Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

0

Η μάχη των τεσσάρων θεμάτων
Υπάρχει μια βάσιμη εκτίμηση αξιόπιστων κύκλων πολιτικών αναλυτών οι οποίοι υποστηρίζουν τη θεωρία των τεσσάρων θεμάτων.  Είναι δε αυτή η θεωρία η οποία υποστηρίζει ότι σε τέσσερα θέματα θα επικεντρωθεί και θα δοθεί η προσεχής «μάχη» των βουλευτικών εκλογών. Με σειρά δε αξιολόγησης είναι η Οικονομία, η Ασφάλεια των πολιτών, το Μακεδονικό και το Μεταναστευτικό.
Βέβαια δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι ο κάθε πολίτης έχει τη δική του αξιολόγηση όμως από τις σχετικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, τα συμπεράσματα ομαδοποιούνται σε υψηλά ποσοστά στα τέσσερα αυτά θέματα. Άρα η αντιπολίτευση θα επικεντρωθεί επιτιθέμενη στην κυβέρνηση στη θεματολογία αυτή και η κυβέρνηση θ’ αμυνθεί υποστηρίζοντας ότι παρήγαγε έργο στους τέσσερις αυτούς τομείς. Κριτής βέβαια ο ελληνικός λαός στην κάλπη.
Γ.Δ.


Η «παραίτηση» Σγουρίδη
Ο συμπατριώτης μας πολιτικός Π. Σγουρίδης έχει ξεπεράσει το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Έκανε μια δήλωση ως υφυπουργός των ΑΝΕΛ στη συγκυβέρνηση και βρέθηκε εκτός. Ακολούθησε μια δεύτερη για «θερμό επεισόδιο» που η Συμφωνία των Πρεσπών να μην φτάσει ποτέ στη Βουλή, παραιτήθηκε μεν αλλά ο αρχηγός του Π. Καμμένος δεν την έκανε δεκτή συμφωνούντος βέβαια και του πρωθυπουργού. Η δήλωση Σγουρίδη προκάλεσε ανατριχίλα και στον ΣΥΡΙΖΑ, αποδοκιμάστηκε από την αντιπολίτευση για ν’ακολουθήσει και η άποψη Καμμένου που διέσωσε τον αντιπρόεδρό του.
Ο εύθικτος αλλά τυχερός τη δεύτερη φορά Σγουρίδης, τρίτη φορά μάλλον δεν θα έχει την ευκαιρία διότι πλησιάζει ο χρόνος αποχώρησης των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση. Έτσι τουλάχιστον υποστηρίζει ο Καμμένος…
Γ.Δ.


Αγωνία για την 10η Ιανουαρίου
Οι ημέρες πλησιάζουν για τους Νεοδημοκράτες που περιμένουν τη δημοσιοποίηση των πρώτων ονομάτων στελεχών που θα χρηστούν υποψήφιοι βουλευτές.  Η ανακοίνωση θα γίνει στις 10 Ιανουαρίου, ημερομηνία συμπλήρωσης τριών χρόνων ανάληψης της εξουσίας στη Νέα Δημοκρατία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Τα στελέχη αυτά θα προέρχονται από το γνωστό Μητρώο Στελεχών και με την ανακοίνωση των ονομάτων τους τη χρονική αυτή περίοδο, στόχος είναι να προετοιμαστούν εγκαίρως στους νομούς τους και οργανώσουν τις υποψηφιότητές τους έναντι των παλαιότερων βουλευτών.
Το σκεπτικό της απόφασης είναι σωστό και η αγωνία μεγάλη από τα στελέχη που επιθυμούν να λάβουν την υποψηφιότητα.
Γ.Δ.


Γιορτινή εικόνα
Δύο τάρανδοι, ένα έλκηθρο κι ένας Άγιος Βασίλης στον πεζόδρομο της Δαγκλή προχθές όπως δείχνει και η φωτογραφία. Τελευταία εικόνα της γιορτινής περιόδου 2018 που διοργάνωσαν οι καταστηματάρχες των πεζόδρομων της περιοχής. Αρκετοί γονείς με τα πιτσιρίκια τους φωτογραφήθηκαν με τον «άγιο» των παιδιών.
Και του χρόνου!
Γ.Δ.


