, διάφορα αξεσουάρ σε ρούχα ή εσώρουχα προσελκύουν το ενδιαφέρον και δίνουν χαρά στο έτερον ήμισυ είτε γυναίκα είτε άνδρας. Και οι αγορές δεν περιορίζονται μόνο στα καταστήματα αλλά μεγάλη απήχηση έχουν οι ηλεκτρονικές αγορές. Σύμφωνα με έρευνα της Mastercard, ο ετήσιος δείκτης «Mastercard Love Index», ο οποίος προκύπτει από την ανάλυση δεδομένων των συναλλαγών με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες, σε ένα διάστημα τριών ετών κατά την περίοδο του Αγίου Βαλεντίνου (11-14 Φεβρουαρίου 2016 – 18), αποκαλύπτει ότι παρότι οι «συναισθηματικές» αγορές έχουν αυξηθεί κατά 6% από το 2016, έχει σημειωθεί μία σημαντική επιστροφή στα ψώνια της τελευταίας στιγμής το 2018, με την πλειοψηφία (30%) των αγορών για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου να γίνονται ανήμερα της γιορτής των ερωτευμένων (14 Φεβρουαρίου). Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στην Ελλάδα, ωστόσο, οι καταναλωτές είναι περισσότερο προνοητικοί , καθώς οι περισσότερες αγορές που σχετίζονται με τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου γίνονται στις 11 Φεβρουαρίου (30%). Όσο για τους λάτρεις της τελευταίας στιγμής, απολαμβάνουν την ταχύτητα, την ευκολία και τις επιλογές που προσφέρουν οι ηλεκτρονικές αγορές για να εξασφαλίσουν ότι οι αγαπημένοι τους δεν θα είναι απογοητευμένοι την πιο ρομαντική ημέρα του έτους, με τον αριθμό των ηλεκτρονικών συναλλαγών να έχει αυξηθεί στην Ελλάδα κατά 48%, από την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου το 2016 έως την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου το 2018.

Ο έρωτας περνάει από το στομάχι…

Ακολουθώντας την τάση που θέλει τις εμπειρίες να υπερτερούν των υλικών αγαθών, μια έξοδος για φαγητό παραμένει στην κορυφή της λίστας δώρων του Αγίου Βαλεντίνου, καθώς τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ο αριθμός των συναλλαγών σε εστιατόρια αυξήθηκε κατά 639% τα τελευταία τρία χρόνια στην Ελλάδα, με την αύξηση της συνολικής δαπάνης να αγγίζει το 135%. Την …τάση αυτή ακολουθούν και πολλά εστιατόρια και μεζεδοπωλεία της πόλης που ετοιμάζουν ειδικό μενού με όλες τις σύγχρονες τάσεις στο φαγητό και στο ποτό!. Όπως αναφέρει η πρόεδρος της ΟΕΒΕΕ Ξάνθης κα Μαίρη Τσιακίρογλου: «Και στο χώρο της εστίασης αποτυπώνεται το …ερωτικό κλίμα αυτής της ημέρας. Και στην διακόσμηση αλλά και στην προετοιμασία του μενού. Πολλά εστιατόρια έχουν ειδικό μενού για ερωτευμένους. Είναι θετικό για το κλάδο μας αλλά μόνο για μια μέρα. Φέτος βοήθησε και ο καιρός τους ερωτευμένους αλλά και την αγορά της πόλης».

Ο Άγιος Βαλεντίνος και ο Άγιος Υάκινθος

Ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου Βαλεντίνου, μάρτυρα της χριστιανικής πίστης από τη Ρώμη έγινε με απόφαση του Πάπα Γελάσιου. Ο Βαλεντίνος, σύμφωνα με τον θρύλο, υπήρξε ιερωμένος του 3ου αιώνα, ο οποίος σε πείσμα των αυτοκρατορικών διαταγών δεχόταν να παντρέψει νεαρούς στην ηλικία ερωτευμένους, γλιτώνοντας με αυτό τον τρόπο τους άρρενες από τη στρατιωτική θητεία. Η 14η Φεβρουαρίου είναι η μέρα που γιορτάζει ο Άγιος Βαλεντίνος και έχει καθιερωθεί ως η μέρα των ερωτευμένων, αφού σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο συγκεκριμένος άγιος είναι ο προστάτης των ζευγαριών.

