Χρειάζεται προσοχή: Μην πάτε για μαλλί και βγείτε κουρεμένοι…
Τι προτείνει η πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ξάνθης – Ποιες είναι οι «παγίδες»
Διαζύγιο α λά …φορολογικά παίρνουν πολλά ζευγάρια αξιοποιώντας την δυνατότητα που τους έχει δοθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να υποβάλλουν ξεχωριστά δηλώσεις ακόμη και αν δεν είναι διαζευγμένοι.
6.500 κλικ σε 4 μέρες για το φορολογικό διαζύγιο
Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ μόλις σε διάστημα τεσσάρων εργάσιμων ημερών από τη στιγμή που άνοιξε η σχετική εφαρμογή στην ΑΑΔΕ, 2.100 φορολογούμενοι γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους στη φορολογική αρχή προκειμένου να υποβάλουν ξεχωριστές δηλώσεις για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2018. Συνολικά στην εφαρμογή, εισήλθαν 6.500 φορολογούμενοι χωρίς ωστόσο να εκδηλώσουν πρόθεση «φορολογικού διαζυγίου» εξετάζοντας τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας απόφασης. Η ειδική εφαρμογή θα μείνει ανοιχτή και μετά την καταληκτική ημερομηνία της 28ης Φεβρουαρίου και μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της εμπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, αποκλειστικά για τους φορολογούμενους που συνάπτουν ή δηλώνουν γάμο μετά τις 28/2/2019.
Χρειάζεται προσοχή: Μην πάτε για μαλλί και βγείτε κουρεμένοι…
Σύνεση και επιφυλακτικότητα αλλά και σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση πριν την υποβολή της χωριστής δήλωσης, συστήνει τους φορολογούμενους της Ξάνθης η πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ξάνθης Ειρήνη Μπατζακίδου επισημαίνοντας πως κρύβονται πολλές παγίδες και πως υπάρχει πιθανότητα κάποιοι να πάνε για μαλλί και να βγουν κουρεμένοι: «Δεν θεωρώ ότι συμφέρει ένα ζευγάρι να υποβάλλει ξεχωριστά δήλωση καθώς αυξάνεται το ποσό του ελάχιστου τεκμηρίου που καλείται το ζευγάρι να καλύψει. Το ελάχιστο τεκμήριο κάθε συζύγου καθορίζεται ατομικά στα 3.000 ευρώ για τον καθέναν, για το ζευγάρι συνολικά αυξάνεται στις 6.000 ευρώ, αντί για 5.000 ευρώ που ισχύει για το έγγαμο ζευγάρι με κοινή δήλωση. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι συμφέρει μόνο στην περίπτωση που ένας από τους δύο συζύγους έχει επιστροφή φόρου αλλά και σ’ αυτή την περίπτωση και με το ισχύον σύστημα μπορούσε να το διεκδικήσει. Να ξεκαθαρίσουμε πως μη θεωρήσει κάποιος που έχει χαμηλό εισόδημα ότι υποβάλλοντας ξεχωριστά δήλωση μπορεί να είναι δικαιούχος για παράδειγμα του Κοινωνικού Μερίσματος γιατί είναι λανθασμένο. Στο σύστημα φαίνονται και ελέγχονται τα πάντα. Επίσης να γνωρίζουν ότι όταν υποβάλλουν μαζί δήλωση καλύπτει ο ένας του άλλου τα τεκμήρια σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να μην καλύπτονται και να φορολογηθούν περισσότερο. Στην ξεχωριστή φορολογική δήλωση ο κάθε σύζυγος θα πρέπει να καλύψει μόνος του το ποσό της δαπάνης με πλαστικό χρήμα. Τέλος το εισόδημα των ανήλικων τέκνων δηλώνεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει τα υψηλότερα εισοδήματα και όχι αυτού που ασκεί την γονική μέριμνα. Ακόμη και που στις περιπτώσεις που ο σύζυγος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και η σύζυγος δικαιούται επιστροφής φόρου δεν εξυπηρετεί καθώς δεν μπορεί το ΑΦΜ του συζύγου να μπλοκάρει το λογαριασμό της συζύγου όταν δεν είναι κοινός και να κάνει κατάσχεση. Σε κάθε περίπτωση εμείς προτείνουμε όσοι ενδιαφέρονται να απευθύνονται στους λογιστές τους να τους ενημερώσουν και να τους κατευθύνουν», αναφέρει η κα Μπατζακίδου. Να σημειώσουμε πως οι Φοροτεχνικοί της Ξάνθης και της Ροδόπης έχουν οργανώσει ένα σεμινάριο στα μέλη τους που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο στο “Le chalet” όπου θα συζητηθεί κι αυτό το θέμα μεταξύ άλλων θεμάτων που αφορούν τον κλάδο.
Μαριάννα Ξανθοπούλου