Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

0

Η «μάχη» των Σούπερ Μάρκετ
Φίλος καλός, γνώστης της αγοράς, μας έλεγε προχθές ότι το λιανικό εμπόριο διέρχεται περίοδο κρίσης. Κι αυτό, εξαιτίας μείωσης της κατανάλωσης εκ μέρους των νοικοκυριών. Αυτό έχει ως συνέπεια να υπάρχει μια «μάχη» στις τιμές των προϊόντων κυρίως από τα μεγάλα Σούπερ Μάρκετ (μεταξύ τους για το μερίδιο αγοράς), αλλά τη νύφη πληρώνουν παράλληλα και τα μικρότερα Σούπερ Μάρκετ.
-Αλήθειες γύρω από μια πραγματικότητα.
Γ.Δ.


Ε, φτάνει πια!
Πρόκειται για την πλέον συνηθισμένη φράση των ημερών που την έχουν πει σχεδόν όλοι οι συμπολίτες. Φτάνει πια, κι αναφέρονται στη βροχή που δε λέει να σταματήσει. Διότι ναι μεν μέχρι στιγμής σοβαρές ζημιές δεν είχαμε, όμως η παράταση αυτή έχει κουράσει αλλά μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Ήδη στον κάμπο, στα χαμηλά σημεία το νερό καλύπτει τα χωράφια αφού δεν μπορεί ν’ απορροφηθεί πλέον. Κι εντάξει, οι αγρότες θα έχουν άφθονο νερό στις γεωτρήσεις τους, όμως αυτές οι πλημμύρες στα χωράφια δεν κάνουν καλό. Η υπερβολή σ’ ένα αγαθό, στο τέλος δημιουργεί προβλήματα. Ήδη το μέτρο έχει ξεπεραστεί.
Γ.Δ.


Η πίτα της ΝΟΔΕ
Κοπή πιτών συνέχεια. Έτσι έχουμε το προσεχές Σάββατο την κοπή της πίτας της ΝΟΔΕ Ξάνθης. Η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Ζ. Παλλάς στις 7 το απόγευμα. Εκ μέρους της Ν.Δ. θα παραστεί ο Ευρωβουλευτής Μ. Κεφαλογιάννης. Όσοι πιστοί προσέλθετε…
Γ.Δ.


Περί απουσιών
Προσωπικά αλλά και για τους περισσότερους, η απουσία κάποιου από μια πολιτική συγκέντρωση δεν σηματοδοτεί ότι δεν συμφωνεί με τον επικεφαλής ή το περιεχόμενο αυτής.
Η συγκέντρωση ήταν της δημοτικής παράταξης «Ξάνθη για Όλους» της οποίας ηγείται ο Σάββας Μελισσόπουλος.
Στη συγκέντρωση αυτή λοιπόν ήταν παρόντες πολλοί, και απόντες κάποιοι κι ανάμεσα σ’αυτούς ο συμπολίτης μας Χρ. Πούλιος. Το γεγονός της απουσίας μεγεθύνθηκε σα να αποτελούσε κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, ενώ οι επικριτές αγνόησαν το πλήθος που ήταν εκεί, για να επισημάνουν μια απουσία! Η οποία βέβαια μπορεί να οφειλόταν και σε δικαιολογημένους λόγους και αιτίες κι όχι σε προσωπικούς μεταξύ Πούλιου και Μελισσόπουλου.
Τέλος πάντων, σημασία έχει ότι η όλη εκδήλωση είχε μαζικότητα, είχε σωστή δομή εμφάνισης και λειτούργησε θετικά υπέρ του συνδυασμού.
Γ.Δ.


Περί των ηλιθίων
Για το ρόλο και την αποστολή των βλακών διαχρονικά στη ζωή των κοινωνιών, έχουν γραφτεί πολλά. Διαβάστε τι έχει γράψει ο Ιταλός συγγραφέας και στοχαστής Ουμπέρτο Έκο για τους Ηλιθίους. Είπε: «Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης έδωσαν το δικαίωμα να μιλάνε σε λεγεώνες ηλιθίων που άλλοτε δεν μίλαγαν παρά μόνο σε μπαρ, αφού είχαν πιεί κανένα ποτήρι κρασί, χωρίς να βλάπτουν την κοινότητα. Τους αναγκάζαμε αμέσως να σωπάσουν, αλλά σήμερα έχουν το ίδιο δικαίωμα λόγου με ένα βραβείο Νόμπελ. Είναι η εισβολή των ηλιθίων» – Ουμπέρτο Έκο
Και για την αντιγραφή Γ.Δ.


Εκλογολογίες Ι
Πολλοί αναρωτιούνται τι θα μπορούσε να κάνει μια κυβέρνηση για να αλλάξει την εικόνα της μέσα σε πέντε μήνες. Γιατί κακά τα ψέματα τόσος είναι ο πολιτικός χρόνος που που έχει απομείνει στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα –αν δεν είναι ακόμη λιγότερος – μέχρι να  ξεκινήσουν και τυπικά οι διαδικασίες για τις πολλαπλές κάλπες  του Μαΐου.
Θα μου πείτε γιατί το λες αυτό, μπορεί οι εθνικές εκλογές να γίνουν αργότερα από τον ήδη καθορισμένο χρόνο των ευρωεκλογών. Η απάντηση είναι εύκολη. Mπορεί να φανταστεί κανείς τον κ. Τσίπρα να αντέχει έστω και μια μέρα στο Μέγαρο Μαξίμου έχοντας χάσει (εύκολα) τις ευρωεκλογές του Μαΐου; Παρά τα όσα λέει, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η τετράγωνη σκέψη του μηχανικού ασφαλώς του θυμίζει ότι η ήττα στη μια κάλπη θα φέρει πιο κοντά την ήττα και σε αυτή που θα ακολουθήσει. Και τον οδηγεί στις τριπλές κάλπες της άνοιξης.
Γ.Δ.