Ο Άγιος Βαλεντίνος δεν μνημονεύεται πουθενά στο ορθόδοξο εορτολόγιο και, όπως ήταν φυσικό, η ορθόδοξη Εκκλησία ποτέ δεν τον παραδέχτηκε. Όταν, όμως, ο ξενόφερτος άγιος άρχισε να μπαίνει για τα καλά και στη ζωή των Ελλήνων και η ημέρα αυτή να καθιερώνεται και στη χώρα μας ως η ημέρα των ερωτευμένων εκπρόσωποι της Εκκλησίας πρότειναν οι Έλληνες ερωτευμένοι να τιμούν και να γιορτάζουν αγίους που υπάρχουν στο ορθόδοξο εορτολόγιο.

Το 1994, ο τότε εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, Γιάννης Χατζηφώτης, πρότεινε να καθιερωθεί ως ημέρα των ερωτευμένων η γιορτή του Αγίου Υακίνθου, που τιμάται στις 3 Ιουλίου. Ο Υάκινθος καταγόταν από την Καισάρεια της Καπαδοκίας και υπηρετούσε ως κουβικουλάριος (θαλαμηπόλος) του ρωμαίου αυτοκράτορα Τραϊανού. Άνθρωπος εμπιστοσύνης του αυτοκράτορα, ο Υάκινθος προσηλυτίσθηκε στον Χριστιανισμό, προκαλώντας την οργή του Τραϊανού, που όταν το έμαθε διέταξε να τον φυλακίσουν χωρίς να του δίνουν καθόλου φαγητό, εκτός κι αν ήθελε να φάει ειδωλόθυτα. Σαράντα μέρες πέρασε έτσι ο Υάκινθος, χωρίς να αγγίξει τα ειδωλόθυτα. Την 41η, όμως, παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο, σε ηλικία 20 ετών.

Στην καθιέρωση της 3ης Ιουλίου ως ημέρα του έρωτα και της ποίησης πρωτοστάτησε ο γνωστός τραγουδοποιός από τα Ανώγεια της Κρήτης, Λουδοβίκος των Ανωγείων, που μαζί με ανθρώπους του πνεύματος και των γραμμάτων προχώρησαν στην ανέγερση ενός ναού σε μια πανέμορφη τοποθεσία, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στον Ψηλορείτη. Μπροστά από το εκκλησάκι αυτό, που είναι το μοναδικό στην Ελλάδα αφιερωμένο στον Άγιο, κάθε καλοκαίρι πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με την επωνυμία Υακίνθεια.

Το 2000 ο μακαριστός Aρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, στην προσπάθειά του να φέρει πιο κοντά τη νεολαία στην Εκκλησία, πρότεινε να εορτάζεται η γιορτή των ερωτευμένων στις 13 Φεβρουαρίου, ημέρα που η Ορθοδοξία τιμά τη μνήμη των Αποστόλων Ακύλα και Πρίσκιλλας, ενός ενάρετου ζευγαριού Ιουδαίων σκηνοποιών, που ζούσε στην Κόρινθο και ασπάστηκε τον Χριστιανισμό.

Υπάρχει και μια τρίτη πρόταση, μάλλον από αρχαιόπληκτους, να εορτάζονται ως προστάτες των ερωτευμένων στις 14 Φεβρουαρίου ο πολυμήχανος Οδυσσέας και η πιστή του Πηνελόπη.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κορωνοϊός προ των πυλών: Προετοιμασία και ψυχραιμία

Επέστρεψαν από Μιλάνο και παρακολουθούνται οι μαθητές και οι καθηγητές τους Αναβλήθηκε η ε…