Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

0

Προεκλογικά
Βέβαιος για την επανεκλογή της παράταξης του δημάρχου και την δική του δηλώνει ο Κυριάκος Παπαδόπουλος. Παρότι γενικότερα μετριοπαθής, απάντησε στην πρόκληση που δέχτηκε από τον Μανώλη Φανουράκη που του είπε ότι δεν θα είναι αυτός και η παράταξη του αυτοί που θα εγκαινιάσουν το Κολυμβητήριο όταν αυτό ολοκληρωθεί κατά το 2020 – 2021,το πιθανότερο,  αλλά η παράταξη με επικεφαλής τον Σάββα Μελισσόπουλο.  Μεταξύ αστείου και σοβαρού όλα δείχνουν ότι όσο πλησιάζουμε στον Μάιο θα έχουμε πόλωση του κλίματος και συγκρούσεις σ’ όλα τα επίπεδα. Θεμιτό μεν προκειμένου να αναδειχθούν όλα τα ζητήματα και να επιλέξει ο δημότης την δημοτική αρχή που θέλει για την πόλη του αλλά καλό θα είναι να μην υπάρχουν λασπολογίες και παρεκτροπές απ’ όλες τις πλευρές.
Μ.Ξ.


Πρωτοπορεί η Θάσος
Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Κώστας Χατζηεµµανουήλ μιλώντας στο Ypaithros.gr για το σχεδιασμό του σε σχέση με την διαχείριση των απορριμμάτων: « Παρόλο που ο προηγούµενος σχεδιασµός προέβλεπε µόνο Σταθµό Μεταφόρτωσης, το υπουργείο Περιβάλλοντος έκανε δεκτή την πρότασή µας, να εφαρµόσει η Θάσος το µοντέλο zero waste», δηλαδή την ελαχιστοποίηση των απορριµµάτων µέσω της προώθησης της ανακύκλωσης και της προδιαλογής στην πηγή. Ο δήµος είναι σε φάση ωρίµασης και υποβολής του έργου της Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων. Ο σχεδιασµός διαχείρισης απορριµµάτων για το νησί περιλαµβάνει και τη δηµιουργία «πράσινων σηµείων» σε κάθε δηµοτική και τοπική κοινότητα». Ετησίως στη Θάσο παράγονται 10 τόνοι στερεών αποβλήτων, µε έξαρση τους θερινούς µήνες, εποµένως καθίσταται αναγκαίο αυτές οι ποσότητες να µη µεταφέρονται στον ΧΥΤΑ Καβάλας.
Μ.Ξ.


Ανώνυμη καταγγελία
Από κάτοικο της Φελώνης μας στάλθηκε ανώνυμη επιστολή η οποία αναφέρεται στη δράση κάποιου κυνοκομείου. Επειδή παγίως δεν δημοσιεύουμε επιστολές χωρίς ονοματεπώνυμο ή έστω ένα τηλέφωνο επικοινωνίας, η ληφθείσα επιστολή δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν.
Θα πρέπει να γνωρίζουν οι συμπολίτες πως με την αποστολή επιστολής αποδεικνύουν το ενδιαφέρον τους, όμως χρειάζεται τουλάχιστον ένα τηλέφωνο εάν δεν θέλουν να δημοσιευθεί το όνομά τους για να γίνει διασταύρωση του περιεχομένου της επιστολής.
Γ.Δ.


Δεν υλοποιήθηκε
Τελικά άδικα περίμεναν με αγωνία την ανακοίνωση των ονομάτων τους οι νέοι υποψήφιοι βουλευτές της Ν.Δ. στις 10 του μηνός. Η ημερομηνία πέρασε και ανακοίνωση των ονομάτων από το Μητρώο Στελεχών τίποτε. Ούτε φωνή ούτε ακρόαση.
Και μένουν στο περίμενε με την αγωνία πότε θα γίνει η ανακοίνωση. Πάντως όλα δείχνουν πως μάλλον ο Ιανουάριος θα περάσει χωρίς να έχουν κάποιο νέο. Τους το είχαν υποσχεθεί από τη Ν.Δ. για να έχουν χρόνο μπροστά τους να προετοιμαστούν.
Γ.Δ.


Για τα ορυκτά
Συμπολίτης και φίλος της εφημερίδα, διαβάζοντας το σχόλιο στο φύλλο της Τρίτης για τον «Ορυκτό Πλούτο της Θράκης», βρήκε την ευκαιρία για να μας τηλεφωνήσει και υπενθυμίσει ότι το ΙΓΜΕ κατά το παρελθόν είχε πραγματοποιήσει έρευνες στον ορεινό όγκο της Θράκης και είχε καταγράψει τα αποτελέσματα αυτά. Άρα πολλά στοιχεία ήδη υπάρχουν για τα ορυκτά τα οποία απλώς περιμένουν την αξιοποίησή τους από το δημόσιο ή τους ιδιώτες.
Παρότι όμως έχουν περάσει αρκετά χρόνια, δυστυχώς, απολύτως ΤΙΠΟΤΕ δεν έχει γίνει από καμία πλευρά. Πώς όμως ο ιδιώτης να αποφασίσει να επενδύσει στον τομέα αυτόν όταν βλέπει τι γίνεται, ποια και πόσα προβλήματα αντιμετωπίζουν άλλες επενδύσεις π.χ. Χαλκιδική.
Το επισημαίναμε ότι είναι κρίμα για τη χώρα, για την οικονομία και την απασχόληση, τόσος πλούτος να μένει αναξιοποίητος.
-Βγάζουμε τα μάτια μόνοι μας.
Γ.Δ.


Ευρωεκλογές
Το Μάιο ως γνωστόν θα διεξαχθούν στη χώρα μας εκλογές για την ανάδειξη των εκπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μετά απ’ όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη με την άνοδο των λαϊκίστικων κομμάτων που διακατέχονται από ξενοφοβία εν μέρει δικαιολογημένη κυρίως ως προς τους μουσουλμάνους. Οι οποίοι, όπως υποστηρίζεται, παρότι δύο, τριών γενεών, δεν προσαρμόζονται στα ευρωπαϊκά δεδομένα της κοινωνικής συμβίωσης.
Αυτονόητα λοιπόν το μήνυμα των ευρωεκλογών θα είναι εκκωφαντικό. Άλλο πράγμα είναι να δεχόμαστε οι κοινωνίες μας να είναι ανοιχτές και φιλελεύθερες κι εντελώς άλλο να συνεργούμε στην εκ των έσω ανατροπή τους και σταδιακή επιβολή πρακτικών που οδηγούν σε πολιτιστικό και πολιτικό μεσαίωνα.
Γ.Δ.


Όχι στην αβεβαιότητα
Δεν το λένε μόνο στη χώρα μας άνθρωποι της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, το λένε και οι ξένοι, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί. Και τι λένε; «Η χώρα έχει μπει σε προεκλογικούς ρυθμούς εδώ και εβδομάδες και όσο νωρίτερα γίνουν οι εκλογές τόσο το καλύτερο», επισημαίνουν οι ξένοι αναλυτές. Ακόμη οι ίδιοι μιλούν ρεαλιστικά λέγοντας «Οι πρόωρες εκλογές είναι καλά νέα για τους επενδυτές και την εγχώρια οικονομία».
Αξίζει ως εκ τούτου να προσεχθούν οι παρατηρήσεις αυτές από την κυβέρνηση. Διότι σίγουρα γνωρίζουν Τσακαλώτος και λοιποί οικονομολόγοι ότι η αβεβαιότητα έχει αποδειχθεί θανάσιμος εχθρός της οικονομίας και κέρδος θα είναι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό το γρηγορότερο. Άρα, με δυο λόγια απλά, δεν συμφέρει την οικονομία η παράταση της πολιτικής εκκρεμότητας. Να γίνουν εκλογές, να υπάρξει κυβέρνηση, να προχωρήσουμε.
Γ.Δ.