Εκλογολογίες ΙΙ
Όλοι γνωρίζουν ότι ο 44χρονος πρωθυπουργός, ο πολιτικός που εφάρμοσε πιο πιστά απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις το μνημόνιο που ο ίδιος ξόρκιζε, αναζητεί τη συνταγή που μπορεί να τον κρατήσει ζωντανό στη σκηνή. Κι αυτή ψάχνει πάλι στην Ευρώπη, στους θεσμούς  και στους μυστικούς του συμβούλους.
Το ερώτημα είναι τι του προτείνουν. Οι Ευρωπαίοι να επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν την οικονομία και (προεκλογικά) την καθημερινή ζωή, όπως είναι τα ψηφιακά μέτρα, αλλά του δίνουν και «μπόνους» την έγκρισή τους να μην κόψει τις συντάξεις το 2019.
Οι μυστικοσύμβουλοι είναι πιο επιθετικοί. Του προτείνουν να στραφεί προς το Κέντρο, να συγκρουστεί με τη Νέα Δημοκρατία στο όνομα του δημοσίου υπαλλήλου, και αφού είναι «δεμένος», δεν μπορεί να μειώσει φόρους, να μετατρέψει το περίσσευμα της υπερφορολόγησης σε χειροπιαστές παροχές – δηλαδή χρήμα. Κι αυτό ακριβώς κάνει.
Ένστολοι, δικαστές, πανεπιστημιακοί θα πάρουν ζεστό χρήμα. Και θα ακολουθήσουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι που θα πάρουν κοινωνικό μέρισμα, ενώ στην ουρά των παροχών θα περιμένουν χιλιάδες άνεργοι για μια θέση στο Δημόσιο. Αυτό δυστυχώς, είναι το σκηνικό. Ο πολιτικός χρόνος για όποια άλλη συζήτηση τελειώνει. Όλα τα καθορίζει ο χρόνος της κάλπης.
Γ.Δ.


Αύξηση των ανέργων
Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη απογραφή ανέργων είναι σημαντικό γεγονός. Οι αριθμοί σοκάρουν. Τον Δεκέμβριο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 1.116.816(!), το υψηλότερο πλήθος που έχει καταγραφεί στα χρόνια της κρίσης. Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, από αυτό τον αριθμό 935.449 άτομα αναζητούσαν εργασία, εκ των οποίων οι μισοί πάνω από έναν χρόνο. Οι υπόλοιποι 181.367 δεν αναζητούν εργασία αλλά εγγράφηκαν στους καταλόγους προκειμένου να έχουν το δικαίωμα στο επίδομα αλληλεγγύης, στη δωρεάν μεταφορά σας συγκοινωνίες και πρόσβαση στο ΕΣΥ.
Δυστυχώς αυτή είναι σήμερα η πραγματική εικόνα της ανεργίας στην Ελλάδα, αν αφαιρέσει κανείς το ποσοστό της μαύρης εργασίας και όλους όσοι αναγκάζονται από τις συνθήκες να εργάζονται χωρίς ασφάλιση. Αυτή την πραγματικότητα πρέπει να δουν κατάματα κυβέρνηση και αντιπολίτευση αν θέλουν να πατούν στο έδαφος…
Γ.Δ.


«Σιγά μην κλάψω σιγά μην φοβηθώ!»
Μια πρωτοφανή στοχοποίηση έχει υποστεί καθηγητής του 3ου ΓΕΛ στην Ξάνθη. Οι τοίχοι του σχολείου έχουν γεμίσει με χυδαία και εθνικιστικά συνθήματα με φράσεις μίσους Ναζιστικά συνθήματα και σύμβολα που καλούν σε βιαιοπραγίες εναντίον των “τουρκόφιλων” καθηγητών. ενώ έγραψαν και τη φράση που αποδίδεται στον Γκαίμπελς “Θα ξαναγυρίσουμε και η γη θα τρέμει”. Ακόμη οι νεοναζί έγραψαν “αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή”, δηλώνοντας την ταυτότητά τους, ενώ ο κέλτικος σταυρός, το γνωστό ναζιστικό σύμβολο, συνόδευε τα συνθήματα. Φωτογραφίες ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ίδιος ο καθηγητής με την σημείωση:  “Προβληματίστηκα πολύ αν θα έπρεπε ή όχι να δημοσιεύσω τις φωτογραφίες αυτές. Χθες το πρωί οι τοίχοι του σχολείου μου γέμισαν συνθήματα μίσους, ρατσισμού και τρομοκρατίας από την ναζιστική οργάνωση Χ.Α.
Τα δύο από αυτά στρέφονταν δυστυχώς εναντίον μου, σε μια πρωτοφανή στοχοποίηση.
Το ζήτημα , προφανώς δεν είναι προσωπικό. Η τρομοκράτηση και στοχοποίηση εκπαιδευτικών που εκφράζουν διαφορετικές απόψεις είναι συνηθισμένη μέθοδος τον τελευταίο καιρό. Η αντίδρασή μας στο ναζισμό πρέπει να είναι καθολική και χωρίς αστερίσκους. Το βασικό μέλημα πρέπει να είναι οι μαθητές μας.
Δεν πρέπει να δηλητηριαστούν τα μυαλά και οι ψυχές τους με το μίσος, την ξενοφοβία: και το ρατσισμό.
Σε ότι με αφορά : Σιγά μην κλάψω σιγά μην φοβηθώ!”
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…