Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Τυφώνας» για την Κεντροαριστερά η Συμφωνία των Πρεσπών

«Τυφώνας» για την Κεντροαριστερά η Συμφωνία των Πρεσπών

0

«Τους σκόρπισε στους 5 άνεμους»

Α. Αντωνιάδης, γραμματέας ΔΗΣΥ Ξάνθης: «Δεν ναυάγησε το εγχείρημα ανασύστασης του χώρου της κεντροαριστεράς. Τώρα ξεκινάει…»

 

 

Εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Χ. Γκαρμπούνης: «Δεν είμαστε διατιθεμένοι να ξεπλύνουμε τις «αμαρτίες» του ΣΥΡΙΖΑ»

Χ. Χρυσοχοϊδης, Συντονιστής ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ Ξάνθης: «Θα υπάρξουν εξελίξεις… υπάρχει μεγάλη ενόχληση…»

 

Κοσμογονικές είναι οι ανακατατάξεις που έχει επιφέρει η Συμφωνία των Πρεσπών στην Βουλή. Έχει αλλάξει άρδην ο …χάρτης των κομμάτων στην Βουλή, έχουν αλλάξει οι πολιτικές ισορροπίες, έχει διαμορφωθεί ένα νέο πολιτικό σκηνικό. Μέχρι στιγμής έχει «πληγεί» και ουσιαστικά έχει αλλοιωθεί περισσότερο ο κεντρώος χώρος αφού επέφερε διαλυτικές τάσεις στο ΚΙΝΑΛ με την ΔΗΜΑΡ να διαφοροποιείται και να τραβά ξεχωριστό δρόμο ενώ κυριολεκτικά «έπνιξε» το Ποτάμι που έχασε την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία με τους βουλευτές του να «σκορπούν στους 5 ανέμους»! Σ’ ότι αφορά το ΚΙΔΗΣΟ σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Παπανδρέου είναι υπέρ της Συμφωνίας και κατά συνέπεια αναμένονται εξελίξεις σε σχέση με την παραμονή του ή όχι στο ΚΙΝΑΛ. Να σημειώσουμε πως όλα δείχνουν πως το ΚΙΝΑΛ θα ξαναμπεί στα καλούπια της ΔΗΣΥ πριν καταφέρει να γίνει ένας ενιαίος κομματικός φορέας. Πιο συμπαγής είναι η δεξιά πτέρυγα της Βουλής δεδομένου ότι η ΝΔ από νωρίς «τραβήχτηκε» δεξιότερα του κέντρου φοβούμενη προφανώς μην την πάρει η «μπόρα» της διάσπασης.

antoniadis anestisΑ. Αντωνιάδης, γραμματέας ΔΗΣΥ Ξάνθης: «Το ΚΙΝΑΛ θα βγει πιο δυνατό…»

Μέσα σ’ αυτόν τον ορυμαγδό που συμβαίνει στο ΚΙΝΑΛ ο γραμματέας του Κινήματος στην Ξάνθη κ. Ανέστης Αντωνιάδης διατηρεί την αισιοδοξία του εκτιμώντας πως : «Το ΚΙΝΑΛ θα βγει πιο δυνατό από αυτή την δοκιμασία», εξηγώντας πως έκανε κακό στο Κίνημα το γεγονός ότι «είχαν παρεισφρύσει τα «ορφανά» του ΣΥΡΙΖΑ, άτομα χωρίς καμιά πολιτική αναφορά και πίεζαν μέσα από ποσοστώσεις να αποκτήσουν δύναμη. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην τηρηθούν οι δημοκρατικές διαδικασίες, και να έχουμε διορισμένες νομαρχιακές και τοπικά συμβούλια».

