Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Παρέμβαση στον Αραχωβίτη για τη Βιολογική Γεωργία από τα ΓΕΩΤΕΕ της ΑΜΘ

Παρέμβαση στον Αραχωβίτη για τη Βιολογική Γεωργία από τα ΓΕΩΤΕΕ της ΑΜΘ

0

Με αίτημα την άρση της αδικίας και την αύξηση των πιστώσεων για την Περιφέρειά μας

Με παρέμβαση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τα ΓΕΩΤΕΕ Θράκης και Ανατολικής Μακεδονίας ζητούν να αρθεί η αδικία και να αυξηθούν οι πιστώσεις στο πλαίσιο του Μέτρου 11 «ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ» του ΠΑΑ 2014-2020». Αντίστοιχο αίτημα απηύθυνε πριν λίγες ημέρες και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, χωρίς προς το παρόν να έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη.

Οι διοικήσεις των ΓΕΩΤΕΕ Θράκης και Ανατολικής Μακεδονίας στην επιστολή τους αναφέρουν: «κύριε Υπουργέ,  στα πλαίσια εφαρμογής της ανωτέρω σχετικής Πρόσκλησης για την Βιολογική γεωργία έχουν προκύψει πολλά θέματα αδικιών που αφορούν στο σύνολο της Περιφέρειας όπου δραστηριοποιούμαστε. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το ΓΕΩΤΕΕ πάντα ήταν αντίθετο στην Περιφερειακή κατανομή και σας το έχει εκφράσει επανειλημμένως και με κάθε τρόπο, όπως επίσης ποτέ και σε καμία επιτροπή του ΠΑΑ 2014-2020 δεν αναφέρθηκε η πρόθεση σας για περιφερειακή κατανομή στο συγκεκριμένο Μέτρο, αλλά ούτε και η επιλογή των καλλιεργειών που θα ενταχθούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη πρόσκληση δεν υπήρχε περιφερειακή κατανομή και δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την αναγκαιότητα να υπάρχει στην παρούσα.

Το ποσό των 5.9 εκ. ευρώ που έχει κατανεμηθεί στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αντιστοιχεί στο 4,9% των διαθέσιμων πιστώσεων της πρόσκλησης, συνολικού ύψους 120 εκ. ευρώ και είναι απολύτως δυσανάλογο με τις ανάγκες και τις αξιοποιούμενες γεωργικές εκτάσεις  της περιοχής  μας, αναλογικά και σε σχέση με άλλες περιφέρειες.

Στην περιφέρεια μας η χρησιμοποιούμενη έκταση, αφαιρουμένων των άγονων βοσκοτόπων με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποτελεί το 11,3 % των αντίστοιχων εκτάσεων της χώρας. Όμως κατανέμονται με βάση την πρόσκληση μόνο το 4,9% των διαθέσιμων πιστώσεων, ενώ σε άλλες περιφέρειες με μικρότερες εκτάσεις κατανέμονται δυσανάλογα πολύ μεγαλύτερα ποσά, γεγονός που θεωρούμε απαράδεκτο.

Πουθενά στην πρόσκληση δεν μνημονεύονται και για αυτόν τον λόγο μας είναι δύσκολο να κατανοήσουμε πώς και με ποια κριτήρια έγινε η κατανομή ανά περιφέρεια.

Ένα άλλο θέμα που προκύπτει στην πρόσκληση, είναι η επιλογή των καλλιεργειών αφού εξαιρούνται καλλιέργειες όπως η Ρόδια, τα Μηλοειδή, τα Πυρηνόκαρπα, η Ακτινιδιά, ο Ηλίανθος, τα Αρωματικά-Φαρμακευτικά, το Βαμβάκι και ο Καπνός οι οποίες αναπτύσσονται ραγδαία στην Περιφέρεια μας με πολύ καλά αποτελέσματα και για τις οποίες υπάρχει έντονο  ενδιαφέρον για βιολογικές μεθόδους παραγωγής. Παράλληλα αυτές οι καλλιέργειες αποτελούν βασική προτεραιότητα για την περιφέρεια μας στον σχεδιασμό της για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών που όλοι ευαγγελιζόμαστε. Αλήθεια αναρωτιόμαστε πώς θα το πετύχουμε αυτό όταν δεν δίνουμε κανένα κίνητρο σε αυτούς τους παραγωγούς.

Κύριε Υπουργέ, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, παρακαλώ να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για άρση των αδικιών που προκύπτουν με την συγκεκριμένη πρόσκληση και είμαστε στη διάθεση σας ώστε να συνδράμουμε από κοινού».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Λίγο αλλά εξαιρετικό το λάδι της χρονιάς

Ο μέσος όρος σε αναλογία είναι 6,5 κιλά καρπού /1 κιλό λάδι – Δεν έδεσαν πολύ καρπό τα ελα…