Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Ένας κεφάτος και αριστοτεχνικός «βαλκανικός γάμος»!

Ένας κεφάτος και αριστοτεχνικός «βαλκανικός γάμος»!

0

Τις καλύτερες εντυπώσεις για την πρωτοβουλία, τον επαγγελματισμό και τα μηνύματά του απέσπασε η εκδήλωση του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης

 Αποτύπωμα λαογραφίας και παράδοσης με τη συνδρομή των συγκροτημάτων Philip Koutev Βουλγαρίας και Ensemble Kolo Σερβίας, με 170 χορευτές και 27 μουσικούς επί σκηνής!

Μία από τις τελετές που συνοδεύονται από χαρά, χαμόγελο, χορούς και τραγούδια και συνδέονται αναπόσπαστα με τα έθιμα και τις παραδόσεις επέλεξε το Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης για να φέρει κοντά τους λαούς των Βαλκανίων, στέλνοντας το μήνυμα της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς και της ειρηνικής συνύπαρξης και προσέγγισης μέσω του πολιτισμού.

Ένας αριστοτεχνικός «βαλκανικός γάμος» έλαβε χώρα το Σάββατο το απόγευμα στο αμφιθέατρο «Καραθεοδωρή» στην Πανεπιστημιούπολη Κιμμερίων, όπου 70 χορευτές του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης, μαζί με 50 από το συγκρότημα Philip Koutev Βουλγαρίας και άλλους τόσους από το Ensemble Kolo Σερβίας και τη συνδρομή 27 μουσικών και από τα τρία συγκροτήματα, ανέλαβαν να παρουσιάσουν βαλκανικά έθιμα της τελετής.

Οι… προσκεκλημένοι του γάμου γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα του αμφιθέατρου, παρά τη σφοδρή κακοκαιρία, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που ταξίδεψαν από την Καστοριά, τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, τη Δράμα, τις Φέρες, το Διδυμότειχο, την Ξάνθη και τα χωριά του νομού για να παραβρεθούν στις… χαρές του ΛτΕ.

Το τελετουργικό τα περιλάμβανε όλα… Από τη γνωριμία του ζευγαριού, ως τον αρραβώνα, την ανταλλαγή προικιών, το στρώσιμο του κρεβατιού και την τελετή του γάμου. Κάθε συγκρότημα αναλάμβανε να παρουσιάσει ένα από τα στάδια του γάμου, όπου μαζί με τη μουσική και τα τραγούδια περιέγραφε ιδιαίτερα σημεία της παράδοσής του, δημιουργώντας συνολικά ένα μοναδικό αποτύπωμα λαογραφίας και παράδοσης. Οι συντελεστές φρόντισαν να μην υπάρχουν επαναλήψεις, λόγω των ομοιοτήτων που εντοπίζονται στα έθιμα και να επιτυγχάνεται μια αρμονική σύνθεση με τους χορούς και τα τραγούδια.

Η παρουσία και των τριών συγκροτημάτων ήταν εξαιρετική, δεμένη με επαγγελματισμό, δίνοντας ένα αποτέλεσμα πραγματικά υψηλού επιπέδου.

Ικανοποιημένη και συγκινημένη για τα θετικά σχόλια και τους επαίνους που συνέχισε να λαμβάνει ως και χθες η πρόεδρος του ΛτΕ Πέπη Στάντσιου, η οποία παραδέχθηκε ότι απέδωσε καρπούς η συνεργασία που ξεκίνησε από το 2017, όταν το παράρτημα Ξάνθης του ΛτΕ συμμετείχε στο παγκόσμιο φεστιβάλ της Σερβιάς, όπου και απέσπασε διακρίσεις. Εκεί γνώρισαν τους συντελεστές στους οποίους πρότειναν την εκκίνηση μιας υποσχόμενης συνεργασίας που έγινε τελικά τριεθνής με την προσθήκη του βουλγάρικου συγκροτήματος.

«Η συνεργασία μας… μόλις ξεκίνησε!», ανέφερε η κ. Στάντσιου, ενημερώνοντας ότι η μουσικοθεατρική παράσταση του «βαλκανικού γάμου» θα επαναληφθεί στις 20/4 στη Σόφια, σε αμφιθέατρο χωρητικότητας 5.000 θεατών και στις 1/6 στο Βελιγράδι, ενώ υπάρχει πρόθεση και για νέες κοινές διοργανώσεις.

«Επενδύσαμε σε διάθεση, αφιερώσαμε πολύ χρόνο και αγάπη γιατί πιστεύουμε βαθιά ότι ο λαϊκός πολιτισμός μας αξίζει να τον αναδείξουμε, φέρνοντας έτσι κοντά και τους λαούς των Βαλκανίων. Ο πολιτισμός ενώνει, μας φέρνει κοντά και αυτό αποδεικνύουμε με αυτές τις πρωτοβουλίες», επεσήμανε η πρόεδρος του ΛτΕ, προσθέτοντας ότι ως θεματική επελέγη ο γάμος γιατί αποτελεί διαδικασία με χαρές, συγγενείς, φίλους και βέβαια σηματοδοτεί την ανάπτυξη της οικογένειας και τη γέννηση των παιδιών, που συμβολίζουν το μέλλον και τη συνέχεια.

Η κ. Στάντσιου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει αφενός τους χορευτές και τους δασκάλους τους και αφετέρου το κοινό που συμμετείχε, ενώ απηύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες στις αρχές που συνέβαλαν, ώστε τελικά να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση, της οποίας η χρηματοδότηση πέρασε διάφορες περιπέτειες, μέχρι τελικά να δρομολογηθεί, χάρη στη συμβολή του αντιπεριφερειάρχη Κ. Ζαγναφέρη και της ΠΑΜΘ, αλλά και του Σ. Γιαννακίδη, που συνέδραμε στο να διευθετηθούν κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

 

*Φωτογραφίες: Φωτογραφείο “Εικόνα”

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Από ‘δώ ως το φεγγάρι»: Ένα εργαστήριο για παιδιά από το Residui Teatro της Ισπανίας

Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 και ώρες 11:00-13:30  στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ Η Φιλοπρόο…