Ευχές για μια Καλύτερη Χρονιά!
Μπήκαμε αισίως στο 2019. Πάντα η  αρχή μιας νέας χρονιάς γεννά προσδοκίες και ελπίδες για καλύτερες μέρες σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο. Είναι απαραίτητη η αισιοδοξία έστω και συγκρατημένη για να συνεχίσουμε. Ακούσαμε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του πρωθυπουργού ότι το 2019 θα είναι μετά από 10 χρονιά κρίσης η πρώτη χρονιά που η χώρα μπαίνει πλέον στην κανονικότητα αφήνοντας πίσω τα μνημονιακά προγράμματα λιτότητας  και βαδίζει σε τροχιά της ανάκαμψης της οικονομίας της με σταθερά βήματα.
Η αλήθεια είναι ότι μπορεί αυτό να μην καταγράφεται στην καθημερινότητα γιατί οι μνημονιακοί νόμοι και οι φόροι ισχύουν αλλά καταγράφεται μια αλλαγή κλίματος σε ψυχολογικό επίπεδο. Ίσως και να’ ναι η κούραση του κόσμου απ’ την «μαυρίλα» αυτών των χρόνων και η ανάγκη του για ελπίδα… ίσως.
Σε κάθε περίπτωση ας ελπίσουμε και ας ευχηθούμε το 2019 να είναι καλύτερο για όλους μας!
Μ.Ξ. 


Καλή χρονιά
Η κυρίαρχη ευχή για το 2019 είναι η νέα χρονιά να’ ναι καλύτερη από αυτήν που μας αποχαιρέτησε. Και είναι λογικό. Όλοι εύχονται «καλή χρονιά» πρώτα με Υγεία και στη συνέχεια για δουλειές, ανάπτυξη, πρόοδο, προκοπή.
Οι πολίτες εύχονται ν’ ανοίξουν νέες δουλειές, οι άνθρωποι κυρίως οι νέοι να μείνουν στον τόπο τους, να έχουν ευκαιρίες, να κάνουν οικογένειες. Πράγματα που σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα είναι αυτονόητα, όχι όμως στη χώρα μας.
Κι αν έρθουμε στον τόπο μας, στην Ξάνθη, βλέπουμε ότι το 2018 δεν δημιούργησε νέες επιχειρήσεις, νέες θέσεις εργασίας. Και το σπουδαιότερο, είναι λίγες οι προοπτικές όπως όλα δείχνουν για συμβεί αυτό μέσα στο 2019. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ελπίδες ότι κάτι μπορεί να γίνει, μια μικρή αλλαγή, κάτι προς το καλύτερο.
-Καλή χρονιά συμπατριώτες!
Γ.Δ.


Ματώνουν από τα «κόκκινα δάνεια»
Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας αφορά τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών. Τα δάνεια αυτά, χρόνια τώρα δημιούργησαν βαρίδια στους ισολογισμούς των τραπεζών κι έτσι να μην μπορούν να επιτελέσουν το φυσικό τους έργο που είναι η χρηματοδότηση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Και παρά την καταιγίδα των πλειστηριασμών που αναμένεται να εκδηλωθεί με ακόμη πιο έντονους ρυθμούς το νέο έτος, κοινή είναι η εκτίμηση ότι τα κόκκινα δάνεια δεν πρόκειται να μειωθούν σε τέτοια επίπεδα που να αποκαθιστούν το επίπεδο ασφαλείας που αναζητούν οι αγορές. Αυτός είναι ο λόγος που εξηγεί τη μεγάλη πτώση των τιμών των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο, καθώς μέτοχοι και επενδυτές φοβούνται το ενδεχόμενο μια νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, την οποία εν τέλει θα κληθούν να καλύψουν οι ίδιοι
Με δυο λόγια. ανάπτυξη χωρίς χρήματα στις τράπεζες δεν γίνεται.
Γ.Δ.


Γιορτές τέλος
Οι χειμωνιάτικες θρησκευτικές γιορτές τελείωσαν πλέον και κατά πως λέει ο λαός μας, «τα κεφάλια μέσα». Δηλαδή, επιστροφή στην κανονικότητα, στη ρουτίνα της καθημερινότητας. Φάγαμε αρκετά, ήπιαμε επίσης, δεν εξαιρέσαμε τα γλυκά και η κρεατοφαγία πήγε στα ύψη συν τα ξενύχτια. Πάντα βέβαια «λόγω ημερών» ως δικαιολογία.
Όλα αυτά τώρα τ’ αφήνουμε πίσω. Ζυγιστήκαμε και αποφασίσαμε δίαιτα με όσπρια και λαχανικά, γλυκά τέλος και μάζεμα στο σπίτι με περιορισμό των εξόδων διότι ο οικογενειακός προϋπολογισμός ξετινάχτηκε και οι δόσεις των υποχρεώσεων είναι μπροστά. Μπήκαμε ήδη στη νέα χρονιά και προσθέσαμε άλλον έναν χρόνο στην πλάτη μας. Χαρήκαμε, συγκινηθήκαμε, ζήσαμε ωραίες οικογενειακές στιγμές, απλές και όμορφες, γνήσια ελληνικές, που περιλαμβάνουν ανθρώπινη ζεστασιά, αγάπη και ανοιχτή αγκαλιά.
Να’ μαστε καλά λοιπόν στην υγεία μας όλοι για να περάσουμε και το 2019, για να ζήσουμε και πάλι αυτές τις όμορφες ημέρες της Αγάπης και της Γαλήνης.
Γ.Δ.


Μικρά και νόστιμα
Λίγο πριν το τέλος του 2018, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μας επεφύλαξε ένα τελευταίο επεισόδιο φαρσοκωμωδίας εγκαινιάζοντας το Μετρό της Θεσσαλονίκης, με ανύπαρκτους συρμούς και με εκδοτήρια ζωγραφισμένα σε μουσαμά. Όπως είναι φυσικό οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων το διασκέδασαν ιδιαίτερα:

-Το επόμενο μεγάλο έργο που ετοιμάζεται να εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός μαζί με τον Πάνο Καμμένο είναι το λιμάνι της Καστοριάς. Ο υπουργός Άμυνας θα εμφανιστεί με στολή ναυάρχου για την περίσταση…

-Σας καλώ όλους στο γάμο του αγέννητου παιδιού μου. Έχω ανοίξει και λογαριασμό σε τράπεζα για όσους θέλετε να κάνετε δώρο μετρητά.

-Σφοδρές διαμαρτυρίες επιβατών προκάλεσε η ανακοίνωση του METRO ότι ο επόμενος συρμός θα περάσει σε δύο χρόνια.

-Δεν θα αργήσω αφεντικό, τώρα παίρνω το Μετρό Θεσσαλονίκης και έρχομαι

-ΟΑΣΘ, χωρίς λεωφορεία. ΕΥΑΘ, χωρίς νερό. Τώρα και ΜΕΤΡΟ, χωρίς τρένα. Άλλο ένα θαύμα της πρώτης φοράς Αριστερά στη συμπρωτεύουσα…

-Μήπως τα εγκαίνια του Μετρό Θεσσαλονίκης έγιναν δύο χρόνια νωρίτερα για να προλάβουν να γίνουν οι “απαραίτητες” προσλήψεις πριν τις εκλογές;

-Τελείωσε κι ο μισθός και το μέρισμα και το δώρο και το επίδομα, θα πάρω το μετρό κι όπου με βγάλει…


Ήταν το 2018 η τελευταία “εύκολη” χρόνια;
Δεν ξέρω τι λένε οι αστρολόγοι, όμως τα δεδομένα αν δεν… αμφισβητούν την όποια αισιοδοξία, σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπουν εφησυχασμό…
Η κατάσταση της οικονομίας και των τραπεζών, η φοροδοτική δυνατότητα των πολιτών που εξαντλείται, η πολλαπλή εκλογική διαδικασία και το αν όχι δυσμενές τουλάχιστον επισφαλές διεθνές περιβάλλον και οικονομικά και πολιτικά, αποτελούν εστίες ισχυρού προβληματισμού για τη χρονιά που ήρθε, η οποία θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη ως προς τις καταστάσεις που θα επικρατήσουν και θα διαμορφώσουν το μέλλον της χώρας τα επόμενα αρκετά χρόνια.
Εκείνο δε που μάλλον δεν έχει συνεκτιμηθεί είναι ότι αυτή τη φορά δεν υπάρχει περιθώριο αστοχίας. Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει ούτε… λίπος να καεί ούτε χρηματοδοτικές πηγές να ενεργοποιηθούν. Η ελληνική κοινωνία σε έναν μεγάλο βαθμό επεβίωσε στα χρόνια της κρίσης γιατί υπήρχαν περιουσιακά στοιχεία, μετρητά, ακίνητα, τιμαλφή, που έδωσαν λύσεις και ανάσες. Καλώς ή κακώς. Τώρα όμως εξαντλήθηκαν… Είτε λόγω φόρων και χαρατσιών, είτε για να συντηρήσουν όσο ήταν εφικτό ένα καταρρέον βιοτικό επίπεδο.
Από την άλλη το κράτος είχε τη λύση του δανεισμού μέσω των Μνημονίων. Καλώς ή κακώς… Και πάνω σε αυτά επιβίωσε η χώρα εντός της Ε.Ε. Τώρα; Τα λεφτά έχουν προφανώς τελειώσει και η “πόρτα” αυτή έχει κλείσει οριστικά – επιθυμητή ή μη – αν παραστεί νέα ανάγκη.
Με αυτά τα δεδομένα και με τη χώρα εκτός αγορών και με ένδεια επενδύσεων, αλλά και με το πολιτικό μέλλον ακόμα αβέβαιο, η αισιοδοξία για τη χρονιά που ήρθε δεν υποστηρίζεται από τα δεδομένα. Η νέα χρονιά δείχνει ιδιαίτερα δύσκολη και ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξουν λύσεις και ανατροπές που θα διαψεύσουν τις ανησυχίες…
Π.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…