Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα για το Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2019

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα για το Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2019

0

Πλούσιες και ποικίλες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους με την καθοριστική συνδρομή των καρναβαλικών και πολιτιστικών συλλόγων της Ξάνθης

Με τον Βασίλη Καρρά στην κεντρική σκηνή της πλατείας η επίσημη έναρξη του καρναβαλιού την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου

Με την αφίσα και το νέο site για το Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2019 το Κέντρο Πολιτισμού ανακοίνωσε το πρόγραμμα των φετινών Θρακικών Λαογραφικών Εορτών που θα πραγματοποιηθούν στις 20 Φεβρουαρίου έως 11 Μαρτίου. Η φετινή αφίσα δημιουργήθηκε στο «πνεύμα» της φετινής διοργάνωσης που έχει θέμα: «Έρως ανίκατε μάχαν» και την επιμελήθηκε ο Γιώργος Κράλλης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων και καταρτίστηκε με την καθοριστική συμβολή των πολιτιστικών και καρναβαλικών συλλόγων της πόλης που σχεδίασαν δράσεις χορού, μουσικής και… καρναβαλιού για μικρούς και μεγάλους.

Το καλωσόρισμα

Το Κέντρο Πολιτισμού στην κεντρική σελίδα της ιστοσελίδας, αναφέρει: «Οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές – Ξανθιώτικο Καρναβάλι έχουν ήδη μία ιστορία 54 χρόνων, στη διάρκεια της οποίας προσφέρουν αδιάκοπα σε κατοίκους και επισκέπτες της όμορφης Ξάνθης μοναδικές στιγμές διασκέδασης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού. Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 ορισμένοι Ξανθιώτες με φαντασία, διάθεση και τόλμη προώθησαν την ιδέα των λαϊκών γιορτών κατά την περίοδο της Αποκριάς. Έτσι, το 1966 για πρώτη φορά οργανώθηκαν στη Ξάνθη οι Αποκριάτικες Θρακικές Γιορτές.

Στην σημερινή τους μορφή το πρόγραμμα των εορτών περιλαμβάνει ποικίλες εκδηλώσεις που προβάλλουν τόσο την ιστορία, τη λαογραφία και τον πολιτισμό της περιοχής αλλά προσφέρουν και πολλές επιλογές για ψυχαγωγία, ξεφάντωμα και γλέντι. Κορυφαία στιγμή του καρναβαλιού είναι η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς, στην διάρκεια της οποίας χιλιάδες καρναβαλιστές, μέλη συλλόγων και επισκέπτες γεμίζουν με χρώμα και ρυθμό το κέντρο της πόλης. Μετά την εντυπωσιακή παρέλαση θα ακολουθεί το μεγάλο πάρτι των συλλόγων το έθιμο «Κάψιμο του Τζάρου». Ο Τζάρος, ένα ομοίωμα του Βασιλιά Καρνάβαλου, καίγεται σε μια μεγάλη φωτιά δίπλα στον ποταμό Κόσυνθο, που βρίσκεται στην είσοδο της παλιάς πόλης της Ξάνθης και σηματοδοτεί τη λήξη των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε ένα πανδαιμόνιο πυροτεχνημάτων και γλεντιού».

Έναρξη με Βασίλη Καρρά

Την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου στις 18.00 και στην κεντρική σκηνή της κεντρικής πλατείας θα πραγματοποιηθεί η επίσημη έναρξη των ΘΛΕ. Με ένα υπερθέαμα από ήχους, χορό και εντυπωσιακούς φωτισμούς θα ανοίξει η αυλαία των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών 2019. Με τους χτύπους τυμπάνων να συντονίζονται στους χτύπους της καρδιάς δίνοντας τον παλμό της ζωής, μέσα σε ένα πανδαιμόνιο κρουστών, ήχων και κίνησης ο Νίκος Τουλιάτος με την ομάδα Ηχοποιοί, θα συνοδέψουν τον Δήμαρχο της πόλης, ο οποίος θα κηρύξει την έναρξη του θεσμού. Ταυτόχρονα η Ηχόδραση, άλλη μια ομάδα κρουστών, θα συντονιστεί και από κοινού θα παρουσιάσει ένα εκρηκτικό μείγμα ρυθμού και κίνησης.

Αμέσως μετά πνευστά όργανα θα ξεκινήσουν παρουσιάζοντας παραδοσιακούς ήχους. Η σκυτάλη σε ηχοχρώματα Βαλκανίων με συνοδεία φωνής. Η ομάδα Ηχόδραση και η Χρύσα Μωραΐτη θα συνεχίσουν σε παραδοσιακούς δρόμους με κρουστά και τραγούδι. Όλη η μουσική τελετουργία έχει να κάνει με την ψυχαγωγία, το κέφι, την διασκέδαση αλλά πολύ περισσότερο με την ειρήνη και την συνύπαρξη των λαών. Η διαφορετικότητα των κρουστών οργάνων κάθε περιοχής γίνεται μέσο επικοινωνίας και στο συνολικό αποτέλεσμα καθρεφτίζεται η πολιτισμική κουλτούρα των Βαλκανίων. Ακούσματα από χώρες όπως η Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία και Τουρκία θα παρουσιαστούν με μια διαφορετική προσέγγιση. Το μουσικό ταξίδι θα καταλήξει βέβαια στην Ελλάδα και στην Ξάνθη όπου οργανώθηκε και προετοιμάστηκε ειδικά για να ανοίξει την μεγάλη αυτή γιορτή.

Τη  σκυτάλη θα πάρει στις 18.30 ο Βασίλης Καρράς. Ο μεγάλος λαϊκός ερμηνευτής, αυθεντικός και με αμέτρητους θαυμαστές έρχεται να ξεσηκώσει το κοινό του και να ξελογιάσει τα βράδια μας όπως μόνο αυτός ξέρει. Τα διαχρονικά τραγούδια του που έχουν αγαπηθεί όσο λίγα, οι επιτυχίες σπουδαίων ερμηνευτών της ελληνικής δισκογραφίας και φυσικά οι τελευταίες του επιτυχίες δυναμιτίζουν την ατμόσφαιρα. Η πιο χαρακτηριστική λαϊκή φωνή των τελευταίων δεκαετιών θα μας ταξιδέψει με τις αξεπέραστες ερμηνείες του.

«Τόνις Σφήνος», Σταρόβας, Onirama, Μύρωνας Στρατής στην κεντρική σκηνή του καρναβαλιού

Στην κεντρική σκηνή των γιορτών, όπως κάθε χρόνο θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από συναυλίες, ανάμεσά τους και γνωστά ονόματα της ελληνικής σκηνής που έρχονται να διασκεδάσουν ξανθιώτες και επισκέπτες στο πλαίσιο του καρναβαλικού εορτασμού. Έτσι, το πρόγραμμα περιλαμβάνει: «Τόνις Σφήνος» στις 2/3 ( 19.00), «Μύρωνας Στρατής – Ελισάβετ Σπανού», στις 3/3 (13.00), «ONIRAMA» στις 7/3 (19.30), «Coconaut Rockers» στις 8/3 (13.00), «15 50 – Δημήτρης Σταρόβας», στις 8/3, (19.30), «Αμαρυλλίς» στις 9/3 μία ημέρα πριν τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

O Toquel live στην Ξάνθη

Θα παρουσιάσει τον νέο του δίσκο «1111» στο Misirlou την Παρασκευή 5 Απριλίου Ο Toquel παρ…