Αυτό υποστηρίζουν στο βιβλίο τους οι πανεπιστημιακοί Άγγελος Συρίγος και Ευάνθης Χατζηβασιλείου –Εκδήλωση παρουσίασης με κοσμοσυρροή στην πόλη μας
Κ. Ζαγναφέρης για τη Συμφωνία των Πρεσπών: «Συμφωνία που την υπέγραψε η χώρα μας σαν να ήταν ηττημένη σε πόλεμο»
Α. Συρίγος: «Πρέπει να αυξήσουμε την πολιτισμική μας επιρροή στα Σκόπια…»
Θερμό ενδιαφέρον επέδειξαν οι τοπικές αρχές αλλά και το κοινό της πόλης μας για το βιβλίο με τίτλο: «Η συμφωνία των Πρεσπών και το Μακεδονικό» των πανεπιστημιακών Άγγελου Συρίγου και Ευάνθη Χατζηβασιλείου που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση το βράδυ του Σαββάτου 9 Φεβρουαρίου στην αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού» στο ΙΘΤΠ. Αυτό εκφράστηκε τόσο από την κοσμοσυρροή που σημειώθηκε όσο και από τις ερωτήσεις που έθεσε το κοινό και απαντήθηκαν από τους συγγραφείς του βιβλίου. Το γεγονός δεν προκαλεί έκπληξη καθώς το θέμα που πραγματεύεται το βιβλίο είναι στο προσκήνιο και έχει διχάσει σε μεγάλο βαθμό την ελληνική κοινωνία. Το βιβλίο προλόγισαν ο μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων και ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστα Ζαγναφέρης ενώ παρών ήταν ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλος δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι καθώς και εκπρόσωποι φορέων. Απόντες οι βουλευτές όπως και εκπρόσωποι του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ που θα έδινε την δυνατότητα για κάποιον αντίλογο.
Κ. Ζαγναφέρης για τη Συμφωνία των Πρεσπών: «Συμφωνία που την υπέγραψε η χώρα μας σαν να ήταν ηττημένη σε πόλεμο»
Με την φράση: «Η εθνική συνείδηση δεν καθορίζεται μέσα από μια συμφωνία», ο σεβασμιώτατος, έθεσε το θέμα της συμφωνίας σε ανθρωποκεντρική βάση και πως αυτή απηχεί και στους δύο λαούς. Ο λόγος του ωστόσο ήταν ενωτικός και βαθιά πατριωτικός.
Ο κ. Ζαγναφέρης αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή για το πώς προέκυψε το Μακεδονικό ζήτημα διατύπωσε την θέση πω το θέμα αυτό είναι γεωστρατηγικού χαρακτήρα για τον Ελληνισμό και πως θα μας απασχολεί και στο μέλλον ενώ «Ο ελληνισμός ποτέ δεν θα αποδεχθεί ψυχικά αυτή τη συμφωνία που την υπέγραψε η χώρα μας σαν να ήταν ηττημένη σε πόλεμο». «Δυστυχώς η Ελληνική κυβέρνηση φάνηκε δέσμια των ιδεοληψιών και έκλεισε όπως – όπως ένα καίριο εθνικό μας θέμα συμφωνώντας σε μια λύση άδικη και επώδυνη για τον Ελληνισμό που όχι μόνο δεν λύνει τα παλιά προβλήματα αλλά τα μεγεθύνει και θα δημιουργήσει νέα», ανέφερε ο κ. Ζαγναφέρης. Σ’ ότι αφορά το βιβλίο σημείωσε ότι είναι ένα εργαλείο κατανόησης του όλου προβλήματος , με νηφάλιο λόγο και επιστημονική τεκμηρίωση που φωτίζουν όλες τις πτυχές του προβλήματα αλλά και ιχνηλατούν τα πολλά προβλήματα που θα ανακύψουν στο μέλλον και πως είναι χρήσιμο για κάθε έλληνα σαν βιβλίο αυτογνωσίας».
