Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

0

Συνδικαλιστική απουσία
Έκπληξη προκάλεσε στην κοινή γνώμη της Ξάνθης η απουσία της συνδικαλιστικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ από τις εκλογές του Εργατικού Κέντρου. Το γεγονός σχολιάστηκε αρνητικά και με σκωπτικό τρόπο για την αδυναμία αυτή να συγκροτηθεί εδώ και χρόνια μια αξιόμαχη συνδικαλιστική δύναμη στο νομό. Ως γνωστός στις εκλογές της Δευτέρας συμμετείχαν το ΕΚΕ (ΠΑΣΚΕ), ΔΑΚΕ (ΝΔ) και ΕΣΑΚ (ΠΑΜΕ).
Γ.Δ.


Συνέχεια από χθες
Η συναισθηματική φόρτιση μας κυρίευσε προχθές στους Τοξότες όπου ο αγαπημένος μας ποιητής Κώστας Γ. Ταβουλτσίδης, παρουσίασε το ποιητικό του έργο. Έτσι, οφείλουμε να συμπληρώσουμε ότι ο δήμαρχος Τοπείρου Θωμάς Μίχογλου, σαν έκφραση τιμής, επέδωσε όμορφη πλακέτα στον νεαρό Κώστα Ταβουλτσίδη, ενώ η πρόεδρος του Συλλόγου τίμησε το νεαρό συγχωριανό της Κωνσταντίνο και τον μουσικό Βαγγέλη Κοντόπουλο δίδοντας από μία όμορφη ανθοδέσμη. Παρούσα στην όμορφη εκδήλωση και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ελένη Πολυχρονιάδου και άλλοι πολλοί.
Γ.Δ.


Μαζική συμμετοχή των Συνταξιούχων
Πέραν πάσης προσδοκίας ήταν η συμμετοχή των μελών του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ξάνθης στην εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας. Ο χώρος του Ελισσώ γέμισε από συνταξιούχους, άνδρες και γυναίκες. Τα μέλη έδωσαν μαζικό παρών, εκφράζοντας έτσι την εμπιστοσύνη τους στην παρούσα διοίκηση. Μια διοίκηση η οποία προσπαθεί κι έχει πετύχει να φέρει κοντά τους συνταξιούχους, ενώ παράλληλα δείχνει πραγματικό ενδιαφέρον για τα σοβαρά θέματα που τους απασχολούν. Όλοι, αλληλοευχόμενοι τόνισαν να έχουν τη χαρά της νέας συνάντησης του χρόνου.
Γ.Δ.


Ηλεκτρονική καταγραφή ανέργων
Η ηλεκτρονική καταγραφή των πάντων σχεδόν, έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Γίνεται δηλαδή η απογραφή πλήρης. Με ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, ηλικία και πλήρη στοιχεία για γνώσεις, προσόντα, εργασιακή εμπειρία κλπ, μέχρι και καταθέσεις στις τράπεζες.
Αναφερόμαστε στην καταγραφή των ανέργων από τον ΟΑΕΔ που έγινε υποχρεωτική, καθώς πλέον η ένταξη στα προγράμματα και τα επιδόματα στήριξης έχουν ως προϋπόθεση την εγγραφή σε αυτόν τον κατάλογο. Και αυτό έγινε μόλις κούμπωσαν μέτρα όπως η ηλεκτρονική αναγγελία προσλήψεων και απολύσεων, οι αλλαγές στο πλαίσιο των επιδομάτων και παρεμβάσεις που ξεκίνησαν το 2012 από την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου αλλά απαιτούσαν χρόνο για να ολοκληρωθούν.
Γ.Δ. 


Οικονομικοί είναι οι λόγοι;
Άλλαξε γνώμη ο δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης και εκεί που είχε κατά νου να προτείνει για νέο πρόεδρο της ΔΕΥΑ Αβδήρων την κα Ζουρνατζίδου η οποία είναι Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου τελικά κατέληξε να προτείνει τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑ Εμίν Νουρντάν ο οποίος είναι και αντιδήμαρχος. Η πρόταση του ψηφίστηκε με 12 ναι και 11 όχι από την αντιπολίτευση. Τώρα τι μεσολάβησε και άλλαξε γνώμη τελευταία στιγμή ο δήμαρχος …μόνο ο ίδιος ξέρει! Πάντως στο δημοτικό συμβούλιο δικαιολογήθηκε ότι εφόσον ο κ. Νουρντάν είναι αντιδήμαρχος θα …γλυτώσει ο δήμος την αντιμισθία του προέδρου της ΔΕΥΑ.
(Κάνει οικονομία ο δήμαρχος!)….
Μ.Ξ.


Οι Έλληνες Εβραίοι
Χθες ήταν η ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων Εβραίων που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Και πώς τίμησαν κάποιοι αυτήν την επέτειο; Καταστρέφοντας το μνημείο που υπάρχει στη Θεσσαλονίκη. Ναι, υπάρχουν και φωτογραφίες που αποδεικνύουν την αποτρόπαιη πράξη.
Από την άλλη βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι χιλιάδες  Έλληνες Εβραίοι, πάνω από 100.000 εκτοπίστηκαν από τις ναζιστικές και βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής, στο Άουσβιτς ή σε άλλα στρατόπεδα. Και με την ευκαιρία αξίζει να θυμηθούμε τους δικούς μας, Ξανθιώτες Εβραίους, που είχαν την ίδια άσχημη τύχη. Που τους συγκέντρωσαν σε μια καπναποθήκη στην οδό Σαλαμίνος και από κει, με το τρένο τους έστειλαν στο θάνατο.
Ας μην τους ξεχνούμε τους συμπολίτες μας αυτούς. Που ζούσαν ανάμεσά μας, ειρηνικά, δημιουργικά, παραγωγικά και που το μίσος τους αφαίρεσε τη ζωή.
Γ.Δ.


