Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

0

Γιατί εκτινάχθηκε η κίνηση στο αεροδρόμιο Καβάλας
Χαμόγελα έφερε η αύξηση επιβατών από και προς το αεροδρόμιο Καβάλας, γεμίζοντας αισιοδοξία για την τουριστική κίνηση την Περιφέρεια και πρωτίστως βέβαια το νησί της Θάσου, το οποίο αφορά και το συντριπτικό τουριστικό ρεύμα.
Ωστόσο, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας το γεγονός ότι στις πτήσεις εσωτερικού το γειτονικό αεροδρόμιο κατέχει μία από τις τελευταίες θέσεις και σε αυτό ρόλο αναμφίβολα παίζει και το υψηλό κόστος των εσωτερικών πτήσεων που αναγκάζει πολλούς να επιλέγουν τα αεροδρόμια Αλεξανδρούπολης και Θεσσαλονίκης, απ’ όπου η ύπαρξη περισσότερων αερομεταφορέων λειτουργεί ευεργετικά για τον ανταγωνισμό και την πτώση των τιμών.
Επίσης, όσον αφορά στις διεθνείς πτήσεις δεν πρέπει να υποτιμούμε το γεγονός ότι καθοριστική ήταν η πρωτοβουλία των τεσσάρων εταιρειών χαμηλού κόστους να ανακατευθύνουν τις πτήσεις τους στο αεροδρόμιο της Καβάλας, τους πρώτους μήνες του 2018, λόγω των εργασιών που εκτελούνταν στη Θεσσαλονίκη.
Έτσι, για να καθορίσει κάποιος την εκτιμώμενη κίνηση της φετινής χρονιάς στο «Μέγας Αλέξανδρος» οφείλει να λάβει υπόψη του και αυτές τις παραμέτρους.
Ε.Δ.


«Μια ωραία ατμόσφαιρα» στο ΕΒΕ αλλά εκτός κλίματος ο δήμαρχος Ξάνθης

Ήταν μια «ωραία ατμόσφαιρα» στην κοπή της πίτας του ΕΒΕ Ξάνθης. Για πρώτη φορά παρέστησαν και χαιρέτησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως τιμώμενο πρόσωπο ο ξανθιώτης υφυπουργός Οικονομίας Στάθης Γιαννακίδης. Ο Στέλιος Μωραΐτης άψογος οικοδεσπότης, παραμέρισε όλα αυτά που τον χωρίζουν με τους βουλευτές και μίλησε σε πνεύμα συνεργασίας και πολιτικής ευγένειας. Το ίδιο και ο Στάθης Γιαννακίδης και οι βουλευτές αλλά και οι δήμαρχοι. Μοναδική εξαίρεση και εκτός κλίματος ο δήμαρχος Ξάνθης,  ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απέτυχε και στην οικονομία και στα εθνικά θέματα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κατέστρεψε την μικρομεσαία τάξη και ξεπούλησε κάθε ιερό και όσιο! Ήταν εμφανές ότι ανέλαβε το καθήκον της αντιπολίτευσης απόντος του περιφερειάρχη Χ. Μέτιου και του αντιπεριφερειάρχη Κώστα Ζαγναφέρη. Επίσης απουσίαζαν και όλα τα στελέχη της ΝΔ του νομού που κάθε χρόνο τους βλέπαμε στις πρώτες θέσεις. Τι φοβήθηκαν;
Μ.Ξ.


Ποδοσφαιρικό
Δίκαιο θα χαρακτήριζε κάποιος ουδέτερος φίλαθλος το αποτέλεσμα του ποδοσφαιρικού αγώνα Παναθηναϊκού – Ξάνθης 2-2. Το πρώτο ημίχρονο η Ξάνθη είχε την υπεροχή, ενώ στο δεύτερο την υπεροχή είχε ο ΠΑΟ. Το πέναλτυ βέβαια στις καθυστερήσεις απέδειξε για μια φορά ακόμη πως το παιχνίδι τελειώνει με το σφύριγμα της λήξης.
Εκείνο που θα πρέπει να εξαρθεί για μια φορά ακόμη είναι το γεγονός ότι η ομάδα μας διαθέτει έναν εξαιρετικό τερματοφύλακα. Φύλακας άγγελος της εστίας.
Ως προς την τύχη τώρα, ε, υπάρχει κι αυτή, και στο παιγνίδι αυτό ήταν με την ομάδα μας.
Γ.Δ. 


