Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επέλαση γρίπης στην Ξάνθη

Επέλαση γρίπης στην Ξάνθη

0

Το αδιαχώρητο στα Επείγοντα του νοσοκομείου.  40 – 50 περιστατικά σε κάθε βάρδια.

35 – 40 ετών οι περισσότεροι ασθενείς

 

 

1 βεβαιωμένο κρούσμα με Η1Ν1 – Εμβολιασμό και τήρηση των προληπτικών μέτρων συστήνει το Υπουργείο Υγείας

 

 

Σαρώνει η εποχιακή γρίπη την χώρα και την Ξάνθη. Μέσα σε μία εβδομάδα οι νεκροί εκτινάχθηκαν στους 39, από δεκαοκτώ που ήταν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ! Στην Ξάνθη ευτυχώς δεν έχουμε νεκρούς από γρίπη, έχουμε όμως ένα βεβαιωμένο περιστατικό με ιό Η1Ν1 ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μας ειδικά την προηγουμένη εβδομάδα στο Τμήμα Επειγόντων του Νοσοκομείου Ξάνθης η κοσμοσυρροή ασθενών με τα ίδια συμπτώματα ήταν πολύ μεγάλη.

 

Κοσμοσυρροή στα Επείγοντα – 1 βεβαιωμένο κρούσμα με Η1Ν1

Δραματική ήταν η προηγουμένη εβδομάδα για τους γιατρούς και το προσωπικό του Τμήματος Επειγόντων του νοσοκομείου Ξάνθης. Σύμφωνα με πληροφορίες μας είχαν να εξετάσουν και να περιθάλψουν 40 – 50 ασθενείς σε κάθε βάρδια! Τα συμπτώματα ίδια. Υψηλός πυρετός, έντονος βήχας και δύσπνοια. Οι ηλικιακές ομάδες που κάνει θραύση η φετινή γρίπη είναι οι 35άρηδες με 40ρηδες χωρίς σαν εξαιρεί τα παιδιά αλλά και κάποιους ηλικιωμένους που την περνάνε βαρύτερα αν δεν είναι εμβολιασμένοι. Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες γρίπης. Η μικροβιακή και η ιογενής. Στη μεν μικροβιακή όταν διαγνωστεί από τις εργαστηριακές εξετάσεις χορηγούνται αντιβιοτικά στην δε ιογενή αντιμετωπίζεται με αντιπυρετικά . Όπως προαναφέρθηκε πληροφορίες μας αναφέρουν ότι υπάρχει ένα βεβαιωμένο κρούσμα με τον ιό Η1Ν1 που νοσηλεύεται και επίσης νοσηλεύεται και ένας ασθενής με μηνιγγίτιδα ωστόσο η κατάστασή του δεν εμπνέει ανησυχία.

Τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ

Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία ο κυρίαρχος τύπος γρίπης είναι ο Η1Ν1, ενώ 165 άνθρωποι έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από την έναρξη της επιδημιολογικής παρατήρησης της γρίπης και 60 ασθενείς παραμένουν σε ΜΕΘ σήμερα με επιπλοκές της γρίπης.

Σημειώνεται ότι στην επιδημιολογική εβδομάδα (από την περασμένη Πέμπτη έως και χθες) είχαν καταγραφεί 20 νέα θύματα, δηλαδή ο συνολικός αριθμός των νεκρών από γρίπη είναι 38. Το βρέφος είναι το 39ο θύμα, που όμως προσμετράται τυπικά στην επιδημιολογική καταγραφή της εβδομάδας που ξεκίνησε χθες.

Υπουργείο Υγείας: Ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη προφύλαξη

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη παραμένει ο εμβολιασμός ακόμα και κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο. Αυτό υπογράμμισε σε εγκύκλιό του ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, τονίζοντας παράλληλα ότι η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών με γρίπη που νοσηλεύθηκαν έως τώρα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δεν είχαν εμβολιαστεί (82%). Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έχουν εμβολιαστεί 1,6 εκατ. πολίτες, άνω των 60 ετών, στην πλειονότητά τους.

Το υπουργείο Υγείας μέσω του ΕΟΦ, προχώρησε στην προμήθεια 50.000 εμβολίων, αφού είχαν προηγηθεί οι συστάσεις για εμβολιασμό, ειδικά όσων ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά δεν υπήρχαν εμβόλια στην αγορά, αφού η εμβολιαστική περίοδος είναι το φθινόπωρο.

Προληπτικά μέτρα προτείνει το Υπουργείο Υγείας

Στην εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας επισημαίνεται ότι τα κύρια προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι:

* Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς).

* Η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωσή τους πριν από την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητές τους.

* Ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματικός και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας είναι ο εμβολιασμός αφενός των ευπαθών ομάδων (άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, άτομα με χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες κ.λπ.) και αφετέρου των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων που έρχονται σε επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα.

* Η σωστή χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις σύμφωνα με την κρίση των θεραπόντων ιατρών, η οποία πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…