Μνήμη της Χάβρας
Και μια ο λόγος για τους Εβραίους της Ξάνθης, λίγα λόγια ακόμη. Κατ’αρχάς, ο αείμνηστος Θωμάς Εξάρχου έχει γράψει την ιστορία των Εβραίων της πόλης μας και το τραγικό τους τέλος. Με την ευκαιρία, κάθε φορά που περνώ από την οδό Χατζησταύρου πάντα θυμάμαι τη λεγόμενη «Χάβρα». Το χώρο που σαν μαθητές Γυμνασίου πηγαίναμε εκεί για να παίξουμε πινγκ πονγκ, να δούμε διάφορες εκδηλώσεις ή να συμμετάσχουμε κι εμείς. Ήταν το κτίριο της Εβραϊκής κοινότητας που πριν λίγα χρόνια πουλήθηκε και βέβαια έγινε πολυκατοικία. Εκεί στο νούμερο 8-10.
Χρόνια πριν, μνήμες εφηβικές μιας Ξάνθης που δεν υπάρχει πλέον γιατί έχει αλλάξει.
Γ.Δ.


Οι εκλογές στο Εργατικό Κέντρο
«Μία από τα ίδια» χαρακτήρισε η συνάδελφος Μαριάννα Ξανθοπούλου για την εκλογική διαδικασία στο τοπικό Εργατικό Κέντρο και είχε απόλυτο δίκιο στο σχετικό της ρεπορτάζ. Βέβαια, για να είμαστε εντάξει με την πραγματικότητα, οφείλουμε να πούμε ότι η απαξίωση του Συνδικαλιστικού Κινήματος (Δημοσίου και κυρίως του Ιδιωτικού τομέα) άρχισε εδώ και χρόνια. Απλά τώρα βρίσκεται το άλλοτε σκληρό εργατικό κίνημα στον πυρήνα της κρίσης του. Και οι αιτίες για τα προβλήματά του είναι γνωστές και διαπιστωμένες και δύσκολα θ’ αναστραφούν εάν δεν αλλάξει το οικονομικό περιβάλλον με αυξήσεις των θέσεων εργασίας, με επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα.
Παράλληλα διαπιστώνεται μια μεγάλη αποχή και απομάκρυνση των εργαζομένων από τα Σωματεία τους, τον συνδικαλισμό εν γένει. Κι αυτό, γίνεται ιδιαίτερα φανερό από την απουσία νέων εργαζομένων στην διεκδίκηση εκλογής τους στο συνδικαλιστικό εργατικό κίνημα. Υπάρχει δηλαδή έλλειψη ενδιαφέροντος κι αυτό σηματοδοτεί πολλά και βέβαια αρνητικά.
Γ.Δ.


Μικρά σχόλια
Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός. Ωραία, αρκεί να βρούμε και κάποιους να τον πληρώνουν

Αφού ο κατώτατος μισθός ορίζεται από την κυβέρνηση και όχι από την αντοχή των επιχειρήσεων, γιατί δεν τον ανεβάζουν στα 2.500 ευρώ να γίνουμε Ελβετία σε μια μέρα;

ΠΡΩΤΑ δίνεις κίνητρα για ανάπτυξη στις επιχειρήσεις και ΜΕΤΑ αύξηση μισθών. Το ανάποδο προκαλεί έκρηξη ΑΝΕΡΓΙΑΣ. 


Παράθυρα ελπίδας για μια Ξάνθη που όλοι οραματιζόμαστε!

Εντυπωσιακή και ενθουσιώδης ήταν η εκδήλωση παρουσίασης της παράταξη του Σάββα Μελισσόπουλου. Πολύ καλή η ιδέα να προλογίσουν οι νέοι καθώς και πολύ καλή η δουλειά στο λογότυπο και στο επικοινωνιακό κομμάτι. Ο Σάββας Μελισσόπουλος πολύ άνετος, άμεσος, ακομπλεξάριστος και πολύ καλά προετοιμασμένος. Μεστός λόγος και ξεκάθαρος,  χωρίς περιττές φανφάρες αλλά με συναίσθημα και πάθος για το όραμά του. Φάνηκε η εμπειρία του στα έδρανα και οι γνώσεις του για την λειτουργία του δήμου και της τοπικής αυτοδιοίκησης,  γεγονός που του δίνει ένα δυνατό χαρτί έναντι άλλων. Πολύ ευφυής η επιλογή του να μην αναλωθεί σε αντιπολιτευτικές κορώνες αλλά με ευθύβολα σχόλια να αναδειχτεί η ανεπάρκεια της σημερινής δημοτικής αρχής όπως και ότι κράτησε σε αυτοδιοικητικό τόνο τον λόγο του. Σ’ ότι αφορά τις προγραμματικές του θέσεις έχουν όραμα και ορθολογισμό αλλά και πατούν στις ανάγκες της καθημερινότητας.
Εν κατακλείδι ο Σάββας Μελισσόπουλος και οι συνεργάτες του άνοιξαν παράθυρα ελπίδας για μια Ξάνθη που όλοι οραματιζόμαστε!
Απομένει εμείς να το πιστέψουμε ότι μπορούμε να κάνουμε το όραμα πράξη.
Μ.Ξ.  


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…