Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Αναστέλλεται έως τις 30 Ιουνίου η μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην ΤτΕ

Αναστέλλεται έως τις 30 Ιουνίου η μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην ΤτΕ

0
dimarxeio neoclose

Έντονος προβληματισμός από το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης για την απόφαση του ΥΠΟΙΚ – Φοβούνται μη βάλει η κυβέρνηση χέρι στους ΚΑΠ

 

3η αναμόρφωση προϋπολογισμού σε 2 μήνες – Θα συνεχιστεί η εκκαθάριση σε ΕΑΠΑΞ και ΑΝΞΑ – Αποσύρθηκε το θέμα που αφορούσε ρύθμιση χρεών

 

Έντονο προβληματισμό και απροθυμία συμμόρφωσης και εφαρμογής της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών που αφορά στην υποχρέωση των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος, εξέφρασε ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης με αφορμή το θέμα στην ημερήσια διάταξη που αφορούσε λήψη απόφασης ανοίγματος λογαριασμού ταμειακής διαχείριση στην ΤτΕ. Όπως είναι γνωστό αρνητική ήταν η αντίδραση της ΚΕΔΕ η οποία προσέφυγε στο ΣτΕ.

Φοβούνται μη βάλει η κυβέρνηση χέρι στους ΚΑΠ των δήμων

Κατά τη συζήτηση ο δήμαρχος πρότεινε να γίνει άνοιγμα λογαριασμού «για να μην κινδυνεύσει ο δήμος», πως είπε ωστόσο τόνισε την αναγκαιότητα να συνδράμει ο δήμος Ξάνθης τη ΚΕΔΕ που προσέφυγε στο ΣτΕ. Ο κ. Φανουράκης υπενθύμισε ότι και το 2015 είχαν ζητηθεί τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων και ρώτησε αν ισχύει ο λογαριασμό στο Παρακαταθηκών που άνοιξαν τότε οι ΟΤΑ. Ο δήμαρχος του απάντησε πως δεν το αποσαφηνίζει αυτό η Διυπουργική και πως αυτό που τον προβληματίζει είναι πως αυτά τα πλεονάζοντα έχουν μπει στον προϋπολογισμό σε έργα. Αυτή η φράση έδωσε αφορμή στον κ. Καμαρίδη που είπε: «Μην ανοίγετε συζήτηση για το πλεόνασμα και τα έργα γιατί θα σας φέρω τα πεπραγμένα»! Ο κ. Κολλάρος εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση θέλει να βάλει χέρι στα χρήματα των δήμων και να τα ελέγχει γι αυτό πρότεινε να μην ανοίξει κανένα λογαριασμό. Τέλος εγκρίθηκε η πρόταση του δημάρχου να κινηθεί η διαδικασία για το άνοιγμα λογαριασμού αλλά να συμπληρωθεί υπό την αίρεση «αν ανακληθεί η υπουργική απόφαση ή μετατεθεί».

Αναστέλλεται έως τις 30 Ιουνίου η μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ στην ΤτΕ

Και όντως επιβεβαιώθηκε καθώς μετά από συνάντηση, που είχαν ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) αποφασίστηκε να δοθεί παράταση έως τις 30 Ιουνίου στην έναρξη εφαρμογής της σχετικής απόφασης του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να αντιμετωπιστούν ορισμένα ζητήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των δήμων και των περιφερειών.

3η αναμόρφωση προϋπολογισμού σε 2 μήνες

Έντονη κριτική άσκησε η αντιπολίτευση στο θέμα που αφορούσε την αναμόρφωση του προϋπολογισμού καθώς όπως ειπώθηκε το γεγονός ότι είναι η 3η αναμόρφωση σε μόλις 2 μήνες που υλοποιείται ο προϋπολογισμός δείχνει ότι κάπου …μπάζει ο προϋπολογισμός και ότι δεν γίνεται κάτι σωστά στην υλοποίησή του. Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως η αναμόρφωση αφορά μικροποσά και είναι διαδικαστικού χαρακτήρα.

Θα συνεχιστεί η εκκαθάριση σε ΕΑΠΑΞ και ΑΝΞΑ – Αποσύρθηκε το θέμα που αφορούσε ρύθμιση χρεών

Με συνοπτικές διαδικασίες έκλεισαν τα θέματα που αφορούσαν την ΕΑΠΑΞ και την ΑΝΞΑ καθώς ο δήμαρχος κάλεσε τους επικεφαλής των παρατάξεων και συμφώνησαν να κάνουν δεκτό το πρώτο σκέλος του αιτήματος για πληρωμή των εκκαθαριστών και συνέχιση της εκκαθάρισης και να αποσυρθεί το δεύτερο σκέλος που αφορούσε την ρύθμιση χρεών με τον νέο νόμο που δίνει τη δυνατότητα στους ΟΤΑ να αναλάβουν τα χρέη των Δημοτικών επιχειρήσεων.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxathopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το στοίχημα της κυβέρνησης μετά την πρόταση δυσπιστίας και το όριο του 30%

Κρίσιμο πλέον για την κυβέρνηση το κοντέρ των ευρωεκλογών, το οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητ…