Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Σε επιφυλακή για τη «Σοφία»

Σε επιφυλακή για τη «Σοφία»

0

Έπεσε χιόνι στα ορεινά- Έρχονται «πολικές» θερμοκρασίες και στην πόλη

Ετοιμότητα δηλώνουν οι δήμοι και οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Ξάνθης-Ανοιχτοί οι δρόμοι στο ορεινό οδικό δίκτυο

Τελευταία «στάση» της «πολικής» Σοφίας φαίνεται ότι είναι η περιοχή της Θράκης που αναμένεται να χτυπηθεί τελευταία από την κακοκαιρία που καλύπτει τη χώρα.

Χιόνια έπεσαν από προχθές το βράδυ στα ορεινά, ντύνοντας στα λευκά, σχεδόν το σύνολο του δήμου Μύκης. Η χιονόπτωση ξεκίνησε στις 4 πμ και σταμάτησε λίγο πριν τις 8 χθες το πρωί, ενώ αναμενόταν να ξαναξεκινήσει και χθες τη νύχτα. Όπως μας ενημέρωσε ο δήμαρχος του ορεινού δήμου Τζεμήλ Καπζά το χιόνι έφτασε τους 3 πόντους, ωστόσο ο δήμος επέδειξε ετοιμότητα ρίχνοντας αλάτι από το πρωί. Αλάτι έριξαν και τα γκρέιτερ της Π.Ε. Ξάνθης κι έτσι σε όλο το ορεινό δίκτυο και στον κεντρικό άξονα ως τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα οι δρόμοι παρέμειναν ανοιχτοί και η κυκλοφορία διεξαγόταν χωρίς προωλήματα. Ο δήμαρχος πάντως, με δεδομένο ότι η κακοκαιρία αναμένεται να ενταθεί, σύστησε στους συνδημότες του προσοχή κατά την κυκλοφορία σε κεντρικούς και επαρχιακούς δρόμους και ζήτησε να προσέχουν ιδιαίτερα να μην αφήνουν σπασμένους σωλήνες νερού, καθώς δημιουργούν πάγο, ο οποίος μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνος για πεζούς και διερχόμενα οχήματα.

Για τη λειτουργία των σχολείων δεν τέθηκε θέμα, αφού παραμένουν κλειστά, λόγω γιορτών, έως τη Δευτέρα.

Σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας στο δήμο Ξάνθης

Σύσκεψη χθες το πρωί στο δημαρχείο Ξάνθης για την κακοκαιρία

Η επιδείνωση του καιρού και τα επικείμενα έντονα καιρικά φαινόμενα, για τα οποία εξέδωσε έκτακτο δελτίο η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ήταν το θέμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 3 Ιανουαρίου 2019 στο Δημαρχείο Ξάνθης.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Κυριάκος Παπαδόπουλος και Θωμάς Ηλιάδης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ Μαρίνος Σδρέβανος, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Γιώργος Γκοδοσίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

«Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας του Δήμου μας βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, καθώς διαπιστώθηκε η επάρκεια αλατιού και η διαθεσιμότητα οχημάτων, μέσων και μηχανημάτων αλατοδιανομής για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών. Επίσης, καθορίστηκαν οι βάρδιες του προσωπικού και σχεδιάστηκε ο τρόπος αντιμετώπισης των ζητημάτων που ενδέχεται να προκύψουν από την επικείμενη κακοκαιρία», τονίστηκε από την πλευρά του δήμου.

Πέφτει κατακόρυφα ο υδράργυρος

Η επέλαση της «Σοφίας» αναμένεται να ρίξει κι άλλο τη θερμοκρασία στο νομό Ξάνθης και την πόλη. Η μετεωρολογικές εκτιμήσεις δείχνουν πιθανότητα χιονόπτωσης έως και το Σάββατο και θερμοκρασία που αναμένεται να φτάσεις ως τους -9 βαθμούς Κελσίου! Πάντως, και τις επόμενες ημέρες δεν αναμένεται σημαντική βελτίωση του καιρού, αφού μέχρι και την Τρίτη μπορεί να υπάρχουν κάποιες ώρες ηλιοφάνειας, αλλά η θερμοκρασία ενδέχεται να φτάσει και τους -11ο C! Ακόμη, πιο βαρύς θα είναι ο χειμώνας όλη την επόμενη εβδομάδα στις ορεινές περιοχές του νομού, όπου και θα σημειωθούν ακόμη χαμηλότερες θερμοκρασίες.


Οδηγίες για ασφαλή οδήγηση εν μέσω κακοκαιρίας

Με βάση την πρόγνωση καιρού Ελλάδας της Ε.Μ.Υ., και τις εκτιμήσεις για χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά-ημιορεινά ηπειρωτικά και βαθμιαία σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας, που κατά τόπους θα είναι πιο πυκνές, η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» δίνει οδηγίες για ασφαλή οδήγηση και συνιστά αυξημένη προσοχή στους οδηγούς που προτίθενται να μετακινηθούν τόσο κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, όσο και στους κάθετους άξονες Καστοριάς, Ευζώνων, Σερρών και Νυμφαίας Ροδόπης

Πριν το ταξίδι τους οι οδηγοί πρέπει:

– Να ενημερώνονται για την πρόγνωση του καιρού και για τυχόν κυκλοφοριακούς περιορισμούς στη διαδρομή τους.

– Να κάνουν τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους στο όχημά τους (καύσιμο, φρένα, ελαστικά, καθαριστήρες, αντιψυκτικό, μπαταρία κτλ.).

– Να διαθέτουν αντανακλαστικά γιλέκα για όλους τους επιβάτες.

– Να διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν τη χρήση τους.

Κατά τη διάρκεια της μετακίνησης πρέπει:

– Σε συνθήκες έντονων καιρικών φαινομένων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τηρούν αυξημένες αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα και να προσαρμόζουν την ταχύτητα του οχήματός τους στις επικρατούσες συνθήκες.

– Να έχουν αναμμένα τα «μεσαία» φώτα (φώτα διασταύρωσης) του οχήματός τους.

– Να μη σταματούν επί των λωρίδων κυκλοφορίας ή εντός σηράγγων για την τοποθέτηση αντιολισθητικών αλυσίδων.

– Αν απαιτηθεί η στάση του οχήματος για λόγους έκτακτης ανάγκης, να γίνεται μόνο επί της δεξιάς Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ).

– Να τηρούν και παρακολουθούν τις υποδείξεις της σταθερής και ηλεκτρονικής σήμανσης.

– Να τηρούν τις υποδείξεις της Τροχαίας και του Προσωπικού λειτουργίας και συντήρησης της οδού.

– Κατά τη διάρκεια εργασιών αποχιονισμού, να μην προσπερνούν τα αποχιονιστικά μηχανήματα, ακόμη και αν η κυκλοφορία διεξάγεται με χαμηλή ταχύτητα.

Ειδικά οι οδηγοί των φορτηγών οχημάτων παρακαλούνται να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη σήμανση και στις υποδείξεις των αρμόδιων οργάνων της Τροχαίας για πιθανές απαγορεύσεις κυκλοφορίας φορτηγών κατά τη διάρκεια των χιονοπτώσεων ή ισχυρών ανέμων.

Οι οδηγοί που κινούνται επί της Εγνατίας Οδού και των Κάθετων Αξόνων μπορούν να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό έκτακτης ανάγκης, στο τηλ. 1077.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εξαφανίστηκε 34χρονος στην Καβάλα

Καβάλα: Άφησε τα δίδυμα κοριτσάκια του στο σχολείο και έφυγε- Κτηνοτρόφος είπε ότι είδε το…