Σ’ ότι αφορά την άποψή του για τη συμπεριφορά των μικρών κομμάτων την αποδίδει στις εκλογές που εκτιμά θα γίνουν πριν τον Μάιο: «Θεωρώ ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι το πρόσχημα. Η αλήθεια είναι ότι τα μικρά κόμματα μυρίστηκαν εκλογές και πάνε να πιάσουν στασίδι»! Ωστόσο επισημαίνει πως: «Δεν ναυάγησε το εγχείρημα ανασύστασης του χώρου της κεντροαριστεράς. Τώρα ξεκινάει και ή θα διαλυθούν όλα τα κόμματα και θα δημιουργήσουν ένα ή θα μείνει ο καθένας στο «μαγαζάκι» του». Τέλος ο κ. Αντωνιάδης είναι απόλυτος στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο να συνεργαστεί η Δημοκρατική παράταξη με ένα κόμμα που κυβέρνησε με τον Καμμένο και συνεχίζει να κυβερνά με τα «ορφανά του».

Εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Χ. Γκαρμπούνης: «Δεν είμαστε διατιθεμένοι να ξεπλύνουμε τις «αμαρτίες» του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκ διαμέτρου αντίθετη με τις εκτιμήσεις και τις απόψεις του κ. Αντωνιάδη είναι η τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ και μέλους τη Πολιτικής Επιτροπής κ. Χρήστου Γκαρμπούνη: «Η θέση μας είναι σαφέστατη και την είπαμε από την αρχή. Θεωρούμε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών συνάδει με τις αρχές του χώρου μας όπως τις είχαμε διατυπώσει από το 1992. Πληροί τους βασικούς όρους όπως, σύνθετη ονομασία, χρήση ονόματος για όλους και απάλειψη αλυτρωτικών αναφορών από το σύνταγμα της γειτονικής χώρας. Υπάρχουν κάποια προβλήματα αλλά θεωρούμε ότι είναι θετική για τα συμφέροντα της χώρας μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ εργαλειοποίησε το ζήτημα προκειμένου να διασπάσει την ΝΔ στην προσπάθειά της να διατηρήσει την ενότητά της διολίσθησε σε εθνικιστική τροχιά. Έτσι στράφηκε στην κεντροαριστερά επιχειρώντας να την λεηλατήσει. Για μας η Συμφωνία δεν ήταν ούτε το πρόσχημα για να αποχωρήσουμε από το ΚΙΝΑΛ αλλά θέμα αρχών. Δεν μας ενδιαφέρει το κόστος καθώς βάζουμε πιο πάνω από τα κομματικά συμφέροντα τα εθνικά συμφέροντα. Γνώμονας των ενεργειών μας είναι να συμβάλλουμε στην επίλυση του εθνικού ζητήματος». Ο κ. Γκαρπούνης ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε αρνητικά: «Δεν είμαστε διατιθεμένοι να ξεπλύνουμε τις «αμαρτίες» του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα συνεργαστούμε μαζί του».

Χ. Χρυσοχοϊδης, Συντονιστής ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ Ξάνθης: «Θα υπάρξουν εξελίξεις… υπάρχει μεγάλη ενόχληση…»

Σε περίοδο «ψυχρότητας» βρίσκονται οι σχέσεις του ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου με την Φώφη Γεννηματά. Η θέση που εξέφρασε ο πρώην Πρωθυπουργός όπου έκρινε ως θετική την Συμφωνία των Πρεσπών δημιούργησε μεγάλη ενόχληση και είναι γεγονός βρίσκονται λίγο πριν το …διαζύγιο. «Θα υπάρξουν εξελίξεις «, εκτιμά ο συντονιστής του ΚΙΔΗΣΟ στην Ξάνθη Χαράλαμπος Χρυσοχοΐας: «Ο πρόεδρος μας έθεσε ένα πλαίσιο και διατύπωσε την άποψη ότι είναι μια καλή συμφωνία καθώς κλείνει το μέτωπο από τον βορρά και δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον μέσα στα Βαλκάνια και ισχυροποιεί τη θέση της χώρα μας. Η κα Γεννηματά δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη. Αυτό καθιστά δύσκολη την συνύπαρξή μας . Όταν σε θέματα που έπρεπε να δείξουμε την διαφορά μας υποχωρούμε σε παλαιοκομματικές λύσεις αμφιβάλλουμε αν είναι αυτή η πολιτική στέγη που θέλουμε».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αν. Τσελεπή: «Με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς»

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Αριστεράς παρουσίασε την υποψήφια ευρωβουλεύτρια, Αννέτα Τσελεπ…