Ε. Χατζηβασιλείου: «Είναι κακή συμφωνία αλλά όχι το τέλος του Μακεδονικού»
Μιλώντας για το Μακεδονικό θέμα ο κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου είπε πως στόχος της ελληνικής πολιτικής ήταν πάντα να μην επιτρέψει σε άλλον να αυτοπροσδιορίζεται ως μακεδόνας και πως όλες οι προσπάθειες από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και μετέπειτα συνέτειναν στο να μην αναγνωριστεί μακεδονική μειονότητα στο έδαφος της χώρας μας: «Με τη συμφωνία των Πρεσπών αναγνωρίζεται για πρώτη φορά μακεδονική γλώσσα» και ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει διεκδικήσεις μέσω δικαστικών αποφάσεων για αναγνώριση συλλόγων με τον όρο αυτό, είπε και συνέχισε χαρακτηρίζοντας την μια «κακή συμφωνία» καθώς δεν κρατήθηκαν οι κόκκινες γραμμές και πως αυτό είναι επικίνδυνο για ν’ ανοίξουν οι …ορέξεις και των εξ ανατολών γειτόνων μας. Ωστόσο σημείωσε πως δεν είναι το τέλος του Μακεδονικού ζητήματος για το οποίο όπως εκτίμησε «έχει πολύ δρόμο…». Σημείωσε τέλος πως δεν πρέπει οι όποιες ενέργειες γίνουν να προκαλέσουν εξάρσεις εθνικισμού στην περιοχή.
Α. Συρίγος: «Πρέπει να αυξήσουμε την πολιτισμική μας επιρροή στα Σκόπια…»
Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου νομικός και εσχάτως εν δυνάμει πολιτικός αφού πρόκειται να είναι υποψήφιος στην Β΄ Αθηνών με την ΝΔ, κ. Άγγελος Συρίγος μιλώντας για τη συμφωνία είπε πως είναι μια εθνική ήττα: «Δεν διαπραγματευόμασταν 27 χρόνια για να τους λέμε Μακεδόνες» είπε χαρακτηριστικά ωστόσο αναγνώρισε και εκείνος όπως και ο κ. Χατζηβασιλείου ότι δεν είναι το τέλος του δρόμου στο Μακεδονικό. Ο κ. Συρίγος επικεντρώθηκε στο τι μπορεί να γίνει από τώρα και εφεξής επισημαίνοντας πως δεν μπορεί η χώρα μας να καταγγείλει την συμφωνία και να ζητήσει τροποποίηση του άρθρου 20 επικαλούμενη την Σύμβαση της Βιέννης γιατί η συμφωνία περιλαμβάνει άρθρο που απαγορεύει την τροποποίηση. Αυτό που μπορεί να γίνει είπε, πως είναι, να επικαλεστεί η χώρα μη εφαρμογή της από τα Σκόπια και να την καταγγείλει. Ο κ. Συρίγος παράλληλα υπογράμμισε πως δεν πρέπει αυτό να είναι αφορμή για εθνικιστικές συμπεριφορές αλλά πως η χώρα μας έχει την ευκαιρία να «εκμεταλλευτεί» την συμφωνία για να αυξήσει την πολιτισμική της επιρροή στα Σκόπια με δεδομένη την σχεδόν απόλυτη οικονομική της κυριαρχία μέσω επενδύσεων από το 1995. Ανέφερε δε μερικές καλές πρακτικές όπως να ιδρυθεί ένα Κολέγιο στα Σκόπια, να μπορούν φοιτητές από τα Σκόπια να φοιτούν στο ΑΠΘ ή στην Σχολή Ευελπίδων : «Ανέκαθεν το δυνατό μας χαρτί ήταν ο πολιτισμός. Μπορούμε να το κάνουμε και σε βάθος χρόνου θα πετύχουμε». Κατέληξε λέγοντας πως: «Το χειρότερο πράμα που μπορούμε να πάθουμε είναι να διχαστούμε μεταξύ μας . Δεν πρέπει να μπούμε στην λογική της προδοσίας ή των προδοτών, αλλά πως θα διαχειριστούμε αυτή την κακή συμφωνία με σοβαρότητα και χωρίς ηττοπάθεια».
Μαριάννα Ξανθοπούλου