Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Και ο φοιτητής του ΔΠΘ έχει πλέον το Συνήγορό του!

Και ο φοιτητής του ΔΠΘ έχει πλέον το Συνήγορό του!

0
dpth

Τίθεται σε εφαρμογή στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο ο θεσμός του Συνήγορου του Φοιτητή. Στην επόμενη συνεδρίαση της Συγκλήτου θα οριστεί το μέλος ΔΕΠ που θα αναλάβει καθήκοντα

 Θα διαμεσολαβεί σε ζητήματα που προκύπτουν ανάμεσα σε φοιτητές και καθηγητές ή διοικητικό προσωπικό. Εξαιρούνται περιπτώσεις εξετάσεων και βαθμολογίας

Ένας νέος θεσμός που προβλέπεται από τη νομοθεσία (Ν. 4009/ 2011), εγκαθιδρύεται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Πρόκειται για το Συνήγορο του Φοιτητή, ο οποίος καλείται να διαμεσολαβεί σε θέματα που προκύπτουν ανάμεσα στους φοιτητές του Ιδρύματος και τους καθηγητές ή το διοικητικό προσωπικό.

Το ΔΠΘ κίνησε άμεσα τις διαδικασίες και πλέον έχει στα χέρια του το ΦΕΚ, βάσει του οποίου, μπορεί να ξεκινήσει τη λειτουργία του θεσμού. Σύμφωνα με την Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Φοιτητικής Μέριμνας και Αθλητισμού, Ζωή Γαβριηλίδου που μίλησε στο «Ε», έχουν γίνει όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες και στην επόμενη συνεδρίαση της Συγκλήτου θα οριστεί το μέλος ΔΕΠ, που θα αναλάβει αυτό το ρόλο. «Θεωρήσαμε ότι εφόσον το πανεπιστήμιό μας διαθέτει νομική σχολή, καλό είναι να ορίσουμε κάποιο καθηγητή από εκεί, ώστε να είναι και γνώστης των διαδικασιών και της νομοθεσίας και να μπορεί να υπηρετεί αποτελεσματικά το θεσμό», σημείωσε η κ. Γαβριηλίδου, εξηγώντας ότι πρόθεση του Ιδρύματος είναι να υπάρξει ουσιαστική στήριξη των φοιτητών και πραγματική αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκύπτουν.

Πώς θα λειτουργήσει ο θεσμός

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, οι ιθύνοντες διαμόρφωσαν το μοντέλο λειτουργίας του Συνήγορου του Φοιτητή. «Προγραμματίσαμε τις δυνατότητες επικοινωνίας των φοιτητών με το Συνήγορο του Φοιτητή, την έδρα του και τις ημέρες όπου θα μπορούν οι φοιτητές να επικοινωνούν μαζί του με φυσική παρουσία», εξήγησε η αντιπρύτανης που ανέλαβε την προετοιμασία του θεσμού. Μάλιστα, έχει προβλεφθεί, προκειμένου να υπηρετηθεί η διαφάνεια, να υπάρχει και δικτυακός χώρος όπου θα αναρτώνται οι αποφάσεις, χωρίς βέβαια να θίγονται τα προσωπικά δεδομένα των φοιτητών. Ακόμη, θα υπάρχει και ετήσια έκθεση, η οποία θα είναι χρήσιμη ώστε να καταγράφονται τα ζητήματα των φοιτητών και να προκύπτει ένα feedback, που θα βελτιώσει τη λειτουργία του Ιδρύματος. Ο Συνήγορος του Φοιτητή θα μπορεί να ζητά κάθε πρόσθετο υλικό από τις υπηρεσίες και τους συναδέλφους του, που κρίνει ότι είναι απαραίτητο για την επίλυση του θέματος. Εξαίρεση, σύμφωνα με το νόμο, αποτελούν ζητήματα εξετάσεων και βαθμολογίας.

Ο Συνήγορος του Φοιτητή μπορεί να διαμεσολαβεί σε αιτήματα των φοιτητών προς την γραμματεία που δεν υπάρχει ανταπόκριση ή δεν απαντώνται σε εύλογο χρόνο, σε ζητήματα εστιών και σε κάθε άλλο θέμα, όπου μπορεί να υπάρχει δυσλειτουργία ή κακοδιαχείριση.

«Ο νέος θεσμός θα δώσει τη δυνατότητα στους φοιτητές που φοβόταν ή δεν ήξεραν πού να απευθυνθούν να βρίσκουν ανταπόκριση», επεσήμανε καταληκτικά η κ. Γαβριηλίδου.

Καθήκοντα

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, στο πλαίσιο των καθηκόντων του, «ο Συνήγορος του φοιτητή διερευνά υποθέσεις, αυτεπαγγέλτως ή ύστερα από αναφορά φοιτητή, και διαμεσολαβεί στα αρμόδια όργανα του Ιδρύματος για την επίλυσή τους. Μπορεί να ζητά από τις υπηρεσίες του Ιδρύματος κάθε πληροφορία, έγγραφο ή άλλο αποδεικτικό στοιχείο για την υπόθεση, να εξετάζει πρόσωπα, να ενεργεί αυτοψία και να παραγγέλλει πραγματογνωμοσύνη. Αν διαπιστώσει ότι σε συγκεκριμένη υπόθεση δεν τηρείται η νομιμότητα, ότι παρατηρούνται φαινόμενα κακοδιοίκησης ή διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος, συντάσσει πόρισμα το οποίο γνωστοποιεί στον καθηγητή τον οποίον αφορά ή την αρμόδια διοικητική υπηρεσία και τον φοιτητή που υπέβαλε την αναφορά, και διαμεσολαβεί με κάθε πρόσφορο τρόπο για την επίλυση του προβλήματος. Ο Συνήγορος του φοιτητή μπορεί με πράξη του να θέτει στο αρχείο αναφορά που κρίνεται προδήλως αόριστη, αβάσιμη ή αστήρικτη, ενώ σε περίπτωση που κρίνει ότι υπάρχουν ενδείξεις για την τέλεση πειθαρχικού παραπτώματος διαβιβάζει την υπόθεση στο αρμόδιο πειθαρχικό όργανο. Τα πορίσματα του Συνηγόρου του φοιτητή, καθώς και έκθεση με τα ετήσια πεπραγμένα του δημοσιεύονται στον διαδικτυακό τόπο του Ιδρύματος, με την επιφύλαξη των διατάξεων του ν. 2472/1997 (Α΄ 50), όπως ισχύει».

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή του β’ τμήματος του κάθετου άξονα

Ξεμπλόκαρε από τις αντιδικίες – Κατακυρώθηκε στην ΟΔΟΣ ΑΤΕ το τμήμα  «Δημάριο– Μελίβ…