Θα υπάρξουν τραύματα
Τρεις μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τα όσα βγήκαν στο φως και ενδεχομένως βγουν κι άλλα,  σίγουρα θα τραυματίσουν κάποιους εκεί στο δήμο Αβδήρων.
Κατ’ αρχάς ο χρόνος να επουλωθούν οι πληγές είναι πολύ μικρός. Αντιθέτως, θα υπάρξουν νέα επεισόδια με εκατέρωθεν επιθέσεις διότι κανείς δεν θα δεχτεί να «πέσει» αμαχητί. Στο επίκεντρο της όλης αντιπαράθεσης ο Νίκος Χατζόπουλος που δέχεται τα πυρά του δημάρχου Τσιτιρίδη. Ο οποίος μάλιστα τον επέλεξε για το αξίωμα του προέδρου της ΔΕΥΑΑ.
Ο δήμαρχος υποστηρίζει ότι ο νεαρός συνεργάτης του δεν λειτούργησε σωστά στη διαχείριση κάποιων ενεργειών, ενώ αύξησε υπέρμετρα το χρέος της Δημοτικής Επιχείρησης και παράλληλα ενήργησε χωρίς σοβαρότητα για αποφάσεις που έπληξαν τόσο οικονομικά όσο και διοικητικά το κύρος του δήμου συνολικά.
Βέβαια ο Χατζόπουλος απειλεί με μηνύσεις αλλά η ζημιά έχει γίνει και είναι καθοριστικής σημασίας για τον ίδιο. Πολύ δύσκολα θα καταφέρει να βγάλει από πάνω του κάποιες κατηγορίες. Επέλεξε στην αρχή της πολιτικής του καριέρας να βασιστεί σε λάθος ανθρώπους. Αυτό πληρώνει.
Γ.Δ.


Ο χρόνος θα δείξει
Τα όσα δημοσίως πλέον έχουν γίνει γνωστά για τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Αβδήρων (ΔΕΥΑΑ) είναι σοβαρά, εάν αποδειχτούν αληθινά. Η πλευρά του δημάρχου Γ. Τσιτιρίδη υποστηρίζει πως τα στοιχεία είναι αδιάσειστα. Ο Ν. Χατζόπουλος έχει την δική του άποψη και δηλώνει ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Ο χρόνος θα δείξει τι ακριβώς συνέβη στη ΔΕΥΑ Αβδήρων. Δεν βιαζόμαστε ν’ αποδώσουμε ευθύνες και δεν θα δικάσουμε εμείς. Αυτό είναι δουλειά άλλων.
Όμως ο  χρόνος διοίκησης Χατζόπουλου απέδειξε μια απειρία και έλλειψη γνώσης κάποιων ανθρώπων. Πόνταρε σε λάθος ανθρώπους οι οποίοι και τον εξέθεσαν. Έστω λίγο, η έκθεση έγινε. Είναι προφανές πως θα έπρεπε να είναι περισσότερο προσεκτικός στις επιλογές του τις οποίες θα έπρεπε ν’ αποφύγει διότι δεν διακρίνονται για τη σοβαρότητά τους.
Τέλος, θα έπρεπε να περιμένει ότι η υποψηφιότητά του θα δημιουργούσε αντίδραση. Βρέθηκε εκτεθειμένος και πλήρωσε το τίμημα. Ο Χατζόπουλος εν ολίγοις δεν χρησιμοποίησε σωστά το χρόνο που είχε στη διάθεσή του.
Γ.Δ.


Ανοίγουν – κλείνουν
Το έχετε παρατηρήσει κι εσείς. Εκεί που πριν λίγο υπήρχε ένα κλειστό ξενοίκιαστο κατάστημα, σε λίγο ανοίγει και εμφανίζεται ένα νέο καφέ. Πρόκειται για τη γνωστή πλέον μόδα των Καφέ που πλημμύρισαν την Ελλάδα. Λύση ανάγκης θα πει κάποιος και θα’ χει δίκιο. Όμως για πολλές παρόμοιες περιπτώσεις, οι λύσεις αυτές δεν έχουν μακροημέρευση. Όπως ξαφνικά εμφανίζονται, ξαφνικά και κλείνουν. Αποτέλεσμα, να χάνονται κάποια χρήματα, χρόνος και να απογοητεύονται οι νέοι που ήλπιζαν σε κάποια μικρή έστω επαγγελματική λύση.
Τα επαγγελματικά όμως πράγματα δεν είναι πάντα εύκολα. Καθόλου εύκολα θα έλεγα διότι οι συγκυρίες είναι γενικώς δύσκολες με την οικονομική κρίση στη χώρα.
Έτσι, προσπάθειες χωρίς γερές βάσεις γκρεμίζονται και δημιουργούν νέα προβλήματα.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…