Συντομεύουν οι εκλογές;
Πρόκειται για ένα υπαρκτό ερώτημα και σίγουρα απασχολεί όλα τα κόμματα. Κυρίως λόγω των εξελίξεων που δρομολογούνται στο πολιτικό σκηνικό της χώρας μετά την αποχώρηση των Ανελιτών. Κι αυτό, διότι κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να υπολογίσει πόσοι από τους βουλευτές θα ψηφίσουν υπέρ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δίδοντας της ψήφο εμπιστοσύνης, οπότε και θα συνεχίσει μάλλον την διακυβέρνηση.
Το ερώτημα όμως που θα τεθεί μοιραία θα είναι εάν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει 151 ψήφους. Τότε θα συνεχίσει να κυβερνά όντας μειοψηφία και στηριζόμενη στην ψήφο βουλευτών των ΑΝΕΛ που όμως αποχώρησαν από την κυβέρνηση;
Γεγονότα πολλά, που σίγουρα δεν θα μας αφήσουν να πλήξουμε.
Γ.Δ.


Ορυκτός πλούτος στη Θράκη
Πρόσφατα ο αναπληρωτής καθηγητής τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Β. Μέλφος, βραβεύτηκε για την εργασία του στα ευγενή μέταλλα, τα μέταλλα υψηλής τεχνολογίας και των σπάνιων μετάλλων.  Πρόκειται για τα μέταλλα χρυσός, άργυρος, χαλκός, κοβάλτιο, αντιμόνιο, βισμούθιο, τελλούριο, γάλλιο, γερμάνιο, ίνδιο, βολφράμιο, ρήνιο και μολυβδαίνιο. Τα πολύ σημαντικά και σπάνια αυτά μέταλλα μεγάλης αξίας βρίσκονται στη Θράκη, την Χαλκιδική, Κυκλάδες, Κιλκίς, Λήμνο και Λέσβο.
Μάλιστα το ρήνιο βρίσκεται σε τέσσερις περιοχές της Θράκης μέσα στο ορυκτό που λέγεται μολυβδαινίτης σε τέτοιες μάλιστα συγκεντρώσεις που θεωρούνται υψηλότερες στον κόσμο. Το ρήνιο χρησιμοποιείται στον τομέα της αεροναυπηγικής, στην κατασκευή θερμόμετρων πολύ υψηλής ακρίβειας, στους καταλύτες αυτοκινήτων, στα κινητά και αλλού.
Συμπέρασμα: Ορυκτά μεγάλης αξίας, σπάνια, υπάρχουν στη Θράκη. Ενδιαφέρον για να αξιοποιηθούν δεν υπάρχει. Κι αυτό είναι το τραγικό της όλης υπόθεσης και το κρίμα για τη χώρα μας. Αξίζει να διαβαστεί το χθεσινό σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας μας στη σελίδα 13. Από τη μια θα χαρεί κανείς για τη δυναμική των κοιτασμάτων σπάνιων μετάλλων και από την άλλη θα στεναχωρηθεί διότι μένουν αναξιοποίητα όλα αυτά!
-Κρίμα…
Γ.Δ.


Περί δημάρχων
Με τις ιδεολογικές αερολογίες ένθεν κακείθεν, και τα προοδευτικά ή μη μέτωπα, κοντεύουμε να ξεχάσουμε ποια είναι η πραγματική δουλειά και ευθύνη ενός δημάρχου-πάντως όχι η ιδεολογία μιας πόλης, εφόσον αυτή είναι κάτι διαφεύγον, περίπλοκο, ρευστό και ακαθόριστο.
Δεν ψηφίζουμε δήμαρχο για να μας προκύψει ινστρούκτορας της μιας ή της άλλης πλευράς, ούτε επιλέγουμε ιδεολογική-κομματική μασκότ ανάλογη του πελεκάνου Πέτρου της Μυκόνου.
Τα κλισέ περί συντηρητικής ή προοδευτικής πόλης είναι μια βάναυση αφαίρεση και φτιάχνεται από μανιχαϊστικές αντιλήψεις που ρέπουν προς το γουέστερν. Δεν μας νοιάζει αν ο εκάστοτε δήμαρχος έχει άποψη, αλλά κατά πόσο με διακριτικότητα απέναντι στις ποικίλες αντιλήψεις των πολιτών κάνει εκείνο που πρέπει, χωρίς να ανοίγει μέτωπα, αλλά βρίσκοντας οραματικές υποτείνουσες και δημιουργικούς κοινούς τόπους. Δεν τον ψηφίζουμε να μας γανώσει στη διαφώτιση, να πλασάρει μπαγιάτικο προοδευτιλίκι ή συντηρητισμό, αλλά να κάνει αποτελεσματική εργασία σε βάθος πάνω στο σώμα της υπαρκτής πόλης. Να λύσει ευφυώς καίρια προβλήματα καθημερινότητας, να εφαρμόζει νέες τεχνολογίες, να αξιοποιεί τους καλύτερους, να πασκίζει για μια πόλη του μέλλοντος.
Γ.Δ.


