Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

0

 Τεχνικό πρόβλημα
Ορισμένοι συνδρομητές της εφημερίδας μας την Παρασκευή, ανοίγοντάς την, με έκπληξη διαπίστωσαν ότι υπήρχαν κακέκτυπες σελίδες όπως οι 3,4,5,6. Προφανώς ξαφνιάστηκαν διότι κάτι παρόμοιο δεν τους είχε τύχει ποτέ. Επρόκειτο για απροσεξία του Τυπογράφου, ο οποίος βέβαια χειρίζεται ένα σύγχρονο κυλινδρικό πιεστήριο το οποίο σε κανονική ταχύτητα εκτύπωσης τυπώνει εφημερίδα 32 σελίδων σε πολύ σύντομο χρόνο. Έτσι, ώσπου να διαπιστώσει το λάθος – εάν το διαπιστώσει τελικά- η ζημιά έχει γίνει κι επειδή πρόκειται για εσωτερικές σελίδες, δεν έγινε αντιληπτή.
Θα λάβουμε τα μέτρα μας ώστε το λάθος και η αβλεψία αυτή να μην επαναληφθεί. Πάντως η συγγνώμη μας είναι δεδομένη.
Γ.Δ.


Εδώ πάμε καλά
Ελληνική επιτυχία. Ο γύρος, θα αναγνωρισθεί και καταχωριθεί ως παραδοσιακό προϊόν. Ένα προϊόν γαστριμαργικό που είναι στενά συνδεδεμένο με την ελληνική παράδοση και το οποίο παρασκευάζεται με ειδικό τρόπο παραγωγής.
Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για  να καταστεί ο γύρος το πρώτο ελληνικό πιστοποιημένο παραδοσιακό προϊόν στην Ε.Ε. Βέβαια θα υπάρξουν διαδικασίες μηνών μέχρι την απόφαση, όμως με την ολοκλήρωση, ο γύρος θα είναι το πρώτο ΕΠΙΠ της Ελλάδος στον επίσημο κατάλογο των ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΕΠΙΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γ.Δ.


Σώθηκαν τα μνημεία
Τελικά, έστω και μετά από καθυστέρηση, τα αρχαιολογικά μνημεία και άλλα της νεότερης χρονικής περιόδου στη χώρα, σώθηκαν. Αφού έγινε όμως άνω-κάτω ο κόσμος και η οργή ξεχείλισε στους δήμους και τις κοινωνίες, τελικά το μέγα λάθος διορθώθηκε. Αρχαιολογικά μνημεία, βυζαντινά, ενετικά, ο Λευκός Πύργος, η Ροτόντα, ήταν εκχωρημένα στο Υπερταμείο.
Βέβαια πρέπει να πούμε ότι για εδώ στην Ξάνθη μικρή πληροφόρηση είχαμε για τον ακριβή αριθμό των μνημείων που περιλαμβάνονταν στη λίστα του Υπερταμείου. Τέλος πάντων, τέλος καλό όλα καλά και η ξεφτίλα αποφεύχθηκε.
Γ.Δ.


Για τον Τσιτσιπά
Λίγα λόγια αξίζουν και πρέπει να αφιερώσουμε στον εξαίρετο αθλητή Τσιτσιπά. Για τον οποίο οι αγώνες της Μελβούρνης μπορεί να τελείωσαν (όχι όπως ίσως το επιθυμούσε) όμως το ταξίδι συνεχίζεται. Η πορεία που χάραξε δεν σταματά. Απεναντίας τώρα ξεκινά. Με νέες δυνάμεις, γνώσεις και εμπειρία. Εξάλλου είναι τόσο νέος, το μέλλον είναι δικό του, είναι ελληνικό και το αξίζει. Το δήλωσε εξάλλου ο μεγάλος, ο μοναδικός, Ράφα Ναδάλ. Ο οποίος για να κερδίσει τον νεαρό «αντίπαλό» του έκανε ένα από τα καλύτερα παιγνίδια. Και τι είπε; Ότι σύντομα θα έχει την ευκαιρία να διακριθεί σε άλλες διοργανώσεις του τένις.
-Απλά, συγχαρητήρια Τσιτσιπά. Μας συγκίνησες και μας τίμησες.
Γ.Δ.


Στη Βενεζουέλα χύνεται αίμα
Στα πρόθυρα εμφυλίου ζει η Βενεζουέλα. Χιλιάδες πολίτες έχουν βγει στους δρόμους πολλών πόλεων ζητώντας την παραίτηση του Νικολάς Μαδούρο. Ο παραστρατιωτικές οργανώσεις πυροβολούν εναντίον των διαδηλωτών και τα θύματα είναι περισσότερα από τριάντα.
ΗΠΑ, Καναδάς και χώρες της Λατινικής Αμερικής αναγνωρίζουν ως πρόεδρο τον Χουάν Γκάιντο (μεταβατικό) της Βενεζουέλας. Οι συγκρούσεις δε μέρα τη μέρα πληθαίνουν και οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Οι διαδηλωτές ζητούν την απομάκρυνση του Μαδούρο και τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών.
Γ.Δ.