Περί δημάρχων ΙΙ
Επιμένω στην ερώτηση: η Ξάνθη είναι μια «συντηρητική» πόλη; Όχι. Αν το πάρουμε ιδεολογικά ψήφισε και Μπένη και Αμοιρίδη. Είναι μια  φυσιολογική, περίπλοκη ρέουσα πολιτεία που μεταλλάσσεται αενάως. Και μια πόλη δεν είναι ο εκάστοτε δήμαρχός της, αλλά ένας πληθυσμός με μεταβαλλόμενη κρίση και σε αναζήτηση. Ζώσα πορεία, αλλοιούμενη αργά, πλην διαρκώς, μέσα στην περιπέτεια της Ιστορίας. Τα πρόσωπα έχουν το πρωτείο και όχι οι δήθεν ιδεολογίες. Άρα είναι τα πρόσωπα που λαμπρύνουν έναν δήμο κι όχι το εκάστοτε αφηρημένο κόμμα, ή το παλιό ανέκδοτο της ιδεολογίας. Αυτά τα αυτονόητα οφείλουμε να τα θυμόμαστε ενίοτε. Και τώρα πάλι που θα ξαναρχίσουνε τα βαρετά τροπάρια για δήθεν προοδευτικά ή μη μέτωπα στους δήμους, να θυμηθούμε ότι ψηφίζουμε συγκεκριμένο, υπαρκτό, ικανό δήμαρχο κι όχι σανό και ιδέες απ’ τις οποίες έχουμε μπουχτίσει.
Γ.Σ.


Ο χρόνος τρέχει
Τελικά αποχωρούν οι Ανελίτες από την κυβέρνηση. Τσίπρας- Καμμένος τα συζήτησαν την Κυριακή και η απόφαση ελήφθη από την πλευρά Καμμένου. Αποχώρηση. Έτσι,α πό την απόφαση αυτή και μετά ο χρόνος τρέχει και μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα. Ήδη ο Τσίπρας έδωσε εντολή στον Πρόεδρο της Βουλής να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία για την ψηφοφορία περί εμπιστοσύνης των μελών αυτής.
Πέρα από το γεγονός αυτό το οποίο κανείς δεν μπορεί να προδικάσει διότι μπορεί να είναι θετικό με την ψήφο 151 βουλευτών ή αρνητικό χωρίς τον αριθμό του ήμισυ των βουλευτών συν ενός, οπότε τα πολιτικά πράγματα αλλάζουν. Παράλληλα, η κυβέρνηση αποφάσισε η συμφωνία των Πρεσπών να έρθει στις 25 Ιανουαρίου στη βουλή για να συζητηθεί και ψηφιστεί ή όχι. Το πολιτικό τοπίο αλλάζει πλέον και είναι απρόβλεπτες οι εξελίξεις που ήδη έχουν δρομολογηθεί.
Γ.Δ.


Εξελίξεις
Οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν από δω και πέρα στην πολιτική σκηνή της χώρας θα είναι ταχύτατες. Ήδη ο Πάνος Καμμένος παραιτήθηκε από υπουργός Άμυνας και το ίδιο ζήτησε να πράξουν και οι υπόλοιποι Ανελίτες που κατέχουν κυβερνητικά αξιώματα. Το εάν δεχτούν να παραιτηθούν όλοι οι υπόλοιποι μένει να φανεί πλέον. Ήδη Κουντουρά και Κόκκαλης δήλωσαν ότι δεν παραιτούνται και διαγράφησαν από την Κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ. Αξίζει δε να αναφερθεί πως τη θέση του Καμμένου στο υπουργείο Άμυνας τοποθετήθηκε ο ναύαρχος Ευαγ. Αποστολάκης, πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ.
Δύο χαρακτηριστικά για τους δύο άνδρες. Ο Π. Καμμένος την Κυριακή, μετά την παραίτησή του πήγε με ελικόπτερο στα Ίμια και πέταξε στεφάνι στη μνήμη των στρατιωτικών, ενώ ο νέος υπουργός Αποστολάκης ως ΓΕΕΘΑ είχε δηλώσει ότι «θα ισοπεδώσουμε την βραχονησίδα που θα κατέβουν τούρκοι στρατιώτες…»
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πρά…