Ένας δημοσιογράφος «έφυγε»
Λίγα λόγια για έναν άξιο δημοσιογράφο που πρόσφατα σε ηλικία 61 χρόνων έχασε τη μάχη που έδωσε επί 36 μήνες με τον καρκίνο. Ο λόγος για τον Θέμο Αναστασιάδη. Ο Θέμος όπως έμεινε να τον προσφωνούν, υπήρξε ένα ιδιαίτερα χαρισματικό άτομο και πρόσφερε αρκετά στη δημοσιογραφία. Έξυπνος, με χιούμορ, δεικτικός, δημοκρατικών αρχών, δημιουργικός και με ταλέντο αστείρευτο. Είχε παρουσία στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση, σε περιοδικά και εφημερίδες και ήταν ο νους και δημιουργός της εφημερίδας Πρώτο Θέμα.
Ήταν ένας εργάτης της δημοσιογραφίας.
Γ.Δ.


Aισιόδοξη είδηση
Με στόχο την επέκταση του φυσικού αερίου σε 24 συνολικά πόλεις της επαρχίας, η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), παρουσίασε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το επενδυτικό της πλάνο για την πενταετία 2019-2023. Σύμφωνα με όσα έκαναν γνωστά, ο πρόεδρος Σταύρος Ραπτόπουλος και η διευθύνουσα σύμβουλος Στεφανία Μωσσέ, ο προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται σε 281 εκατ. ευρώ και στόχος είναι να διασυνδεθούν 45.800 νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ο πρώτος κύκλος των έργων θα ξεκινήσει στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Κι έπειτα της Δυτικής Ελλάδας και της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ μελέτη κόστους γίνεται για τις περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου. Η ΔΕΔΑ ετοιμάζει και πρόγραμμα επιδότησης για τις διασυνδέσεις των οικιακών καταναλωτών και μικρών επιχειρήσεων.
Το ξαναλέμε: Μακάρι να τελειώσει γρήγορα η υπόθεση αυτή. Θα βοηθήσει επιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά.
Γ.Δ.


Η Βουλή ψήφισε «Ναι»
Ψηφίστηκε τελικά η Συμφωνία των Πρεσπών από την ελληνική βουλή το μεσημέρι της Παρασκευής. Κατά την ονομαστική ψηφοφορία ψήφισαν 300 βουλευτές. Εκ των οποίων «Ναι» στη συμφωνία ψήφισαν 153, «Όχι»146 και υπήρξε μια ψήφος «Παρόν» του Ψαριανού.
Γ.Δ.


Η γέφυρα στη Χρύσα
Συμπολίτισσα έθεσε υπ’ όψιν της εφημερίδας ένα παλιό αλλά πάντα επίκαιρο θέμα, αυτό της γνωστής γέφυρας που ενώνει την Παλιά με τη νέα Χρύσα. Πρόκειται για ένα σημείο με κίνηση, ακολουθεί στροφή τόσο δεξιά όσο και αριστερά και κυρίως πρόκειται για στενή γέφυρα. Οι κάτοικοι της Παλιάς Χρύσας νιώθουν ανασφάλεια για τα μικρά παιδιά που είναι υποχρεωμένα να διέρχονται από κει δυο τουλάχιστον φορές πηγαίνοντας στο σχολείο τους στη νέα Χρύσα.
Ζητήσαν λοιπόν από τη δημοτική αρχή να βρεθεί μια λύση με την κατασκευή πεζογέφυρας. Η υπόσχεση δόθηκε μεν αλλά δεν τηρήθηκε κι ούτε έγινε κάποια μελέτη, παρότι εγκρίθηκε αρχικά ένα ποσό 280.000 ευρώ για τις πεζογέφυρες Χρύσας και Κιμμερίων όπως μας ενημέρωσε ο Χρυσιώτης Μανώλης Τσέπελης, ο οποίος θεωρεί αναγκαία την πεζογέφυρα γι’αυτό και την είχε εντάξει τότε σε πρόγραμμα.
Γ.Δ.


Έχασε την πλειοψηφία ο Μίχογλου
Έχασε την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Τοπείρου και αδυνατεί πλέον να ασκήσει διοίκηση. Πρόσφατο παράδειγμα είναι ότι δεν μπόρεσε να περάσει τροποποίηση του προϋπολογισμού αφού τον καταψήφισε η αντιπολίτευση και οι 6 πρώην δικοί του που του έφυγαν. Θυμίζουμε ότι αυτοί είναι ο Νίκος Κιατίπης που θα είναι υποψήφιος  με δικό του συνδυασμό, ο Σάκης Λουκμακιάς που διαφώνησε και μάλλον βάζει πλώρη για περιφερειακός σύμβουλος, ο Χριστόδουλος Κοτόπουλος, ο Κουραμίδης , ο Τσάκαλος και η Καρκαλιάνη. Η αποχώρηση τόσων συμβούλων δεν είναι κάτι τυχαίο και αυτός που πρώτος φέρει την ευθύνη είναι ο δήμαρχος. Κάτι δεν έκανε σωστά για να φύγουν 6 δημοτικοί σύμβουλοι από τον συνδυασμό.
Μ.Ξ.

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …